Νέα φαινόμενα προχειρότητας, κακοδιαχείρισης αλλά και την ύπαρξη σκανδάλων κατά την εκπόνηση του Εθνικού Κτηματολογίου καταγγέλλει με ερώτηση του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κωστής Χατζηδάκης. Τα προβλήματα που θέτει υπόψη της Κομισιόν ο κ. Χατζηδάκης ξεκινούν από την παράνομη επιβάρυνση των ιδιοκτητών κατά την σύνταξη του Κτηματολογίου και φτάνουν μέχρι την αδυναμία εντοπισμού ιδιοκτησίας που ήταν ακριβώς απέναντι από το κτηματολογικό γραφείο της Καστοριάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με σχετική επιστολή του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Κομισιόν κ. Κράουσε προς την Ελληνική Κυβέρνηση, που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του χρόνου, με το 81% του προϋπολογισμού έχει πραγματοποιηθεί μόλις το 23% του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου. Για αυτό το λόγο υπάρχει πρόβλημα ως προς την συνέχιση του έργου, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχίζονται.
Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης καταγγέλλει τα ακόλουθα:
1) Στις συμβάσεις ανάθεσης μελετών προβλέπεται πρόσθετη αμοιβή του μελετητή με βάση τα δηλωθέντα δικαιώματα με αποτέλεσμα οι μελετητές να “ανακαλύπτουν” δικαιώματα τα οποία δεν υπάρχουν κατά το εμπράγματο δίκαιο. Για παράδειγμα σε μια οικοδομή χωρισμένη σε διαμερίσματα, που δεν έχουν διαιρεθεί κατά το σύστημα της οριζόντιας ιδιοκτησίας, υποδεικνύεται παρανόμως στον δηλούντα να υποβάλει δήλωση για τόσα δικαιώματα ιδιοκτησίας όσα είναι και τα διαμερίσματα, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μόνο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου των διαμερισμάτων. Κατ΄ αυτό τον τρόπο οι μελετητές αμείβονται για κάθε δικαίωμα ξεχωριστά ενώ κανονικά θα έπρεπε να αμειφθούν μόνο για ένα.
2) Προβλέπεται πρόσθετη αμοιβή προς τον μελετητή ανά αποστελλόμενο “φάκελο” με αποτέλεσμα να αποστέλλονται στον ίδιο παραλήπτη τόσοι “φάκελοι” όσα και τα δικαιώματα που δηλώθηκαν αντί ενός που να περιέχει όλα τα αποσπάσματα για όλα τα δικαιώματα που έχει δηλώσει. Έτσι ο ιδιοκτήτης αναγκάζεται να πληρώνει πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που θα όφειλε στην πραγματικότητα.
3) Πρόσθετες αμοιβές προβλέπεται για τους μελετητές και για την επεξεργασία των ενστάσεων. Συνεπώς γίνεται προφανές ότι κανέναν μελετητή δεν θα τον συνέφερε η ανάρτηση κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων χωρίς σφάλματα καθώς κάτι τέτοιο θα περιόριζε τις ενστάσεις, άρα και τις πρόσθετες αμοιβές!
4 ) Τα αποτελέσματα των μελετών που εκπονήθηκαν είναι απογοητευτικά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Καστοριάς, όπου όλα σχεδόν τα αποσπάσματα που εστάλησαν κατά την πρώτη ανάρτηση εμφανίζονται τα γεωτεμάχια ως ανεντόπιστα, χωρίς προσωρινό Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου. Ο, δε, μελετητής του κτηματολογίου του Δήμου Καστοριάς δεν μπόρεσε να εντοπίσει ακίνητο το οποίο προσδιοριζόταν στη δήλωση με οδό, αριθμό και οικοδομικό τετράγωνο και το οποίο βρισκόταν ακριβώς απέναντι από την ίδια την εγκατάσταση του Κτηματολογικού Γραφείου!
5) Όταν ένα δηλωθέν γεωτεμάχιο δεν περιλαμβάνεται -ως ανεντόπιστο- στην πρώτη ανάρτηση, λόγω πλημμελούς εργασίας του αναδόχου της μελέτης, ο δικαιούχος στερείται αδικαιολόγητα του δικαιώματος υποβολής ένστασης κατά των στοιχείων της πρώτης ανάρτησης. Με αυτόν τον τρόπο αναιρείται ουσιαστικά το άρθρο 6 του Νόμου 2308/1998, το οποίο προβλέπει δικαίωμα των δικαιούχων να υποβάλουν ένσταση κατά των στοιχείων της πρώτης ανάρτησης των προσωρινών κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων και οι πολίτες κινδυνεύουν να στερηθούν τις ιδιοκτησίες τους.