Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“O ΣΥΡΙΖΑ ήρθε, οι επενδυτές έφυγαν” – Άρθρο Κωστή Χατζηδάκη στην ιστοσελίδα Capital.gr

 

Image-1_1

“Μπορεί άραγε σε 7 μήνες να γίνει μια ζημιά που δεν έγινε για αρκετά χρόνια;” αναρωτιέται ο Κωστής Χατζηδάκης σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Capital.gr.  

“Ασφαλώς μπορεί, όπως ένα σπίτι που χρειάστηκε να χτιστεί χρόνια και μπορεί να γκρεμιστεί από ένα σεισμό. Έτσι η ελληνική οικονομία πέρασε από ανάπτυξη 1% σε ύφεση τουλάχιστον 2%. […]

Καταλαβαίνω πως 7 μήνες μετά την ανάδειξη μιας κυβέρνησης είναι εξαιρετικά δύσκολο για όσους στήριξαν τη συγκεκριμένη επιλογή να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Όμως εδώ δεν είναι θέμα εγωισμού και πείσματος. Είναι θέμα επιβίωσης της χώρας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να συνεχίσει την πορεία της, γιατί σε μερικούς μήνες θα είναι αργά. Όχι μόνο για την ίδια, κυρίως για την πατρίδα και τις οικογένειές μας.

Είμαι βέβαιος ότι τώρα που γνωρίσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουμε μια επιλογή ευθύνης”.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

 

 

Άρθρο Κωστή Χατζηδάκη στο capital.gr 

Μπορεί άραγε σε 7 μήνες να γίνει μια ζημιά που δεν έγινε για αρκετά χρόνια; Ασφαλώς μπορεί, όπως ένα σπίτι που χρειάστηκε να χτιστεί χρόνια και μπορεί να γκρεμιστεί από ένα σεισμό. Έτσι η ελληνική οικονομία πέρασε από ανάπτυξη 1% σε ύφεση τουλάχιστον 2%. Στις τράπεζες επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί περιορισμοί. Η ανεργία αυξήθηκε και πάλι ακόμα περισσότερο. Και κάθε ελληνική οικογένεια χρεώθηκε με 10.000 ευρώ για την καινούργια, πρόσθετη ανακεφαλαίωση των τραπεζών, που δεν ήταν καθόλου αυτονόητη πριν από μερικούς μήνες. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτά. Μια  ζημιά που θα την αισθανθούμε όλοι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι πως σταμάτησαν σχεδόν όλες οι σοβαρές επενδύσεις.

«Μα καλά, μιλάτε εσείς για τις επενδύσεις;» Χωρίς να ισχυριστώ ότι στα δύσκολα χρόνια ‘12-’14 είχε επενδυτική άνθηση, υπενθυμίζω την μελέτη του ΚΕΠΕ το 2014 με βάση την οποία έγιναν επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, της τάξεως των 37,6 δις ευρώ. Παράλληλα όμως, αυτό που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τη ζωή μας και το μέλλον είναι πως μια σειρά από δημόσια και ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια που ήταν σε εξέλιξη το τελευταίο εξάμηνο σταμάτησαν. Κι αυτό προοιωνίζεται αρνητικές εξελίξεις για το άμεσο μέλλον.

Αντί για πολλά λόγια παραθέτω συγκεκριμένα στοιχεία για να αντιληφθούμε το μέγεθος της οπισθοδρόμησης. Ας δούμε, λοιπόν, τι σταμάτησε τους τελευταίους μήνες:

–       Οι 4 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι προϋπολογισμού 5,5 δις [Αιγαίου, Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65), Ολυμπία Οδός και Ιόνια Οδός] είναι σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Τους τελευταίους 3 μήνες το ένα μετά το άλλο τα εργοτάξια των έργων κάνουν στάση εργασιών, λόγω της έλλειψης ρευστότητας του δημοσίου, των προβλημάτων των ελληνικών τραπεζών και της επιφυλακτικότητας με την οποία αντιμετωπίζουν ξανά τη χώρα μας οι ξένες τράπεζες. 

–       Τα έργα ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα, προϋπολογισμού 1,5 δις. Ο ΣΥΡΙΖΑ καθοδηγούμενος από τις γνωστές ιδεοληψίες του και χωρίς να διαθέτει κανένα εναλλακτικό σχέδιο ανέστειλε όλους τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Ακύρωσε δηλαδή ένα σχέδιο που ήταν στη φάση της υλοποίησης του, θα δημιουργούσε εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

–       Η Αποκρατικοποίηση Περιφερειακών Αεροδρομίων, μια από τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις που θα φέρει έσοδα 1,2 δις ευρώ για το κράτος και συνολική επένδυση 2,1 δις ευρώ. Η κυβέρνηση μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις, αποφάσισε στις τελευταίες μέρες της να επικυρώσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, αλλά τώρα ο ανάδοχος ζητάει πρόσθετες εγγυήσεις λόγω του οικονομικού και πολιτικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα (country risk).

–       H αξιοποίηση παλαιού αεροδρομίου Ελληνικού 6,9 δις ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και μετεκλογικά πολέμησε την επένδυση. Τελικά αφού πέρασαν 7 μήνες, με το 3ο μνημόνιο η επένδυση εντάχθηκε ξανά στα πλάνα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

–       Η επέκταση του ΜΕΤΡΟ προς Πειραιά και η Γραμμή 4. Η γραμμή 4 (Γαλάτσι – Πανεπιστήμιο – Κατεχάκη – Μαρούσι) έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Επίσης, Η επέκταση του ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά, με προϋπολογισμό 700 εκατ., σταμάτησε να υλοποιείται τους τελευταίους 3 μήνες.

–       Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο 500 εκατ. Ευρώ. Τα πρώτα 200 εκατ. διατέθηκαν στο πρώτο υπο-ταμείο για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των τραπεζών ΠΕΙΡΑΙΩΣ και EUROBANK. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ  πάγωσε τη λειτουργία του ταμείου και δεν δρομολογήθηκε τη δημιουργία και των 2 υπο-ταμείων που προβλέπονταν.

–       Η Εξυγίανση ΟΣΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά είχε πάρει θέση εναντίον της αποκρατικοποίησης. Μετεκλογικά πάγωσε το διαγωνισμό που βρισκόταν στην τελική φάση και μόλις πρόσφατα (με την υπογραφή του 3ου μνημονίου) δέχτηκε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση.

–       Οι Ιδιωτικές επενδύσεις. Την διετία 2013-2014 μια σειρά από ιδιωτικές επενδύσεις ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επενδυτών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών ( π.χ. η συμμετοχή της Fairfax Financial Holdings Ltd στην Eurobank που έφτασε τα 200 εκατ. ευρώ).  Το επενδυτικό σχέδιο της Dolphin Capital στην Κοιλάδα Αργολίδας με προϋπολογισμό 418 εκατ. ευρώ. Η επένδυση της Jeremy Street Real Estate στον Αστέρα Βουλιαγμένης που ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Η επένδυση 130 εκατ. ευρώ της LIDL  για νέα κέντρα αποθήκευσης και διανομής στα Καλύβια. Η συνεργασία της Cosco και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη HEWLETT PACKARD και άλλες μεγάλες εταιρείες στο λιμάνι του Πειραια. Κλπ.κλπ.

Τα σενάρια για grexit, τα προβλήματα ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και τελευταία τα capital controls πάγωσαν τα περισσότερα από τα σχέδια αυτά. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν διευκόλυνε, αλλά τελικά αντιμετώπισε εχθρικά κάποια επενδυτικά σχέδια που ήταν στο στάδιο των αδειοδοτήσεων.

Έτσι, Έλληνες και ξένοι επενδυτές αμήχανοι και συχνά τρομοκρατημένοι έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους, ενώ κάποιοι έχουν δρομολογήσει ή σχεδιάσουν την μεταφορά των δραστηριοτήτων εκτός Ελλάδας.

–       Τα Μεταλλεία Χαλκιδικής. Είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις μεγάλες επενδύσεις. Δεν δίστασαν να υπονομεύσουν μια επένδυση που ξεπερνά το 1 δις και  να οδηγήσουν στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους, για να χαϊδέψουν τα αυτιά του κομματικού ακροατηρίου ους.

–       Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη. Οι προσφορές για 3 οικόπεδα έχουν κατατεθεί από τις αρχές Ιουλίου, αλλά ούτε ο κ. Λαφαζάνης ούτε ο κ. Σκουρλέτης δρομολόγησαν τη διαδικασία για την αποσφράγιση των προσφορών.

–       Το ΕΣΠΑ και νέο ΕΣΠΑ. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ έπεσαν στο 1/3 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Μηδενικός είναι και ο απολογισμός της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

–       Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η, υποτίθεται, κυβέρνηση των δημοσίων επενδύσεων μείωσε δραστικά και το ΠΔΕ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2015 οι πληρωμές του ΠΔΕ έπεσαν στο 1,1 δις ευρώ (17% του ετήσιου προϋπολογισμού) έναντι 2,3 δις ευρώ, το πρώτο εξάμηνο πέρσι.

–       Ο Νόμος-πλαίσιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφτασε στο σημείο να πολεμήσει ακόμα και νόμο πλαίσιο 4264/2014 για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Μια μεγάλη μεταρρύθμιση με στόχο να βελτιώσει το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον της χώρας μειώνονται 60% οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για το άνοιγμα μιας επιχείρησης. Με βάση το νόμο 4264/2014 μειώνονται 60% οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για το άνοιγμα μιας επιχείρησης. Και σε  εφαρμογή αυτού του νόμου η προηγούμενη κυβέρνηση κατέστησε δυνατό, από τον Δεκέμβριο του 2014,  με μια απλή δήλωση να μπορούν να ανοίγουν επιχειρήσεις για 103 δραστηριότητες που συνδέονται με 897 επαγγέλματα. Στη συνέχεια επικράτησε πλήρης αδράνεια και σύγχυση ως προς τις προθέσεις τους.

Καταλαβαίνω πως 7 μήνες μετά την ανάδειξη μιας κυβέρνησης είναι εξαιρετικά δύσκολο για όσους στήριξαν τη συγκεκριμένη επιλογή να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Όμως εδώ δεν είναι θέμα εγωισμού και πείσματος. Είναι θέμα επιβίωσης της χώρας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να συνεχίσει την πορεία της, γιατί σε μερικούς μήνες θα είναι αργά. Όχι μόνο για την ίδια, κυρίως για την πατρίδα και τις οικογένειές μας.

Είμαι βέβαιος ότι τώρα που γνωρίσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουμε μια επιλογή ευθύνης.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο