Την εκτίμηση πως το «αίσθημα της αυτοσυντήρησης θα επιβάλλει στην κυβέρνηση τη διενέργεια εκλογών τονίζει σε συνέντευξή του στο insider.gr ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση υπονομεύει την πραγματική οικονομία, ενώ σημειώνει πως θα βρίσκει διαρκώς μπροστά της τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, μιας και βαφτίζει διαρκώς το «μαύρο-άσπρο».
Ακόμα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει πως είναι χρήσιμο να υπάρξει κάποια παρέμβαση στο χρέος, αλλά ακόμα και έτσι θα συνεχίσουμε να είμαστε σε «θάλαμο δημοσιονομικής απομόνωσης», επειδή ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα είναι έννοιες ασύμβατες με την κυβέρνηση.
Παράλληλα, μιλά για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πει λίγα και να κάνει πολλά, αλλά και για τον στόχο της «πλατιάς μεταρρυθμιστικής συμμαχίας», ενώ τοποθετείται και για το καίριο ζήτημα των επενδύσεων, της πρότασης της ΝΔ για το ιδιωτικό χρέος, την κατάρτιση του γαλάζιου κυβερνητικού προγράμματος και σημειώνει πως στην αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζονται ήδη τα πρώτα σχέδια νόμου, αλλά και ένα πλάνο δράσης για την εφαρμογή του προγράμματος.
Η συνέντευξη:
– Κύριε Χατζηδάκη, μπαίνουμε αισίως στη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία όμως ενέχει πολλές παγίδες. Εντός της ΝΔ υπάρχει μια συζήτηση πως οι εκλογές είναι μια ισχυρή πιθανότητα για το επόμενο εξάμηνο. Βλέπετε να έχουν «σωθεί» τα «κανονάκια» του κ. Τσίπρα;
Πιστεύω ότι την κυβέρνηση την έχει πάρει η κάτω βόλτα. Και όταν ιστορικά οι κυβερνήσεις, δεξιές ή αριστερές, πάρουν την κάτω βόλτα, είναι δύσκολο να το αλλάξουν.
Ο κ. Τσίπρας κάνει διάφορα τρικ και δίνει απεγνωσμένα μια μάχη από το καλοκαίρι, με τον εκλογικό νόμο, τις τηλεοπτικές άδειες, τον ανασχηματισμό. Τίποτα δεν τους βγαίνει.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει το κλίμα, διότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Τώρα φαίνονται καταφανώς τα ψέματα που είπαν και ακόμα περισσότερο η κυβέρνηση αυτή αντιμετωπίζει με ένα τρόπο προκλητικό τα ψέματα. Όταν, λ.χ., ο πρώην υπουργός Εργασίας στέλνει επιστολές στους συνταξιούχους που μειώθηκαν οι συντάξεις τους και τους λέει «μην πιστεύετε στα μάτια σας», στην πραγματικότητα υπονομεύει τον εαυτό του. Ο κ. Τσίπρας βγήκε στη Θεσσαλονίκη και είπε με περισσή ξιπασιά ότι «εμείς μιλάμε για τις υποσχέσεις μας γιατί τα κάνουμε όλα» και έγινε σατιρικό τρέιλερ.
Ε, μέσα σ’ αυτό το κλίμα, δεν πιστεύω ότι θα αργήσουν οι εκλογές. Όχι γιατί τις ζητάει η ΝΔ, αλλά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντέξει αυτή την επιταχυνόμενη πολιτική φθορά του. Το αίσθημα της αυτοσυντήρησης θα τους επιβάλλει τις πρόωρες εκλογές για να διαχειριστούν την ήττα και να μην εξαερωθούν όπως ο Γιώργος Παπανδρέου.
– Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα; Φοβάστε πως, ο συγκερασμός θέσεων Ευρώπης-ΔΝΤ μπορεί εκ νέου να οδηγήσει στο σκληρότερο σενάριο, ήτοι στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων για να καλυφθεί ο σκεπτικισμός του Ταμείου για την απόδοση των ήδη ειλημμένων;
Οι προβλέψεις δεν είναι εύκολες. Είναι γνωστές οι διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους και μέχρι σήμερα δεν έχουν γεφυρωθεί. Αυτό όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας συμβιβασμός το επόμενο διάστημα.
Πέρα, ωστόσο, από τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δανειστών μας, σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι έχει σκοτωθεί η εμπιστοσύνη και γίνονται θυσίες χωρίς ελπίδα.
Η κυβέρνηση έχει πάρει ένα κάρο μέτρα και αντί να πάμε μπροστά πάμε πίσω. Αυτό το αισθάνεται ο καθένας στη τσέπη και τη ζωή του. Κλείνουν περισσότερες επιχειρήσεις από κάθε άλλη χρονιά, οι εξαγωγές μειώνονται, οι συντάξεις περιορίζονται ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί 13η σύνταξη, οι νοικοκυρές αγοράζουν ακριβότερα όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα λόγω της μεγάλης αύξησης του ΦΠΑ κ.λπ.
Σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον πρέπει να πείσεις ότι το να επενδύσεις κάποιος στον τόπο σου θα είναι κερδοφόρο. Εδώ έχουν μετατρέψει την οικονομία σε μια οικονομία του «ου μπλέξεις». Έχουμε μια κυβέρνηση που βάζει φόρους και πανηγυρίζει για τους φόρους, που συκοφαντεί μόνη της τις όποιες μεταρρυθμίσεις κάνει και έχει αλλεργία στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανεξάρτητα από τις προθέσεις της, υπονομεύει την οικονομία, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές και δεν μπορεί να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις. Χωρίς όμως επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση.
– Βλέπουμε να γίνεται ένα πίσω-μπρος ως προς το αν θα συζητηθεί το ασφαλιστικό στην αξιολόγηση. Εκτιμάτε πως η κυβέρνηση μπορεί να βρει μπροστά της τον νόμο Κατρούγκαλου;
Δεν στοιχηματίζω για το τι θα μπει και τι δεν θα μπει τελικά στην αξιολόγηση. Μου φαίνεται ότι και η τρόικα είναι σε κάποια σύγχυση.
Το σημαντικό είναι ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με μαγικές συνταγές και σίγουρα δεν θα λύνει ο ασφαλιστικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα βρίσκει συνεχώς μπροστά της το νόμο αυτόν, διότι λέει ψέματα και κάνει το μαύρο άσπρο. Τους τελευταίους μήνες προσπαθεί να πείσει τους συνταξιούχους που μειώθηκαν οι συντάξεις τους ότι δεν μειώθηκαν. Κατά τον ίδιο τρόπο, φαντάζομαι, από τις αρχές του χρόνου θα προσπαθεί να πείσει όσους δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται ότι δεν αυξήθηκαν.
Αυτό όμως δεν είναι σοβαρή πολιτική. Είναι οπισθοδρόμηση και προκλητική στάση μπροστά στα μάτια των πολιτών
– Κύριε αντιπρόεδρε, εξελίσσεται παράλληλα και μια συζήτηση για το χρέος. Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που δρομολογεί ο ESM, εκτιμάτε πως η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει κάποιου είδους δέσμευση για μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα εν είδει οδικού χάρτη, όπως ζητά;
Δεν αποκλείω να έχουμε κάποιες εξελίξεις στο θέμα του χρέους, ιδιαίτερα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους δεν τους συμφέρει να είναι η Ελλάδα συνέχεια στα μνημόνια και να είναι πηγή προβλημάτων. Μπορεί, λοιπόν, να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις.
Ωστόσο, ακόμα και αν συμβεί αυτό, φοβάμαι ότι θα εξακολουθήσουμε να είμαστε σ’ ένα θάλαμο υγειονομικής απομόνωσης στο περιθώριο της Ευρώπης, χωρίς προοπτική.
Διότι η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις από τη μια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την άλλη είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους. Και βασικό ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Μια ευχάριστη έκπληξη για τις αγορές, που η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να προκαλέσει. Μόνο έτσι θα γίνουν επενδύσεις και θα ανοίξουν καινούργιες δουλειές.
– Πρόσφατα, στο πλαίσιο της συνάντησης με τους εκπρόσώπους του ΣΕΛΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε μια σκληρή έκφραση, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι σήμερα «μια ρημαγμένη χώρα». Αλήθεια, πώς μπορείτε να πείσετε τους πολίτες μετά από έξι χρόνια μνημονιακής κατήφειας, πως τα πράγματα με μια κυβέρνηση της ΝΔ θα πάνε καλύτερα;
Εμείς δεν υποσχόμαστε στον κόσμο μαγικές συνταγές. Λέμε ότι θα ακολουθήσουμε το δρόμο ευθύνης και κοινής λογικής. Τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Τι πέτυχε στην Κύπρο και στην Ιρλανδία που βγήκαν από τα μνημόνια και προχωρούν σ’ ένα δρόμο κανονικότητας; Αυτό θα κάνουμε κι εμείς. Γι’ αυτό μιλάμε για ταυτόχρονη μείωση των φόρων και των δαπανών, γι’ αυτό μιλάμε για άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα, γι’ αυτό μιλάμε για μέτρα που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων γι&a