“Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να πανηγυρίζουν, θα έπρεπε να ζητήσουν ένα συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Διότι με τις ιδεοληψίες και τα λάθη τους οδήγησαν τη χώρα πολύ πίσω”, τονίζει, στη συνέντευξή του στο “ΚΕΦΑΛΑΙΟ”, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα, επισημαίνει πως όσο υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν έχει απαγκιστρωθεί από τις παλαιομαρξιστικές θεωρίες και εκπέμπει αντίστοιχα μηνύματα, τόσο οι επενδυτές θα κουμπώνονται, δεν θα ανοίγουν νέες δουλειές, θα αυξάνει η ανεργία και θα επηρεάζεται αρνητικά το ασφαλιστικό, ενώ σημειώνει πως κεντρικός στόχος του νέου προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ
-Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο από το βήμα του Ταε Κβον Ντο για «γιορτινή ημέρα». Εσείς τι απαντάτε για αυτούς τους δώδεκα μήνες;
Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να πανηγυρίζουν, θα έπρεπε να ζητήσουν ένα συγνώμη από τον ελληνικό λαό. Διότι με τις ιδεοληψίες και τα λάθη τους οδήγησαν τη χώρα πολύ πίσω.
Ξέρετε, ο ελληνικός λαός το Σεπτέμβριο δεν είχε συνειδητοποιήσει το κόστος όλης αυτής της περιπέτειας και πολλοί ήταν γοητευμένοι από τη «λεβέντικη» διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη. Μετά ήρθε ο λογαριασμός! Και νομίζω ότι πλέον σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να μην έχει αντιληφθεί ότι φέτος είμαστε χειρότερα από πέρυσι.
Διότι η οικονομία ξεχαρβαλώθηκε και δυστυχώς ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση δεν κάνει καμιά σοβαρή προσπάθεια για να πάρει μπροστά. Το 2014 είχαμε οριακή ανάπτυξη και οι επίσημες προβλέψεις μιλούσαν για αύξηση του ΑΕΠ 3% το 2015 και 3,7% το 2016. Τώρα στην καλύτερη περίπτωση, με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, θα έχουμε μηδενική ανάπτυξη. Όλο αυτό σημαίνει περισσότερα βάρη για τους Έλληνες –φόροι, ασφαλιστικές εισφορές κ.ο.κ– και λιγότερη απασχόληση.
.
-Ο κ. Τσίπρας, πάντως, στην ομιλία του συνέστησε, εμμέσως πλην σαφώς, στη Νέα Δημοκρατία υπομονή, γιατί προβλέπει πως θα καθίσετε για χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης…
Αυτό «η καρδούλα του το ξέρει», όπως λέει και ο λαός. Σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος από τα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε. Και προσπαθεί με επικοινωνιακά show να διχάσει τον κόσμο για να κερδίσει χρόνο.
Ωστόσο, πέρα από τις λεκτικές υπερβολές, γνωρίζει ότι το οικοδόμημα που δημιούργησε τρίζει. Το δείχνει το κλίμα στην κοινωνία, έχουν αρχίσει να το καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις. Γι’ αυτό ξαφνικά θυμήθηκε τον εκλογικό νόμο και η κυβέρνηση διαρρέει εκλογικά σενάρια στα μέσα ενημέρωσης. Γι’ αυτό επίσης καταφεύγει συνεχώς σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία που έκανε στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο είχε 17 προσωπικές αναφορές στον νέο πρόεδρο της ΝΔ. Αυτό νομίζω λέει πολλά!
-Ποια νέα δεδομένα δημιουργεί η εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας; Πώς θα προσελκύσετε νέους, αλλά και παλαιούς ψηφοφόρους του κόμματος, που εγκατέλειψαν στις τελευταίες εκλογές την παράταξη;
Ένα πρώτο δείγμα νομίζω ότι πήραμε όλοι στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό στη Βουλή. Η ΝΔ έκανε την αυτοκριτική της, αλλά κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτό δεν είναι συνηθισμένο για κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε εντολή να προχωρήσει σε ανανέωση της ΝΔ και να τη μετασχηματίσει σ’ ένα σύγχρονό ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα. Εφόσον εργαστούμε σκληρά και πετύχουμε αυτό τον στόχο, το κόμμα μας θα γίνει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την διακυβέρνηση του τόπου, πραγματικά ελκυστικό για τους νέους και παλαιούς ψηφοφόρους μας. Μακριά από τα τετριμμένα. Μακριά από τον λαϊκισμό. Με την υιοθέτηση των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών.
-Το άνοιγμα στον κεντρώο χώρο, περιλαμβάνει και ένταξη στελεχών από το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι;
Το νέο ξεκίνημα που κάνει η ΝΔ νομοτελειακά επηρεάζει ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό. Και τελικά θα είναι ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα.
Ωστόσο δεν είναι στόχος μας να «καταστρέψουμε» κανένα άλλο κόμμα, αλλά να διευρύνουμε την απήχηση της ΝΔ. Μακριά από τη λογική «εντυπωσιασμών». Με σοβαρότητα, αξιόπιστη κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένες εφαρμόσιμες προτάσεις.
-Έχετε αναλάβει ως αντιπρόεδρος, την ατζέντα της κατάρτισης του κυβερνητικού προγράμματος. Πέρα από τη δεδομένη ερώτηση, ποια δηλαδή θα είναι τα βασικά σημεία του, αναρωτιέμαι τι περιθώρια υπάρχουν για τη δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος, από τη στιγμή που η Αθήνα βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό το αυστηρό βλέμμα των πιστωτών;
Το μνημόνιο δεν καλύπτει τα πάντα. Υπάρχουν τομείς όπως η δημόσια διοίκηση, η παιδεία, το περιβάλλον κλπ στους οποίους πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια του. Αλλά και για τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει, είναι ευθύνη της κυβέρνησης το πώς θα επιτευχθούν αυτοί.
Κεντρικός στόχος του νέου προγράμματός μας θα είναι να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Να περάσουμε από την διανομή της φτώχειας –διαχρονική πολιτική της Αριστεράς – στην παραγωγή του πλούτου. Με ενίσχυση της παραγωγικότητας, επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας και προστασία για τους αδύνατους.
Βασικό ζητούμενο μας θα είναι το μεταμνημόνιο, η Ελλάδα της νέας εποχής. Της δημιουργίας, της αισιοδοξίας και της κοινωνικής συνοχής. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν θα εργαστούμε για να υιοθετήσουμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο μακριά από λαϊκίστικες σαπουνόφουσκες.
-Συναίνεση στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης θα δώσετε, κύριε Χατζηδάκη; Ή θεωρείτε πως όλο το μείγμα του σχεδίου Κατρούγκαλου είναι λανθασμένο;
Η ΝΔ στην συζήτηση για το Ασφαλιστικό στη Βουλή προσήλθε με συγκεκριμένες θέσεις και ξεκάθαρη στάση. Και ειπώθηκε από την πλευρά μας κάτι κομβικής σημασίας: ότι αν δεν μπει μπροστά η οικονομία αν δεν υπάρχουν επενδύσεις και άρα αν δεν έχουμε νέους εργαζόμενους και νέες εισφορές θα έχουμε μια τρύπα στο νερό.
Πριν ένα χρόνο η Τρόικα δεν ζητούσε τέτοια μέτρα και αυτό δεν το διέψευσε ο κ. Τσίπρας. Τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση στο Ασφαλιστικό χειροτέρεψε σημαντικά. Είτε λόγω αδράνειας, είτε λόγω των πειραματισμών της κυβέρνησης. Σας θυμίζω ότι δεν εφάρμοσαν το Νόμο Λοβέρδου-Κουρτουμάνη, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, σημαντικές ρυθμίσεις του συστήματος ΗΛΙΟΣ, τις ρυθμίσεις Βρούτση για τη συλλογή των ασφαλιστικών εισφορών κ.ο.κ. Και την ίδια ώρα ήρθαν, για παράδειγμα, και έδωσαν 150 εκατ. ευρώ το χρόνο στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ περικόπτουν τις συντάξεις.
Πέραν τούτου, η κυβέρνηση δεν κάνει αυτά που πρέπει για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η οικονομία ξεχαρβαλώθηκε τους τελευταίους μήνες και οδηγήθηκε ξανά στην ύφεση. Μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές και αυτό είναι ζημιά για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όσο λοιπόν υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν έχει απαγκιστρωθεί από τις παλαιομαρξιστικές θεωρίες –το βλέπουμε με τον κ. Δρίτσα στον ΟΛΠ, τον κ. Σκουρλέτη και τον κ. Σπίρτζη στα δικά τους θέματα– και εκπέμπει αντίστοιχα μηνύματα, τόσο οι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, θα κουμπώνονται, δεν θα ανοίγουν νέες δουλειές, θα αυξάνει η ανεργία και θα επηρεάζεται αρνητικά το ασφαλιστικό.
-Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για το ζήτημα του μετ&