Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Ο ΟΟΣΑ, ο διάβολος και η κοινή λογική” – Άρθρο του Κωστή Χατζηδάκη στην ιστοσελίδα www.capital.gr

_CAPITALΕνώ όλοι μιλάμε για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και ανταγωνισμού στη χώρα, δεν έχουμε το κουράγιο να το αντιμετωπίσουμε. Όχι, δεν θέλω να πω ότι η Τρόικα τα κάνει όλα σωστά, ούτε ότι ο ΟΟΣΑ είναι αλάθητος. Τονίζω όμως ότι προκαλούμε τη μοίρα μας όταν αγνοούμε το δρόμο της Ευρώπης. Όταν πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο ακολουθώντας τις πρακτικές του χθες.

Η χώρα για να βρει την περπατησιά της δεν χρειάζεται ούτε δημαγωγία ούτε ακινησία. Χρειάζεται μία επανάσταση κοινής λογικής. Όσο γρηγορότερα γίνει αυτή η επανάσταση τόσο νωρίτερα θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ο λαϊκισμός, ο κρατισμός και κάθε αρνητική πρακτική που κρατούν την Ελλάδα στο βαλκανικό της παρελθόν και δεν της επιτρέπουν να γίνει μία χώρα στον πυρήνα της ΕΕ. Όλη αυτή η ιστορία με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αυτό μου δίδαξε: Επανάσταση της κοινής λογικής, επειγόντως!

_CAPITALΕυχάριστη έκπληξη μού επιφύλαξε η κυβέρνηση δύο μόλις εβδομάδες μετά την εκλογή της. Οι ίδιοι άνθρωποι που μέχρι χθες με κατηγορούσαν ως Υπουργό Ανάπτυξης για την συνεργασία μας με τον ΟΟΣΑ, συνεχίζουν με κάθε επισημότητα την συνεργασία μαζί του. Έναν οργανισμό που μέχρι χθες εξυπηρετούσε εγχώρια συμφέροντα, σήμερα τον καλούν ως σωτήρα για να τα πολεμήσει! Έναν οργανισμό που τον κατηγορούσαν πως προωθούσε απορρυθμίσεις, σήμερα προσβλέπουν σε στενή συνεργασία μαζί του για την εφαρμογή σαρωτικών μεταρρυθμίσεων! Συμμάχησαν με το διάβολο λοιπόν, αφού τον βάφτισαν στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ της Αριστεράς.

Με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είχα την ευκαιρία να ζήσω μία σειρά από παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος, οι οποίες εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί φτάσαμε ως το Μνημόνιο,  αλλά και γιατί έχουμε δυσκολίες να γίνουμε μία κανονική Ευρωπαϊκή χώρα. Υπενθυμίζω λοιπόν μερικά περιστατικά και βγάλτε μόνοι σας συμπέρασμα.

  1. Για πολλούς μήνες η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν υπήρχε, ακόμα και σύμφωνα με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις! Ήταν δήθεν δική μου επινόηση ακόμα και μετά την επίσημη παρουσίασή του κ. Γκουρία στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου του 2013.
  2. Κατηγορήθηκα από συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ ότι ήταν δική μου ιδέα, ενώ είναι γνωστό πως ήταν αποτέλεσμα  συμφωνίας της κυβέρνησης Παπαδήμου με την Τρόικα, που το ΠΑΣΟΚ φυσικά στήριζε!
  3. Όταν έγινε πιστευτό ότι η μελέτη δεν ήταν αποκύημα της φαντασίας μου, κατηγορήθηκα για την συνεργασία με τον ΟΟΣΑ σαν να επρόκειτο για κάποιον κουμπάρο μου! Τι και αν εξηγούσα ότι ο ΟΟΣΑ έχει τη σχετική τεχνογνωσία καθώς έκανε την ίδια δουλειά στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία.
  4. Δέχθηκα κριτική για την πληρωμή της μελέτης του ΟΟΣΑ, η οποία προετοιμάστηκε επί ένα έτος από αρκετές δεκάδες ξένων και Ελλήνων ειδικών, με 930.000 ευρώ. Το ποσό είχε συμφωνηθεί από τους προκατόχους μου. Ποιοι μας κατηγορούσαν όμως; Αυτοί που πανηγύριζαν για το ότι το δημόσιο έδινε στην Ολυμπιακή ένα αντίστοιχο ποσό– προσέξτε– την ημέρα!
  5. Έζησα σε όλο της το μεγαλείο την επιλογή μέρους του πολιτικού συστήματος να υπηρετούνται υπερπροστατευμένες κοινωνικές ομάδες και όχι το γενικό συμφέρον. Μεταξύ των εκδοτών βιβλίων που νομοθετικά είχαν κατοχυρώσει το προνόμιο να πωλούν με απαγόρευση εκπτώσεων μεγαλύτερες του 10% και των αναγνωστών, ορισμένοι επέλεγαν φανατικά τους εκδότες. Μεταξύ των αναπήρων των οποίων τα επιδόματα είχαν περικοπεί και των φαρμακοποιών που πωλούσαν 27% ακριβότερα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, σε σχέση με τις χώρες που είχαν απελευθερωθεί οι τιμές, ορισμένοι επέλεγαν τους φαρμακοποιούς. Μεταξύ των καταναλωτών, αλλά και των τουριστών που θα μπορούσαν να ψωνίζουν τις Κυριακές (όπως συμβαίνει και με άλλες τουριστικές χώρες πχ Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος) και μέρους του εμπορικού κόσμου, ορισμένοι επέλεγαν  τις ψήφους μερίδας των εμπόρων. Ο καταναλωτής, η κοινωνία, πουθενά!
  6. Υιοθετήθηκαν 281 παρεμβάσεις απελευθέρωσης, με ορατά ήδη τα αποτελέσματα σε αρκετές από αυτές. Στα βιβλία έχουμε εκπτώσεις του 20%-30%, οι τιμές των απορρυπαντικών μειώνονται, το μέτρο των Κυριακών, παρά τις αντιδράσεις, αγκαλιάστηκε από τους καταναλωτές, κλπ. Φυσικά κανένας δεν αναφέρεται σε αυτές τις παρεμβάσεις. Όλοι αναφέρονται στο γάλα, για το οποίο πέρασε  πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και διαμαρτυρόμενων βουλευτών της αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης. Όπως προέβλεψα την επομένη μέρα, η ρύθμιση που ψηφίσθηκε τελικά, πράγματι δεν είχε αποτέλεσμα. Αλλά σε αρμονία με όλα τα παραπάνω, δεν κατηγορήθηκαν για αυτό εκείνοι που την πρότειναν, αλλά εγώ που την υπέστην!
  7. Το παζλ του παραλόγου συμπληρώνεται με την πρόσφατη εξέλιξη: ανακοινώνεται η συνεργασία της νέας κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ που θα προχωρήσει σε «αριστερές μεταρρυθμίσεις»! Κατά διαβολική σύμπτωση όμως, δύο μέρες νωρίτερα στην Έκθεση του ΟΟΣΑ  “Going for Growth-Greece 2015” ο οργανισμός χαιρετίζει τις μεταρρυθμίσεις της εργαλειοθήκης και ζητά και άλλες προς την ίδια κατεύθυνση! Μπίνγκο!

Ποιο είναι το δικό μου συμπέρασμα; Ένα τμήμα του πολιτικού συστήματος και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης επιλέγει να αρνηθεί την πραγματικότητα. Να αγνοήσει τις καλές διεθνείς πρακτικές. Προτιμά να καλύψει με θόρυβο και κραυγές επιχειρήματα κοινής λογικής. Επιλέγει το συμφέρον των συντεχνιών και όχι το συμφέρον των πολλών.

Ενώ όλοι μιλάμε για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και ανταγωνισμού στη χώρα, δεν έχουμε το κουράγιο να το αντιμετωπίσουμε. Όχι, δεν θέλω να πω ότι η Τρόικα τα κάνει όλα σωστά, ούτε ότι ο ΟΟΣΑ είναι αλάθητος. Τονίζω όμως ότι προκαλούμε τη μοίρα μας όταν αγνοούμε το δρόμο της Ευρώπης. Όταν πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο ακολουθώντας τις πρακτικές του χθες.

Η χώρα για να βρει την περπατησιά της δεν χρειάζεται ούτε δημαγωγία ούτε ακινησία. Χρειάζεται μία επανάσταση κοινής λογικής. Όσο γρηγορότερα γίνει αυτή η επανάσταση τόσο νωρίτερα θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ο λαϊκισμός, ο κρατισμός και κάθε αρνητική πρακτική που κρατούν την Ελλάδα στο βαλκανικό της παρελθόν και δεν της επιτρέπουν να γίνει μία χώρα στον πυρήνα της ΕΕ. Όλη αυτή η ιστορία με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αυτό μου δίδαξε: Επανάσταση της κοινής λογικής, επειγόντως!

 

 

 

 

 

 


Μετάβαση στο περιεχόμενο