Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Οι διεθνείς οργανισμοί διαψεύδουν τον «ΣΥΡΙΖΑ-ΣΤΑΤ»

Την πρόοδο της οικονομίας με συγκεκριμένα στοιχεία και τις προτεραιότητες για το 2024 παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού

 

Από τo Γραφείo Τύπου τoυ Υπουργείoυ Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε 11 διαφορετικά μεγέθη της οικονομίας τα τελευταία χρόνια και τις βασικές προτεραιότητες για το 2024 παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024.

Ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε στα πρακτικά τα σχετικά στοιχεία που προέρχονται από επίσημους φορείς όπως η ΕΛΣΤΑΤ, η Eurostat, ο ΟΟΣΑ σε αντίθεση όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά με την αξιωματική αντιπολίτευση που «φαίνεται ότι αποδέχεται μόνο τον «ΣΥΡΙΖΑ-ΣΤΑΤ». Υπενθύμισε δε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης αφενός την αξιολόγηση του εκλογικού σώματος στις τελευταίες εκλογές, αφετέρου τις θετικές κρίσεις διεθνών οργανισμών και φορέων, επισημαίνοντας ότι:

 • Ο επικεφαλής του Eurogroup χαρακτήρισε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ως παράδειγμα επιτυχίας και ευχάριστη έκπληξη.
 • Ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μετά τον Αύγουστο απονέμουν στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.
 • Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε με τα πιο θετικά λόγια για την οικονομική πολιτική και το τραπεζικό σύστημα.
 • Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν επεσήμανε ότι το πτωχευτικό δίκαιο (για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποβάλει πρόταση μομφής κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα) είναι υποδειγματικό σύμφωνα με τα στάνταρντς του Οργανισμού.
 • Στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup ο προϋπολογισμός της Ελλάδας και άλλων έξι χωρών εγκρίθηκε χωρίς παρατηρήσεις, θεωρώντας ότι ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στην εκτίμηση των μεγεθών για το 2024 τόνισε ότι, όπως αποδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, οι προβλέψεις της κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό δεν είναι απλώς ρεαλιστικές αλλά είναι πολύ συγκρατημένες. «Και το 2023 οι προβλέψεις μας ήταν χαμηλότερες από αυτά που πέτυχε η οικονομία, ο προϋπολογισμός και η κυβέρνηση. Πέσαμε μέσα στην πρόβλεψη για ανεργία, έλλειμμα, πρωτογενές έλλειμμα, αποκλιμάκωση χρέους και ανάπτυξη. Είχαμε πει πέρυσι ότι θα έχουμε ανάπτυξη 1,8% και είχαμε 2,4%. Για αυτό σας καλώ να παίρνετε τις προβλέψεις μας τοις μετρητοίς», τόνισε.

Ειδικότερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε τα εξής δεδομένα:

1.Ανάπτυξη:Η Ελλάδα έχει τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο.

2.Επενδύσεις:Και σε αυτόν τον τομέα είμαστε τρίτοι στην ΕΕ ως προς την αύξηση των επενδύσεων.

3.Άμεσες Ξένες Επενδύσεις:Έχουμε ρεκόρ 20ετίας μετά την αύξηση του 2021 και την πολύ μεγαλύτερη που ακολούθησε το 2022. «Θέλω να σημειώσω τη χαρά μου για το γεγονός ότι για πρώτη φορά η αντιπολίτευση δια στόματος κ. Τσακαλώτου παραδέχεται ότι είχαμε αύξηση των επενδύσεων, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Ως προς τη σύνθεση των επενδύσεων θα σας πω ονόματα και θα βγάλει η Βουλή συμπεράσματα: Pfizer, Cisco, Microsoft, Google, Amazon. Είναι όλα αυτά παρασιτικές δραστηριότητες; Πόσο καιρό είχαμε στην Ελλάδα να δούμε τέτοιες επενδύσεις; Όταν δεν έχει να πει κανείς κάτι ουσιαστικό, κρείττον το σιγάν του λαλείν».

4.Εξαγωγές:Έφθασαν στο 49% του ΑΕΠ που είναι ρεκόρ όλων των εποχών. Επιπλέον η Κομισιόν προβλέπει ότι η Ελλάδα θα είναι πρώτη στην αύξηση εξαγωγών το 2023 και δεύτερη το 2024.

5.Δημόσιο χρέος:Ξεκινάμε από πολύ ψηλά αλλά έχουμε την ταχύτερη αποκλιμάκωση. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε επίσης συνεχή αποκλιμάκωση που δεν οφείλεται μόνο στον πληθωρισμό αλλά κυρίως στην αύξηση του ΑΕΠ.

6.Πληθωρισμός:Χωρίς να υποβαθμίζουμε το πρόβλημα, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό από το μέσο όρο της ευρωζώνης, τόσο το 2023 όσο και το 2024.

7.Ανεργία:Τα στοιχεία από το 2009 καταγράφουν την άνοδο κατά τη διάρκεια της κρίσης και την πτώση στη συνέχεια, κάτω από 10% τον Οκτώβριο.

8.Κατώτατος μισθός:Η Ελλάδα είναι στην 10η θέση μεταξύ των 22 χωρών που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Αν ληφθεί υπόψη και η αγοραστική δύναμη, βρισκόμαστε στην 12η θέση ενώ ήμασταν στην 18η.

9.Δημόσια έσοδα:Πετύχαμε αύξηση 9,1% χωρίς αύξηση των φόρων, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, των τουριστικών εισπράξεων, των μισθών και συντάξεων (που οδηγεί σε αύξηση της παρακράτησης), καθώς και στην άνοδο των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

10.Ιδιωτικό χρέος:Είμαστε πολύ κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ με πολύ μεγάλη αποκλιμάκωση τα τελευταία χρόνια. Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στην περίοδο 2018-2023 μειώθηκαν από 48% σε 7,9%. «Διαβάστε τους πίνακες, φέρτε μας τους δικούς σας. Το δόγμα σας είναι, αν δεν βολεύει πραγματικότητα χειρότερο για πραγματικότητα», επεσήμανε ο υπουργός.

11.Τράπεζες:Ο κ. Χατζηδάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία όπως είπε κόστισε 30,9 δισ., αλλά απέφερε μεγαλύτερο όφελος, ύψους 33,4 δισ.

Παρουσίασε,παράλληλα, έξι προτεραιότητες για το 2024:

 • Στήριξη του εισοδήματος των πολιτών με μόνιμα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν αύξηση μισθών στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια, αύξηση συντάξεων κατά 3%, αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, αύξηση του επιδόματος μητρότητας για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται, μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, άρση του παγώματος των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση της μείωσης 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται.
 • Αύξηση των εσόδων χωρίς αύξηση των φόρων όπως έγινε άλλωστε και το 2023.
 • Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. «Αν θέλετε να πληρώνουν περισσότερα ο συνταξιούχος και ο μισθωτός ψηφοφόρος σας από τα αφεντικά τους, να τους το πείτε να ξέρουν τι ψηφίζουν», σημείωσε ο υπουργός.
 • Αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές.
 • Υλοποίηση επενδύσεων πόρων ύψους 12 δισ. με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
 • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία κατά 255 εκατ. ευρώ και την υγεία με αύξηση της επιχορήγησης για τα νοσοκομεία κατά 20%. «Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουμε αύξηση των δαπανών για την παιδεία κατά 15,7%, για την υγεία κατά 46,5%, για τα ασφαλιστικά ταμεία 16,4%, για την ΔΥΠΑ 40%, για τον ΕΟΠΥΥ κατά 26,3% και για τα νοσοκομεία κατά 97,9%. Είναι ή δεν είναι αυτά κοινωνική πολιτική;», τόνισε ο υπουργός.

«Η κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, «εφαρμόζει μια πολιτική που παράγει αποτελέσματα για την οικονομία και τους πολίτες και ιδιαίτερα τους πλέον ευάλωτους. Γιατί όταν η οικονομία προχωρά και υπάρχουν πολιτικές αναδιανομής όπως αυτές που εφαρμόζουμε, οι ευάλωτοι κερδίζουν. Αυτό το μείγμα πολιτικής θα ακολουθήσουμε, επιταχύνοντας το βηματισμό μας και τις διαρθρωτικές αλλαγές, συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σοβαρότητα που είναι το θεμέλιο κάθε πολιτικής, τις αναπτυξιακές πολιτικές και την πολιτική κοινωνικής συνοχής με αποτύπωμα. Αυτήν την πολιτική θα συνεχίσουμε θεωρώντας ότι πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας με τον καλύτερο τρόπο, ιδιαίτερα μετά από την απίστευτη κρίση που πέρασε η χώρα, γιατί αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον. Θα προχωρήσουμε και θα ανεβάσουμε την Ελλάδα ψηλότερα».

 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο