Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Νόμος είναι το δίκιο του συνδικαλιστή! -άρθρο στην ιστοσελίδα liberal.gr

Aυτή η κυβέρνηση, ως γνωστόν, έχει ξεπεράσει κάθε όριο «αναλγησίας» στα θέματα της απασχόλησης! Μετά τις «γαλέρες» και τους «οδοστρωτήρες» του «τρισκατάρατου» εργασιακού νόμου, σειρά είχε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ). Σύμφωνα λοιπόν με τις «προοδευτικές» δυνάμεις του τόπου, θεσπίσαμε και ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε από την 1η Ιανουαρίου 2023 ένα «ποινολόγιο ανέργων».

Ξεχωρίζω τρεις ρυθμίσεις του νόμου «Δουλειές Ξανά», ιδιαιτέρως «ανάλγητες» σύμφωνα με την Αριστερά: Εισοδηματικά κριτήρια για τα ωφελήματα της ΔΥΠΑ, αντίστοιχα με το επίδομα θέρμανσης. Για να μην τα λαμβάνουν «άνεργοι» συμπολίτες μας με εισοδήματα -κατά δήλωσή τους- 40-50.000 ευρώ (40.000 άνεργοι δήλωναν ατομικό εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ τον χρόνο, εκ των οποίων 13.000 με πάνω από 30.000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο!).

Διαγραφή από τα μητρώα τις ΔΥΠΑ όταν ένας άνεργος αρνείται τρεις κατάλληλες δουλειές, δηλαδή με βάση την πορεία του και κοντά στο σπίτι του. Διότι αν αρνηθεί και τις τρεις, προφανώς δεν ενδιαφέρεται να εργαστεί! Πρόστιμο για όσους ενώ εργάζονται κανονικά, δηλώνουν άνεργοι, κοροϊδεύοντας έτσι τη ΔΥΠΑ. Διότι οι παροχές της ΔΥΠΑ είναι για όσους τις έχουν πραγματικά ανάγκη και επιθυμούν πράγματι να βρουν δουλειά.

Πάλι καλά βρέθηκαν αυτοί οι «προστάτες» των ανέργων, οι συνδικαλιστές της ΔΥΠΑ και αντέδρασαν. Αποφάσισαν από μόνοι τους ότι δεν θα εφαρμόζουν αυτές τις «παράλογες» ρυθμίσεις και προκήρυξαν απεργία-αποχή από την εφαρμογή τους. Σας διαβεβαιώ ότι είναι αλήθεια! Από τη μια πλευρά προκήρυξαν απεργία υπέρ των «πονηρούληδων» και των καταχραστών! Και από την άλλη κήρυξαν αποχή από την εφαρμογή ενός νόμου που έχει ψηφισθεί από δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση!

Δεν ξέρεις με τι να εκπλαγείς περισσότερο: Από τη στήριξη των καταχρήσεων ή από το «αρματολίκι» περιφρόνησης του Συντάγματος;

Οι πραγματικοί άνεργοι από εδώ και στο εξής μ’ όλες αυτές τις αλλαγές θα στηρίζονται ακόμα περισσότερο, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα συμπεριλαμβάνονται στις ίδιες λίστες μ’ αυτούς που απλώς με πλάγια μέσα θέλουν τα ωφελήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Και ακόμα περισσότερο οι πραγματικοί άνεργοι από 1ης Ιανουαρίου επιδοτούνται επιπλέον με το επίδομα εργασίας που έχει εισαχθεί και το οποίο ισούται με το μισό του επιδόματος ανεργίας για όσους μήνες μένουν μέχρι την εξάντληση του χρονικού ορίου στο οποίο θα ελάμβαναν το επίδομα ανεργίας. Ρύθμιση που εισήχθη για να κινητροδοτήσει τους ανέργους να αναζητούν ενεργότερα δουλειά. Οι συνδικαλιστές της ΔΥΠΑ παριστάνουν πως δεν βλέπουν τίποτα από αυτά.

Ακόμα πιο πολύ, οι εν λόγω συνδικαλιστές παριστάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι είναι υποχρεωμένοι από το ίδιο το Σύνταγμα να εφαρμόζουν τους νόμους. Δεν είναι στη διακριτική τους ευχέρεια να εφαρμόζουν μόνο εκείνους με τους οποίους συμφωνούν οι ίδιοι. Μήπως θεωρούν οι συνδικαλιστές ότι είναι υπεράνω των νόμων; Ότι έχουν ένα δικό τους κράτος μέσα στο ελληνικό κράτος; Μήπως πιστεύουν ότι νόμος είναι το δίκιο του συνδικαλιστή;

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης προσέφυγε προφανώς στη Δικαιοσύνη, η οποία κήρυξε την απεργία παράνομη. Και θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Εάν υπάρξουν εξυπνάκηδες οι οποίοι δεν θα σεβαστούν ούτε την απόφαση του Δικαστηρίου και αρνηθούν την εφαρμογή του νόμου για την εκκαθάριση των Μητρώων από κατά φαντασίαν ανέργους, θα υπάρξουν παραπομπές στο πειθαρχικό.

Περιμένω φυσικά να δω και την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Θα επιλέξουν άραγε να είναι με τους ανέργους που ψάχνουν δουλειά ή με τους καταχραστές; Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την ψήφιση του νόμου μας είχε κατηγορήσει για δήθεν Αστυνομία Ανέργων! Αναμφίβολα μία ακόμη πολύ «προοδευτική» άποψη του συγκεκριμένου κόμματος!

Οι πολίτες δεν μας ψήφισαν για να συμβιβαστούμε με τις συντεχνίες και με τη λογική της οπισθοδρόμησης. Αν ήθελαν κάτι τέτοιο, είχαν επιλογές στον «προοδευτικό» χώρο. Γι’ αυτό λοιπόν ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε εγώ, ούτε η κυβέρνηση συνολικά, είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε πρακτικές σαν αυτές στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Δεν είναι ούτε σύγχρονες, ούτε ευρωπαϊκές ούτε δημοκρατικές. Η αντίληψη ότι κάποιες ομάδες μπορεί να επιβάλλουν το δικό τους «δίκαιο» όπως οι ίδιες επιθυμούν ανήκει σε περασμένες δεκαετίες. Διότι νόμος δεν είναι το δίκιο του συνδικαλιστή. Ας το συνειδητοποιήσουν επιτέλους ορισμένοι!

Μετάβαση στο περιεχόμενο