Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ο Κωστής Χατζηδάκης Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να εκλεγεί την Πέμπτη Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις, μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Κ.Ο. της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχε να βρεθεί σε καλή σειρά επιλογής με αποτέλεσμα να διαλέξει τη σημαντική για την Ελλάδα προεδρία. Η Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού προέρχεται από τη συγχώνευση δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών της προηγουμένης περιόδου του Ε.Κ. και είναι μία εκ πολυπληθέστερων (60 μέλη) και με σημαντικές αρμοδιότητες. Έργο της είναι ο συντονισμός και η παρακολούθηση των προγραμμάτων του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, η χάραξη πολιτικής μεταφορών σε όλους τους τομείς και η προώθηση της υπό διαμόρφωση πολιτικής τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι η περιφερειακή πολιτική και η πολιτική μεταφορών εντάσσονται στη διαδικασία της συν-απόφασης, δηλαδή της έγκρισης και εφαρμογής της οποιασδήποτε πολιτικής Ένωσης μόνον με τη σύμφωνη γνώμη του Ε.Κ.
Η επιλογή του κ. Χατζηδάκη έγινε με ομόφωνη απόφαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, 34 χρόνων, ήταν συντονιστής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και θα είναι ο νεώτερος Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής από το 1979, που τα μέλη του Ε.Κ. εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία.
Επίσης, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να καταλάβει είτε μία θέση προέδρου είτε δύο θέσεις πρώτου αντιπροέδρου Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα κοινοβούλια χωρών εκτός Ε.Ε. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδος.


Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κ. Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε σχετικά με την επιτυχία αυτή της Κ.Ο. : «Από την πρώτη στιγμή ομόθυμα η ομάδα μας αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία μίας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, καθώς εκτιμήσαμε ότι πρόκειται για θέση μείζονος πολιτικής σημασίας. Η επιλογή της συγκεκριμένης Επιτροπής καθιστά την επιτυχία του κόμματός μας ακόμη μεγαλύτερη, διότι ο Πρόεδρός της συμβάλλει άμεσα στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ένωσης στους συγκεκριμένους τομείς (περιφερειακή πολιτική, μεταφορές και τουρισμός), οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα. Επιλέξαμε τη διεκδίκηση μίας θέσης με κοινοβουλευτική και πολιτική σημασία, που θα βοηθήσει τη χώρα. Εξάλλου η Νέα Δημοκρατία θα καταλάβει και διακοινοβουλευτική επιτροπή με χώρα ή οποία θα έχει εθνική σημασία για την Ελλάδα». Και η κ. Γιαννάκου κατέληξε: «Νομίζω ότι το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας είναι άκρως ικανοποιητικό και με την παρουσία μας σε υψηλές κοινοβουλευτικές θέσεις τιμούμε την ψήφο του ελληνικού λαού που μας ανέδειξε πανηγυρικά πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου».


Μετάβαση στο περιεχόμενο