Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

‎”Ο κρατισμός και ο λαϊκισμός μας οδήγησε ως εδώ”. Συνέντευξη στη Real News.

1.    Οι πολίτες βλέποντας τα πολιτικά κόμματα που κυρίως ευθύνονται για την κατάσταση να τραβά  το καθένα τον «χαβά» του την ώρα που βυθιζόμαστε δεν αισθάνονται και τόσο ασφαλείς. Μήπως την ύστατη στιγμή οι πολιτικοί πρέπει να δείξετε ωριμότητα;

Ζούμε στιγμές ιστορικές, αντίστοιχες με εκείνες που ζήσαμε, για άλλους λόγους, το 1974.  Επομένως, πιστεύω βαθύτατα, ότι είναι η ώρα όλοι μας να βάλουμε την  Ελλάδα πάνω απ’  όλα. Να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της οικονομίας χρειάζονται ξεκάθαρες κουβέντες και αίσθημα εθνικής ευθύνης. Για μας αυτό δεν σημαίνει πως η αντιπολίτευση πρέπει να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Πρέπει όμως όλοι να συναισθανθούμε το πόσο εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση. Πρώτη απ’όλους δε να το συναισθανθεί η ίδια η κυβέρνηση. Η οποία, αντί να εξαντλεί τον εαυτό της σε αισιόδοξες δηλώσεις και σε επιθέσεις εναντίον της ΝΔ, πρέπει πατήσει δυνατά το φρένο για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

2.    Υποπτεύεστε χειρότερα από την προσφυγή;

Αυτή την ώρα δεν πρέπει να γινόμαστε μάντεις κακών. Ο καλύτερος οιωνός είναι να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές. Να στείλουμε το μήνυμα ότι κάνουμε μία σοβαρή προσπάθεια και  στο επίπεδο των δαπανών και στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών.
Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε ένα είδος συνδρόμου του οδοντιάτρου.   Δηλαδή, επειδή κάποιος άρρωστος φοβάται να πάει στον οδοντίατρο, δεν φτιάχνει το δόντι του με ένα απλό σφραγισματάκι και στο τέλος αναγκάζεται να βγάλει ολόκληρο το δόντι. Αυτή είναι η αιτία του οικονομικού προβλήματος της χώρας, με ευθύνη όλων μας.

3.    Θα στηρίξει η ΝΔ την προσπάθεια ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης; Είχε άλλη λύση όταν αρνείτο το ΔΝΤ μέχρι πριν λίγα 24ωρα;

Η ΝΔ για λόγους αρχής δήλωσε, μαζί με πολλές άλλες δυνάμεις στην Ευρώπη, ότι προτιμούσε έναν αποκλειστικά ευρωπαϊκό μηχανισμό, χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ. Είχαμε παράλληλα από την αρχή επισημάνει στην κυβέρνηση την ανάγκη να πάρει άμεσα μέτρα. Τελικά η κωλυσιεργία και οι παλινωδίες της κυβέρνησης κατέστησαν την προσφυγή στον μηχανισμό ΕΕ και ΔΝΤ αναπόφευκτη. Έτσι πληρώσαμε ακριβά την καθυστερημένη προσγείωση του ΠΑΣΟΚ στην πραγματικότητα.

4.    Οι εργαζόμενοι βγαίνουν στο δρόμο η ΝΔ ή έστω εσείς θα είστε μαζί ή θα απέχετε σιωπηρά;

Δεν μπορούμε να υποδείξουμε στους εργαζόμενους πώς θα αντιδράσουν. Ωστόσο θα πρέπει να αποφευχθούν ακραίες αντιδράσεις που τραυματίζουν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

5.    Θα συναινέσετε σε μέτρα όπως περικοπή 13 μισθού, κατάργηση  των συλλογικών συμβάσεων, μείωση των συντάξεων κλπ; Κι αν όχι έχετε άλλη λύση έστω μέχρι τις 19 Μαΐου;

Οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της κυβέρνησης οδηγούν στη λήψη σκληρών μέτρων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Αν όταν ανακοινώθηκε το ύψος του ελλείμματος, τον περασμένο χρόνο, ανακοινώνονταν παράλληλα και μέτρα, αυτά θα ήταν πολύ πιο ήπια και δεν θα είχαμε μπει στο ραντάρ των αγορών.    
Στη ΝΔ θα αντιμετωπίσουμε το όλο θέμα με αίσθημα ευθύνης και θα στηρίξουμε όσα μέτρα θεωρούμε αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια.
Σας θυμίζω ότι ήδη έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η άρση του καμποτάζ, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η προώθηση έργων ΣΔΙΤ, η εφαρμογή ενός γενναίου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων κλπ.

6.    Ο Α.Σαμαράς ζήτησε συγνώμη για τα λάθη της κυβέρνησης Καραμανλή .Μιλούσε και εκ μέρους του τότε  υπουργικού συμβουλίου;

Η Ν.Δ σήμερα μπορεί να κάνει δύο πράγματα. Πρώτον να ξεχωρίσει τα θετικά από τα αρνητικά της διακυβέρνησής της και να μιλήσει με θάρρος και για τα δύο. Δεύτερον να επιμείνει στη γραμμή της σοβαρότητας και την υπευθυνότητας στην άσκηση της αντιπολίτευσης.   

7.    Η κυβέρνηση της ΝΔ  δεν είχε καταλάβει ή δεν ήξερε ποια ήταν η κατάσταση;

Αυτό που επιβάρυνε  την οικονομία μας ήταν η διαχείριση της παγκόσμιας κρίσης του 2008. Αυτό έγινε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα. Φυσικά οι υπόλοιπες χώρες δεν είχαν ένα τόσο μεγάλο δημόσιο χρέος. Ασφαλώς έπρεπε να είμαστε πιο αποφασιστικοί στην αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους. Απέναντί μας, όμως, είχαμε σταθερά μία αντιπολίτευση που αντιδρούσε σε οποιοδήποτε σωστό μέτρο, εμποδίζοντας την εφαρμογή του.  

8.    Λέγεται ότι γνώριζε το Μαξίμου αλλά όχι το υπουργικό συμβούλιο. Ισχύει;

Ας μην κρυβόμαστε, το ύψος του δημόσιου χρέους ήταν απολύτως γνωστό σε όλους. Το μόνο νέο στοιχείο ήταν το έλλειμμα του 2009.  Παρόλα αυτά το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν.  Και τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του έκανε ανεύθυνους χειρισμούς τους οποίους πληρώνουμε. Στην Ιρλανδία όταν αντιμετώπισαν αντίστοιχο πρόβλημα πήραν αμέσως μέτρα και βγήκαν από το ραντάρ των αγορών. Εμείς αντίθετα διαφημίζαμε το πρόβλημα χωρίς να παίρνουμε μέτρα.

9.    Επειδή εσείς είχατε πάντα συγκεκριμένες απόψεις μετανιώσατε που δεν μιλήσατε τότε;

Προσπάθησα να κάνω την δουλειά μου όπως και πολύ άλλοι συνάδελφοι.  Και ήδη από την Ολυμπιακή φέτος- τον πρώτο και δυσκολότερο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος για τους εργαζομένους της –  το ελληνικό δημόσιο θα εξοικονομήσει 150 εκατ. ευρώ. Χαίρομαι, επίσης, γιατί το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ που είχαμε καταρτίσει, ενώ αρχικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το σταμάτησε χαρακτηρίζοντάς το ανάλγητο, τώρα το υιοθετεί και προσπαθεί να το εμφανίσει σε καινούργια συσκευασία.
Αυτό που πληρώσαμε ως κόμμα, αλλά και που πληρώνει η ίδια η χώρα, είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια έχουν κυριαρχήσει κρατικίστικες και λαϊκίστικες ιδέες, που δεν επέτρεψαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούσε η πραγματικότητα.   

10.    Τώρα η ηγεσία της ΝΔ μιλά για «βαρίδια» και αν τα απαριθμήσουμε είναι το μισό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Καραμανλή , αυτό δεν είναι άλλη μια ομολογία εγκληματικών  λαθών ;

Στη ΝΔ κάναμε με θάρρος την αυτοκριτική μας και μακάρι και το ΠΑΣΟΚ να έκανε το ίδιο, όχι μόνο για  την διακυβέρνησή του την δεκαετία του 80 αλλά και για τους χειρισμούς των τελευταίων μηνών. Μακάρι επίσης να έκαναν την αυτοκριτική τους και ορισμένοι «εισαγγελείς» που αντιδρούσαν σε κάθε εκσυγχρονιστική προσπάθεια που επιχειρήθηκε από υπουργούς όλων των κυβερνήσεων.

11.    Που αποδίδετε την σιωπή Καραμανλή?  

Ο Καραμανλής ποτέ δεν μιλούσε πολύ, ούτε όταν ήταν πρωθυπουργός. Πιστεύω ότι θα μιλήσει όταν αυτός κρίνει κατάλληλο τον χρόνο.

12.    Ο κ. Σαμαράς έχει μιλήσει για βαρίδια στη Ν.Δ. Η άρση των βαριδιών ξεκίνησε από τον κ. Παυλίδη. Πιστεύετε ότι πρέπει να έχει συνέχεια;

Δεν μου αρέσει να μιλάω για πρόσωπα και να κάνω προσωπικά τον «εισαγγελέα» της παράταξης. Ούτως ή άλλως είχαν ληφθεί δύσκολες αποφάσεις και πριν από τις εκλογές. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα σταθμίσει το θέμα και θα πάρει τις αποφάσεις του.

13.    Η ΝΔ θα ψηφίσει στην Βουλή την συμφωνία του μηχανισμού στήριξης ;

Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία και δεν γνωρίζουμε το ακριβές νομικό της πλαίσιο. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να την φέρει στην Βουλή, η ΝΔ θα τοποθετηθεί με βάση τα νομικά και ουσιαστικά δεδομένα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο