Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες – συνέντευξη στην εφημερίδα “ΑΓΟΡΑ”

xatzidakis 0915 180 b«Με όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα ο κ. Τσίπρας μετανιώνει πικρά που δεν έχει ήδη προκηρύξει εκλογές», τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας πως ο στόχος του προϋπολογισμού μας γυρίζει στο 2014. Αναφορικά με τις εξελίξεις στο ΣτΕ, εκφράζει την εμπιστοσύνη του ότι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας θα αποφασίσει με βάση την συνείδηση των δικαστών και όχι τη θέληση της κυβέρνησης. Τέλος,  επισημαίνει πως το χρέος δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, αλλά η λύση κρίσιμων ζητημάτων, όπως η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

 

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΑΓΟΡΑ”

        Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 αναμένεται να κλείσει στο 1,8% του ΑΕΠ σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 0,6% του ΑΕΠ για το 2016. Μήπως η οικονομία θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός; 

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού δείχνει ότι, δυστυχώς, δεν αλλάζει τίποτα στο μίγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Εμμένουν στην υπερφορολόγηση και βάζουν νέους φόρους 2,5 δις ευρώ. Φόροι στα καύσιμα, στη σταθερή τηλεφωνία, στα τσιγάρα κλπ. Φόροι ΣΥΡΙΖΑ που, βέβαια, δεν θα πληρώσουν οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι.

Αλλά με τον προϋπολογισμό του 2017 έχουμε και μια άλλη ομολογία της κυβέρνησης: ότι δηλαδή στόχος της για το ’17 είναι να επιστρέψει η οικονομία στο ’14! Να επιστρέψει δηλαδή σε ρυθμούς ανάπτυξης και να γίνει δοκιμαστική, έστω, έξοδος στις αγορές. Από το ’14 και έχουν ήδη χαθεί δύο χρόνια κατά τα οποία η χώρα θα μπορούσε να έχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης σύμφωνα με τις προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών και αυτό είναι ζημιά τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά.  Κυρίως όμως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών απέναντι στην κυβέρνηση. Προσέξτε: Όταν μόνοι τους δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζουν, ισχυριζόμενοι ότι τους επιβάλλεται απ’ έξω κ.ο.κ., πώς απαιτούν από τους τρίτους, τις αγορές και τους επενδυτές δηλαδή, να  εμπιστευτούν τη δική μας κυβέρνηση; 

Η κυβέρνηση τονίζει ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ανοίγει το δρόμο για το χρέος. Συμφωνείτε; Θα σχηματίσετε κοινό μέτωπο για αυτό το ζήτημα; 

Ακούω κι εγώ αυτούς τους αφελείς ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί δήθεν υπονόμευσης τους εθνικού μετώπου. Δηλαδή εμείς άραγε δεν είμαστε Έλληνες; Δεν είμαστε φορολογούμενοι; Δεν θέλουμε να πληρώσουμε λιγότερα για το χρέος;

Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνομαι ότι η κυβέρνηση βλέπει ως σανίδα σωτηρίας το θέμα του χρέους. Ωστόσο αυτή την ώρα το χρέος δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας.

Θυμίζω ότι το δημόσιο χρέος της χώρας ήδη έχει περικοπεί μια φορά το 2012, και μάλιστα κατά 130 δις ευρώ, αλλά το γεγονός αυτό δεν ήταν αρκετό από μόνο του για να βγούμε από την κρίση. Πρωτίστως απαιτείται η επανεκκίνηση της οικονομίας με την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα φέρουν μεροκάματο στο σπίτι.

Ξέρετε, σχεδόν κανένας επενδυτής για να επενδύσει στη χώρα δεν ρωτάει τι γίνεται με το χρέος. Το ζητούμενο είναι μια άλλη οικονομική πολιτική που θα στηρίζεται στο δίπτυχο χαμηλότεροι φόροι – χαμηλότερες δαπάνες. Με βελτίωση του κλίματος για την επιχειρηματικότητα, με οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων αλλά και με μια πολιτική αλλαγή που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις αγορές και στους επενδυτές.

Κύριε αντιπρόεδρε, πως κρίνετε τις πρόσφατες εξελίξεις στο ΣτΕ αναφορικά και με την εξέλιξη του διαγωνισμού των αδειών;           

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες –πέρα από τις όποιες νομικές περιπλοκές εμφανίζει – έχει καταρρεύσει πολιτικά και ηθικά. Οι χειρισμοί που έγιναν στο θέμα Καλογρίτσα και τα βοσκοτόπια, η αποκάλυψη του ρόλου της Attica Bank και μια σειρά από διαδικαστικά θέματα του διαγωνισμού  αποκάλυψαν τις ιδιοτελείς προθέσεις της κυβέρνησης. Το θέμα είναι, ούτως ή άλλως, ανοιχτό στο ΣτΕ και θέλω να πιστεύω ότι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας θα αποφασίσει για το ζήτημα αυτό χωρίς καθυστερήσεις. Και τιμώντας την παράδοση ειδικά αυτού του δικαστηρίου, δεν θα αποφασίσει με βάση την εκπεφρασμένη θέληση της κυβέρνησης, αλλά με βάση τη συνείδηση των δικαστών. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό, αφορά την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας και σ’ αυτές τις περιπτώσεις αυτό που έχει σημασία δεν είναι η ευχή του α ή του  β πολιτικού, αλλά το τι πράγματι επιτάσσει το σύνταγμα.  

Βλέπετε εκλογές σύντομα

Νομίζω ότι με όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα ο κ. Τσίπρας μετανιώνει πικρά που δεν έχει ήδη προκηρύξει εκλογές. Τώρα βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα και μπροστά σε πολλά αδιέξοδα. Ούτε ο ίδιος δεν ξέρει τι θα κάνει. Πάντως, από εδώ και πέρα, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην εξουσία η φθορά τους θα είναι ραγδαία και τελικά οι πρόωρες εκλογές αναπόφευκτες,

Πρέπει να υπάρξει ανανέωση των ψηφοδελτίων; 

Το αίτημα της ανανέωσης είναι πανίσχυρο στην κοινωνία και την κομματική βάση μας. Αυτό άλλωστε σηματοδοτεί η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ  και αυτή την εντολή έλαβε. Η πρωτοβουλία  που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας η ΝΔ θα ‘ρθει σε επαφή με νέα πολιτικά στελέχη, αλλά και η δημιουργία ουσιαστικά μιας μονάδας ανθρωπίνων πόρων μέσα στο κόμμα , δείχνει, πιστεύω, ένα νέο πνεύμα για τη διοίκηση του κόμματος, αλλά και ένα  άνοιγμα σε νέους ανθρώπους που δεν είχαν μέχρι σήμερα σχέση με την πολιτική.

Στόχος είναι η δημιουργική ανανέωση της ΝΔ, όχι με μεγάλα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες κινήσεις σαν κι αυτή που μόλις ανέφερα.   

Μετάβαση στο περιεχόμενο