Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“O τομέας των logistics μπορεί να αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ” – Ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το Νομοσχέδιο σχετικά με τα logistics

kx4vouliO τομέας των logistics είναι ιδιαίτερα σημαντικός, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες μπορεί να αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ και είναι σημαντικό ότι το νομοσχέδιο αυτό το ετοιμάσαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και σε συνεργασία και με την Αγορά. Αυτό καταδείχθηκε και στην ακρόαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου καθώς όλοι οι φορείς της αγοράς στήριξαν την συγκεκριμένη παρέμβαση της κυβέρνησης.

kx4vouliΚυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο τομέας των logistics, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, μπορεί να αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ και είναι σημαντικό ότι το νομοσχέδιο αυτό το ετοιμάσαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και σε συνεργασία και με την Αγορά. Αυτό καταδείχθηκε και στην ακρόαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, καθώς όλοι οι φορείς της αγοράς στήριξαν τη συγκεκριμένη παρέμβαση της κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες της στρατηγικής για τα logistics. Το ίδιο το νομοσχέδιο αφορά: στον θεσμικό εκσυγχρονισμό του κλάδου, στην απλούστευση της αδειοδότησης, στην τυποποίηση των logistics και σε άλλες πρωτοβουλίες οι οποίες οδηγούν συνολικά τον χώρο μπροστά. Αλλά υπάρχουν και δύο ακόμα πυλώνες: πρώτα το νέο ΕΣΠΑ, όπου ο κλάδος των logistics είναι ένας από τους 9 κλάδους της επιχειρηματικότητας που χρηματοδοτούνται κατά προτεραιότητα (αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει και σε προηγούμενες προγραμματικές περιόδους- κάλλιο αργά παρά ποτέ), και στη συνέχεια έχουμε τον τρίτο πυλώνα που αφορά στις υποδομές.

Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος που τα τελευταία  2,5 χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα των υποδομών, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη βιομηχανία των logistics. Θέλω να υπενθυμίσω την προσπάθεια που έγινε για το λιπόθυμο έργο των αυτοκινητοδρόμων το οποίο ξεκίνησε και δημιουργεί θέσεις εργασίας, αλλά ακόμα περισσότερο δημιουργεί τη δυνατότητα στον κλάδο των logistics να γίνει πιο ανταγωνιστικός. Δεν ξέρω αν η τακτική και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μείνουμε σε καρόδρομους προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά, κύριοι συνάδελφοι -μια και αντιδράτε- εμείς πάντως θέλουμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο της Ευρώπης.

Από εκεί και πέρα μια αντίστοιχη παρέμβαση έγινε και συνεχίζει να γίνεται στο λιμάνι του Πειραιά, χάρη στη στρατηγική συμφωνία με την Cosco, που αναβαθμίζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Κι εδώ πάλι, διάφοροι προοδευτικοί -εντός εισαγωγικών- μάς προέτρεπαν ότι με την ακινησία, με το να μην κάνουμε τίποτα, με το να ακολουθούμε απλώς και μόνο τις πολιτικές του κρατισμού, θα μπορούσε η Ελλάδα να προχωρήσει. Αποδεικνύεται ότι με το άνοιγμα στις αγορές, με το να ακολουθούμε αυτό που κάνουν άλλες προηγμένες χώρες, μπορούμε σε συγκεκριμένους τομείς να δημιουργούμε θέσεις εργασίας και να προχωρούμε μπροστά.

Όλη η συζήτηση σήμερα, ξεκινώντας από τον τομέα των logistics, ουσιαστικά αφορά το μεγάλο θέμα της ανάπτυξης. Η ανάπτυξη όπως ξέρετε δεν διατάσσεται. Δεν είναι θέμα ευχών και προσευχών. Η ανάπτυξη δημιουργείται με θεμέλια και αυτά τα θεμέλια επιχειρεί να βάλει η Κυβέρνηση εδώ και 2 χρόνια.

Πρώτα απ’ όλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή που είναι σημαντική, γιατί μόνο έτσι αποκτάς την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών. Που -σας αρέσουν, δεν σας αρέσουν- είναι μέσα στη ζωή μας, είναι στην οικονομική πραγματικότητα και δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε, χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη τους.

Δεύτερον, με μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έγιναν και γίνονται, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να περάσουμε από την ύφεση στην ανάπτυξη, και φέτος είναι η πρώτη χρονιά μετά από 6 χρόνια που η χώρα γυρίζει στην ανάπτυξη.

Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις πολλές φορές μπορεί να συνάντησαν αντιδράσεις, αλλά ήταν χρήσιμες για τον τόπο και το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε και έχει σημαντική συμβολή στην υιοθέτησή τους.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Έχοντας κάνει μεγάλα βήματα στην δημοσιονομική προσαρμογή, έχοντας κάνει μεγάλα βήματα στις μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να κατατασσόμαστε πρώτοι, μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, στην υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων, υπάρχει και ένα επόμενο βήμα που είναι η κεφαλαιοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων. Κι εδώ η λέξη-κλειδί είναι η λέξη “εμπιστοσύνη”.

Και πράγματι, οι εξελίξεις στη χώρα θα ήταν καλύτερες αν είχαμε ένα καλύτερο πολιτικό κλίμα. Αν εν όψει της προεδρικής εκλογής δεν υπήρχε αβεβαιότητα, αλλά υπήρχε συνεννόηση για τα στοιχειώδη μεταξύ των κομμάτων. Έχουμε όμως την ατυχία να μην έχουμε στην Ελλάδα μια αξιωματική αντιπολίτευση σαν αυτή που έχει η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία, χώρες δηλαδή που είναι σε πρόγραμμα. Αλλά έχουμε αντιπολίτευση το ΣΥΡΙΖΑ, οι θέσεις του οποίου δεν υποστηρίζονται από κανένα άλλο σοβαρό και μεγάλο ευρωπαϊκό κόμμα. Πουθενά στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ –δεν λέω με τους υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ– οι  εξαγγελίες του κ. Τσίπρα -οι πρώτες εξαγγελίες, γιατί ο ίδιος είπε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες- το έλλειμμα θα ανέβει κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Πού θα τα βρείτε τα λεφτά; Και τι θα σημαίνει για την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές, διεθνώς; Πού θα οδηγηθούν τα πράγματα στη χώρα;  Σύμφωνα με τους δικούς σας υπολογισμούς, ξαναλέω, υπάρχουν μεγάλα δημοσιονομικά κενά, δημοσιονομικές τρύπες στις οποίες θα πέσει μέσα η ίδια η χώρα. Ακόμα περισσότερο, όλα αυτά που λέτε για τη διαγραφή του μισού χρέους και όλα τα υπόλοιπα έχουν μια βασική προϋπόθεση: να αλλάξει λόγω της εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ όλη η Ευρώπη και όλη η Υφήλιος, προκειμένου να προσαρμοστεί στις δικές σας δοξασίες. Αυτός είναι και ο κίνδυνος να έχουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ,

Αν δεν τα πιστεύετε και απλώς τα επικαλείστε προεκλογικά, έχετε μια επικίνδυνη πολιτική. Εάν τα πιστεύετε, πραγματικά μέσα σας τότε έχετε μια αφελή πολιτική που θα την πληρώσουν μαζί όλοι οι Έλληνες. Το «τα λεφτά υπάρχουν» του ΣΥΡΙΖΑ θα μας οδηγήσει εκεί που μας οδήγησαν και  το «τα λεφτά υπάρχουν» του 2009. Θα πάνε στράφι οι θυσίες όλων των Ελλήνων. Την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά το χειρότερο μνημόνιο. Αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το χειρότερο μνημόνιο για την Ελλάδα.-

– Παρακολουθείστε το βίντεο της ομιλίας, εδώ.
Μετάβαση στο περιεχόμενο