Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πολιτικό βέρτιγκο – συνέντευξη στην εφημερίδα “Ειδήσεις”

24 15420116736190«Ζητούμε πολιτική αλλαγή γιατί όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός για τους πολίτες», υποστηρίζει στις «Ειδήσεις» ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πολιτικό βέρτιγκο και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι πώς θα παραμείνει στην εξουσία.

Ο πρώην υπουργός αναφέρεται στο μητρώο στελεχών του κόμματος που δημιούργησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ δείχνει με ποιον θα μπορούσε να συνεργαστεί η Ν.Δ την επομένη των εκλογών.  

Συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη

στην εφημερίδα «Ειδήσεις»

-Κύριε Χατζηδάκη παρόλο που η συμφωνία έκλεισε, η ΝΔ επιμένει στις πρόωρες κάλπες.

Ζητούμε πολιτική αλλαγή διότι όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός για την επόμενη κυβέρνηση και πάνω απ’ όλα για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Τι θέλετε να κάνουμε; Να πούμε «ζήτω» που κόβονται 2 συντάξεις από τους συνταξιούχους και ένας μισθός, μέσω του αφορολόγητου, για τους μισθωτούς; Να αφήσουμε το πράγμα να εξελίσσεται έτσι σιωπώντας; Να πούμε «ζήτω» σε μια κυβέρνηση που έχει κόψει 10 δις ευρώ από τις συντάξεις σε 3 φάσεις, όταν στο 1ο και το 2ο μνημόνιο αθροιστικά οι περικοπές ήταν κάτω από 8 δις; Να πούμε μπράβο σε μια κυβέρνηση με την οποία δεν έχουμε καμιά προοπτική να ανοίξουν καινούργιες δουλειές στην Ελλάδα και να μπει μεροκάματο στο σπίτι;

Όσα ζούμε αυτό τον καιρό δεν είναι «τα τρία κακά της μοίρας μας», δεν ήταν αναπόφευκτα. Σας θυμίζω ότι δεν υπήρχαν ούτε καν στο 3ο μνημόνιο. Ο SSM στις τράπεζες για 33 χρόνια, το υπερταμείο για 99 χρόνια και οι μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου, όλα αυτά προέκυψαν στην πορεία. Είναι ένα σκληρό 4ο μνημόνιο, αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας, της αναποτελεσματικότητας και της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης. Είναι ο λογαριασμός που στέλνουν στους πολίτες οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος, οι οποίοι όχι μόνο δεν μας έβγαλαν από το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο όπως είχαν υποσχεθεί, αλλά μας έχωσαν ακόμα πιο βαθιά στα μνημόνια.

-Το κλείσιμο της συμφωνίας όμως εκ των πραγμάτων πάει πιο πίσω τις εκλογές. Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στο αφήγημα της ΝΔ;

Το πρόβλημα δεν είναι για τη ΝΔ. Είναι για κάθε μισθωτό, για κάθε συνταξιούχο, για κάθε μικρομεσαίο, για κάθε ελεύθερο επαγγελματία, για κάθε νοικοκυρά, για κάθε αγρότη. Είναι γι’ αυτούς που βλέπουν την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο να έχουν ξαναγίνει κανονικές ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα να περνάει από το 3ο στο 4ο μνημόνιο. Είναι, δε, ακόμα εντονότερο αυτό το πρόβλημα καθώς το καινούργιο μνημόνιο είναι θυσίες χωρίς ελπίδα. Διότι προϋπόθεση για να αλλάξουν τα πράγματα είναι να επανέλθει η εμπιστοσύνη και να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Δυστυχώς, όμως, οι έννοιες επενδύσεις και ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ασύμβατες.

Και κάτι ακόμα: πιστεύω ότι πέρα από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την αποτυχημένη πολιτική που εφαρμόζει αυτό που εξοργίζει περισσότερο τους πολίτες είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να τους κοροϊδέψει μπροστά στα μούτρα τους, Δείτε ,λ.χ., τι κάνουν με τα αντίμετρα. Έχουν ξαμοληθεί τα κυβερνητικά στελέχη να πείσουν τον κόσμο ότι τα αντίμετρα «ισορροπούν» τα μέτρα. Δεν υπάρχει πιο κραυγαλέο ψέμα. Διότι για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα στο σύνολό τους θα πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάσει τα 5,5%. Να γίνει πλήρες ξεζούμισμα, δηλαδή! Αν εφαρμόσουν αντίμετρα 2% του ΑΕΠ με πλεόνασμα 3,5% αμέσως το πλεόνασμα θα πέσει στο 1,5%. Άρα θα ξεφύγουν από αυτό που συμφώνησαν. Είναι απλή αριθμητική.

Ντροπή πια!  Σ΄ όλα υπάρχει ένα όριο! .

-Έχετε ξεκαθαρίσει πως μέτρα και αντίμετρα δεν ψηφίζετε. Κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές θα μπορούσατε να στηρίξετε;

Δεν ψηφίζουμε τα αντίμετρα γιατί δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε στην πολιτική μασκαράτα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιλαμβάνεστε ότι για να ληφθούν αντίμετρα 2% επί του ΑΕΠ θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 5,5%; Δηλαδή, με άλλα λόγια, θα πρέπει να έχουν γίνει προηγουμένως όλα λίμπα.

Αυτό άραγε πρέπει να ψηφίσουμε;

Καταψηφίζουμε, λοιπόν, το 4ο μνημόνιο, καταψηφίζουμε τα βαριά μέτρα που φέρνουν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος.

Για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις μην ρωτάτε εμάς, ρωτήστε εκείνους. Ρωτήστε εκείνους που από τη «μικρή ΔΕΗ» πέρασαν στη «μισή ΔΕΗ» – δηλαδή από ένα μοντέλο που το κράτος θα πουλούσε το 30% και τα χρήματα θα πήγαιναν στο ταμείο της ΔΕΗ πέρασαν σ’ ένα μοντέλο όπου η ΔΕΗ περιορίζεται από το 95% της αγοράς στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα! Τώρα προσπαθούν να τα μπαλώσουν, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς.

Τώρα αλλάζουν πλήρως τις θέσεις τους σχέση με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα καταστήματα τις Κυριακές κλπ.

Η ΝΔ έχει σταθερές θέσεις. Αυτός που είναι σε πολιτικό βέρτιγκο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

-Έχετε την ευθύνη του προγράμματος, πότε να περιμένουμε την παρουσίαση του;

Γνωρίζετε πως οι πολίτες πέρα από καταγγελίες, θέλουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Μέχρι σήμερα έχουμε παρουσιάσει περίπου 10 θεματικές του προγράμματος. Πιο πρόσφατα παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας για τη ΔΕΗ και την ενέργεια. Ο Κυριάκος στη ΔΕΘ παρουσίασε τους βασικούς άξονες της οικονομικής μας πολιτικής.  Επίσης έχουμε παρουσιάσει τις θέσεις μας για τα κόκκινα δάνεια, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το μεταναστευτικό την παιδεία κλπ.

Είναι επιλογή μας να παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας τμηματικά, ανάλογα με τις εξελίξεις, τη  συγκυρία και τα προβλήματα που αναδεικνύονται και αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε.

-Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντηθεί με στελέχη που έχουν προκριθεί απο το Μητρώο Στελεχών. Πρόσωπα που έρχονται ” απ εξω ” μπορεί να φερουν και δυσφορία στους ψηφοφόρους του κόμματος σας;

Αλίμονο αν ένα κόμμα εξουσίας δεν αιματοδοτείται με νέα στελέχη από την κοινωνία.

Κάνουμε το αυτονόητο, αυτό που πρέπει να κάνει κάθε σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα. Προχωρούμε σε δημιουργική ανανέωση σεβόμενοι πάντα τις παραδόσεις και την ιστορία του κόμματός μας.

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα έχει υποστηρίξει πω

Μετάβαση στο περιεχόμενο