Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Οι ανακοινώσεις για την νέα Ολυμπιακή θα γίνουν την άνοιξη ή το φθινόπωρο και όχι το καλοκαίρι”. Συνέντευξη στην εφημερίδα Επενδυτής και στον Χάρη Ντιγριντάκη.

Το χωριό του (Άγιος Ιωάννης), στο οποίο τελείωσε το δημοτικό σχολείο, απέχει μόλις 7 χλμ. από τα Ζωνιανά. «Μπαρουτοκαπνισμένος» από μικρός, δηλώνει ότι του αρέσουν τα δύσκολα. Αναντίρρητα παρακαταθήκη για τη θητεία του στο υπουργείο Μεταφορών αποτελεί η για δυόμισι χρόνια παραμονή του στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών και Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πριν λίγες ημέρες ο Κωστής Χατζηδάκης συμπλήρωσε τέσσερις μήνες στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και καλείται να απασφαλίσει τη βραδυφλεγή βόμβα που λέγεται Ολυμπιακές Αερογραμμές, ιδρύοντας μια νέα εταιρεία, να δώσει λύση στον «απύθμενο» από πλευράς ζημιών ΟΣΕ, να δώσει -μεταξύ άλλων- ώθηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Στη συνέντευξή του στον «ΚτΕ» ο Κωστής Χατζηδάκης αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα για την Ολυμπιακή Αεροπορία, τις σκέψεις για ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων και την πρόθεση αλλαγής ρότας στον ΟΣΕ.

Τελικά η κυβέρνηση έχει καταλήξει τι θέλει να κάνει με την Ολυμπιακή;

Θα κάνει μία νέα υγιή «Ολυμπιακή», που δεν θα έχει τα προβλήματα της σημερινής. Θέλουμε -με άλλα λόγια- το όνομα και το σήμα, δεν θέλουμε τα χρέη. Πρέπει να δουλέψουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να έχουμε το πράσινο φως από αυτήν. Οφείλουμε να συζητήσουμε με τους εργαζομένους για να βρούμε μία απολύτως ικανοποιητική και για τους ίδιους λύση και πρέπει να κάνουμε μία συντεταγμένη και με διαφάνεια προσπάθεια έτσι ώστε να βρεθεί ένας αξιόπιστος επενδυτής, ο οποίος να μπορέσει να δώσει μία αναπτυξιακή δυναμική. Όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επιδίωξή μας είναι να δοθεί λύση μέσα στο 2008 και θα τη βρούμε.

Πώς μπορεί μία νέα εταιρεία να μην πάρει τα χρέη της Ολυμπιακής, ενώ ταυτόχρονα να διατηρεί το όνομα και το σήμα; Η νέα εταιρεία κινδυνεύει να θεωρηθεί συνέχεια της παλαιάς…

Γι’ αυτό δουλεύουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να μην συμβεί αυτό που έγινε το 2003, οπότε η Ε.Ε. προειδοποιούσε την τότε κυβέρνηση ότι αυτό που πήγε να κάνει ήταν σε λάθος δρόμο. Τώρα θέλουμε να έχουμε ξεκάθαρα το πράσινο φως ότι μπορεί αυτό να συμβεί. Από την Ε.Ε. και δημόσια έχει λεχθεί, αλλά και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας επανειλημμένα έχει τονιστεί, ότι υπάρχουν λύσεις. Ανεξάρτητα πάντως από το τι μάς λέει η Ε.Ε., ο δικός μας στόχος είναι να έχουμε μία ευμεγέθη εταιρεία που θα πετάει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κι αυτό γιατί κανείς ιδιώτης επενδυτής δεν θα ήθελε μια εταιρεία που να πηγαίνει μόνο στη Ζάκυνθο και την Πάρο. Επομένως, ακριβώς επειδή ξέρω τη γλώσσα που μιλάνε στην Ε.Ε., μιλάω κι εγώ τη γλώσσα που καταλαβαίνουν.

Όταν μιλάμε για νέα Ολυμπιακή, σημαίνει ότι η νέα εταιρεία θα αντλήσει κάποια κομμάτια και από την παλιά Ολυμπιακή, όπως το handling και την τεχνική βάση, ή αυτά θα πουληθούν άμεσα;

Ήδη σήμερα μιλάμε για δύο διαφορετικές εταιρείες, τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και την Ολυμπιακή Αεροπορία – Υπηρεσίες. Το handling, η τεχνική βάση και το cargo είναι assets της Ολυμπιακής Αεροπορίας – Υπηρεσίες. Επομένως, η προσπάθειά μας είναι -και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε- να διασώσουμε τα σημαντικά για την εταιρεία αυτά assets. Από εκεί και πέρα, ποιος θα είναι ο αγοραστής, και το αν θα είναι ένας ο οποίος θα αγοράσει τα πάντα ή θα είναι τρεις ή τέσσερις διαφορετικοί, θα προκύψει μέσα από την προσπάθεια που θα κάνουν οι επενδυτικοί μας σύμβουλοι. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και τους συμβούλους και την επιτροπή που από πλευράς κυβέρνησης θα χειριστεί, υπό την προσωπική μου εποπτεία, τη συνολική προσπάθεια. Θα υπάρξει διυπουργική επιτροπή ειδικά για το θέμα της Ολυμπιακής που θα συμμετέχουν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Απασχόλησης, Εσωτερικών και φυσικά Μεταφορών. Βέβαια θα συμμετέχουν και ειδικοί επιστήμονες μέσα.

Το σχήμα της νέας εταιρείας θα ανακοινωθεί μέσα στην άνοιξη;

Μιλάμε για τρεις παράλληλες διαπραγματεύσεις, που η μία επηρεάζει την άλλη. Η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε., η διαπραγμάτευση με τους εργαζομένους και η διαπραγμάτευση για την εξεύρεση επενδυτή. Ο επενδυτής μπορεί να έχει κάποιες ενδείξεις από την πορεία της διαδικασίας. Δεν πουλάμε περίπτερο, αλλά μια μεγάλη επιχείρηση. Θα ήταν πολύ επιπόλαιο από τη μεριά μας να προδιαγράψουμε ακριβώς τη λύση. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν την άνοιξη ή το φθινόπωρο και όχι το καλοκαίρι. Πάντως, ακόμα κι αν είχαμε το σχέδιο ολόκληρο δεν πρόκειται να το ανακοινώναμε, διότι επιχειρησιακά είναι λάθος. Ποια μεγάλη επιχείρηση ξεκινάει στον ιδιωτικό τομέα προδίδοντας τα σχέδιά της στον ανταγωνισμό;

Τι θα γίνει με το αεροδρόμιο του Καστελίου;


Ο κατασκευαστής, με βάση τις εξαγγελίες και του ίδιου του πρωθυπουργού, είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο είμαστε σε συνεννόηση. Το έργο θα προχωρήσει με μία σύμβαση παραχώρησης, κατά τα πρότυπα -σε γενικές γραμμές- του «Ελ. Βενιζέλος». Δεν θα είναι πιστό αντίγραφο, αναγκαστικά. Μιλάμε με τον κ. Σουφλιά και προσπαθούμε, όταν θα ανακοινώσουμε κάποια πράγματα, να είναι ουσιαστικά. Να μην είναι μόνο «ασκήσεις επί χάρτου». Μέσα στους επόμενους μήνες θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το βασικό σχέδιο, ξέροντας ότι είναι πιεστικό να προχωρήσουμε γρήγορα.


Θα προχωρήσετε σε ιδιωτικοποίηση ορισμένων αεροδρομίων;

Δεν μιλάμε για πώληση αεροδρομίων, όπως ορισμένοι νομίζουν, αλλά για την είσοδο ιδιωτών σε αυτά. Δεν συζητάμε απλά την εκμίσθωση χώρων, αλλά για κάτι ουσιαστικότερο που εξασφαλίζει μεταξύ άλλων πολύ περισσότερα έσοδα για το Δημόσιο. Eίναι θέμα συναρμοδιότητας με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Μιλάμε για ανάπτυξη των αεροδρομίων. Δηλαδή μέχρι σήμερα η ιδέα που έχουμε για τα περιφερειακά κυρίως αεροδρόμια της Ελλάδος είναι ότι αυτά είναι κάποιοι αεροσταθμοί και κάποιες πίστες προσγείωσης και απογείωσης των αεροπλάνων. Πουθενά στην Ευρώπη δεν συμβαίνει αυτό. Αεροδρόμια που έχουν διεθνή κίνηση μπορεί να είναι πόλοι ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας μέσα στα ίδια τα αεροδρόμια. Επομένως, πρέπει να μελετήσουμε μοντέλα άλλων χωρών, έτσι ώστε -χωρίς βεβαίως να θιγούν σε καμία περίπτωση τα δικαιώματα των εργαζομένων- να μπορούν να βρουν δουλειά και άλλοι εργαζόμενοι, ούτως ώστε να παρασχεθούν καλύτερες υπηρεσίες στους ταξιδιώτες και όχι μόνο.

Σε ποια σχεδιαζόμενα έργα του υπουργείου Μεταφορών θα ήταν δυνατόν να προωθηθούν Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ);

Η νέα τηλεπικοινωνιακή στρατηγική δίνει ιδιαίτερη σημασία στις υποδομές. Ένα τμήμα των υποδομών αυτών, που σχετίζεται με τις οπτικές ίνες νέας γενιάς, θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Στα σιδηροδρομικά έργα αυτό είναι καταρχήν δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνδυαστεί και με μια αντίληψη που θα υπερβαίνει το δίκτυο και θα αφορά εκμετάλλευση της περιουσίας ενός τμήματος της περιουσίας του ΟΣΕ. Θα συσταθεί ειδική επιτροπή για τα ΣΔΙΤ στο υπουργείο Μεταφορών η οποία θα είναι σε άμεση συνεννόηση με την αρμόδια γραμματεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.


Ας έρθουμε τώρα σε κάτι άλλο. Υπάρχει πρόβλημα απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων στον ΟΣΕ; Τα έργα καθυστερούν δραματικά. Πώς συνάδει αυτό με τη δημιουργία σταδιακά «δικτύου σιδηροδρόμων υψηλών προδιαγραφών» στο οποίο αναφερθήκατε πρόσφατα;

Έργα του ΟΣΕ προχωρούν σε πολλές και διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε πρόβλημα απορρόφησης και υπάρχει μέθοδος χρήματα που ενδεχομένως να κινδυνεύουν να χαθούν -αν δεν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε έργα εντός του διαστήματος που έχει ορισθεί από την Ε.Ε.- να τα ανακτήσουμε. Στόχος μας είναι καταρχήν να περατωθεί μέχρι το 2012 η διπλή γραμμή και η ηλεκτροκίνηση στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Όταν τελειώσει αυτό το έργο, η διαδρομή αυτή θα διαρκεί τρεις ώρες και είκοσι λεπτά. Αντίστοιχο έργο θα γίνει από την Αθήνα μέχρι την Πάτρα. Δυστυχώς, τα έργα αυτά θέλουν τον χρόνο τους. Μην ξεχνάτε δε πως, όταν ξεκινήσαμε, χάσαμε πολύ χρόνο μέχρι να βρούμε τον βηματισμό μας. Είναι αλήθεια επίσης ότι ο ΟΣΕ έχει μεγάλα ελλείμματα. Δεν θα μας αφήσουν αδιάφορους αυτά τα ελλείμματα. Με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία, θα γίνουν κάποιες κινήσεις έτσι ώστε να υπάρξουν οι αντίστοιχες βελτιώσεις. Αναμένεται νέο οργανόγραμμα σύντομα, προκειμένου να διασφαλισθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να μη γίνει νέα «Ολυμπιακή», ενώ η νέα διοίκηση θα έχει τοποθετηθεί μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ποιες είναι οι προθέσεις σας για τα ΕΛΤΑ;

Σίγουρα θα αναζητηθεί ξένος παίκτης για τη θυγατρική Ταχυμεταφορές, θα γίνουν συμμαχίες με ξένους στα ΕΛΤΑ ούτως ώστε ο οργανισμός να δυναμώσει εν όψει της απελευθέρωσης του Επιστολικού Ταχυδρομείου, το 2013. Ταυτόχρονα, διαμορφώνεται νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Υπάρχει προοπτική επιβολής διοδίων στο κέντρο της Αθήνας;

Παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις, ωστόσο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο για το ορατό -τουλάχιστον- μέλλον. Έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει να είναι συλλογική κυβερνητική απόφαση. Στις πόλεις που υπάρχουν διόδια, στο Λονδίνο, το Όσλο, τη Στοκχόλμη, το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι πολύ πιο εκτεταμένο. Άρα επενδύουμε πρώτα από όλα στην ενίσχυση του δικτύου των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Πόσο ανταποκρίνεται στον ρόλο της η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων;

Kάθε νέος θεσμός θέλει χρόνο για να βρει τον βηματισμό του. Σαφώς έχει γίνει βήματα μπροστά. Στην αγορά υπάρχει χώρος τόσο για τον ΟΤΕ όσο και για τους ιδιώτες παρόχους. Πρέπει να αποδραματοποιήσουμε τα πράγματα και οι κραυγές να πάψουν. Σύντομα το υπουργείο θα παρουσιάσει την εθνική τηλεπικοινωνιακή στρατηγική 2008-2013, που θα περιγράψει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ως προς το είδος των επενδύσεων και πως αυτές θα πραγματοποιηθούν. Για παράδειγμα, έχουμε τη νέα γενιά των οπτικών ινών και πώς η χώρα θα τις αξιοποιήσει. Επίσης το πώς θα αναπτυχθούν τα ευρυζωνικά δίκτυα. Μετά την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδιασμού θα εξειδικευθούν οι κατευθύνσεις του και θα θα ανατεθεί σχετική μελέτη σε ειδικό σύμβουλο που έχει προσλάβει το υπουργείο ούτως ώστε το προσεχές καλοκαίρι να είμαστε έτοιμοι για τη διευκρίνιση όλων των πτυχών και τις εφαρμογές αυτών.



Είναι κοινός τόπος ότι, σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. αναφορικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών στις επικοινωνίες και ειδικότερα με τη χρήση του Διαδικτύου, η Ελλάδα είναι πίσω. Ποιοι οι στόχοι σας και στο εν λόγω κομμάτι;


Στο πλαίσιο της εθνικής τηλεπικοινωνιακής στρατηγικής 2008-2013, για την οποία σας μίλησα, σκεπτόμαστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό σφαιρικά λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει. Δεν είναι ζήτημα μόνο εικόνας της χώρας να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αλλά και ζήτημα ουσίας. Προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να παρασχεθούν καλύτερες υπηρεσίες στους καταναλωτές, ιδιαίτερα σε αυτούς που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και σε νησιά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, εκτός από τα μέτρα που θα ενταχτούν στην τηλεπικοινωνιακή στρατηγική, ήδη προχωρεί και το πρόγραμμα ΔΟΡΥ, που έχει ως στόχο την προώθηση του δορυφορικού Ίντερνετ, αλλά και αντίστοιχα προγράμματα με κόμβους σε 75 πόλεις της Ελλάδας



Μετάβαση στο περιεχόμενο