Απορρίφθηκε οριστικά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οδηγία σχετικά με την απελευθέρωση της πρόσβασης στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών. Η σημερινή απόρριψη αφορά το αποτέλεσμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής που είχε διεξαχθεί ανάμεσα στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Αποτελεί ένα άδοξο τέλος για μία νομοθετική διαδικασία που διήρκεσε περίπου δυόμισι χρόνια.
Η κοινοτική αυτή οδηγία είχε ως σκοπό να ανταποκριθεί στην ανάγκη μιας ενιαίας ρύθμισης για τους θαλάσσιους λιμένες σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη θέσπιση ενός σαφούς ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου ιδίως όσον αφορά το θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ και εντός των θαλάσσιων λιμένων και τη διασφάλιση μιας ανοικτής και διαφανούς πρόσβασης στην αγορά για τους φορείς παροχής λιμενικών υπηρεσιών. Πρακτικά, τα μεγαλύτερα λιμάνια θα υποχρεούνταν να επιτρέψουν την πρόσβαση σε δύο τουλάχιστον παρόχους υπηρεσιών, εφόσον υπήρχε τέτοιο ενδιαφέρον. Για την Ελλάδα αυτό θα σήμαινε το τέλος του μονοπωλίου για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Η οδηγία απορρίφθηκε για 20 μόλις ψήφους (209 υπέρ, 229 κατά και 16 αποχές). Υπερψηφίστηκε κυρίως από ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων και της Ένωσης για την Ευρώπη των Εθνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οδηγία καταψηφίστηκε από την Αριστερά, τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές. Αντίθετα, στο Συμβούλιο όλες οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής, είχαν ψηφίσει υπέρ.
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για θέματα μεταφορών, δήλωσε μετά το πέρας της ψηφοφορίας: “Είναι πραγματικά ακατανόητο αυτό που συνέβη σήμερα. Το ίδιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων, υπέρ της απελευθέρωσης των αεροπορικών συγκοινωνιών, υπέρ της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών, ή των ταχυδρομικών υπηρεσιών, να έρχεται σήμερα να απορρίπτει την απελευθέρωση της πρόσβασης στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών. Δεν υπάρχει καμία λογική να υπάρχει μία εξαίρεση σε αυτή τη μακρά σειρά ανοίγματος στην αγορά όλων αυτών των υπηρεσιών και αυτή η εξαίρεση να είναι οι λιμενικές υπηρεσίες. Πιστεύω ότι η απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών μεσο-μακροπρόθεσμα θα ωφελούσε τους εργαζόμενους στα λιμάνια, διότι θα δημιουργούσε με βεβαιότητα καινούριες θέσεις εργασίας. Θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των λιμενικών υπηρεσιών, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας. Πρόκειται πραγματικά για ένα λυπηρό αποτέλεσμα.”