Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Νέο εκλογικό σύστημα με αναλογικό μπόνους για το πρώτο κόμμα – συνέντευξη στην εφημερίδα “Ημερησία”

carouzelΤο νέο οικονομικά πρόγραμμα της ΝΔ θα εφαρμόσει το τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, περισσότερες επενδύσεις, θα ιεραρχεί πού θα υπάρξει μείωση των φόρων και σε ποιες κατηγορίες κρατικών δαπανών θα γίνουν μειώσεις και θα αναφέρεται σε μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος,  τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ εκτιμά ότι «η όλη συμπεριφορά της κυβέρνησης δείχνει να είναι προεκλογική».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ θεωρεί πολύ πιθανόν «ο κ. Τσίπρας να σχεδιάζει να αποδράσει προκειμένου να περιορίσει το εύρος της ήττας του» και αποκαλύπτει ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ψηφίσει ένα νέο εκλογικό νόμο θα συζητήσει την προοπτική ενός πιο αναλογικού μπόνους που θα συνδέεται με τη δύναμη του πρώτου κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

          Σε  περίπου ένα μήνα ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Είστε ένας εκ των βασικών συντελεστών της προσπάθειας αυτής. Αν και αντιλαμβάνομαι δεν μπορείτε να αποκαλύψετε τις λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος, θα μου δώσετε- έστω σε τίτλους- κάποιους από τους άξονες πάνω στους οποίους κινείται, αλλά και τι νέο και καινοτόμο θα εισάγει στην πολιτική και οικονομική πορεία της χώρας;

 

Τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν στην παρουσίαση θα τα δούμε. Πάντως, το νέο Οικονομικό Πρόγραμμα ασφαλώς είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς. Με αυτό, κυρίως, θα πείσουμε τους πολίτες ότι διαθέτουμε μια αξιόπιστη, τεκμηριωμένη και εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση. Ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο στην οικονομία. Παράλληλα, η αξιοπιστία και η αρτιότητα αυτού του προγράμματος θα βοηθήσει σημαντικά την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να πείσει την Τρόικα και τους δανειστές ότι το νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ θα πρέπει να συνοδευτεί από μικρότερα δημοσιονομικά πλεονάσματα, διότι έτσι θα είναι και πιο αποτελεσματικό.  

Σ’ αυτό το πλαίσιο το νέο Οικονομικό Πρόγραμμά θα περιγράψει πώς η ΝΔ θα εφαρμόσει το τρίπτυχο λιγότεροι φόροι – λιγότερες δαπάνες – περισσότερες επενδύσεις. Ποια ιεράρχηση θα κάνουμε στη μείωση των φόρων, σε ποιες κατηγορίες κρατικών δαπανών θα γίνουν μειώσεις, τα μέτρα που θα εφαρμόσουμε για να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος και, κυρίως, τα «κόκκινα» δάνεια. 

 

          Εκτιμάτε ότι οι ανακοινώσεις της Θεσσαλονίκης θα δώσουν μια περαιτέρω ώθηση στη ΝΔ και στον Κυρ. Μητσοτάκη, ανάλογη ίσως με αυτή που πήρε τον Σεπτέμβριο του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας από το ίδιο βήμα και τον οδήγησε τέσσερις μήνες αργότερα στην εξουσία;

 

 

Ειλικρινά δεν μου αρέσει ο παραλληλισμός της δικής μας προσπάθειάς με το λεγόμενο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του κ. Τσίπρα. Εκείνο ήταν μία απάτη, μια συνειδητή προσπάθεια να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός και να πιστέψει ότι θα καταργηθεί το μνημόνιο με ένα άρθρο και ένα νόμο, ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις αλλά  αντίθετα θα δοθεί και η 13η σύνταξη, ότι θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ κ.ο.κ.

Η δική μας προσπάθεια είναι στον αντίποδα αυτής της λογικής. Μακριά από λαϊκισμούς και μαγικές συνταγές θέλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας στον Ελληνικό λαό.     

 

          Κάποιοι υποστηρίζουν ότι εν όψει των δυσκολιών της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να πετάξει την «καυτή πατάτα» των εργασιακών σχέσεων και την ενδεχόμενη ενεργοποίηση του «κόφτη» στα χέρια του κ. Μητσοτάκη, προκηρύσσοντας εκλογές το φθινόπωρο. Οι ίδιοι λένε ότι παράλληλα θα «κάψει» και τον ισχύοντα εκλογικό, ευελπιστώντας ταυτόχρονα σε μια φθορά της ΝΔ και σε μια βραχύβια κυβέρνηση της. Συμμερίζεστε αυτές τις εκτιμήσεις;

 

Η σπουδή να ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος κατακαλόκαιρο, οι φανφάρες με το ΕΚΑΣ και την Πάρο και γενικότερα η όλη συμπεριφορά της κυβέρνησης δείχνει να είναι προεκλογική.

Από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα είναι 2ο κόμμα όποτε και αν γίνουν οι εκλογές μπήκε στη λογική της διαχείρισης της ήττας του. Διαβάζει τις δημοσκοπήσεις, γνωρίζει ότι το φθινόπωρο θα κορυφωθεί η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης εξαιτίας των φόρων και ξέρει ότι η 2η αξιολόγηση και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα έχουν δυσκολίες. Θεωρώ, λοιπόν, πολύ πιθανόν ο κ. Τσίπρας να σχεδιάζει να αποδράσει προκειμένου να περιορίσει το εύρος της ήττας του.

 

          Με δεδομένες τις σημερινές πολιτικές κατευθύνσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τη στρατηγική συμμαχιών που οικοδομούν, πόσο βέβαιος είσαστε ότι θα μπορέσει η ΝΔ, αν είναι πρώτο κόμμα, να σχηματίσει μια ισχυρή και βιώσιμη κυβέρνηση;

 

 

Γνωρίζετε ότι όλες οι δημοσκοπήσεις, ακόμα και όσες δημοσιεύει η Αυγή, εμφανίζουν τη ΝΔ ως πρώτο κόμμα με διαφορά 6,7,8 ακόμα και 11 μονάδες. Επίσης, επιμέρους ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία –ο Κυριάκος καταλληλότερος ως πρωθυπουργός, απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων από τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ κ.ο.κ.– δείχνουν ότι η ΝΔ έχει αρχίσει να εισπράττει θετική αποδοχή από τους πολίτες.

Ε, λοιπόν, τα στοιχεία αυτά αλλά και η επαφή που έχω με τους πολίτες με κάνουν να πιστεύω ότι, όποτε και αν γίνουν εκλογές, η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα με σημαντική διαφορά.
Επομένως, μετά τις εκλογές θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ στην οποία θα μετέχουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές, μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, όλοι αυτοί που πιστεύουν στην κοινή λογική.

 

 

          Αποκλείεται τη δημιουργία ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού; Εννοώ φυσικά με τη συμμετοχή σε αυτόν και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά τα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά φρόντισαν να κάθε τρόπο να υπονομεύσουν την όποια πιθανότητα για να υπάρξει συνεννόηση με εμάς τους τρισκατάρατους. Ακόμα και για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ακύρωσε αυτή την προοπτική παρά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για συνεννόηση επί των αναθεωρητέων διατάξεων.

Δεν υπάρχουν, λοιπόν, δυστυχώς οι  προϋποθέσεις για μια συνεργασία.

 

          Εχετε πει ότι μία κυβέρνηση με κορμό της ΝΔ θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί κάποιες από τις βασικές κατευθύνσεις του τρίτου μνημονίου και τις συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές. Με ποια «χαρτιά» θα προσπαθήσετε να πείσετε τους εταίρους μας για αλλαγή του μείγματος των μέτρων που συμφωνήθη&kapp

Μετάβαση στο περιεχόμενο