Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ο κόσμος δεν θα πάει με τις συντεχνίες – συνέντευξη στην εφημερίδα “Καθημερινή”

30.9 kathimerini«Ο κόσμος δεν θα πάει με τις συντεχνίες», διαμηνύει μέσω της συνέντευξής του στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της ΝΔ με αφορμή την υπόθεση της Taxi Beat και τον Θύμιο Λυμπερόπουλο, ο οποίος, όπως λέει, «κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ».  «Είμαστε με τους πολλούς, δεν είμαστε με την Ελλάδα του χθες», υπογραμμίζει ο Κωστής Χατζηδάκης , ενώ παραδέχεται ότι «υπήρξαμε φοβικοί στην υποστήριξη των δικών μας ιδεών», δίδαγμα που προκύπτει από το «εθνικό μας απωθημένο να δοκιμάσουμε την Αριστερά που έλαβε σάρκα και οστά: η κυβέρνηση μετρήθηκε και βρέθηκε ελλιποβαρής».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι μόνο η η κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φτάνει και ότι στο δρόμο προς τις εκλογές πρέπει να υπάρχει σε μεγαλύτερη δοσολογία το θετικό αφήγημα και οι θέσεις και οι προτάσεις της ΝΔ. Θέσεις που θα εξειδικευθούν στην πορεία προς το Συνέδριο της ΝΔ (16-17 Δεκεμβρίου), το οποίο, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής του Επιτροπής, θα κινηθεί «πέρα από τις γνωστές κλασικές κομματικές διαδικασίες όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων» και θα σηματοδοτήσει ανοίγματα σε όλους τους σοβαρούς ανθρώπους «της δημοκρατικής Δεξιάς και του Κέντρου». Ούτε λαϊκισμός, ούτε ελιτισμός, είναι το σύνθημα Χατζηδάκη, ο οποίος προσθέτει ότι η ΝΔ εκτός από κεντροδεξιό κόμμα πρέπει «να παραμείνει και ένα κόμμα λαϊκό, στο οποίο θα χωράνε και οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, και οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες, και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι».

Κύριε Χατζηδάκη, δεν υπάρχουν κίνδυνοι από το άνοιγμα της ΝΔ πέραν των τειχών; Να αποξενώσετε το πιο δεξιό ακροατήριο;

Ο Αϊνστάιν έλεγε ότι αν κάνεις τα ίδια πράγματα περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα τότε εμπίπτεις στον ορισμό περί αφελείας. Είναι επιτακτική ανάγκη η ΝΔ να προχωρήσει σε μια δημιουργική ανανέωση στα πάντα. Δεν θα ξεφύγουμε φυσικά από τις βασικές μας αρχές. Είμαστε ένα κεντροδεξιό κόμμα, δεν θα παραστήσουμε ότι είμαστε κάτι άλλο. Αλλά δεν μπορούμε να  αγνοήσουμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα μαθήματα του παρελθόντος και του παρόντος. Δεν μπορεί να υπάρχουν ψήφοι στους δρόμους που να τρέχουν ποτάμι και να μην τις μαζεύουμε. Με την έννοια ότι αυτή την ώρα εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας κοιτάνε προς εμάς όχι για να τους πούμε ότι στο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημαγωγοί και λαϊκιστές. Κοιτάνε σε εμάς περιμένοντας ένα καινούργιο ξεκίνημα της ΝΔ που να συνδυάζει τη λογική με την ευαισθησία. Και όταν λέω ευαισθησία δεν εννοώ παροχές. Εννοώ όμως θέσεις όπως ότι ο καρκινοπαθής δεν θα πηγαίνει κάθε μήνα για να γράφει φάρμακα στους γιατρούς αλλά σε πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Εννοώ προτάσεις με τις οποίες θα ξεφεύγουμε από την επαγγελματική κατάρτιση μαϊμού για τους ανέργους και να πηγαίνουμε σε μια κανονική επαγγελματική κατάρτιση. Εννοώ διαδικασίες στον ΕΦΚΑ με τις οποίες οι συντάξεις δεν θα δίνονται  σε 3 χρόνια αλλά σε 3 μήνες.

Υπάρχει κριτική ότι αυτή είναι μια νεοφιλελεύθερη αυτή η κατεύθυνση και δεν συμβιβάζεται με ευαισθησία…

Οι προτάσεις της Θεσσαλονίκης συνδυάζουν την ελευθερία με την αλληλεγγύη. Η ελευθερία προφανώς πάει κόντρα στον κρατισμό, στην στασιμότητα και στους εραστές της ακινησίας. Προφανώς χρειάζεται, καθώς ζούμε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, να ενθαρρύνουμε την οικονομική ελευθερία και τη δημιουργικότητα των Ελλήνων. Αλλά  από την άλλη πλευρά, το ό,τι ενθαρρύνεις την ιδιωτική πρωτοβουλία δεν σημαίνει ότι ενθαρρύνεις τη λαμογιά. Ότι  δεν βάζεις στην άκρη έναν επιχειρηματία ο οποίος αφού φέσωσε την  επιχείρησή του ζει μεγάλη ζωή. Ούτε σημαίνει ότι δεν κάνεις έναν αυστηρότατο ελεγκτικό μηχανισμό στην Επιθεώρηση Εργασίας για να διασφαλίσεις τα δικαιώματα των εργαζομένων των οποίων οι μισθοί έχουν μειωθεί δραματικά. Ε, αυτό το μήνυμα είναι ένα ισορροπημένο μήνυμα πολιτικά και κοινωνικά.

Το μήνυμα αυτό, όμως, μπορεί να δημιουργήσει αντιδράσεις και στις τάξεις της ΝΔ και σε συνδικαλιστές, όπως για παράδειγμα, ο Θύμιος Λυμπερόπουλος. Δεν σας προβληματίζει;

Πρόοδος με σημειωτόν δεν γίνεται. Ούτε μπορείς να προοδεύσεις κλείνοντας τα μάτια απέναντι σε κάθε μοντέλο που έχει λειτουργήσει σχεδόν σ’ όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δεν είναι πρόοδος, είναι δογματισμός. Και άρνηση του παρόντος και του μέλλοντος. Δεν είναι δυνατόν να επιβραβεύεται η Φινλανδία διεθνώς, διότι έχει ένα αυτόνομο σχολείο δίνοντας δυνατότητα στους δασκάλους να δώσουν το περίσσευμα της καρδιάς τους στα παιδιά και εμείς να θέλουμε ένα σοβιετικό μοντέλο. Σ’ αυτό πρέπει να πάμε κόντρα  σ’ όποιον και αν το λέει.

Ακόμα και αν χάνετε ψήφους;

Προσωπικά θεωρώ ότι κερδίζουμε ψήφους. Ο κόσμος δεν θα πάει με τις συντεχνίες. Εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε – και να το δείχνουμε κάθε μέρα – τους πολλούς ανυπεράσπιστους Έλληνες. Και αυτό ισχύει και με τον κ. Λυμπερόπουλο. Όχι με τους ταξιτζήδες. Σήμερα 8.000 ταξιτζήδες στην Αθήνα -όχι ένας και δυο- έχουν μπει στην Taxibeat, έχουν δεχτεί να βαθμολογούνται από τους πελάτες τους, να έχουν μια διαπροσωπική σχέση με τους πελάτες τους και τελικά να επιβραβεύονται από αυτούς. Δεν αναφέρομαι στην Uber, διότι η Uber έχει παρακάμψει το νόμο για τα αυτοκίνητα με οδηγό. Αναφέρομαι, όμως, σε μια πρωτοβουλία όπως η Taxibeat που έχουν αγκαλιάσει 8000 ταξιτζήδες. Δεν γίνεται να αρνηθούμε αυτή την εξέλιξη και να επιβραβεύσουμε έμμεσα μειοψηφικά φαινόμενα όπως τα ταξί που μπορεί να κλέβουν τους πελάτες τους, εκείνους που καπνίζουν στα μούτρα των πελατών τους, εκείνους που δεν έχουν καθαρά ταξί κλπ. Ανάμεσα στην Ελλάδα του χθες και στην Ελλάδα του αύριο δεν υπάρχει δίλημμα. Είναι ξεκάθαρα η επιλογή μας η Ελλάδα του αύριο. Και φοβάμαι ότι ο κ. Λυμπερόπουλος ο οποίος εδώ και δύο χρόνια υποστηρίζει ξεκάθαρα τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις του. Εμείς είμαστε με τους ταξιτζήδες και ξέρουμε ότι και οι ταξιτζήδες είναι μαζί μας. Δεν είμαστε με την Ελλάδα του χθες.

 Μιλάτε για ανανέωση στη ΝΔ αλλά βλέπουμε συνέχεια τα ίδια πρόσωπα…

Η ανανέωση δεν σημαίνει άρνηση του εαυτού σου. Ούτε σημαίνει ότι θα βάλεις στην άκρη ό,τι έχεις σήμερα στη ΝΔ. Σημαίνει όμως ότι θα επιχειρήσεις να φέρεις μέσα στο κόμμα ό,τι καλύτερο κινείται στον ευρύτερο χώρο της ΝΔ. Δεν μιλάω ούτε για ακροδεξιούς ούτε για αριστερούς. Αλλά μιλάω για ανθρώπους που κινούνται στο χώρο της δημοκρατικής Δεξιάς και του Κέντρου. Ανθρώπους ξεχωριστούς στο χώρο τους, ανθρώπους που μπορεί να συμβάλουν στο ποιοτικό άλμα το οποίο χρειάζεται ο τόπος. Δεν είμαι καθόλου οπαδός της θεωρητικής άποψης να αντικατασταθούν κάποιοι βουλευτές που δεν έχουν ψηφίσει τον Κυριάκο ή κάποιοι που είναι πολλά χρόνια βουλευτές με κάποιους που είναι φίλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντιθέτως, μιλάω για ανανέωση με ποιότητα στη ΝΔ. Και πιστεύω ότι αυτό το άνοιγμα θα το υπογραμμίσει και το Συνέδριο. Διότι στους ομιλητές της κάθε επιμέρους ενότητας θα είναι μόνο ένας τομεάρχης από τη ΝΔ. Όλοι οι άλλοι άνθρωποι θα είναι κατά βάση καινούργιοι ομιλητές, που θα κινούνται βέβαια στο χώρο της ΝΔ και στον ευρύτερο χώρο του κόμματος. Αλλά θα σηματοδοτούν αυτό το καινούργιο και θα δείχνουν ότι η ΝΔ ανοίγει την αγκαλιά της  για νέους ανθρώπους, σοβαρούς με διάθεση προσφοράς στην πατρίδα μας.

 Το συνέδριο θα είναι αφορμή για να υιοθετήσει η ΝΔ προτάσεις που κατά καιρούς έχουν βρει το  κόμμα απέναντι, όπως για παράδειγμα, το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια;

Οι θέσεις που έχουμε παρουσιάσει μέχρι τώρα, είτε ο Πρόεδρος είτε εμείς στη Γραμματεία Προγράμματος δεν είναι οι πλάκες του Μωυσή. Προφανώς κανείς πρέπει να επαναπροσδιορίζει τις θέσεις σε ορισμένα σημεία ανάλογα και με τις εξελίξεις. Δεν γίνεται, λοιπόν, το συνέδριο μόνο για να μιλήσουμε. Γίνεται ταυτόχρονα και για να ακούσουμε. Και αυτή είναι η προστιθέμενη αξία του. Και όταν κανείς δεν είναι δογματικός και ακούει όλες τις απόψεις μπορεί να ξεπερνάει και τις προκαταλήψεις. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τους διεμφυλικούς είναι ένα καλά γραμμένο νομοσχέδιο. Έχει ακρότητες και υπερβολές. Γι’ αυτό ασκούμε ήδη κριτική. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να ξεχάσουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι την ανθρωπιά μας. Δεν έχουμε κανένα λόγο να βάλουμε τους διεμφυλικούς στο περιθώριο. Όχι μόνο γιατί θα ζημιώσουμε τους ίδιους και τις οικογένειές τους, απομονώνοντάς τους και στερώντας τους το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Αλλά και γιατί δεν έχουμε να κερδίσουμε κάτι εμείς οι υπόλοιποι.

Δεν είμαστε δογματικοί, δεν είμαστε υπέρ των ακροτήτων, δεν έχουμε κανένα λόγο να νομιμοποιήσουμε τους τακτικισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος γελοιοποιείται πολιτικά με όλες αυτές τις μεθοδεύσεις που δείχνουν και μια πολιτική φθήνια, αλλά δεν μπορούμε μέσα από ιδεολογικά σχήματα και δόγματα να ξεχάσουμε και την ανθρωπιά των Ελλήνων.

 

Δεν μετάνιωσα για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ/ Οι μεταρρυθμίσεις εκδικούνται

Υπάρχουν στιγμές που όταν κανείς μπλέκει με τέτοιες ρήξεις σκέφτεται «τι ήθελα εγώ να ανοίξω αυτή την ιστορία». Καθόλου δεν το έχω μετανιώσει γιατί σήμερα τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων είναι σχεδόν 10% χαμηλότερα σε σχέση με το 2012-13 όταν το απελευθερώσαμε. Δεν το έχω μετανιώσει διότι οι τιμές των βιβλίων έχουν υποχωρήσει εντυπωσιακά και γίνονται μεγάλες προσφορές για όσους διαβάζουν βιβλία, οι οποίες προσφορές απαγορεύονταν δια νόμου μέχρι την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Δεν το έχω μετανιώσει διότι ακόμα και στο τσουρούτικο άνοιγμα που έγινε με το γάλα το μερίδιο του ελληνικού γάλακτος από 52% που ήταν το ’14 πήγε το ’16 στο 60% που σημαίνει ότι ενισχύθηκε τελικά η θέση των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Διότι η διάρκεια ζωής του γάλακτος πήγε από τις 5 μέρες στις 7, άρα τα γάλα μπορεί να πηγαίνει σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Οι μεταρρυθμίσεις είναι εδώ και εκδικούνται τους εραστές της ακινησίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο