Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ο κ. Τσίπρας και ο κ.Παππάς οφείλουν εξηγήσεις – συνέντευξη στην “Βραδυνή της Κυριακής”

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει ένα επικοινωνιακό πανηγύρι, διότι δήθεν φεύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα. Όμως το ΔΝΤ δεν φεύγει από την Ελλάδα. Θα παραμείνει μαζί με τα άλλα μέλη της τρόικας για να ασκούν ασφυκτική επιτήρηση στη χώρα μας», αναφέρει στη συνέντευξή του στη ΒτΚ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Ο βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν Δ τονίζει ότι το μήνυμα των πολιτών στις ευρωεκλογές προς τον κ Τσίπρα θα είναι τόσο ηχηρό που δεν θα του αφήνει περιθώρια για άλλες αυταπάτες. «Πολλές συμπτώσεις, πολλά ερωτήματα σε μια πάρα πολύ περίεργη υπόθεση», σχολιάζει, επίσης, για την υπόθεση Πετσίτη που συνδέεται άμεσα με το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη. «Φαίνεται να είναι κάτι ευρύτερο προσθέτει».

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής»

Ο επιχειρηματίας κ Μαρινάκης έκανε καταγγελίες για την πρακτική που ακολουθούσε το Μέγαρο Μαξίμου την εποχή των τηλεοπτικών αδειών. Θα θέλαμε το σχόλιό σας.

Ο κ Τσίπρας και ο κ Παππάς οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και ξεκάθαρες απαντήσεις για όσα κατήγγειλε ο κ Μαρινάκης. Όλα αυτά τα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ Τσίπρας παριστάνουν τους δήθεν πολέμιους της διαπλοκής και όλο ανακατεμένους με την διαπλοκή τούς βρίσκουμε. Μα πόση υποκρισία πια!

Είναι θετική εξέλιξη για την οικονομία ότι η Ελλάδα θα προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ,  όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος;

Η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, το δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα.

Αλλά η κυβέρνηση αυτή δεν έχει κανένα μέτρο. Πανηγυρίζει για όλα και τώρα προσπαθεί να στήσει ένα ακόμα επικοινωνιακό πανηγύρι διότι δήθεν φεύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα. Όμως το ΔΝΤ δεν φεύγει από την Ελλάδα. Θα παραμείνει μαζί με τα άλλα μέλη της τρόικα για να ασκούν ασφυκτική επιτήρηση στη χώρα μας -ενώ αυτό δεν συνέβη με την Ιρλανδία, Πορτογαλία και την Κύπρο- με βάση τις δεσμεύσεις του 4ου μνημονίου που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας: με τα υψηλά πρωτογενή ως το 2060, με επιτήρηση του SSM στις ελληνικές τράπεζες για 35 χρόνια και το υπερταμείο μέχρι το 2115!

Παρόλα αυτά έχουν το θράσος να μιλούν για έξοδο από το μνημόνιο και αποχώρηση του ΔΝΤ. Κυβέρνηση μόνο για πανηγύρια!

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα αυτής της ευρωκάλπης για την Ελλάδα ;

Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Θέλουμε μια Ευρώπη αποτελεσματική, αλληλέγγυα και δημοκρατική. Θέλουμε, ταυτόχρονα,  μια Ελλάδα η οποία να είναι στην 1η ταχύτητα της Ευρώπης. Να μην είναι σε έναν θάλαμο υγειονομικής απομόνωσης και να σέρνεται χωρίς ελπίδα και προοπτική, όπως συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό οι ευρωεκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι θα είναι  η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά από 4 χρόνια.

Επομένως, ούτως ή άλλως ο κόσμος θα στείλει τα μηνύματά του τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση. Και το μήνυμα των πολιτών προς τον κ. Τσίπρα θα είναι τόσο ηχηρό που δεν θα του αφήνει περιθώρια για άλλες αυταπάτες.

Αν τελικά δεν γίνουν εθνικές, ποιο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα δείχνει καθαρά ότι ο κόσμος λέει «Φύγετε!» στον ΣΥΡΙΖΑ;

Το μήνυμα «φύγετε» είναι πανίσχυρο στην κοινωνία, διότι ο κόσμος θέλει να απαλλαγεί από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει αέρα στα πανιά της και τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις περιφερειακές και εκλογές θα καταγράψει μεγάλες νίκες που θα αποτυπώνουν ένα σαφές, μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό νομίζω ότι πλέον το έχουν αντιληφθεί ακόμα και στην κυβέρνηση.

Λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και η βασική ατζέντα είναι η σκανδαλογία. Novartis από τη μια, Πετσίτης Αρτεμίου από την άλλη. Θεωρείτε ότι σωστά επιμένει η ΝΔ να αναδεικνύει το σκάνδαλο Πετσίτη; Μέχρι που θα το φτάσει;

Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι μια σιωπηρή αντιπολίτευση. Είναι θεσμική μας υποχρέωση να ελέγχουμε την κυβέρνηση και να επιμένουμε μέχρι την ολοκληρωτική διαλεύκανση της όποιας γκρίζας υπόθεσης.

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν αυτάρεσκα για το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, αλλά μια σειρά από γεγονότα έχουν θολώσει την εικόνα τους: η γάτα των Ιμαλαϊων με τον κ. Ψυχάρη, ο μεσάζοντας όπλων της Σαουδικής Αραβίας, τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα, η κακοδιαχείριση στα κονδύλια του μεταναστευτικού, η εξαγορά της ΔΕΗ στα Σκόπια, το σκάνδαλο ΔΕΠΑ με τις χαριστικές πράξεις υπέρ Λαυρεντιάδη.

Πιο πρόσφατη η υπόθεση Πετσίτη που συνδέεται άμεσα με το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη, αλλά φαίνεται να είναι κάτι ευρύτερο:

τα έργα και οι ημέρες του κ. Μανώλη Πετσίτη. Που μπαινόβγαινε στο Μαξίμου. Που τελικά ήταν συνεργάτης του κ. Παππά (μέχρι το 2016 αναγκάστηκε να παραδεχθεί πρόσφατα ο κ. Παππάς). Που πήγαινε στη ΔΕΠΑ ως εκπρόσωπος του κ. Λαυρεντιάδη. Που βρέθηκαν στον λογαριασμό του λεφτά από τον κ. Αρτεμίου -δικηγόρο των offshore, o οποίος είχε συνταξιδέψει με τον κ. Παππά στη Βενεζουέλα. Και βέβαια η τουλάχιστον περίεργη παραίτηση του αρμόδιου διευθυντή της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου που ασχολείτο με την υπόθεση.

Πολλές συμπτώσεις, πολλά ερωτήματα σε μια πάρα πολύ περίεργη υπόθεση.

Σας ικανοποίησαν οι εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Τσίπρας για το σκάνδαλο Πετσίτη σε τηλεοπτική του συνέντευξη και τη σχέση που είχε ο κ. Παππάς;

Ασφαλώς όχι! Ο κ. Τσίπρας έκανε τον ανήξερο, ουσιαστικά αναμάσησε όσα είπε ο κ. Τζανακόπουλος λίγες μέρες νωρίτερα και δεν είχε καν το θάρρος να καλύψει τον στενό συνεργάτη του, τον κ. Παππά.

Όμως αργά ή γρήγορα τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Παππάς θα υποχρεωθούν να δώσουν σαφείς, ξεκάθαρες απαντήσεις σε όσα αποκαλύπτονται γι’ αυτήν την υπόθεση.

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί από τη μία να κάνουν τους εισαγγελείς της δημόσιας ζωής και από την άλλη να μην απαντούν στα θέματα ηθικής τάξης που τους αφορούν. Αρκετά πια!

Πολλοί επισημαίνουν ότι στη ΝΔ υπάρχουν δυο διαφορετικές «σχολές ύφους» που τις αντιπροσωπεύουν οι δυο αντιπρόεδροι, δηλαδή εσείς και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Πιστεύετε ότι και οι δυο είναι απαραίτητες για την άσκηση της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ;

 Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη της χώρας και μέσα στους κόλπους της – όπως οριοθετούνται από τις ιδεολογικές αρχές της – μπορούν να συνυπάρχουν διαφορετικές ιδέες, διαφορετικές απόψεις, ακόμα και διαφορετικές σχολές.

Από εκεί και πέρα ως δημοκρατικό κόμμα συζητάμε και συνθέτουμε. Και το αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών εκφράζει πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια όλοι εμείς.

 Πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ναρκοθετεί την επόμενη κυβέρνηση; Αν ναι, ποιες είναι οι νάρκες που βάζει στην οικονομία;

 Αυτή καθ’ αυτή η παραμονή της κυβέρνησης Τσίπρα ναρκοθετεί την οικονομία. Διότι έχουμε μια κυβέρνηση του «τσούκου-τσούκου» που είναι ικανοποιημένη να διαχειρίζεται τη μιζέρια για να μοιράζει ψεύτικους μπουναμάδες. Έτσι μετά από ένα τσουβάλι μέτρα και 2 μνημόνια που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας η οικονομία μας σέρνεται.

Είμαστε πρώτοι ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ στην αύξηση φόρων. Έχουμε ευρωπαϊκό ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια και οι τράπεζες έχουν χάσει το 90% της αξίας τους (μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση). Η ΔΕΗ βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας έχει κατρακυλήσει φέτος στην 72η θέση (από 59η το 2015). Στο ΕΣΠΑ βρισκόμαστε μόλις στην 23η θέση σε απορρόφηση πόρων (από την 4η θέση που βρισκόμασταν το ΄14). Οι επενδύσεις αντί να αυξάνονται μειώνονται: Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη σε επενδύσεις. Σύμφωνα με τη Eurostat οι επενδύσεις στην Ελλάδα το ΄18 μειώθηκαν κατά 2,8 δισ. σε σχέση με το ΄17. Αυτή είναι η χειρότερη επίδοση τα τελευταία 23 χρόνια. Βρισκόμαστε στο 1/3 των επενδύσεων που είχαμε το 2007.

Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες ζούμε ένα κλίμα ακατάσχετης παροχολογίας. Δείτε το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την παιδεία. Γίνονται απίστευτα πράγματα. Σε όλα τα επίπεδα καταγράφονται όλα τα πιθανά πεδία ρουσφετιών και με μία λογική Τσουμπέ, με μια λογική Μαυρογυαλούρου έρχεται αυτή η δήθεν εκσυγχρονιστική κυβέρνηση και προσπαθεί μήπως κατορθώσει να πάρει καμιά χούφτα ψήφους. Σαν τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του.

Επομένως δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα που ζημιώνει την αγορά και την οικονομία. Ο καθένας, λοιπόν, καταλαβαίνει ότι αν είχαμε πάει σε εκλογές, όπως ζητάει η Νέα Δημοκρατία, θα τα είχαμε αποφύγει όλα αυτά.

 Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα είναι σε θέση η ΝΔ ως κυβέρνηση να διεκδικήσει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων;

Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο: θα εφαρμόσουμε ένα άλλο μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους λιγότερες δαπάνες και άνοιγμα στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Παράλληλα θα υλοποιήσουμε και ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην δικαιοσύνη, στην δημόσια διοίκηση, στην παιδεία, την υγεία κλπ. Με λίγα λόγια, σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε πολιτικές που πέτυχαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Έτσι πρώτα θα αποδείξουμε ότι είμαστε μια σοβαρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και στη συνέχεια θα συζητήσουμε με τους δανειστές μας τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Και εφόσον το πετύχουμε οι δανειστές δεν θα έχουν κανένα λόγο να μας αρνηθούν τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Όπως δέχτηκαν να μην εφαρμοστεί η τελευταία μείωση των συντάξεων που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι πιστεύω θα δεχθούν και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

 Εάν κληθείτε ως κυβέρνηση να επιστρέψετε τα αναδρομικά, λόγω δικαστικών αποφάσεων, πώς θα το χειριστείτε;

 Είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε. Διότι ασφαλώς πρέπει να εφαρμόσουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Αλλά πρέπει και να βρούμε τα χρήματα ώστε οι συνταξιούχοι να πάρουν τα λεφτά τους.

Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία είναι εκείνη που μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα αυτές τις δικαστικές αποφάσεις. Διότι μπορεί να βάλει μπροστά τις μηχανές της οικονομίας και να δημιουργήσει την ανάπτυξη που θα χρηματοδοτήσει αυτές τις ανάγκες μας.

 Πώς σχολιάζετε το εγχείρημα Τσίπρα για «ΣΥΡΙΖΑ- Δημοκρατική Συμμαχία»;

Ο ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι τώρα κατηγορούσε τα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης τώρα μαζεύει ότι περισσεύει από τη Νέα Δημοκρατία και το βαφτίζει Προοδευτική Συμμαχία.

Βρίσκονται σε απελπισία!

Με τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως όλα δείχνουν, η ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση,  δεν θα έχει το σκόπελο της προεδρικής εκλογής. Εσείς θα  βλέπατε θετικά μια ακόμη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας του  Προκόπη Παυλόπουλου;

Ο Προκόπη Παυλόπουλο ήταν καθηγητής μου και διατηρώ μια μακροχρόνια προσωπική σχέση μαζί του. Δεν είμαι λοιπόν ο πιο… αντικειμενικός κριτής.

Ωστόσο νομίζω ότι χαίρει γενικής εκτίμησης και όλοι αναγνωρίζουν ότι ασκεί άψογα τα καθήκοντά του.

 

Επίσης θα ήθελα ένα πολιτικό σχόλιο από 30 περίπου λέξεις για τα εξής πρόσωπα:

 

Νίκος Παππάς: Η σχέση του με τον Μανώλη Πετσίτη τον εκθέτει και οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.

 

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Οι εκτιμήσεις του για την Novartis δεν επιβεβαιώνονται. Ως πρώην δικαστικός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Του εύχομαι να μην τον θυμόσαστε μετά από λίγα χρόνια με το σύνθημα «Ευκλείδη δώστα όλα».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο