Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“O ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει κάθε δημαγωγό στην ιστορία της χώρας” – Ομιλία Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή

 

“O ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει κάθε δημαγωγό στην ιστορία της χώρας. Ας αλλάξει λοιπόν το σήμα του και να βάλει έναν χαμαιλέοντα”, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία που έκανε στη Βουλή ως εισηγητής της ΝΔ στο νομοσχέδιο “Διαχείριση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, Μισθολογικές Ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις”.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε ότι:

– Τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια ο ΣΥΡΙΖΑ τις έχει υπονομεύσει με τις δηλώσεις του προεκλογικά, αλλά και ο πρωθυπουργός μετεκλογικά. Κατηγορούσε τα τρισκατάρατα funs και τα «κοράκια» -δικές του οι εκφράσεις- και τώρα με το νόμο που ψηφίζει τους εκχωρεί τα «κόκκινα» δάνεια. Από 35% τα «κόκκινα» δάνεια σε μια χρονιά θα φτάσουν, σύμφωνα με την ΕΚΤ στο 52% τέλος του χρόνου.

– Η κυβέρνηση την ώρα που δίνει 150 εκατ. ευρώ σε μια κατηγορία πληθυσμού με αδιαφανή κριτήρια κόβει τις επικουρικές συντάξεις. Ακολουθεί μια πελατειακή και κοινωνικά άδικη πολιτική.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει περιθώρια για συνεννόηση: στρεβλώνει τις θέσεις των αντιπάλων, νοθεύει τις μεταρρυθμίσεις και κινείται χωρίς πυξίδα.

– Η χώρα χρειάζεται ένα άλμα προς τα εμπρός, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει μόνο άλμα προς τον σουρεαλισμό.

– Ο  Τσίπρας  με την οίηση που έχει και τη ρότα που ακολουθεί σύντομα θα είναι ο νεώτερος πρώην πρωθυπουργός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα σας διαβάσω κάτι το οποίο κάποιος χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής μου είπε ότι δεν έχει σημασία. Αλλά εγώ θα το διαβάσω γιατί πιστεύω πως έχει σημασία, είναι οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

«Η Κυβέρνηση θα δώσει», λέει ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις στις 5 Οκτωβρίου, «τέσσερις μάχες. Πρώτον, τη μάχη για τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, στην οποία επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και την ίδια στιγμή να αποτρέψουμε τη δυνατότητα αγοράς δανείων από τα λεγόμενα distress funds». Και προσθέτει ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις: «Βασικά εργαλεία μας σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι ένας ενδιάμεσος φορέας που θα μεσολαβεί μεταξύ των εμπλεκόμενων δανειστών και οφειλετών, ώστε να διευθετείται το χρέος εξωδικαστικά» κλπ. Προφανώς σαν τον ενδιάμεσο φορέα που ορισμένοι ίσως έχουν την εντύπωση –ξέρω ’γω;- ότι ψηφίζουμε σήμερα.

Αυτός που μου είπε πως δεν έχει νόημα να στεκόμαστε στις ανακολουθίες της Κυβέρνησης ήταν ο παριστάμενος Υπουργός, ο κ. Σταθάκης, που είπε, περίπου, «δεν καταλαβαίνω για πόσο καιρό εσείς της Νέας Δημοκρατίας θα στεκόσαστε στις υποτιθέμενες», κατά τον ίδιο, «ανακολουθίες της Κυβέρνησης». Και το ερώτημα που θέλω εγώ να απευθύνω είναι: Αυτή η στάση δείχνει κυνισμό; Μας λέει ο Υπουργός ίσως ότι δεν πρέπει να τους παίρνουμε και τόσο στα σοβαρά; «Ε, κάτι είπαμε τώρα, δεν βαριέσαι»; Ή μας ζητάει να προσχωρήσουμε στην αντίληψη «Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει»; Κάθε δεκαπενθήμερο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα καινούργιο ρεπερτόριο και εμείς να προσχωρούμε και να παρακολουθούμε το ρεπερτόριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ε, όχι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από εμάς το «Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει» να το ξεχάσετε. Αντιθέτως, σας συνιστούμε, μια και έχετε αυτού του είδους τις αντιλήψεις, μια και έχετε ξεπεράσει κάθε δημαγωγό στην ιστορία της χώρας, να αλλάξετε το σήμα στο κόμμα σας και να βάλετε τον χαμαιλέοντα, διότι είστε κόμμα πολιτικού χαμαιλεοντισμού, αυτό είσαστε!

(Χειροκροτήματα απ’ την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, τις σημερινές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια τις έχετε υπονομεύσει μόνοι σας. Τις έχετε υπονομεύσει προεκλογικά, τις έχετε υπονομεύσει και μετεκλογικά με τις ίδιες τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

Εμείς, λοιπόν, από την πλευρά μας, ξεκάθαρα και υπεύθυνα, πέρα από την ουσία των ρυθμίσεων, που –επαναλαμβάνω- εσείς τις έχετε υπονομεύσει, επισημαίνουμε τρία πράγματα: Το πρώτο είναι οι φοβερές σας παλινωδίες, οι οποίες γίνονται μεγαλύτερες, εάν σταθεί κανείς στην ουσία των ρυθμίσεων. Πάω στο άρθρο 3 παράγραφος 9, το οποίο λέει ότι η εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου –προσέξτε- αναστέλλεται ως προς τις καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις και πιστώσεις, τις δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας και τα δάνεια και τις πιστώσεις προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέχρι τη 15η Φεβρουαρίου.

Τι λέει αυτή η διάταξη σε απλά ελληνικά; Το λέω και θέλω να το ξέρει κάθε Έλληνας πολίτης. Λέει ότι εάν δεν έρθει συγκεκριμένος νόμος μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, δηλαδή εάν δεν συμφωνήσει η τρόικα με την Κυβέρνηση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ισχύουν για όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως της φύσης τους, οι σημερινές διατάξεις. Αυτό θα ψηφίσετε το βράδυ. Να το ξέρετε, γιατί ενδεχομένως ορισμένοι δεν το έχετε καταλάβει. Το λέω για εσάς που τόσο εύκολα ξιφουλκούσατε εναντίον της δικής μας «ανάλγητης» και «νεοφιλελεύθερης» Κυβέρνησης.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλα μέσα στις διατάξεις, αλλά δεν έχω το χρόνο να σταθώ. Στο άρθρο 3 παράγραφος 4 υπάρχει και η εξής πρόβλεψη, που θα την ψηφίσετε. Λέει ότι η σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης της παραγράφου 1 κλπ. προχωρεί ασχέτως του ανεκχώρητου που έχει υπογραφεί μεταξύ των μερών, δηλαδή της τράπεζας και του δανειολήπτη. Όλα αυτά δεν αντιτάσσονται στον εκδοχέα. Δηλαδή, είτε κάποιος δανειολήπτης συμφώνησε με την τράπεζά του ότι δεν εκχωρούνται οι απατήσεις είτε όχι, αυτό δεν έχει καμία σημασία, καταργείται αυτή η σύμβαση με το σημερινό νόμο και εκχωρούνται τα πάντα σε όλα αυτά τα τρισκατάρατα funds και κοράκια. Οι εκφράσεις δεν είναι δικές μας, είναι δικές σας. Απόψε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, «πρώτη φορά Αριστερά», θα τα ψηφίσετε! Ετοιμαστείτε να τα ψηφίσετε και να δικαιολογήσετε την αλλαγή της στάσης σας.

Το δεύτερο που επισημαίνουμε, πέραν των παλινωδιών, είναι ότι αυτό το πρόβλημα κατέστη πράγματι ανεξέλεγκτο λόγω της πολιτικής απέναντι στο τραπεζικό σύστημα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παρουσίασα χθες στοιχεία. Είναι τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνουν ότι το Δεκέμβριο του 2013 τα «κόκκινα» δάνεια ήταν περίπου 32%. Το Δεκέμβριο του 2014 ήταν 34%, δηλαδή δυο μονάδες πάνω. Τώρα, τον Ιούνιο είχαν πάει στο 42% και η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 31 Οκτωβρίου, την οποία αμφισβήτησε ο Υπουργός, αλλά εδώ έχω πλήθος δημοσιευμάτων –δεν μπορώ να φέρω μαζί μου και το σύνολο του ελληνικού Τύπου- ήταν ότι θα πάνε στο τέλος του χρόνου στο 52%. Είχαμε δεκαοκτώ μονάδες αύξηση μέσα σε μια χρονιά! Πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία! Πρέπει να βγείτε στις εκλογικές σας περιφέρειες και να περηφανεύεστε ότι από το 34% σε μια χρονιά τα «κόκκινα» δάνεια έγιναν 52%. Αυτή είναι η επιτυχία σας!

Από εκεί και πέρα, στεκόμαστε και σε ένα τρίτο σημείο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια. Είναι ο νόμος που έφερε ο κ. Δένδιας στη Βουλή, ο ν. 4307, που προβλέπει ότι μπορούν να δοθούν κίνητρα στις τράπεζες και στους δανειολήπτες, για να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα με «κούρεμα» δανείων.

Ο νόμος ψηφίστηκε, πέρασε, βγήκε και το Προεδρικό Διάταγμα, αλλά δεν εφαρμόστηκε, γιατί δεν βγήκε μια απόφαση περί εποπτικού συμβουλίου. Δεν την βγάλατε εσείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και το θέμα είναι πραγματικά τι δικαιολογία δίνετε στον ελληνικό λαό.

 Ο Υπουργός το παρέκαμψε αυτό και είπε «ξέρετε, οι τράπεζες δεν ήθελαν να το εφαρμόσουν». Το ερώτημα είναι πόσες φορές κάλεσε τις τράπεζες ο Υπουργός και τις πίεσε, γιατί εγώ είχα καθιερωμένη σύσκεψη μαζί τους –εγώ προσωπικά- μια φορά κάθε μήνα. Γιατί και εμείς είχαμε δυσκολίες με τις τράπεζες, αλλά, απ’ όσο ξέρω, η σύσκεψη αυτή καταργήθηκε και γίνεται σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων. Οι νόμοι χρειάζονται ιδίως σε αυτές τις περιπτώσεις και κάποια πίεση για να εφαρμοστούν.

Εσείς, λοιπόν, που –πρ&

Μετάβαση στο περιεχόμενο