Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Οι νέες κατευθύνσεις της πολιτικής μεταφορών της Ε.Ε. για την περίοδο 2000-2010. Παρέμβαση Κωστή Χατζηδάκη

Εγκρίθηκε σήμερα, με σημαντική πλειοψηφία, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έκθεση που εξετάζει τη “Λευκή Βίβλο της Επιτροπής για την ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών με ορίζοντα το έτος 2010: η ώρα των επιλογών”. Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με εισηγητή τον Ισπανό Σοσιαλιστή Izquierdo Collado, αποσκοπεί στο να σχεδιάσει μία ολοκληρωμένη πολιτική μεταφορών για τα επόμενα δέκα χρόνια, που θα εξασφαλίζει την κινητικότητα προσώπων και αγαθών στο πλαίσιο ενός αποτελεσματικού, κοινωνικά αποδεκτού και φιλοπεριβαλλοντικού συστήματος μεταφορών.


Τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης αυτής είναι τα εξής:


1. Δίνεται μεγάλη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας των μεταφορών. Διευκρινίζεται ότι κανένας στόχος της πολιτικής μεταφορών δεν πρέπει να επιτυγχάνεται εις βάρος της ασφάλειας των χρηστών ή των πολιτών. Για το λόγο αυτό το Κοινοβούλιο προτείνει την ίδρυση μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Οδικής Ασφάλειας, η οποία θα ενοποιήσει τα κριτήρια, θα θέσει στόχους, θα αξιολογεί επιστημονικά τη συχνότητα των ατυχημάτων και θα υποβάλει προτάσεις για τη μείωση του αριθμού θυμάτων και τραυματιών.


2. Προτείνεται η ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Μεταφορών που θα δώσει ευρωστία και αξιοπιστία στην ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών, παρέχοντας τους απαραίτητους δημοσιονομικούς πόρους για την αποτελεσματική εφαρμογή της.


3. Προβλέπεται η μετατόπιση της μεταφοράς προϊόντων από το οδικό δίκτυο σε άλλους τρόπους μεταφοράς, χωρίς όμως να υποβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητά των οδικών μεταφορών.


4. Τονίζεται η συμβολή της ευρωπαϊκής πολιτικής μεταφορών στην οικονομική και κοινωνική συνοχή. Ενθαρρύνεται η εφαρμογή μέτρων που αντισταθμίζουν τη μειονεκτική θέση των άκρως απομακρυσμένων, περιφερειακών, νησιωτικών, ορεινών και αραιοκατοικημένων περιοχών. Επισημαίνεται η τεράστια σημασία της ανάπτυξης των μεταφορών, που θα συνοδευτεί με εγγυήσεις, επενδύσεις, κινητικότητα, επιδοτήσεις, ενισχύσεις των τιμών και διατήρηση των υπηρεσιών στις περιοχές αυτές.


5. Ζητείται να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στο άνοιγμα της αγοράς στον τομέα των σιδηροδρόμων και της ελευθέρωσης της διαχείρισής τους σε όλους τους τομείς. Είναι ανάγκη να παρασχεθούν οι απαραίτητες ενισχύσεις και να επιβληθούν επείγουσες μεταβολές των όρων επέκτασης, ποιότητας και προσαρμογής τους στην αγορά, καθώς και η δημιουργία ενιαίων ευρωπαϊκών προτύπων για την ασφάλειά τους.


6. Προβάλλονται δύο στόχοι μέγιστης σημασίας για τη βελτίωση της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας και συγκεκριμένα ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός και το Σχέδιο Galileo.


7. Προβάλλεται ως προτεραιότητα η θαλάσσια μεταφορά μικρής απόστασης (Short sea shipping – SSS) λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει για τη μεταφορά εμπορευμάτων, διαφοροποιώντας την προσφορά της σημερινής θαλάσσιας μεταφοράς που επικεντρώνεται υπερβολικά στη ναύλωση για υδρογονάνθρακες και επικίνδυνα φορτία.


Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε μετά το πέρας της σημερινής ψηφοφορίας: “Η έκθεση αυτή προσπαθεί να δώσει μία απάντηση στο έλλειμμα που χαρακτηρίζει σήμερα την ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών. Εγώ θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημεία, που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά. Πρώτον, στην πρόταση για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Οδικής Ασφάλειας, που κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη τη στιγμή που 40.000 άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη (2.000 μόνο στη χώρα μας) σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Δεύτερον, στη σαφή αναφορά στις περιφερειακές και νησιωτικές περιοχές που πρέπει να περιλαμβάνονται πλέον ρητά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη των μεταφορικών -και ιδιαίτερα των διευρωπαϊκών- δικτύων, που οφείλουν να είναι ενιαία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση”.




Μετάβαση στο περιεχόμενο