«Θέμα εικόνας και σοβαρότητας της Ελλάδας στο εξωτερικό», εντοπίζει, μιλώντας στο «Παρασκήνιο» , ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, αναφορικά με τη διγλωσσία στον κυβερνητικό άξονα Τσίπρα-Καμμένου για το Σκοπιανό.
Ακόμα, εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός έχει «εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο» και κάνει λόγο για «τρίποντο στα σκάνδαλα από τους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ». αναφορικά με τη διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού, την ΕΡΤ και τη ΔΕΗ.
Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»
1) Βλέπουμε ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει ευάλωτο και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων μένουν υψηλά. Εκτιμάτε ότι αυτό είναι μια συγκυριακή κατάσταση, «σορτάρισμα» ή υπάρχουν και κυβερνητικές ευθύνες;
Οι τράπεζες είναι ένα θέμα ευαίσθητο και προσπαθώ να είμαι πολύ μετρημένος σε όσα λέω.
Πάντως η κατάστασή τους δεν είναι – το λέω κομψά – ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Ενώ το 2014 η συνολική κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών έφτανε τα 33,4 δισ. ευρώ, σήμερα βρίσκεται πιο χαμηλά από τα 5 δισ.!
Οι μετοχές των τραπεζών επί ΣΥΡΙΖΑ έχασαν το 97% της αξίας τους. Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων αποτελεί βαρίδι στα πόδια των τραπεζών, αλλά δεν αντιμετωπίζεται. Η κυβέρνηση προανήγγειλε πανηγυρικά πριν ενάμισι χρόνο, όταν υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο κ.Παπαδημητρίου, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον οποίο θα έλυνε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων σε 86 μέρες. Τελικά ο νόμος κατέρρευσε και τον ξήλωσε ο κ. Δραγασάκης και πλέον συζητάει για τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού!
Σήμερα όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω κυβερνητικές παλινωδίες σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει οικονομία. Για αυτό και ευελπιστώ πως, έστω και τώρα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάποια λύση, και ελπίζω να είναι μια λύση που δεν θα επιβαρύνει τους φορολογουμένους.
2) Είναι σαφές ότι και αυτή η κυβέρνηση να φύγει, τα ζητήματα της οικονομίας δεν θα λυθούν ως δια μαγείας. Συνεπώς, μια κυβέρνηση της ΝΔ τι θα έκανε διαφορετικά για τις τράπεζες και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών;
Το πρόβλημά μας σήμερα είναι πρώτα απ’ όλα πολιτικό. Διότι η κυβέρνηση Τσίπρα, όχι μόνο δεν μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, αλλά λειτουργεί η ίδια ως βαρίδι για την οικονομία.
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πανηγυρίζουν για την οικονομία, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών, τα επιτόκια με τα οποία θα μπορούσε να δανειστεί το δημόσιο είναι εξαιρετικά ψηλά, οι τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση και οι επενδύσεις βρίσκονται στο 1/3 του 2007!
Το «κλειδί», επομένως, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών στη χώρα είναι η πολιτική αλλαγή. Να έρθει μια άλλη κυβέρνηση, μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση, φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Που θα εφαρμόσει ένα άλλο μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους και εισφορές και λιγότερες δαπάνες. Και που θα προχωρήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, την παιδία, την υγεία κλπ.
Όσον αφορά το θέμα των κόκκινων δανείων σας θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείρισή τους από τον Οκτώβριο του ’16. Προτείναμε μια λύση γρήγορη, σφαιρική και κοινωνικά δίκαιη. Που θα αφορά το σύνολο των οφειλών των ενδιαφερόμενων δηλαδή στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και φυσικά στις τράπεζες χωρίς γραφειοκρατία και δίνοντας την πρωτοβουλία στις ίδιες τις τράπεζες, όπως προέβλεπε ο νόμος Δένδια. Αλλά και ξεχωρίζοντας την ήρα από το στάρι. Τους μπαταχτσήδες από τους συνεπείς πολίτες που δεν πρέπει να αισθάνονται τα κορόιδα της υποθέσεως.
3) Με βάση τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, θεωρείτε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να εξελιχθεί σε «κενό γράμμα» ή μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή, εν τέλει;
Για τη Νέα Δημοκρατία η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά μια μείζονα εθνική υποχώρηση. Με την υπογραφή Τσίπρα-Κοτζιά παραδίδουμε στους Σκοπιανούς το όνομα «Μακεδονία», τη «μακεδονική» γλώσσα και τη «μακεδονική» εθνικότητα.
Δεν πρόκειται λοιπόν να την ψηφίσουμε και αν έρθει στη Βουλή μετά τις εκλογές δεν πρόκειται να την επικυρώσουμε.
Από εκεί και πέρα, τα πράγματα είναι συγκεχυμένα στη γειτονική χώρα και γι’ αυτό προτιμώ να είμαι πολύ φειδωλός σε προβλέψεις.
Οι επόμενες μέρες και οι επόμενοι μήνες θα δείξουν.
4) Όσα είπε ο κ. Καμμένος στην Ουάσιγκτον για το Σκοπιανό προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά η σύμπραξη Καμμένου Τσίπρα φτάνει στο τέλος της;
Πλησιάζουν οι εκλογές και στις εκλογές θα ηττηθούν τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Καμμένος. Αλλά αν επιταχυνθούν οι εξελίξεις υπό την πίεση της επερχόμενης ήττας δεν μπορώ να το ξέρω.
Το πρόβλημα είναι ότι όσο κυβερνούν βλάπτουν σοβαρά την πατρίδα.
Ξέρετε, ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας πιστεύει ότι όσα λέει ο κ. Καμμένος δεν έχουν καμιά σημασία. Ωστόσο ο κ. Καμμένος είναι υπουργός Αμύνης της χώρας και ο κ. Τσίπρας είναι πρωθυπουργός της χώρας, στηριζόμενος στον κ. Καμμένο.
Εάν λοιπόν δεν καλλιεργεί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ένα κλίμα φαιδρότητας το οποίο δημιουργείται για τη χώρα διεθνώς, τουλάχιστον το ανέχεται. Με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου τίθεται θέμα εικόνας και σοβαρότητας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Δεν μπορεί η χώρα μας να αντιμετωπίζεται με γέλωτες και οίκτο! Για όλο αυτό έχει ευθύνη ο κ. Τσίπρας!
Άλλωστε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο κάτι δείχνει: μπορεί ο κ. Τσίπρας να ξεκινά από την Αριστερά και ο κ. Καμμένος από τη λαϊκίστικη Δεξιά, αλλά στο τέλος τους ενώνει -όχι μόνο η εξουσία- αλλά ο λαϊκισμός και μια κοινή πολιτική αισθητική.
Κατά τα άλλα στον Σ΅ΥΡΙΖΑ μιλούν στο όνομα της προόδου και κουνούν το δάχτυλο στη ΝΔ…
5) Η ΝΔ έχει σηκώσει ψηλά το ζήτημα της διαχείρισης των κονδυλίων για το προσφυγικό, για την οποία ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα. Θεωρητικά, όμως, δεν υπήρχε ευρωπαϊκός έλεγχος για τη ροή αυτών των πόρων;
Όσα συμβαίνουν στη Μόρια και σε άλλους χώρους υποδοχής προσφύγων είναι πραγματικά ντροπή και προσβάλουν των ανθρωπισμό μας. Είναι εύλογο λοιπόν το ερώτημα πώς είναι δυνατόν η Ευρώπη να έχει διαθέσει στην Ελλάδα 1,6 δις ευρώ για το Προσφυγικό και να υπάρχουν αυτές οι συνθήκες. Το διατυπώνουν οι διεθνείς οργανισμοί, τα ξένα μέσα ενημέρωσης, οι πάντες, Μόνο οι πονόψυχοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους.
Επιπλέον, ο μέχρι πριν λίγο αρμόδιος διευθυντής στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ηλιόπουλος, τοποθετημένος επί ΣΥΡΙΖΑ, προέβη σε σοβαρότατες καταγγελίες για αδιαφάνεια στην διαχείριση των κονδυλίων. Ε, δεν θα διερευνήσουμε αυτές τις καταγγελίες;
Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να κρατήσει το θέμα ψηλά και να φέρει τον κ. Ηλιόπουλο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να διευκρινίσει τις καταγγελίες του.
Όμως προσέξτε: δεν είναι μόνο αυτό! Είναι και οι καταγγελίες για την ύποπτη συμφωνία της ΔΕΗ με τον πρώην αντιπρόεδρο του κ. Ζάεφ στα Σκόπια. Είναι επίσης και οι καταγγελίες από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά για κακοδιαχείριση των χρημάτων των φορολογουμένων στην ΕΡΤ.
ΕΡΤ-ΔΕΗ-Προσφυγικό: Τρίποντο στα σκάνδαλα από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!
6) Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να «παίξει στο γήπεδο» της ΝΔ, με την προαναγγελία μιας «κοινωνικής ατζέντας». Θεωρείτε πως, ως τις εκλογές, υπάρχει περιθώριο ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών;
Ο κ. Τσίπρας από πέρυσι τον Σεπτέμβριο κάνει διάφορες κινήσεις για να μειώσει τη διαφορά τη ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σας θυμίσω: διεθνείς συναντήσεις, Paradise Papers, Novartis, Σκοπιανό, κοινωνικό μέρισμα κ.α. Πρόσφατα τα πανηγύρια περί δήθεν έξοδο από τα μνημόνια.
Όλα αυτά αποδεικνύονται μάταια για έναν πολύ απλό λόγο: διότι πλέον ο Ελληνικός λαός έχει βγάλει τα οριστικά συμπεράσματά του για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι πολίτες ξέρουν ότι τους τάραξαν στο ψέμα αλλά η χώρα αντί να πάει μπροστά πήγε πίσω.
Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας έχει εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο. Ό,τι, λοιπόν, και αν κάνει θα υποστεί μια ηχηρή και οδυνηρή εκλογική ήττα.
7) Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την ανανέωση ως αναγκαία για την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ. Βλέπετε συνθήκη αυτοδυναμίας για το κόμμα; Και πώς θα επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ νεότερων και παλαιότερων στα ψηφοδέλτια;
Ανοίγουμε το κόμμα στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους, αλλά σεβόμαστε και την προσφορά και την εμπειρία των παλαιότερων. Θέλουμε να κάνουμε μια δημιουργική ανανέωση.
Η Νέα Δημοκρατία έχει αέρα στα πανιά της. Όμως ακόμα και αν έχουμε αυτοδυναμία θα απευθύνουμε πρόσκληση σε όλες φιλοευρωπαϊκές, μεταρρυθμιστικές δυνάμεις για να σχηματίσουμε μια πλατιά συμμαχία. Μια κυβέρνηση που θα είναι Εθνική Ελλάδος.