Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Οι πολιτικές σαπουνόφουσκες του Κασσελάκη δεν εξαπατούν τους Έλληνες – συνέντευξη στην εφημερίδα POLITICAL

Eνα εικοσιτετράωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανοίγει τα χαρτιά του στην «Political» και τονίζει τη σημασία που θα έχουν οι θετικές οικονομικές ειδήσεις στην ψήφο του κόσμου.

Μιλάει για τις μεγάλες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν στην Ευρώπη και τα ευρωπαϊκά ταμεία, σημειώνει την πολύ καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού που μπορεί να ανοίξει τα περιθώρια για να εξαντληθούν πόροι προς τους πολίτες και επαναλαμβάνει το πακέτο φοροαπαλλαγών για το 2025.

Προβάλλει ως αναντίρρητη θέση την υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, που μεταφράζεται στο «δίνουμε αυτά που μπορούμε και έχουμε», αντιπαραθέτοντας την πολιτική των «λεφτόδεντρων» που ασκεί ο Στέφανος Κασσελάκης που θα μας έβαζε σε μια νέα κρίση, ενδεχομένως χειρότερη.

Αναφέρεται στις παλινωδίες της Κουμουνδούρου για το πόθεν έσχες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζει την εν γένει αντιπολίτευση Κασσελάκη ως πολιτική σαπουνόφουσκα.

 

Βρισκόμαστε ένα 24ώρο πριν την ευρωκάλπη. Πόσο μεγάλη σημασία θα παίξουν τα θέματα της οικονομίας στην ψήφο του έλληνα πολίτη;

 Διαχρονικά, σε όλες τις αναμετρήσεις που έχουν γίνει για το ευρωκοινοβούλιο στην πατρίδα μας, τα θέματα της οικονομίας έχουν παίξει σημαντικό ρόλο. Η αυριανή κάλπη δεν είναι διαφορετική ως προς αυτό. Σε κάθε περίπτωση, για εμάς αυτό είναι πλεονέκτημα. Διότι χάρη στη σοβαρή και συστηματική δουλειά που έχουμε κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια η πατρίδα μας έχει ανέβει πολλά σκαλιά στην οικονομία: οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά, η ανεργία έφτασε τα προ κρίσης επίπεδα, οι μισθοί αυξήθηκαν πάνω από τον πληθωρισμό, ενώ παράλληλα σημειώσαμε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όλα αυτά ήταν το αποτέλεσμα της εφαρμογής του κατάλληλου μείγματος οικονομικής πολιτικής. Το οποίο, μετά και την ανανέωση της εντολής των πολιτών στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από έναν περίπου χρόνο, συνδυάζεται πλέον και με την πολιτική σταθερότητα. Ως αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο συνεχίστηκαν οι θετικές ειδήσεις για την οικονομία: η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οι δέκα μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που έφεραν 7,1 δισ. έσοδα τα κρατικά ταμεία, οι πενταπλάσιοι ρυθμοί ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει γίνει παράδεισος. Αλλά αυτά είναι τα στοιχεία και όποιος θέλει μπορεί να τα αμφισβητήσει. Η πλειονότητα των Ελλήνων πάντως τα γνωρίζει και γι’αυτό πιστεύω ότι, μεταξύ άλλων, θα ψηφίσει στις  εκλογές αύριο σκεπτόμενη αν με την ψήφο της θα δώσει ή όχι ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην προσπάθεια που κάνουμε στην οικονομία!

Άρα τα ευρωπαϊκά ζητήματα μπαίνουν εκ των πραγμάτων σε δεύτερο πλάνο…

 Παρατηρείται συχνά αυτό το φαινόμενο στις ευρωεκλογές. Ωστόσο, στην προεκλογική καμπάνια που εμείς τουλάχιστον έχουμε κάνει, η Ευρώπη και η θέση της Ελλάδας σε αυτήν κατέχουν κεντρική θέση. Διότι εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την παραγνωρίζουμε. Να παραγνωρίσουμε δηλαδή τις αποφάσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη συνέχιση ή μη του Ταμείου Ανάκαμψης και την ίδρυση ή μη ενός ενιαίου ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν τη σημασία των αυριανών εκλογών τόσο για την Ευρώπη όσο και για την μετέπειτα πορεία της οικονομίας -όπως εξήγησα προηγουμένως- και γι’αυτό θα κάνουν την επιλογή της Ευρώπης και κοινής λογικής που είναι το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας!

 Πως κρίνετε την αντιπολιτευτική γραμμή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη όλους αυτούς τους μήνες που έχει αναλάβει αξιωματική αντιπολίτευση;

 Ο κ. Κασσελάκης χρησιμοποιεί τις χειρότερες εκδοχές του ΣΥΡΙΖΑ της δεκαετίας της κρίσης: τα ψέματα, την τοξικότητα, τον διχαστικό πολιτικό λόγο. Όλα αυτά τα οποία κούρασαν τους Έλληνες πολίτες, με αποτέλεσμα να καταψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε έξι διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις από το 2019 έως σήμερα. Η διαφορά με εκείνη την περίοδο είναι ότι ο κ. Κασσελάκης παίρνει όλα αυτά τα παλιά υλικά και προσπαθεί να τα πλασάρει στους ψηφοφόρους μέσα σε ένα δήθεν “νέο” και φανταχτερό περιτύλιγμα. Όσο φανταχτερό, όμως, και να είναι το περιτύλιγμα, η ουσία κάτω από αυτό παραμένει η ίδια: συνταγές οικονομικής καταστροφής, διχαστικός πολιτικός λόγος, πολιτική αναξιοπιστία. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όμως, διαθέτουν πλέον την εμπειρία της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και όλων εκείνων που προσπάθησαν να τους εξαπατήσουν προσπαθώντας να τους πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Οι πολιτικές σαπουνόφουσκες του κ. Κασσελάκη δεν εξαπατούν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες!

 Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι επιστρέφει ο λαικισμός των λεφτόδεντρων και με αυτά που τάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπαίναμε αυτομάτως σε επιτήρηση…

 Και ακριβώς έτσι είναι! Άλλωστε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έκανε τους λογαριασμούς και βρήκε ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μόνο για την ακρίβεια και τα φορολογικά φτάνει 15 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και τα 45,8 δισ. ευρώ στην τετραετία! Για να συνειδητοποιήσει κανείς τα μεγέθη, σκεφτείτε ότι ολόκληρο το δικό μας πρόγραμμα για την τρέχουσα τετραετία φτάνει συνολικά τα 8 δισ. ευρώ. Τάζουν, δηλαδή, σχεδόν έξι φορές περισσότερα. Ενώ, λοιπόν, μέχρι το τέλος του 2024 έχουμε υποχρέωση να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 5 δισεκατομμύρια ή αλλιώς 2,1% του ΑΕΠ για να μειώσουμε το χρέος, με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως-αμέσως θα είχαμε πρόσθετες υποχρεώσεις 15 δισ. ή αλλιώς 7% του ΑΕΠ! Δηλαδή, αντί για πρωτογενές πλεόνασμα, θα είχαμε ένα τεράστιο έλλειμμα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι, η χώρα θα κατέρρεε και θα ξαναβίωνε μία κρίση όπως η προηγούμενη και ενδεχομένως χειρότερη. Με την Ελλάδα δεν παίζουμε. Ούτε με τους κόπους και τις κατακτήσεις των Ελλήνων όλα αυτά τα χρόνια. Η χώρα έχει ανάγκη από μία σοβαρή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Και  αυτή είναι πιστεύω και η απάντηση που θα δώσει η αυριανή κάλπη!

 Θεωρείτε ότι δημιουργεί ερωτηματικά το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη που έδωσε στην δημοσιότητα την Δευτέρα στην Θεσσαλονίκη;

 Το πράγμα μιλάει μόνο του. Οι συνεχείς τοποθετήσεις του κ. Κασσελάκη, οι διορθώσεις επί διορθώσεων αλλά και ο εσωκομματικός καυγάς που προέκυψε για το θέμα, όλα αυτά είναι παραπάνω από εύγλωττα. Οι δικές μας τοποθετήσεις πλέον περιττεύουν. Και ξέρετε στην πολιτική, όπως και στη ζωή, όλα έχουν τα όριά τους. Το ίδιο και οι πολιτικοί θεατρινισμοί του κ. Κασσελάκη. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων έχει βγάλει τα συμπεράσματά της!

Ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών καθώς και μία σειρά μέτρων θετικών μέτρων για το 2025. Υπάρχει περίπτωση να δοθεί κάτι παραπάνω από την στιγμή που θα έχουμε πλεόνασμα στο τέλος του 2024; Πως πηγαίνει η εκτέλεση του φετινού προυπολογισμου;

 Μέχρι σήμερα ο προϋπολογισμός του 2024 εκτελείται σε γενικές γραμμές εντός των στόχων. Πρόκειται για έναν απαιτητικό προϋπολογισμό, καθώς όπως σας είπα έχουμε δεσμευθεί στην ΕΕ για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% ή αλλιώς 5 δισεκατομμύρια για φέτος. Και φυσικά δεν γνωρίζουμε τι θα προκύψει μέχρι το τέλος του έτους σε επίπεδο έκτακτων γεγονότων (πχ φυσικές καταστροφές) όπου θα πρέπει να είμαστε δημοσιονομικά έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε. Εν πάση περιπτώσει, όποια περιθώρια προκύψουν φέτος, εννοείται ότι θα εξαντληθούν. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Τώρα, για τον επόμενο χρόνο, η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για μια δέσμη μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών και περαιτέρω μείωσης βαρών, ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι ενδεικτικά: η περαιτέρω αύξηση των συντάξεων με δημοσιονομικό κόστος 400 εκατ. ευρώ, η νέα μείωση κατά 0,5% των εργοδοτικών εισφορών (κόστος 215 εκατ. ευρώ), η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, η καθιέρωση της μόνιμης επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στου αγρότες κα. Και τα ανακοινώσαμε ήδη από τον Απρίλιο φέτος, διότι θέλουμε να περάσουμε σε μία αλλαγή παραδείγματος σε σχέση με την άσκηση οικονομικής πολιτικής. Δίνουμε στους πολίτες όσα αντέχουμε και όχι όσα δεν έχουμε. Αυτή είναι η μόνη υπεύθυνη οικονομική και δημοσιονομική πολιτική που βάζει σταθερές βάσεις για το μέλλον της χώρας μέσα σε έναν αβέβαιο κόσμο. Και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση με συμμάχους μας τους πολίτες οι οποίοι μεταξύ άλλων προτιμούν τη Νέα Δημοκρατία για το γεγονός ότι -παρότι υπόσχεται λιγότερα από τους πολιτικούς της αντιπάλους- κάνει όλα όσα υπόσχεται και μερικές φορές ακόμη περισσότερα!

Μετάβαση στο περιεχόμενο