Το 5ο τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας επισκιάσθηκε από την επιστροφή του κ.Γιώργου Σουφλιά. Δικαιώθηκαν δηλαδή όσοι, όπως η κ.Ντόρα Μπακογιάννη, είχαν διαφωνήσει με τη διαγραφή και ήδη από πέρυσι ζητούσαν την επιστροφή του στο κόμμα;
Δικαιώθηκε ο απλός οπαδός της Νέας Δημοκρατίας που είδε μέσα στο συνέδριο να δημιουργείται μια εικόνα ενότητας, συσπείρωσης και ανοίγματος των οριζόντων της παράταξης. Η ικανοποίηση που επικρατεί στις τάξεις των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας είναι έκδηλη και αυτό είναι που έχει σημασία πάνω απ’ όλα. Ασφαλώς έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένα όσα στελέχη εργάσθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.
Από πολλούς τίθεται και ένα θέμα “timing”. Λένε δηλαδή ότι εάν ο κ.Σουφλιάς είχε επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία στο προηγούμενο συνέδριο, πριν τις εκλογές, ίσως είχε δημιουργηθεί μια δυναμική νίκης. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;
Η ιστορία δεν γράφεται με αν. Εν πάσει περιπτώσει δεν έχουμε κανένα λόγο “να κλαιμε πάνω στο χυμένο γάλα”.
Με τις τελευταίες εξελίξεις, βλέπετε τον κ. Σουφλιά να καταλαμβάνει αυτοδικαίως τη θέση του υπ’ αριθμόν δύο στο κόμμα μετά τον πρόεδρο κ.Κώστα Καραμανλή;
Προσωπικώς ουδόλως με ενδιαφέρει ποιος θα είναι νούμερο δύο, νούμερο τρία ή νούμερο δεκαοχτώ. Τα στελέχη καταξιώνονται μέσω της καθημερινή τους παρουσία και της προσφορά τους, στα μάτια του κόσμου της παράταξης και της κοινωνίας γενικότερα. Σημασία δεν έχει για τον μέσο πολίτη η ιεραρχία στην Νέα Δημοκρατία. Σημασία έχει η Νέα Δημοκρατία να αποτελέσει όχι απλώς την επόμενη κυβέρνηση αλλά μια κυβέρνηση που δικαιούται και αξίζει ο Έλληνας πολίτης. Μια κυβέρνηση η οποία θα δώσει μια νέα ώθηση στην χώρα μας και θα δουλέψει για τον μεγάλο στόχο που είναι η πραγματική σύγκλιση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανοίγει τώρα ο δρόμος και για την επάνοδο άλλων στελεχών όπως ο κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος;
Εγώ θα το έβλεπα με ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Αλλά είναι θέμα το οποίο αφορά την ηγεσία του κόμματος και τους ίδιους τους ενδιαφερομένους προσωπικά.
Θα βλέπατε θετικά την επιστροφή του κ.Αντώνη Σαμαρά;
Προσωπικά είμαι διατεθειμένος να ακολουθήσω όποια απόφαση ληφθεί από τα αρμόδια κομματικά όργανα. Ωστόσο, πριν την επιστροφή του θα περίμενα αν μη τι άλλο ένα συγγνώμη από τον κόσμο της παράταξης για όσα έγιναν το 1993. Η επιστροφή του χωρίς καμία προϋπόθεση θα ήταν η απόλυτη επιβράβευση του πολιτικού κυνισμού. Και ας μη ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση που έπεσε το 1993, δεν ήταν απλώς κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά ήταν η κυβέρνηση ολόκληρου του κόμματος.
Ο κ.Καραμανλής φέρεται να επιχειρεί τη διεύρυνση προς τα αριστερά. Θα μπορούσε αυτή η πρόσκληση να ευοδωθεί με δεδομένη την ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας;
Η ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας δεν συνιστά κανένα πρόβλημα. Διότι εκ των πραγμάτων κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία καλύπτουν το χώρο της ευρύτερης κεντροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη. Είναι περισσότερο θέμα πολιτικού λόγου, πολιτικής πρακτικής και στελεχών που απαρτίζουν την ηγετική ομάδα του κόμματος. Στο χέρι μας είναι να διευρύνουμε τους ορίζοντες της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτό έγινε το 1974 και το 1989-90.
Η συνύπαρξη όμως στο κόμμα σας ικανού αριθμού στελεχών που ζητούν να καταλάβει η Νέα Δημοκρατία τον χώρο της λαϊκής εθνικής δεξιάς δεν απομακρύνει το κόμμα σας από τον χώρο του “κέντρου”, έναν χώρο που μάλιστα τώρα φαίνεται να καταλαμβάνεται από τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο;
Η Νέα Δημοκρατία όπως και όλα τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν την πολυτέλεια να διώχνουν στελέχη. Πολύ περισσότερο όταν τα στελέχη αυτά πιστεύουν στην ελευθερία, στην δημοκρατία και τις ιδεολογικές αρχές της παράταξης. Από εκεί και πέρα σημασία έχει ποιος δίνει τον τόνο. Και αν η πολιτική της ηγεσίας και των αρμοδίων οργάνων του κόμματος είναι τέτοια ώστε να προσελκύονται μετριοπαθείς ψηφοφόροι στο κόμμα, όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα.
Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει τον κ.Αβραμόπουλο ως να μην υπάρχει…. Μήπως όμως αυτή η τακτική αποδειχθεί ζημιογόνος στο μέλλον αφού δεν επιτρέπει την σωστή αξιολόγηση ενός κόμματος που φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι διαθέτει μια σημαντική δυναμική;
Ο κ.Αβραμόπουλος προσπαθεί να καλύψει ένα κενό που φάνηκε να υπάρχει στο λεγόμενο μεσαίο χώρο ή αλλιώς στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους οι οποίοι βλέπουν με κάποια δυσπιστία τα δύο μεγάλα κόμματα και ζητούν περισσότερη αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και μετριοπάθεια. Στο βαθμό που η Νέα Δημοκρατία πολιτευθεί με αξιοπιστία μετριοπάθεια και πειστικότητα το κενό αυτό δεν πρόκειται να υπάρξει. Και αυτό είναι που μετράει.
Σας βρήκαν σύμφωνο οι αλλαγές που αποφασίστηκαν στην οργανωτική δομή του κόμματος στο συνέδριο;
Εγώ θα ήμουν υπέρ ριζοσπαστικότερων τομών. Θα ήμουν υπέρ μιας μικρότερης κεντρικής επιτροπής η οποία θα εκλεγόταν με ενιαία λίστα, ενός λιγότερου πολυάριθμου πολιτικού συμβουλίου, υπέρ της απ’ ευθείας εκλογής του προέδρου από τα ίδια τα μέλη του κόμματος και σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως συμβαίνει σε αρκετά κόμματα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς κοκ. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων όμως είχε αντίθετη άποψη. Πιστεύω ότι προτάσεις σαν και αυτές που σας είπα κάποια στιγμή θα εφαρμοσθούν. Προφανώς όμως δεν έχει έρθει ακόμη το πλήρωμα του χρόνου στην πατρίδα μας. Καμία φορά οι εξελίξεις αργούν στην Ελλάδα.
Εάν υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα για γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής εκτός αυτής του κ. Ε. Μεϊμαράκη, θα εμφανιστεί κατά την εκτίμηση σας και πάλι ο κίνδυνος να δημιουργηθεί κλίμα εσωστρέφειας;
Οι περισσότερες υποψηφιότητες για μια θέση είναι χαρακτηριστικό της δημοκρατίας. Δεν πιστεύω, εν πάσει περιπτώσει, ότι υπάρχει κίνδυνος εσωστρέφειας αν υποβληθούν περισσότερες από μια υποψηφιότητες για την θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Μου φαίνεται υπερβολικό.
Και μια ερώτηση για το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων. Η Νέα Δημοκρατία κατηγορήθηκε για μεμψιμοιρία στην έντονη κριτική που έκανε για ένα τόσο σημαντικό έργο πριν ακόμη τεθεί σε λειτουργία.
Προφανώς η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κανένα λόγο να υποβαθμίσει το έργο του αεροδρομίου. Άλλωστε είναι ένα έργο το οποίο ξεκίνησε επί των ημερών της και με επιμονή του κόμματος μας. Η κριτική της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώθηκε σε δύο σημεία. Στην σπουδή της κυβέρνησης να ανοίξει το αεροδρόμιο, χωρίς να υπάρχουν όλες ανεξαιρέτως οι προϋποθέσεις, προκειμένου ο αρμόδιος υπουργός να κερδίσει “στοιχήματα” και κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προσβάσεις. Είναι γεγονός ότι είναι το μόνο μεγάλο αεροδρόμιο στην Ευρώπη που δεν έχει πρόσβαση με σιδηρόδρομο. Η κυβέρνηση απάντησε με υπεροψία και αλαζονεία. Τελικά η καθημερινή εμπειρία απέδειξε ότι η ΝΔ είχε δίκιο. Ας θυμηθούμε απλά και μόνο τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα στην λειτουργία του αεροδρομίου και τα προβλήματα που έχουν οι πολίτες για να φτάσουν στα Σπάτα.