Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σ’ ένα ασφαλιστικό που οδηγεί σε σπιράλ μειώσεων – συνέντευξη στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”

Η μείωση των φόρων για τη Ν.Δ δεν είναι συγκυριακή επιλογή για προεκλογική κατανάλωση, αλλά στρατηγική επιλογή και βασικός πυλώνας του σχεδίου της για επανεκκίνηση της οικονομίας, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 0 κ.Χατζηδάκης μιλά για το μήνυμα που εκπέμπει η ηγεσία της Ν.Δ από τη ΔΕΘ για την ανάπτυξη για τις επενδύσεις για την πρόταση της Ν.Δ για το ασφαλιστικό, αλλά και για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Συνέντευξη  Κ. Χατζηδάκη στην εφημερίδα  «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»

-Κύριε Χατζηδάκη, ποιο είναι το βασικό μήνυμα που εκπέμπει η ηγεσία της ΝΔ από την ΔΕΘ στην ελληνική κοινωνία;

 Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη, με συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο, να βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα. Με δουλειές, ευκαιρίες και ασφάλεια για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Με τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η οικονομία μας σέρνεται. Είμαστε πρωταθλητές στους φόρους μέσα στην ευρωζώνη και τελευταίοι στην ανάπτυξη. Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική της μιζέριας μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική λύση αποτελεί η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος, όπως έπραξε και τα 2 προηγούμενα χρόνια, λέει λίγα για να τα κάνει όλα. Υπεύθυνος, μετρημένος και απόλυτα τεκμηριωμένος εξειδικεύει διαρκώς το μείγμα πολιτικής μας που στηρίζεται στο τρίπτυχο «λιγότεροι φόροι και εισφορές, λιγότερες δαπάνες και έκρηξη επενδύσεων».

Το πραγματικό δίλημμα είναι: θέλουμε άραγε να βασιστούμε για την ανάπτυξη της χώρας στη σημερινή κυβέρνηση, η οποία στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να εξασφαλίσει μια πορεία χαμηλών ταχυτήτων που μεγαλώνει το χάσμα μας από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. και στέλνει τα παιδιά στο εξωτερικό, ή θέλουμε μια Ελλάδα που θα εκπλήξει ευχάριστα σ΄όλους τους τομείς, θα ξαναμπεί δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη και θα δημιουργεί ευκαιρίες για όλους;

Η Ελλάδα χρειάζεται μια καινούργια αρχή με μια κυβέρνηση που ξέρει τι να κάνει και μπορεί να το κάνει!

-Γιατί οι μειώσεις φόρων και εισφορών που εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης μπορούν να εφαρμοστούν, αλλά σε ότι αφορά αντίστοιχες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού την προηγούμενη εβδομάδα (π.χ μείωση του ΕΝΦΙΑ) αμφισβητείτε την αξιοπιστία τους;

Καταρχάς διότι ο κ. Τσίπρας είναι αναξιόπιστος. Μέχρι χθες ειρωνευόταν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις μειώσεις φόρων. Επίσης ο κ. Τσίπρας μαζί με τις μειώσεις φόρων εξήγγειλε και προσλήψεις. Είναι άραγε συμβατή η μείωση φόρων με τη την αύξηση του κράτους; Αυτό είναι κομπογιαννιτισμός!

Η μείωση των φόρων για την Νέα Δημοκρατία δεν είναι μια συγκυριακή επιλογή για προεκλογική κατανάλωση. Είναι στρατηγική επιλογή και ο βασικός πυλώνας του σχεδίου μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

-Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να επιτύχει ισχυρή ανάπτυξη. Τι ρυθμούς ανάπτυξης θεωρείτε εσείς εφικτούς για τα επόμενα χρόνια και ποιο είναι το “κλειδί” για να τους επιτύχετε; 

Αυτή την ώρα παρόλο που η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί δήθεν βγήκαμε από τα μνημόνια τα capital controls παραμένουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Επίσης τα ελληνικά ομόλογα είναι ψηλά και η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές, αλλά στηρίζεται στο περίφημα μαξιλαράκι των δανειστών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι οι αγορές δεν έχουν εμπιστοσύνη στην οικονομία μας.

Το «κλειδί», λοιπόν,  για την ανάπτυξη είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία. Και αυτό προϋποθέτει μια άλλη κυβέρνηση. Μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση, φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι για τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα χρειάζεται ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 4% αν θέλει πραγματικά να καλύψει το χάσμα και να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας.

-Πως είστε σίγουροι ότι θα μπορέσει η ΝΔ να εφαρμόσει με ταχύτητα το πρόγραμμά της τη στιγμή που το δημοσιονομικό πλαίσιο είναι πολύ αυστηρό και για τα επόμενα χρόνια; Πότε θα είναι σε θέση η κυβέρνηση της ΝΔ να συζητήσει εκ νέου με τους εταίρους για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%;

Η μειώσεις φόρων που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και η μείωση του εισαγωγικού κλιμακίου φορολόγησης από το 22% στο 9% – συνοδεύονται από αντίστοιχη μείωση δαπανών και έχουμε ανακοινώσει 10 κατηγορίες δαπανών του δημοσίου που θα μειώσουμε (και υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΝΔ). Επομένως δεν έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση.

Πέραν όμως αυτών, σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε αμέσως, μέσα στους πρώτους 6 μήνες, ένα δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση, στην δικαιοσύνη, στην παιδεία, την υγεία κλπ. Οι αλλαγές αυτές θα δώσουν το σήμα ότι πλέον στην Ελλάδα υπάρχει μια πραγματικά μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και θα μας δώσει την αξιοπιστία ώστε να συζητήσουμε με τους δανειστές για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ουσιαστικά θέλουμε να εφαρμόσουμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκες πρακτικές, όσα έκαναν στην Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και βγήκαν μέσα σε 3 χρόνια από τα μνημόνια. Εφόσον αυτά αποδέχθηκαν οι δανειστές να γίνουν εκεί, γιατί να μην αποδεχθούν να γίνουν και στην Ελλάδα;

-Τι απαντάτε στην κριτική της κυβέρνησης στην πρότασή σας για την επικουρική ασφάλιση; Γιατί πιστεύετε ότι ο κεφαλαιοποιητικός πυλώνας είναι προς όφελος των ασφαλισμένων;

Ειλικρινά δεν κατανοώ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σ’ ένα σύστημα που οδηγεί σε συνεχείς μειώσεις συντάξεων. Αυτή η επιμονή και μόνο είναι λόγος για να μην τους ξαναψηφίσει κανείς εργαζόμενος και συνταξιούχος!

Εμείς αυτό που προτείνουμε είναι το σύστημα που πλέον εφαρμόζουν οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, είτε έχουν  κεντροδεξιές είτε κεντροαριστερές κυβερνήσεις. Και το σύστημα αυτό προβλέπει εκτός από την εθνική σύνταξη που βασίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών, να δοθεί η δυνατότητα στους νέους εργαζόμενους να φτιάξουν έναν ατομικό κουμπαρά. Είτε αν θέλουν μέσω του δημοσίου είτε αν θέλουν μέσω ιδιωτικών εταιρειών. Τι θα συμβεί τότε; Ένας εργαζόμενος που ξεκινάει με μισθό 800 ευρώ και παίρνει αυξήσεις 3% ετησίως καταλήγει στο τέλος του εργασιακού βίου του να έχει μισθό 2000. Ε, αυτός ο άνθρωπος πέρα από την εθνική σύνταξη θα έχει και έναν επιπλέον ατομικό κουμπαρά 125.000 ευρώ. Γιατί ενοχλείται ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό;

Λοιπόν, ο κεφαλαιοποιητικός πυλώνας που εφαρμόζεται σ’ όλο τον κόσμο πλέον ως επικουρική ασφάλιση –και έχει θεσμοθετηθεί στην Ελλάδα από το 2003, αλλά δεν εφαρμόστηκε- και τα λεγόμενα επαγγελματικά ταμεία είναι ο μόνος δρόμος για να εξασφαλίσουμε στη σημερινή νέα γενιά ότι εκτός από την εθνική σύνταξη θα έχουν μια αξιοπρεπή επικουρική σύνταξη.

Ενώ στο πρόγραμμα της ΝΔ αποτυπώνεται με σαφήνεια η πίστη της στον ιδιωτικό τομέα, αρκετοί αναρωτιούνται ακόμα τι δημόσιο θέλετε; Τι εύρος και τι ρόλο θα έχει λοιπόν ο δημόσιος τομέας στο σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη ημέρα;

Το θέμα στο δημόσιο δεν είναι πλέον ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων – διότι με τις αποχωρήσεις που έχουν γίνει από το ’10 είμαστε πλέον κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ – αλλά η ποιότητα.

Με αυτό το σκεπτικό καταρτίζουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για τη δημόσια διοίκηση που θα παρουσιάσουμε αναλυτικά στο επόμενο διάστημα. Βασικοί άξονες αυτού του προγράμματος είναι:

Πρώτον, σκοπεύουμε να κρατήσουμε χαμηλή την αναλογία προσλήψεων προς αποχωρήσεις στο δημόσιο, δηλαδή στο 1 προς 5.

Δεύτερον, θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην αξιολόγηση προσώπων και δομών με στόχο οι καλύτεροι να επιβραβεύονται και όσο έχουν μείνει πίσω να επιμορφώνονται. Για τον σκοπό αυτό σκοπεύουμε να  εφαρμόσουμε διεθνή συστήματα αξιολόγησης με την εμπλοκή του ΑΣΕΠ για να υπάρχουν όλα τα εχέγγυα αξιοπιστίας

Τρίτον, θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε μονάδες του δημοσίου που κρίνονται στρατηγικής σημασίας και αφορούν άμεσα τον πολίτη. Αυτές οι μονάδες θα εξυγιανθούν και θα αναβαθμιστούν κατά προτεραιότητα.

Τέταρτον, θα εφαρμόσουμε το “outsourcing” σε υπηρεσίες που παρέχονται κοστοβόρα είτε δεν παρέχονται καθόλου από το δημόσιο.

Πέμπτον, θα αξιοποιήσουμε ιδιαίτερα τις νέες τεχνολογίες για να έχουμε  εκεί που πρέπει ένα σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

 -Πως σχολιάζετε τις εξελίξεις σε σχέση με την συμφωνία των Πρεσπών; Και τι απαντάτε στον κ. Τσίπρα ο οποίος κάλεσε το κόμμα σας, εάν τη θεωρεί επιζήμια, να δεσμευθεί ότι ως κυβέρνηση θα την ακυρώσει ακόμη και αν έχει κυρωθεί από τη Βουλή;

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη. Πιστεύουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά μια μείζονα εθνική υποχώρηση. Νε την υπογραφή Τσίπρα- Κοτζιά παραδίδουμε  στους Σκοπιανούς  το όνομα «Μακεδονία», τη  «μακεδονική» γλώσσα  και τη «μακεδονική»  εθνικότητα.

Γι αυτό η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πρόταση μομφής στη σημερινή κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι εμείς ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να κυρώσουμε καμία συμφωνία.

Από εκεί και πέρα, αν η συμφωνία κυρωθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα με την στήριξη ή την ανοχή του κ. Καμμένου και γίνει διεθνής δέσμευση για τη χώρα στον ΟΗΕ και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς τα περιθώρια χειρισμών από τις επόμενες κυβερνήσεις θα είναι μηδαμινά. Διότι αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο με τις διεθνείς συνθήκες.

Επομένως αν ο κ. Τσίπρας θέλει να δώσει τη δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία να μην εφαρμόσει τη συμφωνία ας εφαρμόσει εκλογές αύριο το πρωί.

Μετάβαση στο περιεχόμενο