Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Οι πολιτικές συνεργασίες δεν είναι απλά αριθμητική πρόσθεση”. Συνέντευξη του ΥΠΑΝ Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα Επενδυτής και στον Άκη Παυλόπουλο.

Όταν το βράδυ των εκλογών και εσείς αλλά και άλλοι συνάδελφοί σας, λέγατε ότι λάβατε το μήνυμα της κάλπης εννοούσατε την εικόνα χάους που επικρατεί σήμερα στην κυβέρνηση;


Ο ίδιος ο Καραμανλής έκανε θαρραλέα την αυτοκριτική μας. Μίλησε για τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, για τις δυσκολίες που δημιούργησε η οικονομική κρίση, για συμπεριφορές που πλήγωσαν. Και επειδή πήραμε το μήνυμα των εκλογών, που ήταν ιδιαίτερα ηχηρό για εμάς, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε όχι με λόγια, αλλά με έργα. Τα έργα, ακόμα και αν χρειαστούν κάποιες συγκρούσεις, είναι η μόνη απάντηση στους προβληματισμούς των πολιτών. Μην βιάζεστε, λοιπόν, να βγάλετε συμπεράσματα γιατί ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αντιδράσει με σταθερότητα και αποφασιστικότητα.
Μα πώς; Εδώ κάθε μέρα που περνάει η ΝΔ βυθίζεται όλο και περισσότερο στη μιζέρια της εσωστρέφειας. Έτσι θα αλλάξετε το κλίμα;


Οι δράσεις, οι πρωτοβουλίες, το συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο, οι απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, είναι αυτό που θα σταματήσει και την όποια εσωστρέφεια. Είναι λογικό, μετά από ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, να υπάρχει εσωκομματικός προβληματισμός. Ωστόσο, μη γελιέστε. Στην κοινοβουλευτική ομάδα υπάρχει απόλυτη συνειδητοποίηση της ανάγκης να γίνει μία ουσιαστική φυγή προς τα εμπρός. Όχι θεωρητικά, αλλά επαναλαμβάνω με έργο.


Μα έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την εκλογική ήττα και δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία. Γι’ αυτό φωνάζει και ο Γιάννης Μανώλης, έχει άδικο πιστεύετε;


Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι μετά τις ευρωεκλογές ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την λαθρομετανάστευση. Ανακοινώθηκε επίσης η μείωση των αμυντικών δαπανών, η μείωση της στρατιωτικής θητείας, οι δράσεις που σχεδιάζονται για τον περιορισμό της εγκληματικότητας μέσω της νέας αντιμετώπισης του ζητήματος των καρτοκινητών, τα καινούργια προγράμματα για την σύνδεση της έρευνας για την παραγωγή από το δικό μας Υπουργείο. Και συνεχίζουμε με μέτρα που, είτε θεωρηθούν δυσάρεστα ή ευχάριστα, έχουν σκοπό να είναι χρήσιμα. Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε την πολιτική σαν κούρσα ταχύτητας, αλλά σαν αγώνα αντοχής.Δεν είναι ο μόνος πάντως ο Γιάννης Μανώλης που επικρίνει το Μέγαρο Μαξίμου για πολιτική αδράνεια. Πολλοί βουλευτές έχουν βγει στα…κεραμίδια, γιατί βλέπουν ότι τίποτα δεν αλλάζει


Τονίζω και πάλι. Μην υπερεκτιμούμε τις επί μέρους αντιδράσεις. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η κοινοβουλευτική ομάδα είναι προσηλωμένες στην δουλειά που έχουμε να κάνουμε. Οι περιστάσεις, άλλωστε, δεν είναι από τις συνηθισμένες, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Δεν μπορεί να μιλάμε όλοι με τόσο σκούρα χρώματα για αυτή την μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση και την ίδια στιγμή η πολιτική συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τα δευτερεύοντα. Δεν μπορεί να είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων.


Ακούγονται σενάρια για αλλαγές σε πρόσωπα. Και θα ήθελα μία ειλικρινή απάντηση. Είναι απαραίτητος ένας ανασχηματισμός ή έστω η αλλαγή στο επικοινωνιακό επιτελείο;


Αυτά είναι θέματα του Προέδρου του κόμματος. Σε όλους τους τομείς, ενδεχομένως, να υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων. Όμως, ας είμαστε ξεκάθαροι. Όπως καμιά πολιτική δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή, αν δεν προβληθεί, έτσι και καμιά επικοινωνιακή πολιτική δεν μπορεί να σταθεί αν δεν υπάρχει συγκεκριμένο έργο. Το ζητούμενο, λοιπόν, για μας είναι, κυρίως, γρήγορες και πρακτικές αλλαγές που θα αφορούν άμεσα τους πολίτες και θα σπάσουν, εκ των πραγμάτων, το κλίμα του μηδενισμού και της μιζέριας. Γίνομαι μονότονος. Το έργο, το ουσιαστικό έργο, είναι η καλύτερη επένδυση για την κυβέρνηση. Κανείς δεν θυμάται τους λαϊκιστές και τους δημαγωγούς, ανεξάρτητα από την παράταξη στην οποία ανήκαν, ιστορικά. Όλοι θυμούνται τους σοβαρούς πολιτικούς που άφησαν κάτι πίσω τους.
Την αποχώρηση Ρουσόπουλου πώς την είδατε;


Ως μία κίνηση πολιτικής ευαισθησίας εκ μέρους του.


Θα θέλατε να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και τα υπόλοιπα στελέχη που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις που πλήγωσαν; Άνοιξε τον δρόμο ο Θ. Ρουσόπουλος;


Δεν μπορώ εγώ να γίνω ο εισαγγελέας της παράταξης. Ο καθένας είναι αντιμέτωπος με την συνείδησή του και ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που θα πει την τελευταία λέξη.


Πάμε λίγο στον Γιώργο Καρατζαφέρη. Πώς κρίνετε την επέλασή του;


Χωρίς να υποτιμώ το φαινόμενο και χωρίς να θεωρώ ότι δεν πρέπει να εξεταστεί, θέλω να υπενθυμίσω ότι έχουμε δει τέτοιου είδους «επελάσεις» και από άλλα μικρά κόμματα σε προηγούμενες αναμετρήσεις ευρωεκλογών. Εδώ είμαστε για να πάρουμε τα μηνύματα του κόσμου και να απαντήσουμε στα δικαιολογημένα παράπονα όσων προσωρινά απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ.Κατάντησε πάντως η ΝΔ ουρά του ΛΑΟΣ. Μέχρι και την ατζέντα του αντιγράφετε.


Ακόμα και να θέλαμε, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο καθώς η ατζέντα αυτή είτε δεν υπάρχει είτε αλλάζει πάρα πολύ συχνά. Ας είμαστε σοβαροί. Εμείς είμαστε ένα κεντροδεξιό κόμμα και θα εφαρμόσουμε την πολιτική που εφαρμόζουν όλα τα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Τα υπόλοιπα είναι εντυπώσεις της στιγμής που θα ξεχαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Για να καταλάβω, γιατί αποκλείετε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας; Πιστεύετε πώς είναι «άκρο»;


Πιστεύω καταρχήν στις δυνατότητες της ΝΔ. Θεωρώ επίσης ότι οι πολιτικές συνεργασίες δεν είναι απλά αριθμητική πρόσθεση. Οι ίδιοι που σήμερα δείχνουν ανοχή απέναντι σε αυτό το κόμμα
– γιατί θέλουν να μειώσουν την απήχηση της ΝΔ – εάν τυχόν υπήρχε τέτοιου είδους συνεργασία θα ήταν αυτοί που θα θύμιζαν διάφορες πολιτικές εικόνες από το παρελθόν του ΛΑΟΣ, που πάντως δεν θυμίζουν μετριοπαθές κεντροδεξιό κόμμα.


Δηλαδή το 7,2% των ψηφοφόρων προτίμησε έναν «ακραίο καιροσκόπο», όπως τον χαρακτήρισε η κ. Μπακογιάννη; Λίγο προσβλητικό δεν είναι αυτό;


Αρκετοί ψηφοφόροι μας του 2007 δεν μας ψήφισαν τώρα, είτε γιατί δεν πήγαν στις κάλπες, είτε γιατί ψήφισαν άλλα κόμματα εκφράζοντας έτσι την δυσαρέσκειά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να θεωρούνται περιουσία άλλων κομμάτων. Κατά βάση σε μας εξακολουθούν να κοιτάζουν, περιμένοντας να κάνουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα κινήσεις που θα τους πείσουν ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματά τους.


Ψιθυρίζεται ολοένα και πιο έντονα το σενάριο των πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβριο. Σας βρίσκει σύμφωνο;


Δεν είναι στις προθέσεις μας να κάνουμε εκλογές. Ακόμα και στη συζήτηση που είχα με τον Πρωθυπουργό αυτήν την εβδομάδα, συζητήσαμε για την ατζέντα των δράσεων του Υπουργείου σε μία σειρά από ζητήματα, όπως πράσινη ενέργεια, αξιοποίηση των πόρων του ΚΠΣ, αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, το πρόγραμμα ενίσχυσης της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων κ.ο.κ. Όλα αυτά πάνε πιο πέρα από το φθινόπωρο και από το τέλος του χρόνου. Αν θέλεις να είσαι σοβαρός και να παραγάγεις συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν μπορείς να είσαι με το ένα μάτι στην δουλειά σου και με το άλλο στην κάλπη.


Το βράδυ των ευρωεκλογών πιστεύετε ότι ο κ. Καραμανλής θα κέρδιζε αν ζητούσε προσφυγή στις εθνικές κάλπες;


Όποια απάντηση και αν σας έδινα για αυτό, έχει πλέον θεωρητική αξία. Επιλογή του Καραμανλή ήταν, αφού έκανε την αυτοκριτική μας, να κάνει τις αναγκαίες διορθώσεις και να αυξήσει την ταχύτητα για γρήγορες και πρακτικές αλλαγές, που να αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο