Ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη στη διημερίδα για τον εθελοντισμό (29.4.2017)
Κυρίες και κύριοι,
Για μένα έχει μεγάλη αξία που βρίσκομαι σήμερα εδώ, μπροστά σε ανθρώπους που δίνουν από το περίσσευμα της καρδιάς τους για να «βοηθήσουν κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση», όπως αναφέρει η Υπόσχεση των Προσκόπων, οι οποίοι οργανώνουν τη σημερινή εκδήλωση.
Οι οργανώσεις που βρίσκονται σήμερα εδώ, αλλά και φυσικά πολλές άλλες σε όλη τη χώρα, ενσαρκώνουν αυτό που δίνει αξία στον άνθρωπο. Αυτό, δηλαδή, που λέει η ίδια η λέξη: Την ανθρωπιά. Να νοιάζεται κανείς για τους γύρω του. Να βρίσκει την ουσία της ζωής στο να βοηθάει τους άλλους, με όποιον τρόπο μπορεί.
Αυτό στην Ελλάδα της κρίσης έχει ιδιαίτερη σημασία: Διότι έχουμε δει ότι ο εθελοντισμός μπορεί να απαλύνει τον πόνο των αδύναμων συμπολιτών μας. Το έχουμε δει από κοινωνικές δράσεις που έχουν γίνει από φορείς, οι οποίες συχνά έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή των ασθενέστερων σε σχέση με πολλές δράσεις της πολιτείας.
Ο εθελοντισμός, επίσης, όπως έχει ειπωθεί, αποτελεί την απόλυτη άσκηση στη δημοκρατία. Γιατί στις εκλογές ψηφίζεις μια φορά ανά κάποια χρόνια. Ενώ με τον εθελοντισμό ψηφίζεις κάθε μέρα για το είδος της κοινωνίας στην οποία θέλεις να ζήσεις.
Επειδή στη Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, πιστεύουμε ειλικρινά στον κεντρικό ρόλο του εθελοντισμού στην κοινωνία, στοχεύουμε στη δημιουργία ενός πλαισίου που υποστηρίζει τη συνεργασία μεταξύ της κοινωνίας πολιτών και του κράτους. Στόχος μας δεν είναι να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο το κράτος πατρονάρει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ούτε, όμως, επιθυμούμε ένα περιβάλλον χωρίς κανόνες, το οποίο ευνοεί φαινόμενα διαφθοράς και σπατάλης. Αυτό που θέλουμε είναι ένα διαφανές, σύγχρονο υποστηρικτικό περιβάλλον για τις οργανώσεις, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία.
Για αυτό τον λόγο, στο πλαίσιο της σύνταξης του προγράμματός μας, για την οποία είμαι ο ίδιος υπεύθυνος, έχουμε διαμορφώσει μια σειρά από προτάσεις, τις οποίες έχει παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
o Η πρώτη πρότασή μας είναι η δημιουργία ενός ενιαίου νομοθετικού καθεστώτος για τις ΜΚΟ, προκειμένου -μεταξύ άλλων- να συνδεθεί η κρατική χρηματοδότηση με την εποπτεία και τη λογοδοσία των οργανώσεων, ώστε να υπάρχουν σαφείς και ενιαίοι κανόνες για όλους και να αποφεύγονται οι αυθαιρεσίες.
o Παράλληλα προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα Ενιαίο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων, στο οποίο θα εγγράφονται όλες οι οργανώσεις οι οποίες πληρούν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να χαρτογραφηθεί ο χώρος με ξεκάθαρο τρόπο.
o Επιπλέον, πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα νέο φορολογικό καθεστώς για τις δωρεές σε ΜΚΟ, ώστε να πάψει η Ελλάδα να είναι ουραγός στην Ευρώπη στον συγκεκριμένο τομέα. Ένα πιο ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο για αυτές τις δωρεές θα δώσει επιπλέον κίνητρο σε συμπολίτες να προσφέρουν πόρους που θα ενισχύσουν τον εθελοντισμό και το φιλανθρωπικό έργο στη χώρα μας.
o Τέλος, προτείνουμε την ένταξη του εθελοντικού έργου στο εκπαιδευτικό σύστημα, μέσω της ενσωμάτωσης στα προγράμματα σπουδών από μικρή ηλικία. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να εξελιχθούν σε πολίτες με συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης και της αλληλεγγύης, είναι σημαντικό να τα φέρουμε σε επαφή με τις σχετικές πρακτικές από μικρή ηλικία.
Κυρίες και κύριοι, οι αξίες που πρεσβεύει ο εθελοντισμός μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά για να έρθει μια πραγματική αλλαγή στον τόπο μας.
Αναφέρομαι, μεταξύ άλλων, στην αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς, η οποία πρέπει να γίνει μέρος του DNA της κοινωνίας μας. Και όχι να είναι η εξαίρεση μέσα σε μια κοινωνία που άγεται αποκλειστικά από το προσωπικό συμφέρον του καθενός και γυρνάει την πλάτη σε όσους έχουν ανάγκη.
Επίσης, ο εθελοντισμός πρεσβεύει την αξία της προσωπικής ευθύνης και πρωτοβουλίας. Πρέπει να δώσουμε στον κάθε πολίτη και οργάνωση τη δυνατότητα να κάνουν τη διαφορά με τον τρόπο που αυτοί θέλουν και όχι να εξαρτώνται από τις ορέξεις ενός πελατειακού συστήματος.
Μην το ξεχνάμε ποτέ: Δεν θα αλλάξει η Ελλάδα αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς.
Η ενίσχυση της Κοινωνίας των Πολιτών δεν είναι, λοιπόν, κάτι που υποστηρίζουμε για να γίνουμε ευχάριστοι. Είναι κάτι που θεωρούμε βασική προϋπόθεση για να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο. Μια Ελλάδα στην οποία άνθρωποι με νέες ιδέες θα μπορέσουν να τις κάνουν πράξη αν έχουν σχέδιο και διάθεση να προσφέρουν, δημιουργώντας έτσι το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την κοινωνία.
Για αυτό, λοιπόν, είναι σημαντικές οι εκδηλώσεις όπως η σημερινή. Διότι μας φέρνουν σε επαφή με καλές διεθνείς πρακτικές και προσφέρουν την ευκαιρία σε ανθρώπους του χώρου να ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις για το πώς θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά σαν χώρα, σαν κοινωνία και σαν πολίτες. Θα ήθελα, λοιπόν, να συγχαρώ τους διοργανωτές και να ευχηθώ καλή επιτυχία στη διημερίδα.
Ευχαριστώ πολύ.