Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ο Αλέξης Τσίπρας ζει πλέον σε έναν γυάλινο πύργο – συνέντευξη στην εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”

«Οι αρχές και οι θέσεις είναι το όπλο μας» τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στη «Μακεδονία της Κυριακής» λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές και λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναρωτιέται αν η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν βρήκε ούτε μια λέξη αυτοκριτικής να πει στους έλληνες πολίτες. « Αυτό δείχνει πόσο αποκομμένος είναι από την κοινωνία και ότι ζει πλέον σε έναν γυάλινο πύργο» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Για τις εθνικές εκλογές επισημαίνει με νόημα ότι η χώρα έχει ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. Όσο για τη μάχη της Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι ο Νίκος Ταχιάος «έχει το ειδικό βάρος που χρειάζεται ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Είναι ενδεχόμενο βέβαια η εκλογή του να στεναχωρήσει το Μαξίμου αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το επηρεάσουμε».

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Μακεδονία»

 

Κύριε Χατζηδάκη, πως κρίνετε το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής και το σαφές προβάδισμα που κατέγραψε η ΝΔ στην ευρωπαϊκή κάλπη;

 Ασφαλώς ήταν μια μεγάλη νίκη. Διότι δεν έχασε μόνο ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά κέρδισε η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περίπου 12 μονάδες, το 1/3 της δύναμής του, και η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 5 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του ΄15. Έτσι η παράταξή μας παρουσίασε μια σημαντική αύξηση -παρόλο που στις ευρωεκλογές υπάρχει πιο χαλαρή ψήφος- και η διαφορά των 9,3 μονάδων αποτελεί ρεκόρ για ευρωεκλογές. Επιπλέον η Νέα Δημοκρατία είχε εισροές ψηφοφόρων από τα περισσότερα άλλα κόμματα -κυρίως ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑ, Ποτάμι – και απέκτησε προβάδισμα σχεδόν σε όλες τις κοινωνικές κατηγορίες.

Είμαστε, λοιπόν, χαρούμενοι και αισιόδοξοι. Αλλά δεν αντιμετωπίζουμε το αποτέλεσμα της Κυριακής με αυταρέσκεια και αλαζονεία. Παραμένουμε σοβαροί, σεμνοί και με ενωτικό λόγο και αγωνιζόμαστε για να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες.

Τι έδωσε στη ΝΔ αυτήν την καθαρή νίκη;

Προφανώς βασικός παράγοντας είναι η απογοήτευση των πολιτών με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Τα ψέματα, η οπισθοδρόμηση της οικονομίας, η Συμφωνία των Πρεσπών, το ύφος και η αλαζονεία της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα όμως υπερψηφίστηκε η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπερψηφίστηκε η στρατηγική και ο πολιτικός λόγος της Νέας Δημοκρατίας. Το πρόγραμμά μας για χαμηλότερους φόρους, νέες και καλύτερες δουλειές και ασφάλεια. Η ανανέωση με ποιότητα στα ψηφοδέλτιά μας. Η μετριοπάθεια και ο ενωτικός λόγος μας.

Και η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει άμεσα σε πρόωρες εκλογές;

Το εκλογικό αποτέλεσμα και η μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναπόφευκτη αυτή την εξέλιξη.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας ούτε αυτή του την υπόσχεση μπόρεσε να κρατήσει. Ό,τι θα κάνει δηλαδή εκλογές στις 30 Ιουνίου. Και πιστεύω ότι δεν έγινε από επιπολαιότητα ή λάθος. Δεν έγινε λόγω των εξετάσεων των Ιταλικών ή δεν ξέρω ποιών άλλων ειδικών μαθημάτων. Έγινε, πρώτον, με τη σκέψη ότι ίσως κάποιοι πάνε διακοπές και έχει ένα λιγότερο κακό αποτέλεσμα και, δεύτερον, με την σκέψη στην αλλαγή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

Αυτό το νέο και το σύγχρονο σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι έλαβε το μήνυμα των εκλογών και ότι έχασε μια μάχη, αλλά ο αγώνας μπορεί να κερδηθεί.

Δεν ξέρω πότε ακριβώς η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα, αλλά ο κ. Τσίπρας με τις δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής δεν βρήκε ούτε μία λέξη αυτοκριτικής να πει στους Έλληνες πολίτες. Μία λέξη που να δείχνει ότι κάτι κατάλαβε. Αντιθέτως είπε ότι όλα τα έκανε καλά και ότι εκφράζει τους πολλούς. Αυτό δείχνει πόσο αποκομμένος είναι από την κοινωνία. Ο κ. Τσίπρας ζει πλέον σε έναν γυάλινο πύργο.

Την Κυριακή έχουμε τον δεύτερο γύρο των εκλογών σε πολλούς δήμους της χώρας. Τι προσδοκάτε από την δεύτερη Κυριακή;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε ήδη και στις 3 κάλπες από την προηγούμενης Κυριακής. Διότι, πέραν από τις ευρωεκλογές, οι υποψήφιοι που υποστήριξε στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους γνώρισαν οδυνηρές ήττες και οι περισσότεροι – όπως για παράδειγμα η κα Νοτοπούλου- δεν μετέχουν καν στον 2ο γύρο.

Στον 2ο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών θα επιβεβαιωθεί η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Διότι θα κερδίσουμε τον συντριπτικό αριθμό των περιφερειακών, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τους περισσότερους μεγάλους δήμους.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια ιδιαίτερη αυτοδιοικητική μάχη, όπου ο εκλεκτός σας στον κεντρικό δήμο Νίκος Ταχιάος αντιμετωπίζει τον Κωνσταντίνο Ζέρβα που ήταν πρώην αντιδήμαρχος του Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης. Τι θα λέγατε στους Θεσσαλονικείς λίγο πριν την κάλπη;

Γνωρίζω τον Νίκο Ταχιάο από τα φοιτητικά μου χρόνια. Στην πορεία του από διάφορες θέσεις έδειξε έργο και διάθεση για σοβαρή δουλειά. Ο Νίκος Ταχιάος έχει το ειδικό βάρος που χρειάζεται ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Είναι ενδεχόμενο βέβαια να στεναχωρήσει το Μαξίμου με την εκλογή του, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το επηρεάσουμε!

Παραμένουμε μετριοπαθείς και δε θα μπούμε στον πειρασμό της παροχολογίας σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ποια άλλα θα είναι τα όπλα της ΝΔ μέχρι την κάλπη; Και ποιος ο στρατηγικός σας στόχος;

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κοροϊδεύουν τους πολίτες. Δεν έχουμε δημαγωγική πολιτική. Έχουμε μια σύγχρονη μετρημένη ευρωπαϊκή πολιτική για να κάνουμε όλοι μαζί ένα καινούργιο ξεκίνημα.

Το σημαντικότερο όπλο μας, λοιπόν, είναι οι αρχές και οι θέσεις μας. Το πρόγραμμά μας το οποίο έχουμε παρουσιάσει σε μεγάλο βαθμό και θα το αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο στην προεκλογική περίοδο. Το μήνυμα ότι θα πρέπει να περάσουμε στην Ελλάδα της παραγωγής, στην Ελλάδα των ευκαιριών, στην Ελλάδα της Ευρώπης. Επιπλέον όπλο μας θα είναι η ανανέωση με ποιότητα στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα θα μιλήσουμε στους πολίτες για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Που δεν είναι ανάγκη μόνο για την επόμενη κυβέρνηση. Είναι ανάγκη για τους πολίτες και τη χώρα που πρέπει να βγει από το 10ετές τέλμα στο οποίο βρίσκεται λόγω της κρίσης.

Και κάτι τελευταίο; Εκτιμάτε ότι τελείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτό δεν θα το έλεγα ποτέ για κανέναν πολιτικό μου αντίπαλο. Πολύ περισσότερο για ένα κόμμα που την Κυριακή το ψήφισε το 23% του ελληνικού λαού.

Άλλωστε εμείς δεν ήρθαμε για να «τελειώσουμε» κανέναν. Ερχόμαστε για να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για την πατρίδα μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο