(…) Οι συνέπειες της κρίσης, οι θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε ο ελληνικός λαός, η μεταρρυθμιστική υπερ-προσπάθεια, δοκιμάζουν τις αντοχές μας.
Ωστόσο, οι λαϊκιστές επιχειρούν να εκμεταλλευθούν πολιτικά αυτήν την κατάσταση. Υπόσχονται ανατροπή των μεταρρυθμίσεων που με κόπο προωθήσαμε. Υπόσχονται πλήρως ανεφάρμοστες παροχές που κανένα κράτος που βιώνει τις συνέπειες της κρίσης, δεν μπορεί να προσφέρει. Υπόσχονται πράγματα που θα δημιουργούσαν σοβαρές αμφιβολίες διεθνώς ως προς τις προοπτικές της Ελλάδας. Αντίθετα εμείς, από την πλευρά μας, γνωρίζουμε πως η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά με τρόπο που να λαμβάνει υπ’ όψιν τις αντοχές της κοινωνίας. (…)
Ο πρώην υπουργός, βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης μίλησε χθες Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014, στο Μόναχο, στην ημερίδα με θέμα:
Νέες προοπτικές για την Ελλάδα:
μια χώρα μεταξύ ελπίδας και αγωνίας
που διοργάνωσε το ίδρυμα Hanns Seidel (ίδρυμα της Βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης-CSU).
Στην ενότητα της συζήτησης «Απολογισμός και προοπτικές των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σταθερότητας», ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα και τόνισε ότι «τώρα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, ως προς την τελική έκβαση της προσπάθειας. Οι συνέπειες της κρίσης, οι θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε ο ελληνικός λαός, η μεταρρυθμιστική υπερ-προσπάθεια, δοκιμάζουν τις αντοχές μας.
Ωστόσο, οι λαϊκιστές επιχειρούν να εκμεταλλευθούν πολιτικά αυτήν την κατάσταση. Υπόσχονται ανατροπή των μεταρρυθμίσεων που με κόπο προωθήσαμε. Υπόσχονται πλήρως ανεφάρμοστες παροχές που κανένα κράτος που βιώνει τις συνέπειες της κρίσης, δεν μπορεί να προσφέρει. Υπόσχονται πράγματα που θα δημιουργούσαν σοβαρές αμφιβολίες διεθνώς ως προς τις προοπτικές της Ελλάδας. Αντίθετα εμείς, από την πλευρά μας, γνωρίζουμε πως η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά με τρόπο που να λαμβάνει υπ’ όψιν τις αντοχές της κοινωνίας .
Το μομέντουμ φυσικά δεν πρέπει να χαθεί. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν και χωρίς την τρόϊκα. Είναι προς όφελος της χώρας. Συντελούν στην προσέλκυση επενδυτών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή χρειαζόμαστε χρόνο, πολιτική σταθερότητα. Χρειαζόμαστε κατανόηση όχι βέβαια για τη διακοπή, αλλά για τη συνέχιση της πορείας.
Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών, αλλά και όσα έχει επενδύσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, δεν μπορούν και δεν πρέπει να χαθούν.
Άρα λοιπόν, η ζητούμενη ισορροπία διαμορφώνεται ως εξής:
- από τη μία πλευρά της ζυγαριάς, από την πλευρά της Ελλάδας σεβασμός στους κανόνες και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
- και από την άλλη πλευρά, της Ευρωζώνης δηλαδή, πνεύμα αλληλεγγύης και κατανόηση των δυσκολιών μετά από έναν πενταετή μαραθώνιο
Ο λαός μας υπέφερε αρκετά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αλλά θεωρώ πως είμαστε αποφασισμένοι να μην χαραμίσουμε τις θυσίες του».