Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Όχι στους εραστές της ακινησίας! – ομιλία στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών

Κυρίες και κύριοι, για να είμαστε ξεκάθαροι. Καθ’ όλη την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κράτους αντιπαλεύουν δύο τάσεις:

Από τη μία έχουμε την πορεία προς τη Δύση. Ξεκινά από το συνταγματικό κείμενο της Επιδαύρου και συνεχίζεται με τις βασικές πολιτικές επιδιώξεις του Βενιζέλου, αλλά και την στρατηγική επιλογή του Καραμανλή να βάλει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Από την άλλη έχουμε την καθ’ ημάς Ανατολή. Αυτό ενίοτε έχει και θετικά χαρακτηριστικά. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε δύο στοιχεία που μας τιμούν: Το φιλότιμο και τη φιλοξενία. Έχει όμως πάρα πολλά αρνητικά. Τη διατήρηση της κουλτούρας του ρουσφετιού, την άρνηση των ιδεών του διαφωτισμού και της διάκρισης των εξουσιών, τον περιορισμό της ελευθερίας του ατόμου. 

Αυτή την οπισθοδρομική τάση ήρθε να την συμπληρώσει μια ιδεολογική εμμονή, της Αριστεράς αλλά όχι μόνο: Η λατρεία για το κράτος. Για το μεγάλο κράτος. Το κράτος πατερούλη, που καθορίζει σχεδόν ολοκληρωτικά τη μοίρα των πολιτών. Παρότι η αριστερά έχασε στον εμφύλιο πόλεμο, κέρδισε στη συνέχεια στη μάχη των ιδεών και απέκτησε αυτό που σήμερα αποκαλείται ηθικό πλεονέκτημα. Ότι είναι δηλαδή η παράταξη των καλών προθέσεων και η άλλη παράταξη είναι το μαύρο ανθρωπάκι που δάκρυα μοιράζει και φαρμάκι!

Η μάχη μεταξύ αυτών των δύο αντίρροπων δυνάμεων συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση προσπαθεί να φέρει τη χώρα κοντά στις πρακτικές του δυτικού κόσμου βρίσκει πάντα απέναντί της τη σθεναρή αντίσταση όσων έχουν συμφέρον να διατηρηθεί η ισχύουσα κατάσταση. Είναι οι εραστές της ακινησίας .

Όπως, φαντάζομαι, θα γνωρίζετε οι περισσότεροι, έχω κάποια εμπειρία από πρώτο χέρι σε αυτό που αποκαλείται μεταρρυθμίσεις. Θα ήθελα να σταθώ συνοπτικά σε κάποια ενδεικτικά παραδείγματα από αυτή.

1.      Πρώτο παράδειγμα η Ολυμπιακή. Θυμάστε τον θόρυβο που είχε προκληθεί. Πολλοί υπουργοί είχαν δοκιμάσει να προχωρήσουν αυτή την αλλαγή και όλοι σταματούσαν στη μέση την προσπάθεια γιατί σκόνταφταν στις δημοσκοπήσεις και σε αντιστάσεις τύπου «η Ολυμπιακή είναι η ζωή μας, η πνοή μας, η σημαία μας» Τελικά τι έγινε; Το κράτος γλύτωσε ένα κόστος 400 εκατομμυρίων τον χρόνο, ενώ πήρε 200 εκατομμύρια από την πώληση και πλέον εισπράττει περίπου 250 εκατομμύρια τον χρόνο από τις αερομεταφορές από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές! Δεν έκρυψα ποτέ ότι η λύση συνοδεύτηκε από ένα γενναιόδωρο πακέτο ύψους 1,2 δισ στους εργαζομένους. Αλλά και κανείς δεν μπορεί να κρύψει, όσο κακόπιστος και να είναι, ότι ολόκληρο αυτό το πακέτο τελικά ισοδυναμούσε με τρία ετήσια ελλείμματα της Ολυμπιακής! Λογαριάζοντας ήδη όλο το πακέτο έχουμε κερδίσει ήδη ενάμιση δισ σε σχέση με το αν σήμερα λειτουργούσε η Ολυμπιακή. Παρόλα αυτά έχω δεχθεί κριτική, τόσο από αυτούς που υποστήριζαν τη συνέχιση της λειτουργίας του κρατικού αερομεταφορέα, όσο και από αυτούς  που πιστεύουν ότι υπάρχουν λύσεις με τη λογική της αμώμου συλλήψεως!

2.      ΟΣΕ: Ήταν δύο φορές πιο προβληματικός από την Ολυμπιακή. Κατορθώσαμε να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης τον Αύγουστο του 2008 που οδήγησε, τελικά, στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Κάτι που δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. Αλλά και αυτή η αλλαγή συνάντησε αντιστάσεις από όλους αυτούς που ήθελαν να συνεχίσουμε να δίνουμε τα χρήματα των φορολογούμενων για να συντηρούμε τον πιο προβληματικό σιδηροδρομικό οργανισμό στην Ευρώπη!

3.      Άλλο παράδειγμα, μια σειρά από αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση αγορών. Παντού έβρισκα αντιστάσεις. Παντού όμως είχαμε αποτελέσματα. Και θα μιλήσω με συγκεκριμένα στοιχεία:

§  Για το γάλα το 2014 δεν κατάφερα να περάσω τη ρύθμιση που ήθελα, η οποία ισχύει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή, καθορισμός της διάρκειας του γάλακτος με ευθύνη του παραγωγού. Πέρασε τελικά μια λειψή ρύθμιση, με επιμήκυνση από τις 5 στις 7 ημέρες. Δείτε, λοιπόν, τι έγινε με τη μισή, έστω, αυτή ρύθμιση, που θα κατέστρεφε, υποτίθεται τους παραγωγούς, θα μας παρέδιδε στα μονοπώλια κλπ. Σύμφωνα με στοιχεία της IRI, καταγράφεται στην Ελλάδα αύξηση της κατανάλωσης στην κατηγορία του φρέσκου γάλακτος +3,8% για το 2014, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες υπήρξε πτώση! Δηλαδή, η επιμήκυνση της ζωής του γάλακτος κατά 2 μέρες επιτρέπει τη διάθεσή του σε περισσότερα σημεία της χώρας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το μερίδιό του και να ενισχυθεί έτσι η θέση των Ελλήνων κτηνοτρόφων! Παράλληλα, η τιμή έπεσε. Όχι όσο θα μπορούσε αν εφαρμοζόταν πλήρως η ρύθμιση, αλλά έφτασε πιο κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης. Σκεφτείτε να είχε εφαρμοστεί πλήρως!

§  Καταργήθηκε η ενιαία τιμή στα βιβλία, δηλαδή η δια νόμου απαγόρευση των εκπτώσεων, η οποία συνέβαλλε στο να πληρώνουν οι Έλληνες ένα βιβλίο έως και 40% ακριβότερα –προ φόρων-, σε σχέση με την τιμή που είχε το ίδιο βιβλίο στο εξωτερικό. Η παρέμβαση αυτή οδήγησε σε μεγάλες εκπτώσεις, ενώ τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως οι τιμές των βιβλίων στην Ελλάδα συνολικά έχουν υποχωρήσει από το 2013 μέχρι το 2016 κατά -6,2%, τη στιγμή που οι τιμές στην Ευρώπη έχουν ανέβει κατά 12,1% το ίδιο διάστημα!

§  Για το βρεφικό γάλα είχα βρει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία μόλις είχε ακυρωθεί απόφαση προκατόχων μου που επέτρεπε τη διάθεση του βρεφικού γάλακτος και εκτός φαρμακείων. Λάβαμε υπόψη την απόφαση αυτή, και περάσαμε με νόμο την απελευθέρωση. Το τι συνέβη είναι εντυπωσιακό: Με την εφαρμογή της απόφασης των προκατόχων μου είχαμε αμέσως μείωση της τιμής του βρεφικού γάλακτος μέχρι 20%. Με την επαναφορά στα φαρμακεία, εκ νέου αύξηση μέχρι 20% και με τη νομοθέτηση της απελευθέρωσης πτώση, και πάλι, της τιμής, στο ίδιο ποσοστό!

§  Στο τέλος του 2012 προχωρήσαμε στην πλήρη απελευθέρωση της διαμόρφωσης των διδάκτρων, καταργώντας τον καθορισμό τους με υπουργική απόφαση. Φυσικά, ακούστηκαν διαμαρτυρίες για τα δίδακτρα που υποτίθεται ότι θα αυξάνονταν. Το αποτέλεσμα όμως είναι πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές διδάκτρων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καταγράφουν από το 2012 μέχρι σήμερα, συνολική μείωση κατά -6,9%!

§  Με νομοθετική παρέμβαση το 2013 καθιερώθηκαν δύο επιπλέον εκπτωτικές περίοδοι  τον χρόνο, καθώς και η προαιρετική λειτουργία καταστημάτων 7 Κυριακές. Υπήρξε τότε έντονη αντίσταση για το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων για 52 Κυριακές, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, πράγμα που θα ενίσχυε τον τουρισμό και θα δημιουργούσε πολλές νέες θέσεις εργασίας. Δεν ισχυρίζομαι ότι υπάρχει απευθείας σύνδεση, όμως είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τη Eurostat, στην κατηγορία ένδυση-υπόδηση οι τιμές από το 2013 και μετά έχουν υποχωρήσει συνολικά κατά 9,7%, ενώ ο κύκλος εργασιών έχει αυξηθεί κατά 4,6% το ίδιο χρονικό διάστημα. Προφανώς, ολοένα και περισσότεροι έμποροι αναγνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα, για αυτό και προχώρησαν πριν μερικές μέρες στη διοργάνωση της Black Friday.

·      Κυρίες και κύριοι, σήμερα μόνο οι ιδεοληπτικοί δεν αναγνωρίζουν πως για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε με θάρρος σε μια σειρά από αλλαγές. Να μειώσουμε τη φορολογία, να περιορίσουμε το δημόσιο, να υλοποιήσουμε ιδιωτικοποιήσεις, να απελευθερώσουμε αγορές, να εκσυγχρονίσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

·    Στη Νέα Δημοκρατία το αντιλαμβανόμαστε πλήρως αυτό. Και αυτό αντικατοπτρίζεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα, για τη σύνταξη του οποίου είμαι υπεύθυνος.

·    Σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, οφείλουμε να ακολουθήσουμε την αρχή «λιγότεροι φόροι   λιγότερες δαπάνες».

·     Δεν αρκεί όμως αυτό. Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να ενισχυθεί η ελευθερία στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ενδεικτικά:

1.      Απαιτείται προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να εισρεύσουν στη χώρα ιδιωτικά κεφάλαια, να μεταφερθεί η τεχνογνωσία διεθνών εταιριών, και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Σήμερα προχωράνε, μετά από πολλές καθυστερήσεις, ιδιωτικοποιήσεις που είχε υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση όπως τα περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελληνικό και ο ΟΛΠ. Αλλά κι αυτές μολονότι τις έχει υπογράψει η κυβέρνηση, στην πράξη τις υπονομεύει διαρκώς, όπως είδαμε στο Ελληνικό με χώρους που βαφτίστηκαν εκ των υστέρων αρχαιολογικοί. Οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να αποτελούν στρατηγικό στόχο, και όχι κάτι που η κυβέρνηση δέχεται με πόνο ψυχής και δάκρυα στα μάτια.

2.      Τον Μάιο του 2014 ψηφίστηκε ο νόμος πλαίσιο 4262 για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Ένας νόμος-τομή. Μια σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια καταργήθηκε και η αδειοδότηση σε πολλές περιπτώσεις μπορούσε να ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν. Ο νόμος αυτός χαιρετίστηκε από το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας, όμως η κυβέρνηση τι έκανε; Τον άφησε στον πάγο για 2 χρόνια! Και έφερε μόλις πριν λίγες μέρες έναν κουτσουρεμένο νόμο με τόσο περιορισμένο πεδίο εφαρμογής που δεν θα έχει καμία ουσιαστική επίδραση στην οικονομία. Ως Νέα Δημοκρατία είναι προτεραιότητά μας να φέρουμε έναν νέο νόμο που θα διευρύνει τα πεδία εφαρμογής για να υπάρξει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την ελληνική οικονομία.

3.      Στην παιδεία έχουμε ένα απαρχαιωμένο σύστημα το οποίο ουσιαστικά διώχνει χιλιάδες φοιτητές μας και τους στέλνει σε άλλες χώρε να σπουδάσουν. Μία από αυτές τις χώρες είναι η Κύπρος, η οποία προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις και τώρα αποτελεί ήδη εκπαιδευτικό κέντρο. Το ιδεώδες για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα θα ήταν να κάναμε μια συνταγματική αναθεώρηση. Όμως, πιο άμεσα, θα μπορούσαμε να  προχωρήσουμε στην ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνές κέντρο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Υπάρχουν μια σειρά από αντικείμενα στα οποία η χώρα μας έχει τα φόντα για να προσελκύσει φοιτητές από όλο τον κόσμο, καθώς και μεγάλες επενδύσεις. Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων μας!

·         Κυρίες και κύριοι δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια πολλές μεταρρυθμίσεις έγιναν στο πλαίσιο μνημονιακών υποχρεώσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σαν κάτι που μας επιβάλλεται απ’ έξω και να δημιουργούν αρνητικά αντανακλαστικά στην κοινωνία.

·         Η αλήθεια είναι, όμως, ότι πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις τις είχαμε ανάγκη και οφείλαμε να τις είχαμε κάνει μόνοι μας.

·         Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις αποδεκτές από την κοινωνία;

o   Το μεγαλύτερο λάθος είναι να προσεγγίζουμε το ζήτημα με υπεροψία και να παραπέμπουμε στην αυθεντία των τεχνοκρατών.

o   Να περιμένουμε από τους πολίτες να δεχθούν αυτομάτως ως απόλυτη αλήθεια την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και να απαξιώνουμε όσους αρνούνται να το κάνουν.

o   Μια τέτοια προσέγγιση βρίσκει τους πολίτες απέναντι, και δίνει πάτημα στις δυνάμεις του λαϊκισμού να ισχυριστούν πως μόνο αυτές εκφράζουν το λαϊκό συμφέρον.

o   Η πολιτική δεν πρέπει να ασκείται από καθ’ έδρας και να υιοθετεί μια λογική που υπαγορεύει πως «αν ο λαός δεν συμφωνεί μαζί μας πρέπει να αλλάξουμε λαό».

o   Χρέος μας είναι να αναδείξουμε τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων με τρόπο σαφή, όχι τεχνικό.

o   Να δώσουμε στον κάθε πολίτη να καταλάβει πώς η ζωή του θα γίνει καλύτερη χάρη στις πρωτοβουλίες που προτείνουμε.

o   Σε όρους χειροπιαστούς, με τους οποίους θα μπορέσει να ταυτιστεί, όχι αόριστους και βγαλμένους από στρυφνά εγχειρίδια.

o   Η επιχειρηματολογία μας οφείλει να εστιάζει στην ελπίδα που δημιουργούν οι μεταρρυθμίσεις, όχι στο φόβο για το τι θα συμβεί αν δεν τις υλοποιήσουμε.

·         Κλείνοντας, θα ήθελα να σταθώ στην πιο θεμελιώδη προϋπόθεση για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις δημοφιλείς:

o   Η προϋπόθεση αυτή είναι να πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι στις μεταρρυθμίσεις.

o   Να αναγνωρίζουμε τα θετικά αποτελέσματα που φέρνουν σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και να τα υπερασπιζόμαστε με ειλικρίνεια.

o   Όχι να υιοθετούμε λογική «τραβάτε με κι ας κλαίω», συμφωνώντας σε μεταρρυθμίσεις και κάνοντας μετά λόγο για «πόνο ψυχής».

o   Μια τέτοια στάση είναι υποκριτική και όχι απλά βάζει το μικροκομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό αλλά υπονομεύει οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια

o   Δεν έχουμε άλλο περιθώριο για τέτοιες προσεγγίσεις.

o   Σήμερα η μόνη υπεύθυνη στάση είναι η θαρραλέα υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο