Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ο Τσίπρας έκανε και άλλα τηλέφωνα, αλλά “έφαγε πόρτα” – συνέντευξη στη “Βραδυνή της Κυριακής”

«Η κυβέρνηση είναι ικανή να κάνει τα πάντα και τα αντίθετα  τους για μιαkostis xatzidakis 4 χούφτα ψήφους», σημειώνει στη συνέντευξη του, στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  Kωστής Χατζηδάκης. 

0 Κ.Χατζηδάκης εξηγεί γιατί κανένας Έλληνας δεν πιστεύει ότι με τον ανασχηματισμό θα γίνει καλύτερη η καθημερινότητα του και ότι θα υπάρξει προοπτική από τους καινούργιοι υπουργούς που μπήκαν.

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής»

  1. Στον ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας απομάκρυνε από την κυβέρνησή του τους Σκουρλέτη και Τόσκα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Κουρουμπλή για την πετρελαιοκηλίδα, τον Κοντονή και την Κονιόρδου. Κερδίζει χρόνο έτσι; Μηδενίζει το κοντέρ; 

Υπάρχει άραγε ένας Έλληνας, μία Ελληνίδα που να πιστεύει ότι με αυτόν τον ανασχηματισμό θα γίνει καλύτερη η καθημερινότητά τους; Ότι στο νοικοκυριό του ο καθένας και η καθεμιά θα τα φέρνει καλύτερα βόλτα;  Ότι θα υπάρξει προοπτική για τη μέση ελληνική οικογένεια από τους καινούργιους υπουργούς που μπήκαν;

Νομίζω ότι τα πράγματα είναι προφανή. Είναι μια ακόμα κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων κυβερνήσεων Τσίπρα-Καμμένου. Δηλαδή μια κυβέρνηση που έχει κάνει το ψέμα επάγγελμα. Μια κυβέρνηση που έκανε την Ελλάδα Νο 1 στη φορολογία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια κυβέρνηση που κάνει κάθε μέρα τους φτωχούς φτωχότερους. Μια κυβέρνηση που είναι ικανή να κάνει τα πάντα και τα αντίθετά τους για μια χούφτα ψήφους.

Σας θυμίζω πάντως ότι από πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο κ. Τσίπρας κάνει διάφορές κινήσεις για να αλλάξει το κλίμα – παροχές, διεθνείς συναντήσεις, paradise papars, Novartis, Σκοπιανό κ.α. αλλά  το πράγμα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο για τον ίδιο. Αυτό θα συμβεί και με αυτόν τον ανασχηματισμό ο οποίος δεν δίνει καμία ελπίδα ούτε στην ίδια την κυβέρνηση, ακόμα περισσότερο στη χώρα.

Αυτό, λοιπόν, που εύχομαι για όσους μήνες θα μείνει ακόμα αυτή η κυβέρνηση να μην κάνει άλλη ζημιά, κυρίως ενόψει της προεκλογικής περιόδου που προμηνύεται έντονη. Να μην  αφήσουν μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που έχουν κάνει μέχρι τώρα.

  1. Θεωρείτε ότι με αυτό το κυβερνητικό σχήμα ο κ. Τσίπρας θα πάει μέχρι τις εκλογές;

Κατά πάσα πιθανότητα. Αλλά αλήθεια ποια σημασία έχει αυτό;

Ο κ. Τσίπρας έχει μέχρι τώρα χρησιμοποιήσει περίπου 90 υπουργούς στα σχεδόν 4 χρόνια που είναι πρωθυπουργός, κάνοντας 4 διαφορετικούς ανασχηματισμούς. Και η χώρα αντί να πάει μπρος πάει πίσω.

Αυτό έχει σημασία και αυτό είναι τελικά που μετράει. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν περιμένουν κόλπα, περιμένουν αποτέλεσμα από την κυβέρνησή τους. Και η κυβέρνηση αυτή έχει πάρει διαζύγιο με την αποτελεσματικότητα.

  1. Πώς σχολιάζετε την υπουργοποίηση της Κατερίνας Παπακώστα;

Νομίζω δίνουμε περισσότερη σημασία απ’ αυτήν που υπάρχει στην εξέλιξη αυτή.  

Μια διαγεγραμμένη βουλευτής της ΝΔ που είχε σύρει τα εξ αμάξης στον κ. Τσίπρα αποφάσισε να τα ξεχάσει, όπως τα ξέχασε και ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να μπει στην κυβέρνηση.

Δεν μπορώ να πιστέψω όμως ότι το περιβόητο άνοιγμα του κ. Τσίπρα περιορίστηκε στην κ. Ξενογιαννακοπούλου και την κ. Παπακώστα. Φαντάζομαι ότι ο πρωθυπουργός έκανε και άλλα τηλέφωνα  για τον ανασχηματισμό, αλλά «έφαγε πόρτα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας βρίσκονται πλέον σε πολιτική καραντίνα. Πέρασε η μπογιά του!

  1. Τι επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας με την τοποθέτηση του δίδυμου Καλογήρου- Παπαγγελόπουλου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης;

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να τοποθετήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης έναν πολύ στενό  συνεργάτη του. Γιατί άραγε;

Μήπως επιδιώκει έναν ακόμα στενότερο έλεγχο της δικαιοσύνης;

Και μήπως όλο αυτό σχετίζεται με συγκεκριμένες υποθέσεις που διερευνά οι δικαιοσύνη;

Είναι εύλογα τα ερωτήματα αυτά, διότι η κυβέρνηση μας έχει δώσει κάκιστα δείγματα γραφής και σ’ αυτό τον τομέα.  Πολιτεύεται με μια ακραία καθεστωτική αντίληψη, κάνεις συνεχείς παρεμβάσεις στο έργο των δικαστών και επιχειρεί να «εργαλειοποιήσει» την δικαιοσύνη εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της.

Εντύπωση, όμως, προκαλεί και κάτι άλλο: Η επαγγελματική ενασχόληση του νέου υπουργού Δικαιοσύνης με κατηγορούμενους ή καταδικασθέντες για τρομοκρατία.

Δικαίωμά του βέβαια, στο επαγγελματικό επίπεδο. Πολιτικά, όμως, είναι άραγε ορθό; Δεν τίθεται ένα θέμα δεοντολογίας;

Ψιλά γράμματα, θα μου πείτε, για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

  1. Ο Ρουβίκωνας συνεχίζει ανενόχλητος τις εφόδους του. Η ΝΔ βγάζει απλά μια ανακοίνωση καταγγελτική και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Πιστεύετε πως η νέα Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα κάνει κάτι; Και η ΝΔ δεν θα μπορούσε πέρα από τις ανακοινώσεις να προβεί σε ουσιαστικές ενέργειες;

Να το παραδεχτούμε: Για τον Ρουβίκωνα η κυβέρνηση έχει τιμήσει τις υποσχέσεις της! Όπως τις έχει τιμήσει και για το θέμα των φυλακών και το θέμα των αποφυλακίσεων. Διότι είναι μια κυβέρνηση που μια ανεκτική στάση απέναντι στο έγκλημα και αυτό είναι σε αρμονία με όλες τις προεκλογικές τους διακηρύξεις και με τη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά είπαν και κατ’ εξαίρεση αυτά κάνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε τις διακηρύξεις του για τα μνημόνια με την θεαματική πολιτική κυβίστηση που έκανε αλλά στα ζητήματα αυτά εφαρμόζει την ατζέντα του. Με καταπληκτική επιτυχία: Βγαίνουν  οι εγκληματίες από τις φυλακές, διαπράττουν τα ίδια και χειρότερα εγκλήματα. Βγαίνουν  οι ισχυροί οικονομικά από τις φυλακές, με τελευταίο παράδειγμα την αποφυλάκιση Φλώρου. Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο της φιλοσοφίας που αποτυπώνεται με τον νόμο Παρασκευόπουλου από τη μία πλευρά και με τη στάση της στον Ρουβίκωνα από την άλλη.  

Η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει όλα αυτά τα φαινόμενα σε κάθε ευκαιρία και με την απαιτούμενη αυστηρότητα,  ωστόσο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κυβέρνηση, ούτε να δώσει ως αντιπολίτευση εντολές στην αστυνομία.

  1. Απέναντι στις παροχές που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, εσείς λέτε μηδέν παροχές, δεν πλειοδοτούμε. Πώς θα εμπνεύσετε εμπιστοσύνη; Ο κόσμος βαρέθηκε να ακούει για επενδύσεις και φοροδικαιοσύνη…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -το ξεκαθάρισε- δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον κ. Τσίπρα σε μια πλειοδοσία παροχολογίας.

Η οικονομία μας εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα σε δύσκολη κατάσταση και η χώρα ουσιαστικά παραμένει εκτός αγορών. Εάν στείλουμε στις αγορές ανεύθυνα μηνύματα, αν δείξουμε ότι δεν διδαχθήκαμε από το παρελθόν και επιστρέφουμε στις πρακτικές που μας οδήγησαν στην κρίση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι αγορές – που μας έχουν στο μικροσκόπιο και μας αντιμετωπίζουν με τεράστια καχυποψία- να αντιδράσουν αρνητικά και να υποστούμε ξανά τεράστια ζημιά.

Ο κ. Τσίπρας απέρχεται ως πρωθυπουργός και προφανώς δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά.  

Εμείς όμως έχουμε συναίσθησή της ευθύνης μας. Λέμε την αλήθεια και αυτό πλέον θέλει να ακούσει ο κόσμος. Και λέμε λίγα για να τα κάνουμε όλα.

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, εγκεκριμένο στον πυρήνα του από το 11ο Συνέδριο της ΝΔ, είναι συγκεκριμένο και κοστολογημένο.  Βασίζεται σε ένα άλλο μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και επενδύσεις. Επίσης προωθεί μια σειρά από γενναίες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην παιδεία, την υγεία, την δικαιοσύνη.

Αυτά θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όχι μια λίστα με διορισμούς και παροχές. Και αυτά είναι που έχουν πραγματική αξία. Διότι μεταφράζονται σε ανάπτυξη, σε δουλειές, σε πρόσθετο εισόδημα για όλους. Τα άλλα είναι τα γνωστά κόλπα του κ. Τσίπρα.

Χορτάσαμε από κόλπα και τα πληρώσαμε ακριβά.

  1. Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευθεί ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δυο χρόνια. Όμως ο πρωθυπουργός δείχνει να σας προλαβαίνει και να προχωρά άμεσα σε μείωση. Πώς θα απαντήσετε;

Αυτές τις μέρες ήρθαν τα ενημερωτικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ για να πληρωθεί για άλλη μία φορά. Σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις ήρθε αυξημένος και μάλιστα σε λαϊκές περιοχές (Καλλιθέα, Δυτική Αττική κλπ). Και μετά ο κ. Τσίπρας θα ανέβει στην ΔΕΘ για να εξαγγείλει ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ όταν δεν θα είναι πρωθυπουργός; Μπορεί να το κάνει και αυτό! Αλλά ποιος τον πιστεύει πλέον;

Ο ΕΝΦΙΑ είναι το σύμβολό της δημαγωγίας του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιτομή της παλαιοκομματικής συμπεριφοράς και της εξαπάτησης του ελληνικού λαού.

Πέραν όμως αυτού, το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση την περιβόητη δημοσιονομική εξυγίανση την στηρίζει σχεδόν αποκλειστικά στην υπερφορολόγηση. Έτσι ενώ το 2015 ήμασταν 4οι στους φόρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση – δηλαδή πληρώναμε ήδη πάρα πολλούς φόρους και η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ξεκινήσει μια πορεία αποκλιμάκωσης το ’14 (ΦΠΑ στην εστίαση, έκτακτη εισφορά κλπ) – τώρα πλέον είμαστε 1οι!

Γι΄αυτό και εμείς λέμε ότι δεν αποτελεί μονόδρομο η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και επιμένουμε σε ένα άλλο μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους.

  1. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να επιτευχθεί αναστολή στις περικοπές των συντάξεων. Το θεωρείτε εφικτό;

Μακάρι να το πετύχουν! Μακάρι η κυβέρνηση να συμφωνήσει με την τρόικα.

Εμείς δεν ψηφίσαμε αυτές τις περικοπές, ήμασταν εναντίον τους. Ούτε η τρόικα μας ζήτησε να μειώσουμε το ΄14 ξανά τις συντάξεις, διότι τότε οι αναλογιστικές μελέτες έβγαζαν το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο.

Επί Τσίπρα-Καμμένου η οικονομία οπισθοδρόμησε και με βάση αυτή την εξέλιξη η Τρόικα απαίτησε στη συνέχεια νέα παρέμβαση στις συντάξεις. Και αυτό είναι το κόστος του λαϊκισμού και της ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης. Ως αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ότι περικόψαμε τις συντάξεις 12 φορές, ενώ οι ίδιοι τις περιέκοψαν 22!

Δεν μπορώ να κάνω σενάρια για το τι θα συμβεί. Μέχρι τον Οκτώβριο θα το γνωρίζουμε. Εκ των πραγμάτων, δυστυχώς, τον τελικό λόγο τον έχουν οι δανειστές. Η κυβέρνηση με τους δανειστές άλλωστε διαπραγματεύεται το συγκεκριμένο θέμα, παρότι ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο. Αν δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο γιατί δεν παίρνει την απόφαση μόνη της;

Εν πάση περιπτώσει, ακόμα και με μια εξέλιξη που όλοι ευχόμαστε, να μην περικοπούν δηλαδή οι συντάξεις, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κοιτάξει ξανά στα μάτια τους συνταξιούχους, Θα πάει με σημαία την μη περικοπή των συντάξεων όταν έχει ψηφίσει το νόμο Κατρούγκαλου και όταν έχει ψηφίσει όλες τις άλλες περικοπές στις επικουρικές, στο ΕΚΑΣ κ.ο.κ; Θα απαιτούσε πολύ μεγάλο θράσος. Οι συνταξιούχοι ξέρουν πολύ καλά ότι είναι και οι ίδιοι θύματα της ανεύθυνης πολιτικής του κ. Τσίπρα.

  1. Η κ. Μπακογιάννη έχει πει ναι σε προεκλογική συνεργασία με το Ποταμι. Όμως το μισο Ποτάμι οδεύει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς δηλαδή θα συνεργαστείτε με τον … Παραπόταμο του «Ποταμιού»;

Το  Ποτάμι όμως δήλωσε ότι δεν θέλει μια τέτοια συνεργασία και προφανώς εμείς δεν μπορούμε να μπούμε στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος. 

Βεβαίως ισχύει η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές, ακόμα και να έχουμε αυτοδυναμία, να απευθυνθούμε σε όλες τις δυνάμεις της Ευρώπης και της κοινής λογικής για να σχηματίσουμε μια πλατιά μεταρρυθμιστική κυβέρνηση.

  1. Για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο πρωθυπουργός έδιωξε δυο υπουργούς και τους δυο αρχηγούς της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής. Θεωρείτε ότι αποδόθηκαν ευθύνες; Αν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ τι περισσότερο θα κάνατε;

Στο Μάτι η κυβέρνηση επέδειξε απερίγραπτη ανικανότητα, αλλά και πρωτοφανή κυνισμό. Αντί να προστατεύσει τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να διαχειριστεί επικοινωνιακά το θέμα για να αποσείσει τις ευθύνες της. Γιγαντιαίο έλλειμμα σοβαρότητας και τεράστιο περίσσευμα αλαζονείας και θράσους!

Και οι ευθύνες για όλα αυτά δεν αφορούν μόνο τον κ. Τόσκα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Αγγίζουν και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, ειδικά για τα φθηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα.  

Εν πάση περιπτώσει, το θέμα πλέον διερευνά η δικαιοσύνη και δεν χρειάζεται να πω περισσότερα.

Όσο για τη Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε πολλές φορές στο παρελθόν τέτοιες κρίσεις, άλλοτε με περισσότερη και άλλοτε με λιγότερη επιτυχία. Κανένας όμως ποτέ δεν διανοήθηκε να στήσει επικοινωνιακά  show την ώρα της καταστροφής ούτε κανένας διανοήθηκε να ζητήσει ευθύνες από τα θύματα για να καλύψει την δική του ανικανότητα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο