Η «επανίδρυση του κράτους» ήταν ένας στόχος που έθεσε εξαρχής η ΝΔ όταν κέρδισε τις εκλογές. Όμως σχεδόν έξι χρόνια μετά, οι βαθιές τομές δεν έγιναν. Γιατί;
Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν τομείς στους οποίους έπρεπε να προχωρήσουμε με πιο γρήγορο βηματισμό. Ωστόσο, έγιναν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές. Προχωρήσαμε –παρά τις αντιδράσεις- στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, προχωρήσαμε στις στρατηγικές συμμαχίες για τον ΟΤΕ και τον ΟΛΠ, κάναμε ουσιαστική παρέμβαση στο ασφαλιστικό πετύχαμε την αποκρατικοποίηση της Εμπορικής, αλλά και της Ολυμπιακής, που είχα προσωπικά την ευθύνη. Και σε κάθε μας προσπάθεια, βρίσκαμε απέναντί μας την αντιπολίτευση. Κριτικάροντας όχι επειδή δεν προχωρούσαμε γρήγορα, αλλά επειδή είχαμε το θάρρος να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά. Μέχρι και στην επέκταση του ωραρίου του μετρό τα σαββατοκύριακα βρήκα προσωπικά τους συνδικαλιστές τους απέναντι.
Το κράτος παραμένει σπάταλο και τα έξοδα όλα αυτά τα χρόνια είναι αδύνατο να συμμαζευτούν. Αυτό, λένε οι ειδικοί, είναι μια από τις βασικές αιτίες για το μεγάλο χρέος. Τι δεν πήγε καλά στον τομέα αυτό;
Η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από ορισμένες παθογένειες, όπως το υπέρογκο δημόσιο χρέος, το οποίο μας περιορίζει σημαντικά σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Σήμερα, ως αποτέλεσμα του τριπλασιασμού του χρέους τη δεκαετία του ’80, ο φορολογούμενος αναγκάζεται να πληρώνει 12δις ευρώ ετησίως μόνο για τους τόκους. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 προσπάθησε και έκανε κάποια βήματα προς τα μπρος. Η ανεργία λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν 11,5% ενώ τώρα, με την οικονομική κρίση, είναι 9%. Το έλλειμμα χωρίς την κρίση ήταν 8%, σήμερα είναι 5%-6%. Και τώρα, σε μια δύσκολη περίοδο, πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμα πιο πολύ, παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις και λέγοντας την αλήθεια. Χωρίς την αλήθεια δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.
Είστε υποψήφιος στη Β Αθηνών. Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Θεσσαλονίκη όπως είπε με τη γλώσσα της αλήθειας και πρότεινε πάγωμα μισθών και συντάξεων για τα επόμενα δύο χρόνια. Στην περιφέρειά σας πώς αντιδρούν στο πρόγραμμα αυτοί οι μισθωτοί και συνταξιούχοι;
Η χώρα δεν μπορεί να ζει με πολιτικές παραισθήσεις. Με συγχωρείτε, αλλά δεν είναι καθόλου σοβαρό από τη μία να υποστηρίζεται ότι η χώρα είναι στο χείλος της καταστροφής και από την άλλη ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η υπερψήφιση των Αη-Βασίληδων δεν είναι χωρίς κόστος. Η Ελλάδα, καθώς περνούν τα χρόνια, προχωρεί προς τα μπρος. Πληθαίνουν οι πολίτες που είναι έτοιμοι να σκεφτούν όπως άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες σε πιο προηγμένα κράτη. Μη γελιέστε. Η αλήθεια έχει μεγάλη δύναμη. Κι αυτό είναι το πλεονέκτημά μας σε αυτές τις εκλογές.
Είναι διαφορετική η φιλοσοφία της πρότασης του Γ. Παπανδρέου από τη δική σας
ή μήπως είναι τελικά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, όπως λένε τα κόμματα της Αριστεράς;
Ο Κώστας Καραμανλής, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και πρόγραμμα, με παραδοχή των λαθών και των παραλείψεων, μίλησε για την επόμενη μέρα. Το ΠΑΣΟΚ, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, προτίμησε να μην παρουσιάσει συγκεκριμένες και καθαρές προτάσεις. Για παράδειγμα, τι θα κάνουν με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αφού ξέρουμε ότι διαφωνούν μεταξύ τους; Θα επανακρατικοποιήσουν εν μέρει ΟΤΕ και Ολυμπιακή; Ή μήπως όχι, αφού άλλα λέει ο ένας κι άλλα ο άλλος σε αυτό το κόμμα; Και πού θα βρουν τα 10δις ευρώ που κοστίζουν οι υποσχέσεις του Γ.Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη και που μόνο αυτά φτάνουν για να υπερδιπλασιάσουν το έλλειμμα; Είναι ξεκάθαρο ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να επιλέγει το δρόμο του λαϊκισμού, ενώ η Νέα Δημοκρατία το δρόμο της αλήθειας και της υπευθυνότητας.
Δεν βλέπουμε ψηλά
στην προεκλογική σας ατζέντα μέτρα για την πράσινη οικονομία. Είστε ευχαριστημένος από τις προσπάθειες που κάνατε ως κυβέρνηση;
Η πράσινη πολιτική δεν είναι κάτι νέο, αλλά κάτι που ήδη ξεκινήσαμε να προωθούμε από το 2004. Ολοκληρώσαμε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, ώστε να υπάρχει σαφές πλαίσιο ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον. Εγκρίναμε Ειδικό Χωροταξικό σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τονώσαμε την πράσινη ενέργεια τριπλασιάζοντας την εγκατεστημένη ισχύ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από 450MW σε 1250MW. Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης προωθήσαμε προγράμματα όπως το «φωτοβολταϊκά στις στέγες» δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να αξιοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ή την αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων κλιματιστικών, τριπλασιάζοντας τους στόχους για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αλλά και το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, με παρεμβάσεις στη μόνωση, στα κουφώματα, στους καυστήρες κλπ, που μέσω του Δ’ ΚΠΣ, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό θα τονώσει και τον κατασκευαστικό τομέα ο οποίος έχει πληγεί από την κρίση.
Συζητώντας με ένα νέο άνεργο στην περιφέρειά σας τι θα του λέγατε ότι θα μπορούσατε όλα αυτά τα χρόνια να κάνετε παραπάνω και δεν κάνατε;
Ακόμα κι ένας άνεργος να υπάρχει, είναι 100% άνεργος. Ωστόσο, θα υπενθύμιζα τι καταφέραμε να κάνουμε τόσα χρόνια. Τη μείωση της ανεργίας. Την αύξηση κατά 65% του επιδόματος ανεργίας. Την ενεργοποίηση του Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να στηρίξουμε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Την αύξηση του μέσου μισθού από το 77% στο 86% του κοινοτικού μέσου όρου Και τώρα, στη δύσκολη οικονομική περίοδο που ακολουθεί, προχωράμε με μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Διότι μια ανταγωνιστική οικονομία σημαίνει και περισσότερες θέσεις εργασίας.
Βατοπέδιο, ομόλογα, υπόθεση Παυλίδη. Πόσο θα σας κοστίσουν όλα αυτά στις εκλογές;
Όπως σας είπα, τα λάθη μας δεν τα κρύψαμε. Και ο Κώστας Καραμανλής πήρε δύσκολες αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Σε αυτές τις εκλογές προχωράμε με ειλικρίνεια και με αλήθεια. Και πιστεύω ότι αυτό θα το εκτιμήσουν οι πολίτες.
Μη αυτοδυναμία σημαίνει ξανά εκλογές;
Τώρα είναι η ώρα των επιχειρημάτων και της προσπάθειας. ‘Ολοι γνωρίζουμε ότι πολλοί πολίτες ακόμη δεν έχουν οριστικοποιήσει τις επιλογές τους.
Αυτήν την ώρα δεν σκεφτόμαστε το μετά. Παρουσιάζουμε τις θέσεις μας για να πείσουμε και να νικήσουμε. Προσωπικά έχω ζήσει πολλές ανατροπές. Θυμηθείτε τι έγινε το 1992 στη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι συντηρητικοί τελικά νίκησαν κόντρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Τι έγινε με τον Σρέντερ στη Γερμανία ή τον Αθνάρ, στην Ισπανία, το 2004. Τι έγινε εδώ στις εκλογές του 2000 !
Σε περίπτωση ήττας, το τοπίο στη ΝΔ θα παραμείνει το ίδιο; Μήπως χρειάζονται αλλαγές- ακόμα και αρχηγού;
Εμείς δίνουμε αυτή τη μάχη για να την κερδίσουμε. Και ο Κώστας Καραμανλής έχει ήδη απαντήσει στα όποια ερωτήματα ήδη στη Θεσσαλονίκη. Ο Καραμανλής δεν αμφισβητείται στη Ν.Δ. Και είναι συγκριτικό μας πλεονέκτημα απέναντι στο Γ.Παπανδρέου.