Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Οι προεκλογικές εκστρατείες είναι αγώνες αντοχής”. Συνέντευξη του ΥΠΑΝ Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή και στον Άκη Παυλόπουλο.

Τι «τρώει» τη ΝΔ κύριε Χατζηδάκη; Γιατί αυτή η εκλογική μάχη
φαίνεται χαμένη εκ των προτέρων;

Οι προεκλογικές εκστρατείες είναι αγώνες αντοχής. Δεν είναι αγώνες ταχύτητος. Εμείς σε αυτές τις εκλογές επενδύουμε στην στρατηγική της αλήθειας. Για το έργο μας, για τα λάθη μας, για το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών, για το λαϊκισμό των αντιπάλων μας.
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η παρέμβαση στο ασφαλιστικό, οι συμφωνίες για τον ΟΤΕ και τον ΟΛΠ, η λύση του προβλήματος της Ολυμπιακής, τα μεγάλα δημόσια έργα, οι ενεργειακοί αγωγοί είναι έργο της ΝΔ. Τα λάθη μας δεν τα κρύψαμε. Γι’ αυτό και ο Καραμανλής πήρε δύσκολες αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Όπως δεν κρύβουμε και το ότι σε έκτακτες περιστάσεις σαν τη σημερινή, χρειάζονται έκτακτα μέτρα. Η επιλογή λοιπόν των πολιτών είναι σαφής. Θα πάνε με αυτούς που λένε την αλήθεια και έχουν το θάρρος να προτείνουν δύσκολα μέτρα ή θα διαλέξουν την κλασσική αποτυχημένη συνταγή της επιλογής αυτών που λένε άλλα πριν τις
εκλογές και άλλα κάνουν μετά.
Μην υποτιμάτε το γεγονός ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι πολίτες που θέλουν να ακούσουν την αλήθεια. Η χώρα δεν μπορεί να ζει με πολιτικές παραισθήσεις.

Πρώτα απ’ όλους ωστόσο φαίνεται ότι έχετε πρόβλημα να πείσετε τους οπαδούς σας. Χαμηλή συσπείρωση, μεγάλες διαρροές στο ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ, μπορεί πιστεύετε να αλλάξει αυτό σε δύο εβδομάδες;

Πιστεύω ότι ο καλύτερος οιωνός είναι η μάχη.
Δεκαπέντε μέρες στην πολιτική είναι μεγάλο χρονικό διάστημα και επομένως έχουμε το χρόνο να μεταστρέψουμε το κλίμα υπέρ της Ν.Δ.
Η προεκλογική περίοδος ουσιαστικά τώρα ξεκινάει και γνωρίζουμε όλοι ότι ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, που τελικά θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα, θα οριστικοποιήσει τις επιλογές του την τελευταία στιγμή.
Προσωπικά ο ίδιος ως φοιτητής έχω ζήσει την μεγάλη ανατροπή στις εκλογές του 1992 στη Μεγάλη Βρετανία με τους συντηρητικούς όπου μέχρι και τα exit polls έβγαλαν αντίθετο αποτέλεσμα αλλά, υπάρχουν και άλλα παραδείγματα όπως της Γερμανίας με τον Στρέντερ, της Ισπανίας με τον Αθνάρ κλπ. Σας θυμίζω, επίσης, τις δύο αλλεπάλληλες ανατροπές στις εκλογές του 2000 στην Ελλάδα με την διάψευση των exit polls.

Έχουν δίκιο να είναι θυμωμένοι οι πολίτες μαζί σας και τι εγγυάται ότι αν θεωρήσουμε ότι κερδίζετε τις εκλογές θα αλλάξουν όλα;

Σε πολλές περιπτώσεις έχουν δίκιο. Κυβερνάμε πεντέμισι χρόνια, έχουμε κάνει και λάθη.
Ωστόσο, είχαμε τη δύναμη να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας για να τα διορθώσουμε. Πρώτος απ’ όλους μας αυτό το έκανε ο Καραμανλής με πολύ τόλμη. Λέμε δημοσίως πριν από τις εκλογές πράγματα που οι περισσότεροι πολιτικοί, ανεξαρτήτως κομματικών εντάξεων, δέχονται ότι είναι σωστά κατ’ ιδίαν. Και είμαστε αποφασισμένοι φυσικά να τα εφαρμόσουμε. Η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να ακολουθεί δικό της μοναχικό δρόμο ούτε να πειραματίζεται σε αυτή την κρίσιμη διεθνή συγκυρία, ούτε να περιμένει.

Όμως υπογραμμίζω ότι δε φοβόμαστε την σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ. Εμείς λέμε την αλήθεια, αυτοί λαϊκίζουν. Εμείς κάναμε την αυτοκριτική μας, αυτοί παριστάνουν ότι δεν άκουσαν για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου.
Εμείς κρατήσαμε την ανεργία στο 8,5% μέσα στην μεγάλη κρίση, αυτοί μας την παρέδωσαν στο 11,5%. Εμείς έχουμε αρχηγό που έχει αποδείξει τις ικανότητές του, εκείνοι πιστεύω πως όχι.


Τις εξαγγελίες Παπανδρέου στη ΔΕΘ πώς τις είδατε; Άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό για επαναδιαπραγμάτευση τόσο του ΟΤΕ όσο και της Ολυμπιακής

Ειλικρινά τον περίμενα περισσότερο φειδωλό σε υποσχέσεις και πιο συγκεκριμένο στις προτάσεις του.
Ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ προσπάθησε για άλλη μία φορά να είναι ευχάριστος και όχι χρήσιμος. Υποσχέθηκε στους πάντες τα πάντα και προσπάθησε να μας πείσει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση με παροχές αλλά και και να κάνει παροχές χωρίς χρήματα.
Τον διέψευσε όμως ο σοσιαλιστής κ. Αλμούνια την επόμενη μέρα με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο.
Για τον ΟΤΕ, το μόνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι για να ξαναπάρουν το 5% της επιχείρησης θα πρέπει να πληρώσουν 675 εκατ. ευρώ. Που θα τα βρουν τα χρήματα;
Σχετικά
με την Ολυμπιακή πρέπει να υπογραμμίσω ότι βρήκαμε επιτέλους μία μόνιμη και βιώσιμη λύση και οι φορολογούμενοι σταμάτησαν να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
Το ΠΑΣΟΚ αφού έκανε τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες
αποκρατικοποίησης, τώρα τάσσεται δια του αρχηγού του υπέρ ενός μεικτού σχήματος. Ωστόσο την ίδια ώρα επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Χρυσοχοϊδης, Δαμανάκη κ.α.) λένε περίπου ότι στην Ολυμπιακή ό,τι έγινε, σωστά έγινε.


Αυτά δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ανέτοιμο να κυβερνήσει. Παίρνουμε μεγάλο ρίσκο αν δώσουμε την κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Τα μηνύματα πάντως από την αγορά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ ήταν θετικά. Αντίθετα με τις αντιδράσεις στα όσα είπε ο πρωθυπουργός
Δεν συμφωνώ με την άποψή σας. Η αγορά γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Γνωρίζει, λοιπόν, ότι ο Καραμανλής λέει την αλήθεια και ότι η έλλειψη προετοιμασίας του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με τη δημαγωγική του στάση μπορεί να βάλει την αγορά σε περιπέτειες.
Κάποιοι πολίτες συγκυριακά μπορεί να παρασύρονται από τα ωραία λόγια, η αγορά, όμως, όχι.

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα στη ΝΔ αν χαθεί η εκλογική μάχη; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν δεδομένο ότι θα ανοίξει θέμα ηγεσίας.

Σας είπα, δίνουμε την μάχη για να την κερδίσουμε. Από εκεί και πέρα στο θέμα έχει απαντήσει ξεκάθαρα ο Κώστας Καραμανλής δηλώνοντας ότι δεν σκοπεύει να φύγει από την ηγεσία της Ν.Δ.
Επομένως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο