Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Ο κ.Τσίπρας να σοβαρευτεί και να κυβερνήσει” – Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα REALNEWS

kostis xatzidakis synenteyxi real news s22 2 Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κλείσει η διαπραγμάτευση αφήνει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.  «Αν με ρωτούσατε λίγο καιρό πριν θα σας έλεγα ότι η κυβέρνηση θα περάσει τα μέτρα και η αξιολόγηση θα κλείσει. Σήμερα δεν στοιχηματίζω», τονίζει στη συνέντευξή του στη Realnews.  Δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές: «Αυτό εξαρτάται από την κυβέρνηση, εμείς πάντως προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο», δηλώνει.  Καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να σοβαρευτεί και να κυβερνήσει» και προειδοποιεί ότι η Ν.Δ δεν θα γίνει πλυντήριο των ευθυνών της κυβέρνησης».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «REALNEWS»

 

-Καμία μορφή στήριξης από την ΝΔ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ; Η θα μπορούσε να υπάρξει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις λόγω της κρισιμότητας στην οποία βρίσκεται και πάλι η χώρα;

 

Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η ΝΔ, αλλά ότι έχουμε μια κυβέρνηση που δεν τα έχει βρει με τον εαυτό της, Στηρίξαμε την κυβέρνηση σε ορισμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες της και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε όπου συμφωνούμε.

Δεν θα γίνουμε όμως πλυντήριο των ευθυνών της. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει την υποχρέωση να κάνει αντιπολίτευση. Υπεύθυνη αντιπολίτευση, αλλά αντιπολίτευση.

 

-Μπορεί οι διαπραγματεύσεις να τιναχτούν στον αέρα; Τι φοβάστε;

 

Αν με ρωτούσατε λίγο καιρό πριν θα σας έλεγα ότι η κυβέρνηση θα περάσει τα μέτρα και ότι η αξιολόγηση θα κλείσει. Σήμερα δεν στοιχηματίζω. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση και η κυβερνητική πλειοψηφία  δεν είναι εξοικειωμένη  σε αντιδράσεις.

 

-Ο Αλέξης Τσίπρας να φύγει;

 

Να σοβαρευτεί και να κυβερνήσει. Έχει υπογράψει μια συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα και πρέπει να προχωρήσει μπροστά.

 

-Δεν είναι παράλογες οι απαιτήσεις των δανειστών;

 

Ούτε εμείς τραβήξαμε λίγα από τους δανειστές, ούτε εγώ προσωπικά όταν ήμουν υπουργός.

Οι δανειστές κάνουν τη δουλειά τους και σε πολλά σημεία μπορούμε να στους ασκήσουμε κριτική. Όμως και η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει σ’ αυτό τον τόπο και να λειτουργήσει, επιτέλους, ως  μία σοβαρή ευρωπαϊκή κυβέρνηση.

 

-Οι αγρότες να μην φορολογηθούν πέραν του 13% που η δική σας κυβέρνηση επέβαλλε;

 

Στον κ.Τσίπρα τότε το 13% φαινόταν υπερβολικό. Τώρα του φαίνεται λογικό το 26%! Αυτός μόνος του έχει υπονομεύει την κυβέρνησή του. Εμείς είχαμε ξεκαθαρίσει ήδη από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ότι στα θέματα των αγροτών θα επιχειρούσαμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια διαπραγμάτευσης προβάλλοντας στις Βρυξέλλες τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού αγροτικού κλάδου, μικρός κλήρος, μεγαλύτερο κόστος παραγωγής κλπ.

 

– Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Νικήτας Κακλαμάνης είπαν ότι η ΝΔ δεν έχει καταθέσει ακόμη μια εμπεριστατωμένη πρόταση για το ασφαλιστικό. Θα το κάνει δεδομένου ότι ζήτησε ο Πρόεδρος της ΝΔ να αποσυρθεί το ασφαλιστικό και να αρχίσει η συζήτηση από την αρχή;

Η ΝΔ στη συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό έκανε αυτοκριτική για το παρελθόν της και  κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις: η εφαρμογή του Νόμου Λοβέρδου-Κουρτουμάνη, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, οι ρυθμίσεις Βρούτση για τη συλλογή των ασφαλιστικών εισφορών, η θέση μας για τους συμψηφισμούς των αγροτών –που λοιδορήθηκε και διαστρεβλώθηκε από την κυβέρνηση–, οι ρυθμίσεις για τα ευγενή ταμεία, κοκ.

Όλα αυτά είναι συγκεκριμένες και «δύσκολες» προτάσεις και, ειλικρινά, δεν θυμάμαι άλλη φορά κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει κάνει κάτι παρόμοιο. Γι’ αυτό και ενώ ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση μας κατηγορούν για λαϊκισμό στη συνέχεια κάνουν κριτική στις προτάσεις μας και μας κατηγορούν για αναλγησία. Φυσικά και τα δύο δεν γίνονται.

Είπαμε όμως και κάτι ακόμα: ότι και τα πιο επώδυνα μέτρα να πάρεις δεν θα αποδώσουν αν δεν λειτουργεί η οικονομία. Αν δεν μπει μπροστά η οικονομία αν δεν υπάρχουν επενδύσεις και άρα αν δεν έχουμε νέους εργαζόμενους και νέες εισφορές θα έχουμε μια τρύπα στο νερό.

Όσο για πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσυρθεί το ασφαλιστικό ήταν μια πρόταση εκτόνωσης της κατάστασης. Βεβαίως, η κυβέρνηση την απέρριψε, επομένως  μόνο θεωρητική αξία έχει πλέον η συζήτησή της.

 

-Βλέπετε πρόωρες εκλογές;

 

Δεν μπορώ να ξέρω. Αυτό εξαρτάται από την κυβέρνηση. Εμείς πάντως προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο.

 

-Πολλοί λένε ότι και η ΝΔ να βγει πρώτη δύναμη, τα ίδια μέτρα θα αναγκαστεί να πάρει, δεν θα αλλάξει κάτι. Είναι έτσι;

 

Τώρα όλοι καταλαβαίνουμε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ «πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι». Πιστεύαμε πως χειρότερα δεν γίνεται, όμως είναι πια ξεκάθαρο ότι τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Ποιος Έλληνας πιστεύει ότι τα πράγματα στο σπίτι του είναι καλύτερα τώρα σε σχέση με πέρυσι;

Η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εμείς δεν υιοθετούμε τις μαγικές συνταγές και δεν θα μιλήσουμε με πολιτικές σαπουνόφουσκες. Ο ίδιος ο κ. Βούτσης δέχτηκε πρόσφατα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φλέρταρε επί καιρόν με αυταπάτες.

Εμείς θέλουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής. Εάν δεν ακολουθούσαμε τον τελευταίο χρόνο την επιπόλαια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα αυτή την ώρα θα είχε βγει από το μνημόνιο. Αυτό είναι το κόστος του λαϊκισμού!

Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να μείνει μακριά από τα μεγάλα λόγια. Γιατί τα μεγάλα λόγια πληρώνονται όχι μόνο από αυτόν που τα λέει, αλλά από το σύνολο του ελληνικού λαού.

 

 

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Γιάννη Δραγασάκη ως πρωθυπουργό οικουμενικής –όπως τον φέρουν κάποια σενάρια- θα τον εμπιστευόταν;

 

Νομίζω ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι σ’ αυτού του είδους τα σενάρια.

 

-Αν η Ανγκελα Μέρκελ ζητήσει από τη ΝΔ να στηρίξει την κυβέρνηση, ποια θα είναι η απάντηση σας;

 

Η ΝΔ είναι το ευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδας όχι με την έννοια ότι δέχεται εντολές από το Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες, αλλά ότι επιδιώκει να μεταφέρει στην Ελλάδα τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

 

 

-Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε με θετικά λόγια στον Τάσο Γιαννίτση. Να τον καλέσει η ΝΔ; Η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης είναι πρόσωπα που θα θέλατε να δείτε στη ΝΔ; Πότε τοποθετείται τις όποιες κινήσεις διεύρυνσης;

 

Ασφαλώς μας ενδιαφέρει η προσέλκυση στη ΝΔ αξιόλογων Ελλήνων που μοιράζονται μαζί μας την πίστη για μια Ελλάδα της Ευρώπης.

Ωστόσο, η διεύρυνση της ΝΔ στοχεύει πρωτίστως στο εκλογικό σώμα.  Μακριά από τη λογική «εντυπωσιασμών». Με σοβαρότητα, αξιόπιστη κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένες εφαρμόσιμες προτάσεις.

 

-Πότε θα είναι έτοιμο το πρόγραμμα της ΝΔ;

 

Το συντομότερο δυνατόν. Εργαζόμαστε εντατικά και προσαρμόζουμε την τακτική μας στις εξελίξεις.

 

-Ο ρόλος των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά ποιος πρέπει να είναι;

 

Η εμπειρία τους είναι πολύτιμη και η γνώμη τους έχει πάντα ειδικό βάρος. Όπως άλλωστε και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο