Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει καρναβάλι! – άρθρο στην ιστοσελίδα capital.gr

articles reportsΜπορείς να επιχειρήσεις να παρουσιάσεις μια ήττα 1-0 σαν αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Μπορείς να ισχυριστείς ότι θα κέρδιζες, ή έστω θα έπαιρνες μια ισοπαλία, αν είχες καλύτερη διαιτησία, αν ήσουν λίγο πιο τυχερός, αν δεν είχες τον αέρα κόντρα. Αλλά το να προσπαθήσεις να παρουσιάσεις μια ήττα 4-0 σαν νίκη και να βγαίνεις να πανηγυρίζεις για αυτή απαιτεί ιδιαίτερο ταλέντο στη μασκαράτα. Ταλέντο επιπέδου κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ας δούμε, λοιπόν, τη σουρεαλιστική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο της το μεγαλείο:

1.      Προνομοθέτηση μέτρων: Από την αντισυνταγματικότητα στην «επιτυχία»: Μέχρι πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση θεωρούσε την προνομοθέτηση μέτρων αντισυνταγματική. Τώρα δέχτηκε να την εφαρμόσει για τη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των συντάξεων. Και μας δηλώνουν πως δεν θα έχουν πρόβλημα να προνομοθετήσουν τα μέτρα με την ίδια θέρμη που υποστήριζαν ότι η προνομοθέτηση είναι αντισυνταγματική!

2.      3,6 δισ. ίσον μηδέν: Για να γίνει κατανοητό το αποτέλεσμα πρέπει κάποιος να έχει μυηθεί στην αριθμητική ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία τα 3,6 δισ. νέα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση μεταφράζονται, κατά την ίδια, σε ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα! 3,6 δισ., μας λένε, είναι δημοσιονομικά ουδέτερο ποσό!

3.      Πανηγυρισμοί για τυχόν υπεραπόδοση της υπερφορολόγησης: Το κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι θα λάβει αντισταθμιστικά μέτρα που θα καταστήσουν δημοσιονομικά ουδέτερη τη συνολική παρέμβαση. Μόνο που  η προϋπόθεση για να ληφθούν αυτά τα αντισταθμιστικά μέτρα είναι να υπερβούμε το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που αν επιτευχθεί, θα συμβεί μόνο με περαιτέρω ξεζούμισμα των φορολογούμενων. «Θα σας ξεζουμίσουμε και μετά θα σας δώσουμε πίσω μερικές σταγόνες», είναι, δηλαδή, το επιχείρημα! Με άλλα λόγια, να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω μέλι!

4.      Λατρεία της καθυστέρησης: Κάποιος θα ισχυριζόταν ότι η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις παρατείνει την αβεβαιότητα και κρατάει στάσιμη την οικονομία, ορθώνοντας εμπόδια στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Λάθος! Η κυβέρνηση πανηγυρίζει και για την καθυστέρηση, γιατί ισχυρίζεται ότι χάρη σε αυτήν κέρδισαν πολλά. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Γιατί δεν καθυστέρησαν κι άλλο για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα; Μήπως λυπήθηκαν τους δανειστές και είπαν να μην τους διασύρουν τελείως;

5.      Από τη «νίκη» επί του ΔΝΤ στους «ανοιχτούς λογαριασμούς»: Μόνο μερικές παραφωνίες έσπασαν το αρραγές μέτωπο κυβερνητικών πανηγυρισμών για τον νέο εθνικό θρίαμβο. Συγκεκριμένα, την ώρα που οι κύριοι Σπίρτζης και Παππάς πανηγύριζαν, ο κ. Δραγασάκης έλεγε ότι έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς με το ΔΝΤ σε ζητήματα όπως τις συντάξεις και το αφορολόγητο. Μα αν έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς γιατί πανηγυρίζουμε; Και, αντιστρόφως, αν πετύχαμε τη μεγάλη νίκη για την οποία μιλάει η κυβέρνηση, από πού και ως πού έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς;

6.      Ο διαπραγματευτής που ξεπέρασε τον εαυτό του: Ο κ. Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι δεν θα ληφθεί ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα λιτότητας. Ο κ. Τσακαλώτος, στη συνέχεια, δικαιολόγησε τις δηλώσεις αυτές, ισχυριζόμενος ότι τις έκανε ώστε να πάρουμε κάτι από τη διαπραγμάτευση. Στο τέλος, όμως, η κυβέρνηση ισχυρίστηκε και πάλι ότι δεν θα έχουμε ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα λιτότητας! Ξεπεράσαμε, απ’ ότι φαίνεται, και τις προσδοκίες του ίδιου του κ. Τσακαλώτου που έκανε τη διαπραγμάτευση!

Αξίζουν, πάντως, συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για την συνέπεια της στην βασική της αρχή: Την αρχή της ολοκληρωτικής διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Συνεχίζει απτόητη να βαφτίζει το κρέας ψάρι και να προσπαθεί να κρύψει τον ελέφαντα των μέτρων στο ντουλάπι, ασχέτως που είναι μετρημένοι πλέον οι Έλληνες που συνεχίζουν να την πιστεύουν. Γιατί η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων έχει την κριτική ικανότητα για να συνειδητοποιήσει πως, μετά από το τεράστιο κόστος των τελευταίων δύο ετών σε χαμένη ανάπτυξη και επιπλέον φόρους, η κυβέρνηση το μόνο που κατάφερε ήταν να κλωτσήσει το τενεκεδάκι λίγο πιο κάτω, δεσμευόμενη για επιπλέον οδυνηρά μέτρα, τα οποία ήταν κάθε άλλο παρά αναπόφευκτα με μια άλλη πολιτική. Όσο για το χρέος, το ιερό δισκοπότηρο της κυβέρνησης, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, ενώ πηγαίνει πίσω η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης την οποία περιμένει εδώ και μήνες η αγορά, καθώς έχει στερέψει από ρευστότητα.

Φυσικά, όσο συμβαίνουν αυτά η αβεβαιότητα στην οικονομία παραμένει, η εμπιστοσύνη δεν αποκαθίσταται, επενδύσεις δεν γίνονται, θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται. Τα μαύρα σύννεφα πάνω από τη χώρα παραμένουν, και πυκνώνουν επικίνδυνα. Και αυτά δεν γίνεται να τα μασκαρέψει ούτε κάποιος με το ταλέντο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη μασκαράτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να συγχρονιστεί με το κλίμα των ημερών και να πάει καρναβάλι. Αλλά με τα πολιτικά καρναβάλια τα προβλήματα δεν λύνονται.

Μετάβαση στο περιεχόμενο