Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Οι εκλογές δεν θα φέρουν λεφτά” – Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην “Βραδυνή της Κυριακής”

 

_______8_2015-09-06 “Οι εκλογές δεν λύνουν κανένα πρόβλημα ούτε γεννούν λεφτά!” τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνάντευξή του στην “Βραδυνή της Κυριακής” και τον δημοσιογράφο Ιορδάνη Χασαπόπουλο

 

 

“Η οικονομία και η χώρα χρειάζονται μια κυβέρνηση ευρείας συναίνεσης και μακράς πνοής που θα σηκώσει τα μανίκια και θα δουλέψει για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο”, λέει χαρακτηριστικά.

 

 

Ο Κωστής Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι ο Α. Τσίπρας κάνει ένα ακόμα λάθος με το να δηλώνει ότι δεν συνεργάζεται με τη ΝΔ :

“…χειρίζεται τις εκλογές με παλαιοκομματικό τρόπο. Δηλαδή, όλα αυτά που λέει περί αυτοδυναμίας και περί συνεργασίας με τον κ. Καμένο, ο οποίος εκφράζει το νέο κατά τον κ. Τσίπρα και τον χρειάζεται για να εφαρμόσει ένα μνημόνιο που κατά τα λοιπά δεν πιστεύει!” 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

 

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα “Βραδυνή της Κυριακής”


1. Τι σηματοδοτει η επιστροφη της ΝΔ στην οδο Ρηγιλλης;

 Έχει αναμφίβολα έναν ισχυρό συμβολισμό. Υπογραμμίσει τη συσπείρωση της κομματικής βάσης μας και την ενότητα της παράταξής μας σ’ αυτή την κρίσιμη εκλογική μάχη.

Επίσης, η επιστροφή στην Ρηγίλλης υπογραμμίζει και την ιστορική διαδρομή του κόμματός μας. Έχουμε μια πορεία με θετικά και αρνητικά. Δεν κρύβουμε τα αρνητικά. Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε το κόμμα των αλάθητων. Αλλά τονίζουμε και τη θετική συμβολή της ΝΔ όλες τις τελευταίες δεκαετίες. Όχι μόνο τη συμβολή της στην αποκατάσταση της δημοκρατίας και στην ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και την προσπάθειά της να κρατήσει όρθια την ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια.

2. Ποια ειναι τα μυστικα αυτων των εκλογων; Σε ποια σημεια πιστευετε οτι θα κριθει ο νικητης ;

Στην  πολιτική πρώτα απ’ όλα μετρούν οι συγκρίσεις. Και ειδικά σ’ αυτές τις εκλογές θα συγκρίνει αφενός τα πεπραγμένα μας και αφετέρου τις δεσμεύσεις μας για το μέλλον.

Τον Ιανουάριο ο κόσμος είχε να συγκρίνει ανάμεσα στα δικά μας πεπραγμένα και στο ροζ συννεφάκι του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα έχει να συγκρίνει ανάμεσα στα δικά μας πεπραγμένα και στα δικά τους πεπραγμένα. Και να σκεφτεί κάθε ψηφοφόρος, πότε ήταν χειρότερα τα πράγματα: τον Ιανουάριο ή τώρα;

Σχετικά με το μέλλον, πιστεύω, ότι μετά την τραυματική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος δεν θέλει να ακούσει ξανά υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Θέλει να υπάρξει σταθερότητα και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο και να την οδηγήσουμε σε ασφαλές λιμάνι.

Η ΝΔ, παρά τα λάθη της, δεν είπε ψέματα στον ελληνικό λαό προεκλογικά και συμπεριφέρθηκε υπεύθυνα μετεκλογικά. Επίσης, δεν επιδεικνύει αλαζονεία και είναι πρόθυμη να συμπράξει σε μια ευρύτερη κυβερνητική συνεργασία των δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα επιλέξει μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ.

 

3. Υπαρχει διαχυτη η αντιληψη πως αλλος  συμφωνησε και υπεγραψε το μνημονιο 3 και αλλος θα κληθει να το εφαρμοσει. Υπαρχει αυτο το ενδεχομενο;

Θέλω να ελπίζω ότι όλες οι δυνάμεις που στήριξαν τη συμφωνία στη Βουλή, θα συμπράξουν και μετεκλογικά για να την εφαρμόσουν. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανέβουμε την ανηφόρα που έχουμε μπροστά μας και να εκπλήξουμε ευχάριστα. Να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η χώρα «το παλεύει» στις αγορές, στους επενδυτές, στους πιστωτές. Να δημιουργήσουμε μια ρεαλιστική ελπίδα ότι η χώρα μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα.

 

4. Υπάρχουν δυο σενάρια. το πρώτο λέει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ειναι πρώτο κόμμα και το δεύτερο η ΝΔ. Μπορούν τα δυο κόμματα ανεξάρτητα με την σειρά που θα έχουν να συνεργαστούν μαζί;

Όχι μόνο μπορούν, αλλά επιβάλλεται κιόλας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι τεράστια και δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει μόνο του ένα κόμμα. Χρειαζόμαστε μια «Εθνική Ελλάδας». Γι’ αυτό και πιστεύω πως ακόμα και αν η ΝΔ ερχόταν αυτοδύναμη και πάλι θα έπρεπε να απευθυνθεί στις άλλες φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

5. Η ΝΔ μπορεί να συνεργαστεί με τον  κ. Τσίπα;  Γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως δεν συνεργάζεται με την ΝΔ και τον κ. Μειμαρακη.

Ο κ. Τσίπρας κάνει ένα ακόμα λάθος! Το πρώτο λάθος του ήταν οι άτοπες προεκλογικές δεσμεύσεις. Το δεύτερο ήταν η διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη που οδήγησε εδώ που οδήγησε. Και το τρίτο λάθος είναι πως χειρίζεται τις εκλογές με παλαιοκομματικό τρόπο. Δηλαδή, όλα αυτά που λέει περί αυτοδυναμίας και περί συνεργασίας με τον κ. Καμένο, ο οποίος εκφράζει το νέο κατά τον κ. Τσίπρα και τον χρειάζεται για να εφαρμόσει ένα μνημόνιο που κατά τα λοιπά δεν πιστεύει!

Δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι η χώρα. Δεν είναι δυνατόν η Γερμανία που είναι η ισχυρότερη χώρα στην ευρωζώνη να έχει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού και εμείς εδώ πέρα να έχουμε και έναν εμφύλιο πετροπόλεμο. Εμείς λοιπόν είμαστε απολύτως ξεκάθαροι σε αυτό. Θα συνεργαστούμε με όλες εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, δηλαδή πέρα από το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ και με το ΣΥΡΙΖΑ.

 

6. Υπαρχει ενδεχόμενο να ζητήσει η ΝΔ άλλο πρόσωπο για πρωθυπουργό αν  προκύψει  κυβέρνηση συνεργασίας;

Μέχρι σήμερα εφαρμόστηκε η αρχή να γίνεται πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου σε εκλογική δύναμη κόμματος. Νομίζω ότι αυτή η αρχή μπορεί να τηρηθεί και στη συνέχεια.

Δεν μπορώ να ξέρω αν μετεκλογικά  διαμορφωθούν δεδομένα που θα επιβάλλουν στα κόμματα να συζητήσουν άλλες λύσεις.

 

7. Το μεγάλο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διάσπασή του. Της ΝΔ ποιο είναι το αδύνατο σημείο της  σε αυτές τις εκλογές;

Σίγουρα η ΝΔ δεν είναι το κόμμα των αλάθητων. Προσωπικά, για παράδειγμα, θα προτιμούσα να είμαστε πιο τολμηροί στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Επίσης, οι 7 μήνες μόνο που μεσολαβούν από τις προηγούμενες εκλογές δεν επιτρέπουν να εμφανιστούν στην ολότητά τους οι αρνητικές συνέπειες της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αν οι δημοσκοπήσεις σήμερα δείχνουν μια συγκεκριμένη εικόνα, φανταστείτε πόσο πιο αρνητική θα ήταν αυτή η εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ σε λίγους μήνες, όταν οι συνέπειες της πολιτικής του θα έχουν φτάσει στις τσέπες του καθενός.

 

8. Οι εκλογές θα λύσουν το πρόβλημα της  οικονομίας.  Θα φέρουν πιστευετε σταθερότητα η σε λίγο διάστημα λόγω των σκληρών μέτρων θα οδηγηθούμε και πάλι σε ακυβερνησία;

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ακυβερνησία και αστάθεια. Έχουμε ήδη ξεπεράσει τα όρια! Η οικονομία και η χώρα χρειάζονται μια κυβέρνηση ευρείας συναίνεσης και μακράς πνοής που θα σηκώσει τα μανίκια και θα δουλέψει για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

Οι εκλογές δεν λύνουν κανένα πρόβλημα ούτε γεννούν λεφτά!

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο