Σοβαρές καθυστερήσεις του ΟΑΕΔ να απορροφήσει 25.000 ανέργους μέσω προγράμματος που έχει προκηρύξει πριν από 4 μήνες, αλλά και κίνητρα για απολύσεις αντί για προσλήψεις αναδεικνύει ο Κωστής Χατζηδάκης.
Σοβαρές καθυστερήσεις του ΟΑΕΔ να απορροφήσει 25.000 ανέργους μέσω προγράμματος που έχει προκηρύξει πριν από 4 μήνες, αλλά και κίνητρα για απολύσεις αντί για προσλήψεις αναδεικνύει με δύο ερωτήσεις του προς τον Υπουργό Εργασίας ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Με την πρώτη ερώτησή του, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι τέσσερις μήνες μετά την προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ του Ειδικού Διετούς Προγράμματος για την προώθηση της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών δεν έχει γίνει καμία σχετική καταβολή από τον Οργανισμό. Τέτοια καθυστέρηση σημειώνεται για πρώτη φορά, καθώς σε ανάλογα προγράμματα που προκηρύχθηκαν στο παρελθόν οι καταβολές γίνονταν ήδη από τον πρώτο μήνα. Επιπλέον αναφέρεται σε πρόσφατες δηλώσεις του Διοικητή του Οργανισμού με τις οποίες αποκαλύπτεται ότι η κάλυψη του προγράμματος κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα- γύρω στο 10%. Ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει, ακόμα, ότι αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής είναι ότι σε μια συγκυρία κατά την οποία η ανεργία αυξάνεται-σύμφωνα, άλλωστε, με δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Εργασίας, αλλά και σχετικά στοιχεία του ΟΟΣΑ- να λιμνάζουν 150 εκ. ευρώ που προορίζονται ακριβώς για το σκοπό αυτό. Ερωτά δε, αν υπάρχει πρόθεση επιτάχυνσης των ρυθμών του προγράμματος.
Στη δεύτερη ερώτησή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος αυτού αναφέρει ότι στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση μειώσει το προσωπικό της και δεν το αντικαταστήσει μέσα σε 30 μέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις, όσες μειώθηκε το προσωπικό (άρθρο 9 της ΚΥΑ 364/31/3/2010). Με έναν απλό υπολογισμό αυτό σημαίνει ότι αν π.χ. μια επιχείρηση έχει 10 εργαζομένους, μπορεί να προσλάβει ακόμα 10 επιδοτούμενους μέσω του προγράμματος. Αυτό, όμως, δεν την εμποδίζει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να απολύσει, για παράδειγμα, 5 παλαιούς εργαζόμενους με μοναδική επίπτωση ότι απλά θα χάσει τους 5 από τους 10 επιδοτούμενους. Κατά συνέπεια θα έχει μεν και πάλι 10 εργαζομένους, όπως και πριν, από τους οποίους, όμως, οι 5 θα είναι επιδοτούμενοι. Θα έχει, δηλαδή, πετύχει μείωση του συνολικού μισθολογικού της κόστους, αυτό, όμως, θα έχει συμβεί με την απόλυση άλλων εργαζομένων που έχουν περισσότερα χρόνια στην εργασία, άρα και υψηλότερες αμοιβές. Ο κ. Χατζηδάκης ερωτά τον Υπουργό Εργασίας κατά πόσον θεωρεί λογική τη ρύθμιση αυτή, καθώς υπάρχει κίνδυνος απολύσεων-σε εποχή αύξησης της ανεργίας- και αν προτίθεται η Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αποφυγή απολύσεων.