Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ο Τσίπρας ψάχνει άλλοθι για το 4ο μνημόνιο – συνέντευξη στην εφημερίδα “Βραδυνή της Κυριακής”

720 501329 dfb31280f5 818a1c0c4e5972b7«Δεν κλείνει η αξιολόγηση,  αλλά εγκαινιάζεται το 4ο Μνημόνιο. Ένα νέο βαρύ μνημόνιο με μέτρα  3,6 δις ευρώ που θα πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι», αναφέρει στη συνέντευξη του στη ΒτΚ ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Β’ Αθηνών Kωστής Χατζηδάκης και εξηγεί τι θα έκανε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν θα στηριζόταν ο κ.Μητσοτάκης στην υπερφορολόγηση.  Επίσης , ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είχε ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα δυσφημούσε ο ίδιος». Και καταλήγει: «Αυτή είναι η διαφορά μας και έχει να κάνει με μια γραμμή σοβαρότητας, Ευρώπης και κοινής λογικής που δεν την έχει ο κ. Τσίπρας».

 

 

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα

«Βραδυνή της Κυριακής»

1.      Κύριε Χατζηδάκη να ξεκινήσουμε με ένα πολιτικό σχόλιο σας για τη συνέντευξη που έδωσε ο Πρωθυπουργός στον Αντ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου;

Η συνέντευξη αυτή πιστοποιεί την αποτυχία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε περισσότερο στους βουλευτές του και προσπάθησε να τους πείσει ότι «το πάλεψε» και ότι διαπραγματεύτηκε «σκληρά» και υποσχέθηκε για άλλη μία φορά έξοδο από τα μνημόνια. Επιχείρησε να τους δώσει άλλοθι, λοιπόν, για να ψηφίσουν το 4ο μνημόνιο. Τα νέα μέτρα 3,6 δις ευρώ με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων κ.ο.κ

Φαντάζομαι ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν και θα πεισθούν από τον κ. Τσίπρα. Αλλά στους Έλληνες πολίτες που την παρακολούθησαν μόνο θλίψη ή οργή μπορεί να προκάλεσε αυτή η συνέντευξη. Πάλι ψέματα, πάλι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, πάλι θεατρινισμοί και μεγάλα λόγια.

Αυτή η κυβέρνηση δυστυχώς ασχολείται περισσότερο με τα λόγια και τα επικοινωνιακά τρικ πάρα τη διακυβέρνηση. Είναι μια κυβέρνηση παγκόσμια πρωταθλήτρια στα ψέματα και το λαϊκισμό, αλλά βλαπτική για τα μέσα και τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.   

2.      Ο κ. Τσίπρας  αναρωτήθηκε τι καλύτερο θα έκανε ο κ. Μητσοτάκης. Τι απαντάτε σ΄αυτό;

Η απάντηση είναι προφανής. Καταρχάς, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ξανάριχνε τη χώρα σε ύφεση γιατί δεν θα έκανε υπουργό Οικονομικό τον κ. Βαρουφάκη. Ήμασταν κοντά στην έξοδο από το μνημόνιο και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν ότι με την τροχιά που είχε πάρει η ελληνική οικονομία θα είχαμε από το ’15 ανάπτυξη 2,5%  και 3%.

Δεν θα στηριζόταν ο κ. Μητσοτάκης στην υπερφορολόγηση.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είχε ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα δυσφημούσε ο ίδιος. Διότι αυτό κάνει ο κ. Τσίπρας. Λέει ότι είναι αναγκασμένος να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα τα οποία είναι δήθεν νεοφιλελεύθερα κοκ.

Την  ώρα, λοιπόν, που εφαρμόζει ο κ. Τσίπρας κάποια μέτρα και στη συνέχεια τα δυσφημεί, πώς θέλει να τον πιστέψουν οι αγορές και οι επενδυτές, για να έρθουν να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες δουλειές;

Αυτή είναι η διαφορά μας και έχει να κάνει με μια γραμμή σοβαρότητας, Ευρώπης  και κοινής λογικής που δεν την έχει ο κ. Τσίπρας ο οποίος, απλώς, καταδικάζει την Ελλάδα να είναι ένα κράτος 2ης κατηγορίας σ΄ένα θάλαμο υγειονομικής απομόνωσης μέσα στην Ε.Ε. 

3.      Το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το 2016 είναι μια επιτυχία της;

Ο κ. Τσίπρας κατηγορούσε τα πρωτογενή πλεονάσματα και μίλαγε για δάκρυ και αίμα, όπως ο Τσαουσέσκου και ο Πινοσέτ – αυτά ήταν τα λόγια του. Τελικά όμως η κυβέρνησή του, ενώ είχε στόχο πρωτογενή πλεόνασμα 0,5% και λιγότερα μέτρα, πάτησε γκάζι στην υπερφορολόγηση και οδηγηθήκαμε σε οκταπλάσια  πρωτογενή πλεονάσματα. Και προσέξτε: πανηγύριζαν για το ότι έριξαν τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και θα έπαιρναν λιγότερα μέτρα. Πανηγυρίζουν και τώρα και τώρα που οδηγήθηκαν στο ακριβώς αντίθετο! Περισσότερα πλεονάσματα και περισσότερα μέτρα. Πάντα πανηγυρίζουν όμως. Ό,τι και να συμβεί!!

Βεβαίως, αυτό που κάνει πιο οδυνηρό αυτό το αποτέλεσμα είναι ότι αυτά τα πλεονάσματα επιτυγχάνονται ενώ η Ελλάδα παραμένει σε ύφεση, είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που ακόμα βρίσκεται σε ύφεση.

Η ΝΔ είναι υπέρ των πρωτογενών πλεονασμάτων. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, έχουμε ένα σωστό στόχο που επιτυγχάνεται με λάθος τρόπο. Δηλαδή χωρίς ανάπτυξη και πατώντας υπερβολικά το γκάζι.

Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι όλα αυτά είναι θυσίες χωρίς ελπίδα. Διότι την ώρα που επιτυγχάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα μας έρχονται στο κεφάλι τα πρόσθετα μέτρα για το αφορολόγητο και την περικοπή των συντάξεων. Δηλαδή, αντί η κυβέρνηση με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα να πείσει την Τρόικα για να μπει ένα φρένο στα μέτρα., συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Και όλα αυτά γίνονται από μια κυβέρνηση που θα μας απελευθέρωνε από το μνημόνιο!

4.      Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ετοιμάζει τους εφαρμοστικούς νόμους που θα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή. Εκτιμάτε ότι μέχρι τις 22 Μαίου θα έχει κλείσει η αξιολόγηση;

Κατά πως φαίνεται, μετά τη Μάλτα έχουμε μπει στην τελική ευθεία. Αν και στις λεπτομέρειες μιας διαπραγμάτευσης πάντα μπορούν να ανακύψουν θέματα.

Ωστόσο δεν κλείνει η β’ αξιολόγηση, αλλά εγκαινιάζεται το 4ο μνημόνιο. Ένα νέο βαρύ μνημόνιο με μέτρα 3,6 δις ευρώ που θα πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Και πέραν αυτών,  ο SSM θα παραμείνει 35 χρόνια στο τραπεζικό σύστημα και η Τρόικα θα παραμείνει 98 χρόνια μέσω του υπερταμείου.

Είναι ειρωνεία της Ιστορίας, αλλά ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται ότι θα έσκιζαν το μνημόνιο υπέγραψαν το 3ο και το 4ο μνημόνιο και διαιώνισαν την παρουσία των δανειστών!!

Αυτό είναι το τίμημα του λαϊκισμού, του ερασιτεχνισμού και της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν.

Τα νέα μέτρα δεν ήταν αυτονόητα, ούτε συμπεριλαμβάνονταν στο 3ο μνημόνιο.

Ήρθαν στην πορεία συνέχεια, διότι τα πράγματα ξέφυγαν και όταν έχεις μεγαλύτερα προβλήματα χρειάζεσαι, δυστυχώς, και βαρύτερη θεραπεία. Πληρώνουμε όλοι την πολιτική Τσίπρα-Καμμένου.

5.

Μετάβαση στο περιεχόμενο