Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ο κ. Τσίπρας θα βρει αφορμή για ηρωϊκή έξοδο – συνέντευξη στην εφημερίδα “ΑΧΙΑ News”

11.2 axia 2

“Θα σας έλεγα μάλιστα ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην οικονομία, σε λίγο καιρό ακόμα και να παρακαλάμε τον κ. Τσίπρα να μην κάνει εκλογές, εκείνος θα τις κάνει. Θα βρει μια αφορμή για να κάνει ηρωική έξοδο, καταγγέλλοντας τη ΝΔ, το ΔΝΤ, τον Σόιμπλε και δεν ξέρω τι άλλο για να περισώσει ότι περισώζεται και να αποφύγει την πολιτική εξαέρωση”.  
 
Διαβάστε τη συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα “ΑΧΙΑ News”.

 

 

Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί επεξεργάζονται λύσεις για κλείσιμο της αξιολόγησης, χωρίς το ΔΝΤ, ενώ υπάρχουν και προσωπικές πρωτοβουλίες από Γιούνκερ με πρόταση για «σπάσιμο» της αξιολόγησης στα δύο. Με λίγα λόγια, προκρίνεται η πολιτική συμφωνία, όπως ζητούσε ο πρωθυπουργός της χώρας. Μήπως η στρατηγική επένδυση του κόμματος σας πάνω σε μια ακόμη αποτυχία της κυβέρνησης όσον αφορά στην αξιολόγηση τινάζεται στον αέρα;

Η αποτυχία της κυβέρνησης βαραίνει τη χώρα, τους πολίτες, αλλά και την επόμενη κυβέρνηση. Κάνετε, συνεπώς, μεγάλο λάθος να πιστεύετε ότι η ΝΔ επενδύει στην αποτυχία της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση. Εμείς είμαστε που θα κληθούμε να πιάσουμε μετά τα αναμμένα κάρβουνα.

Με τη σημερινή κυβέρνηση το πρόβλημα είναι ότι αντί να πάμε μπροστά πήγαμε πίσω. Και όσο παραμένει ο λογαριασμός μεγαλώνει! Εκεί που είχαμε βγει έστω οριακά στην ανάπτυξη το ’14 ξαναγυρίσαμε στην ύφεση. Με την «ηρωική» και «λεβέντικη» διαπραγμάτευση των κ.κ. Βαρουφάκη και Τσίπρα η χώρα οδηγήθηκε στο χείλος του γκρεμού, επιβλήθηκαν τα capital control και πληρώσαμε ένα λογαριασμό που ξεπερνά τα 80 δις ευρώ. Ταυτόχρονα η οικονομία μας καταδικάστηκε σε μια κατάσταση στασιμοχρεωκοπίας και τώρα η κυβέρνηση έχει θέσει ουσιαστικά ως στόχο μήπως μέσα στο ’17 ξαναβρεθεί η οικονομία στην κατάσταση που ήταν το 2014! 

Όσον αφορά τη 2η αξιολόγηση δεν ξέρω αν τα πράγματα είναι όπως τα περιγράφετε. Πάντως ο  κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, αλλά ακόμα δεν έχει κλείσει. Εν τω μεταξύ, ο ορίζοντας έχει γκριζάρει, η αμφιβολίες για την οικονομία μας επανήλθαν, ο διεθνής τύπος συζητά ξανά για σενάρια grexit, τα επιτόκια δανεισμού αυξήθηκαν. Επιπλέον, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται νέα μέτρα που δεν ήταν νομοτελειακά, ούτε αυτονόητα. Έχουν προκύψει ως συνέπεια της αναποτελεσματικότητας και των επικοινωνιακών τρικ αυτής της κυβέρνησης.

Να ξέρετε, όμως, ότι με τυχόν κλείσιμο της αξιολόγησης δεν αντιμετωπίζονται αυτόματα τα προβλήματα της οικονομίας. Όσο εφαρμόζεται το μίγμα πολιτικής αυτής της κυβέρνησης, που στηρίζεται στην υπερφορολόγηση, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν μόνο στα λόγια και η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις είναι υπό διωγμό, δεν θα υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη για επενδύσεις και η κατάσταση θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν εκλογές στην παρούσα φάση δεν γίνονται. Κι αυτό είναι κάτι που και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί απεύχονται. Είστε πρόσωπο με μεγάλη επικοινωνιακή εμπειρία. Δεν φοβάστε ότι και τον κόσμο σας θα κουράσετε, αλλά κι εσείς ως στελέχη θα λαχανιάσετε, ζητώντας συνεχώς εκλογές οι οποίες δεν γίνονται;

Στη θέση σας δεν θα ήμουν τόσο απόλυτος. Τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής είναι τόσα πολλά και τόσο έντονα που ανά πάσα στιγμή μπορούν να προκύψουν οι εκλογές, είτε κλείσει η αξιολόγηση, είτε όχι.

Θα σας έλεγα μάλιστα ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην οικονομία, σε λίγο καιρό ακόμα και να παρακαλάμε τον κ. Τσίπρα να μην κάνει εκλογές, εκείνος θα τις κάνει. Θα βρει μια αφορμή για να κάνει ηρωική έξοδο, καταγγέλλοντας τη ΝΔ, το ΔΝΤ, τον Σόιμπλε και δεν ξέρω τι άλλο για να περισώσει ότι περισώζεται και να αποφύγει την πολιτική εξαέρωση.

Ξέρετε υπάρχει και η παροιμία με τον λύκο και τα πρόβατα… Και πάνω σε αυτή τη λαϊκή παροιμία, ο κ. Τσίπρας έδειξε να επενδύει στρατηγικά, καθώς την επικαλέστηκε ακόμη και δια βήματος της Βουλής, ο ίδιος προσωπικά.

Την παροιμία με το λύκο και τα πρόβατα ο κ. Τσίπρας έπρεπε να τη θυμηθεί όταν υποσχόταν στους πάντες τα πάντα και κατέκλυζε τον κόσμο στα ψέματα. Διότι εξαιτίας αυτών στις επόμενες εκλογές οι πολίτες δεν θα προστρέξουν στον κ. Τσίπρα.

Καλές είναι οι ατάκες και τα ευφυολογήματα, όμως υπάρχει και η πραγματικότητα η οποία εκδικείται ανελέητα τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ας πιάσουμε την ουσία. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξη του εδώ στην Αξία και σε μένα προσωπικά, είπε ότι όσοι ζητούν εκλογές να μας πουν και την ημερομηνία, θέτοντας τα εθνικά εμπόδια που είναι απαγορευτικά αν θέλουμε ο τόπος να μην καταστραφεί έως και τον Ιούνιο.

κ. Κουρτζίδη, δεν ζητάμε εκλογές από βουλιμία για εξουσία. Γνωρίζουμε ότι θα παραλάβουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Ωστόσο,  εφόσον βλέπουμε ότι ο τόπος πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα.

Ζητάμε, λοιπόν, πολιτική αλλαγή για να μην γίνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Τόσο για την  επόμενη κυβέρνηση όσο και για την πατρίδα μας. Πιστεύουμε ότι το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσής της.

Μα, κύριε αντιπρόεδρε, αν χάσουμε το timing της ποσοτικής χαλάρωσης, πάει πίσω κι άλλο η οικονομία, νεκρώσει εντελώς η αγορά, όσο κι αν δεχτούμε ότι και σήμερα μουδιασμένη είναι, που θα πάει η χώρα; Επίσης, δεν είναι ρίσκο να λέτε ότι θα σχηματίσετε σίγουρα κυβέρνηση; Δηλαδή αν δεν επιτευχθεί ο στόχος, η ΝΔ τι θα κάνει; Θα εκβιάζει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις μην πάμε σε επαναληπτικές  γιατί η χώρα με την απλή αναλογική θα μπλέξει και θα καταστραφεί;

Η αντιπολίτευση δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση και να μπει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση. Μόνοι τους έχουν βραχυκυκλωθεί από τα επικοινωνιακά τρικ και την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής τους. Παρόλα αυτά έχουν το περιθώριο να κλείσουν την αξιολόγηση τις επόμενες μέρες, όπως διαδίδουν, και να αναλάβουν και τις ευθύνες τους.

Ξέρετε, η πολιτική αλλαγή δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης των προβλημάτων του τόπου.

Για να βρει από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεωκοπίας, η χώρα έχει ανάγκη από μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θα τη στρέψει στην κανονικότητα και θα προσελκύσει επενδύσεις για να δημιουργηθούν νέες δουλειές και να μπει μεροκάματο στο σπίτι.

Ο «&

Μετάβαση στο περιεχόμενο