Την ανάγκη για μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση για την Ελλάδα προτάσσει μέσω της συνέντευξής του στο «Κάλπη 23» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν είναι παρά ένα ραντεβού στα τυφλά.
Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει μόνο καλές ειδήσεις για τους συνταξιούχους. Συνήθως, όμως τα άσχημα νέα τα μαθαίνουν μετά τις κάλπες… Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση συντάξεων και καμία αύξηση ορίων ηλικίας την επόμενη τετραετία, αλλά και ότι θα λυθεί επιτέλους οριστικά το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων και θα δοθούν βέβαια, τα αναδρομικά;
Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία τήρησε τις δεσμεύσεις της: Δώσαμε με το ν. Βρούτση αυξήσεις έως 8% σε πάνω από 225.000 συνταξιούχους με 30+ έτη ασφάλισης και άλλοι 550.000 «ροκάνισαν» τότε την προσωπική τους διαφορά. Μειώσαμε τη φορολόγησή τους από το 22% στο 9%. Ήραμε το πλαφόν των 1.300 ευρώ για κύρια και επικουρική. Αυξήσαμε το ποσοστό της σύνταξης που καταβάλλεται στους εργαζόμενους συνταξιούχους από το 40% στο 70%. Αυξήσαμε τις εθνικές συντάξεις των ομογενών. Δώσαμε φέτος τρεις μόνιμες αυξήσεις: αύξηση του 7,75%, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, 4η δόση επανυπολογισμού. Στηρίξαμε τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Σε σχέση με το ασφαλιστικό, έχουν γίνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις την τελευταία δεκαετία. Εμείς -εκτός των εκτεταμένων διορθώσεων στον ν. Κατρούγκαλου- εισαγάγαμε τους ατομικούς κουμπαράδες για τους νέους, αντιμετωπίσαμε τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις και δρομολογήσαμε την αντιμετώπιση των εκκρεμών επικουρικών. Τώρα δεσμευόμαστε για: την απονομή επικουρικών και εφάπαξ στους δύο μήνες, τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή σε φάρμακα, τη στήριξη των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά μέχρι την εξάλειψή της, τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις ύψους 3%-4% το 2024. Αυτά έχουν να περιμένουν οι συνταξιούχοι από μία νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γνωρίζουν ότι εμείς -σε αντίθεση με τους αντιπάλους μας- θα τιμήσουμε και πάλι τις δεσμεύσεις μας! Διότι, πρώτον, μετράμε τα λόγια μας και, δεύτερον, μπορούμε να τα στηρίξουμε στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ενώ απέναντι υπάρχει λαϊκισμός!
Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι αν έρθει στην εξουσία θα καταργήσει τον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη. Τι απαντάτε;
Έχω ακούσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να το λένε αυτό, και αναρωτιέμαι: Τι θα καταργήσουν; Την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που ήταν πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ; Τις νέες και περισσότερες γονικές άδειες; Το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία; Την εξίσωση της αποζημίωσης των εργατοτεχνιτών με αυτή των υπόλοιπων υπαλλήλων; Τα μέτρα εναντίον της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία; Την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας; Ή μήπως τους ενοχλεί ο νόμος, επειδή, δήθεν, όπως συνθηματολογούν, «καταργεί» το οκτάωρο, τη στιγμή που το κατοχυρώνει ρητώς στο άρθρο 55; Είναι ένα ακόμα δείγμα της δημαγωγίας του ΣΥΡΙΖΑ!
Έχετε κυβερνητική εμπειρία από τον χώρο της ενέργειας. Τι μπορείτε να πείτε στους πολίτες που ψηφίζουν βάσει και του τι βγαίνει τελικά από την τσέπη τους για να πληρώσουν τα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα;
Χωρίς αμφιβολία, η ενεργειακή κρίση και ο συνεπαγόμενος πληθωρισμός συμπίεσαν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Απέναντι σε αυτό το πρωτόγνωρο διεθνές φαινόμενο δεν σταυρώσαμε τα χέρια: Λάβαμε μέτρα όπως η επιδότηση της κατανάλωσης καυσίμων και των λογαριασμών ρεύματος, ή η επιδότηση των αγορών στα σούπερ μάρκετ. Μπορέσαμε να τα κάνουμε αυτά, διότι εφαρμόσαμε μία συνετή και αναπτυξιακή οικονομική πολιτική. Γι’αυτό και η Ελλάδα -παρότι δεν είναι ούτε Ελβετία ούτε Σουηδία- αντιμετώπισε την εξωγενή αυτή κρίση με επάρκεια. Αυτό που, πάντως, δεν θα κάνουμε, είναι να μιλήσουμε με ανευθυνότητα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος θέλει να επανακρατικοποιήσει τη ΔΕΗ, φορτώνοντας 3 δις. στις πλάτες των πολιτών, για να ανακτήσει, δήθεν, το Δημόσιο τον έλεγχο- έλεγχο, τον οποίο το Δημόσιο ήδη κατέχει! Ο κόσμος βλέπει τη διαφορά των πολιτικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και αυτό φαίνεται στις δημοσκοπήσεις!
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο δημόσια για συνεργασίες και μετεκλογικές συμμαχίες. Μήπως είναι αλαζονικό από πλευράς της ΝΔ το μήνυμα «Αυτοδυναμία ή νέες κάλπες»;
Προτάσσουμε την αυτοδυναμία για δύο λόγους: Πρώτον, διότι πιστεύουμε ότι με την πολιτική κουλτούρα στη χώρα μας, η Ελλάδα έχει ανάγκη από ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Και, δεύτερον, διότι -πρακτικά αν το δει κανείς- οι Έλληνες έχουν μπροστά τους δύο επιλογές: Η μία αποτελείται από έναν αρχηγό, ένα κόμμα και ένα συγκεκριμένο σχέδιο: τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενώ, η άλλη επιλογή συνίσταται σε ένα τοπίο στην ομίχλη. Η πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν είναι παρά ένα ραντεβού στα τυφλά! Και δεν νομίζω οι Έλληνες να επιλέξουν το ραντεβού στα τυφλά. Θα επιλέξουν το συγκεκριμένο σχέδιο, την ασφάλεια, τη σοβαρότητα, την αποτελεσματικότητα.