Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ο κατώτατος μισθός τρέχει γρηγορότερα από τον πληθωρισμό- συνέντευξη στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Για τις εξελίξεις στο πεδίο της Οικονομίας και τις τελευταίες παρεμβάσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μιλά στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος ταυτόχρονα στην επικείμενη, νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό και τη συνεχιζόμενη μάχη της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

 

Την Τετάρτη ανακοινώνετε την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι αρκετή για να ενισχύσει τους μισθωτούς απέναντι στο κύμα ακρίβειας;

 Θυμίζω κατ’αρχάς ότι πήγαμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 ευρώ το 2019 στα 780 ευρώ σήμερα. Η αύξηση αυτή κατά 20% είναι πάνω από την αύξηση του πληθωρισμού κατά 14% το ίδιο χρονικό διάστημα. Δεν περηφανευόμαστε γι’αυτό. Αλλά αυτά είναι τα στοιχεία. Και ο κατώτατος μισθός «τρέχει» γρηγορότερα από τον πληθωρισμό, διότι «τρέχει» συνολικά η ελληνική οικονομία. Μόλις την Πέμπτη ο Economist έδωσε το «χρυσό μετάλλιο» στη χώρα μας, διότι σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον ανάμεσα σε 82 χώρες τα τελευταία τέσσερα χρόνια! Αυτό δεν ήταν μόνο μία εκκωφαντική απάντηση σε όσους επιμένουν να καταστροφολογούν. Είναι και μια ιδιαίτερα σημαντική διαπίστωση και για τους ίδιους τους εργαζόμενους, διότι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι βασική προϋπόθεση για να υπάρξουν νέες και καλύτερες δουλειές. Προχωρούμε, λοιπόν, συνδυάζοντας αποτελεσματικότητα και κοινωνική ευαισθησία!

 Ο οίκος Moody’s δεν προχώρησε σε αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας. Για ποιον λόγο ο οίκος αξιολόγησης κατατάσσει την ελληνική οικονομία σε μη επενδυτική βαθμίδα; Κάποιοι λένε ότι εξέλιξη αυτή είναι ασύμβατη με την κατάταξη του Economist.

 Όχι δεν είναι. Όποιος περίμενε αναβάθμιση από τη Moody’s, δεν είναι πολύ εξοικειωμένος με το πώς λειτουργούν οι οίκοι αξιολόγησης. Θυμίζω ότι η ίδια η Moody’s μας είχε αναβαθμίσει και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες το περασμένο φθινόπωρο. Είναι τελείως ασυνήθιστο μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να έρθει ένας οίκος και να κάνει μία ακόμη αναβάθμιση. Άλλωστε, αν διαβάσει κανείς τις αξιολογήσεις της Moody’s -την τωρινή και του περασμένου Σεπτεμβρίου- είναι περίπου ίδιες. Μιλάνε με πολύ θετικό τρόπο και, μάλιστα, στα περισσότερα σημεία μιλάνε με τον τρόπο που μιλάω εγώ για την ελληνική οικονομία. Και σε ό,τι αφορά διαρθρωτικές αλλαγές που επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνουν, αυτές αυτή τη στιγμή προωθούνται. Πιο χαρακτηριστική όλων είναι η προσπάθεια επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι έχουμε ήδη πάρει την επενδυτική βαθμίδα από όλους τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης. Αυτό αντανακλάται στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας που είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας,  πλησιάζει την Ισπανία και απέχει περίπου μόλις μία μονάδα από τη Γερμανία. Και αυτό φάνηκε από το πώς αντέδρασαν οι αγορές μόλις την περασμένη Τετάρτη -μετά δηλαδή την αξιολόγηση της Moody’s- που το Ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές και δανείστηκε με πολύ θετικούς όρους!

Πώς προχωράει το έργο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS;

 Το πρώτο βήμα -η αναβάθμιση των συστημάτων POS και ταμειακών μηχανών- έχει ολοκληρωθεί. Προχωρά τώρα το δεύτερο βήμα με περίπου 100.000 επιχειρήσεις να έχουν συνδέσει τις ταμειακές με τα POS. Με τους ρυθμούς να έχουν αυξηθεί και να συνδέονται περί τις 4.000 επιχειρήσεις την ημέρα. Συνεχίζει, βεβαίως, να ισχύει η προθεσμία της 31ης Μαρτίου. Και μόνο όσοι δεν βρουν ραντεβού μέχρι τότε- διότι δεν υπάρχουν αρκετοί τεχνικοί στην αγορά- αλλά μέχρι τις 31 Μαρτίου κλείσουν ραντεβού για τον επόμενο μήνα, θα μπορούν να κάνουν τη διασύνδεση μέχρι τις 30 Απριλίου. Το έργο λοιπόν προχωρεί ικανοποιητικά. Και θα ολοκληρωθεί πάση θυσία! Όχι μόνο διότι είναι ενταγμένο ως ορόσημο στο Ταμείο Ανάκαμψης και δεν έχουμε την πολυτέλεια να διακοπεί έστω και μερικώς η χρηματοδότηση της χώρας. Αλλά και διότι είναι άδικο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις που συνδέθηκαν να υπάρχουν άλλες που δεν είναι συνδεδεμένες!

Παρουσιάσατε το νέο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Τι προβλέπει;

 Το θέμα μπορεί να ακούγεται τεχνικό, αφορά ωστόσο την φορολογική καθημερινότητα των πολιτών, τις σχέσεις τους με την εφορία, την ίδια τους την τσέπη! Μεταξύ άλλων: Καταργούμε την υποχρέωση προσκόμισης βιβλίων στην εφορία για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, εφόσον όλα τα στοιχεία διαβιβάζονται στο myDATA. Εισάγουμε την αυτόματη οριστικοποίηση των φορολογικών δηλώσεων για όσους έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις (τα οποία είναι άλλωστε εκ των προτέρων γνωστά στην εφορία). Θέτουμε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους, ώστε να μην χρονίζουν. Ενώ αξιοποιούμε πλήρως τις ψηφιακές τεχνολογίες στην επικοινωνία: Η ΑΑΔΕ θα επικοινωνεί πλέον με τους φορολογούμενους αποκλειστικά ψηφιακά. Αλλά και οι φορείς του Δημοσίου θα επικοινωνούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά με την ΑΑΔΕ, ώστε διαδικασίες που έως σήμερα γίνονταν μέσω εγγράφων και καθυστερούσαν -π.χ. φορολογική ενημερότητα- να γίνονται στο εξής γρηγορότερα. Με τις ρυθμίσεις αυτές επιχειρούμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να ενισχύσουμε τη διαφάνεια και να βελτιώσουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών, αξιοποιώντας τις ψηφιακές δυνατότητες!

 Η ΑΑΔΕ απέκτησε την εφαρμογή myAADEapp. Τι θα κάνει αυτή η εφαρμογή;

Είναι ένα ακόμη ψηφιακό εργαλείο που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών! Θα λειτουργεί ως φορολογικό «ημερολόγιο», αλλά κι ως φορολογικό «ξυπνητήρι». Ο μέσος πολίτης θα έχει πλέον στο κινητό του τηλέφωνο την «ακτινογραφία» των φορολογικών του υποχρεώσεων. Και θα μπορεί να κάνει μια σειρά από ενέργειες, όπως η έκδοση φορολογικής ενημερότητας, εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων, να ενημερωθεί για επιστροφές φόρων, να λάβει ειδοποιήσεις για προθεσμίες πληρωμών κ.λπ. Η εφαρμογή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας αναβάθμισης της εξυπηρέτησης μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών. Μόλις σας μίλησα για σχετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Άλλες είναι: Το νέο τηλεφωνικό κέντρο που ετοιμάζεται κατά τα πρότυπα του 1555. Το chatbot που, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, θα απαντά σε ερωτήματα των φορολογουμένων. Η νέα, πιο χρηστική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Ενώ, θυμίζω, ότι στην κατεύθυνση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού κινήθηκε και ο νόμος για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής: Η καθολική εφαρμογή του myDATA. Η επέκταση των ηλεκτρονικών τιμολογίων. Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.

 Ανακοινώσατε αλλαγές και στην Golden Visa. Ποιο θα είναι το νέο πλαίσιο και τι επιδιώκετε;

 Είπα προηγουμένως ότι η ελληνική οικονομία ανεβαίνει. Και μαζί της έχει ανέβει και η αγορά ακινήτων. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τα ακίνητα έχουν ανέβει περισσότερο από τον πληθωρισμό. Αυτό είναι προς όφελος των ιδιοκτητών. Αλλά εναντίον των ενοικιαστών. Γι’αυτό κάναμε ήδη μία παρέμβαση τον Δεκέμβριο για το airbnb που είναι βασικός λόγος στρεβλώσεων στην αγορά, με την υπαγωγή π.χ. σε ΦΠΑ της βραχυχρόνιας μίσθωσης τριών διαμερισμάτων και πάνω. Δεν είναι, όμως, μόνο το airbnb. Είναι και η Golden Visa, η οποία αφορά περίπου το 7% των συναλλαγών ακινήτων. Γι’αυτό καταθέσαμε τροπολογία στη Βουλή με την οποία ανεβάζουμε το όριο παροχής Golden Visa σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα τουριστικά νησιά στις 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές πάμε στις 400.000. Ενώ κρατάμε χαμηλότερα τα όρια (250.000) στα διατηρητέα, τα οποία έχουν ανάγκη από επενδυτικά κεφάλαια. Εισάγουμε επίσης κίνητρα για μετατροπή κτιρίων σε κατοικίες και θέτουμε ρητή απαγόρευση διάθεσης των ακινήτων της Golden Visa ως airbnb. Στόχος μας με αυτές τις ρυθμίσεις -και χωρίς να ξεχνάμε ωστόσο την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα- είναι η εξασφάλιση προσιτής και ποιοτικής στέγης για όλους τους πολίτες!

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο