Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Οι αγορές δεν έχουν εμπιστοσύνη στην πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα – συνέντευξη στην εφημερίδα “Κυριακάτικη Kontranews”

Για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία προϋπόθεση είναι η πολιτική αλλαγή, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη ΚΟΝΤΡΑ. Δηλώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και κάνει λόγο για κακή θεατρική παράσταση όσον αφορά στην αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ για την ΠΓΔΜ.

 «Οι αγορές δεν έχουν εμπιστοσύνη στην πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα. Το «κλειδί» για τις επενδύσεις είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία. Και αυτό προϋποθέτει πολιτική αλλαγή. Μια άλλη κυβέρνηση, μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση, φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Και η οποία θα εφαρμόσει ένα άλλο μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους και εισφορές και λιγότερες δαπάνες», αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.

«Δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από τις τεράστιες ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσά μας, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλει και το δείχνει με όλους τους τρόπους όλα αυτά τα χρόνια.

Ωστόσο έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η Νέα Δημοκρατία ακόμα και αν έχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές θα απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις μεταρρυθμιστικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου για να σχηματίσουμε μια πλατιά συμμαχία. Μια κυβέρνηση «Εθνική Ελλάδος» που θα έχει τους καλύτερους», τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Για την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ για την ΠΓΔΜ αναφέρει πως «οι περισσότεροι πλέον αντιλαμβάνονται ότι οι δήθεν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό είναι μια κακή θεατρική παράσταση για να δικαιολογηθεί η παραμονή τους στην εξουσία».

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα  “Kontranews”

 

Ποιόν δικαιώνει το δημοψήφισμα στα Σκόπια και τι σημαίνει αυτό για το κόμμα σας;

Tο δημοψήφισμα στα Σκόπια επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Γι’ αυτό  είδαμε τον κ. Ζάεφ να πανηγυρίζει διότι το 90% όσων ψήφισαν τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας και την αντιπολίτευση να πανηγυρίζει διότι τα 2/3 των ψηφοφόρων δεν συμμετείχαν στο δημοψήφισμα.

Νομίζω, λοιπόν, ότι θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις μας και να περιμένουμε τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Όσα θα γίνουν ή δεν θα γίνουν τις επόμενες μέρες και τους επόμενους μήνες θα μας δείξουν τελικά ποιες πραγματικά είναι οι συνέπειες  αυτού του δημοψηφίσματος.

Τι έχετε να πείτε για την πολιτική θύελλα που προκάλεσε η αποκάλυψη για τις μυστικές συναντήσεις της  εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ, Μαρίας Σπυράκη με τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ;

Όλο αυτό ήταν μια ατυχής προσπάθεια αντιπερισπασμού του ΣΥΡΙΖΑ. Μην  ξεχνάτε, την ίδια μέρα δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια. Και τα πρακτικά αυτά ήταν αμείλικτα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι Σκοπιανοί είπαν ξεκάθαρα ότι η μόνη τους ελπίδα είναι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησής του. Και κατέστησαν επίσης σαφές ότι στη  Νέα Δημοκρατία δεν μπορούν να ελπίζουν.

Τι να συζητάμε λοιπόν; Τα έχει καταλάβει κάθε Έλληνας πολίτης.

Πιστεύετε ότι υπάρχει κυβερνητικό πρόβλημα με τις διαφωνίες Τσίπρα- Καμμένου; Πού νομίζετε ότι μπορεί να οδηγήσει;

Νομίζω ότι οι περισσότεροι πλέον αντιλαμβάνονται ότι οι δήθεν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό είναι μια κακή θεατρική παράσταση για να δικαιολογηθεί η παραμονή τους στην εξουσία.

Αμέσως μετά το δημοψήφισμα,  ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ,  το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και  ο κ. Καμμένος είπε ότι η συμφωνία είναι νεκρή. Όλοι αυτοί είναι στην ίδια κυβέρνηση!

Πραγματικά τραγελαφικές καταστάσεις που όμως βλάπτουν την αξιοπιστία και τη διπλωματική ικανότητα της χώρας. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν νομίζω ότι μια κυβέρνηση παρουσιάζει αυτή την εικόνα!

Πως ερμηνεύετε τη δήλωση της Φώφης Γεννηματά ότι μπορεί να συνεργαζόταν με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Αντιλαμβάνομαι τη σκοπιμότητα της δήλωσης, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από τις τεράστιες ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσά μας, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλει και το δείχνει με όλους τους τρόπους όλα αυτά τα χρόνια.

Ωστόσο έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η Νέα Δημοκρατία ακόμα και αν έχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές θα απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις μεταρρυθμιστικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου για να σχηματίσουμε μια πλατιά συμμαχία. Μια κυβέρνηση «Εθνική Ελλάδος» που θα έχει τους καλύτερους.

Τι βλέπετε να γίνεται με το θέμα των συντάξεων; Τι θα κάνετε εσείς ως κυβέρνηση;

Μακάρι να μην περικοπούν οι συντάξεις. Το υποστηρίζουμε ως αίτημα και καταθέσαμε και σχετική τροπολογία στη Βουλή από το καλοκαίρι.

Άλλωστε εμείς δεν είχαμε ψηφίσει αυτές τις περικοπές, ήμασταν εναντίον τους. Ούτε η τρόικα μας ζήτησε να μειώσουμε το ΄14 ξανά τις συντάξεις, διότι τότε οι αναλογιστικές μελέτες έβγαζαν το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο.

Επί Τσίπρα-Καμμένου η οικονομία οπισθοδρόμησε και με βάση αυτή την εξέλιξη η Τρόικα απαίτησε στη συνέχεια νέες περικοπές στις συντάξεις.

Όποια εξέλιξη και αν υπάρχει τώρα για το θέμα της περαιτέρω περικοπής των συντάξεων τα χρήματα που πήραν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από τις τσέπες των συνταξιούχων θα λείπουν, ούτως ή άλλως. Διότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ θα παραμείνει, η μειώσεις των επικουρικών θα παραμείνουν, οι περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου εφαρμόζονται ήδη για τους νέους συνταξιούχους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στη Θεσσαλονίκη για τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Μιλάμε για ένα ευρωπαϊκό σύστημα με τρεις πυλώνες. Αυτό προβλέπει εκτός από την εθνική σύνταξη που βασίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών, να δοθεί η δυνατότητα στους νέους εργαζόμενους να φτιάξουν έναν ατομικό κουμπαρά. Είτε αν θέλουν μέσω του δημοσίου είτε αν θέλουν μέσω ιδιωτικών εταιριών. Αυτό είναι η πρακτική των πιο σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών.

Μιλάμε παράλληλα για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Όχι μόνο γιατί το σημερινό σύστημα είναι παράλογο και εξοντωτικό για τους φορολογούμενους – ασφαλισμένους, αλλά και γιατί η μείωση των εισφορών θα συντελέσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην ενίσχυση επομένως των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη υπερασπίζεται ένα σύστημα χρεωκοπημένο που οδηγεί σε συνεχείς μειώσεις τις συντάξεις. Αυτός και μόνο είναι αρκετός λόγος να μην τους ψηφίσουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Κατά τη γνώμη σας, τι πρέπει να γίνει ώστε να αρχίσουν να έρχονται επενδυτές;

Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών, τα επιτόκια με τα οποία θα μπορούσε να δανειστεί το δημόσιο είναι εξαιρετικά ψηλά και στον τραπεζικό χώρο παρατηρήθηκαν οι αναταράξεις που ζήσαμε την τελευταία εβδομάδα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι οι αγορές δεν έχουν εμπιστοσύνη στην πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα.

Το «κλειδί», λοιπόν,  για τις επενδύσεις είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία. Και αυτό προϋποθέτει πολιτική αλλαγή. Μια άλλη κυβέρνηση, μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση, φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Και η οποία θα εφαρμόσει ένα άλλο μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους και εισφορές και λιγότερες δαπάνες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο