Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Οι Ρομπέν των φτωχών έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους – συνέντευξη στην εφημερίδα Free Sunday

24 15420116736190Δριμεία κριτική στη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης έναντι των δανειστών ασκεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο η συμφωνία για το χρέος που θα προκύψει τελικά να είναι μεσοβέζικη.

 

1.      Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να μου πείτε πώς «μεταφράζετε» την απόφαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου για την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά καλλιέργησε υπερβολικές προσδοκίες για το Eurogroup της 22ας Μαΐου και βρέθηκε εκτεθειμένη. Ειδικά αυτή η δήλωση του κ. Τσίπρα για την περιβόητη γραβάτα! Η δήλωση αυτή δείχνει είτε ότι ο πρωθυπουργός έχει άγνοια της πραγματικότητας είτε ότι επιχείρησε μια συνειδητή προσπάθεια αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης ενόψει της ψήφισης του 4ου μνημονίου από τη Βουλή.

Από εκεί και πέρα, στο Eurogroup αυτό είχαμε το γνώριμο σκηνικό των τελευταίων μηνών. Από τη μία πλευρά τη διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ και από την άλλη την εξασθενημένη θέση της χώρας, διότι από την αρχή – το 2015 αλλά και μετά την περίοδο Βαρουφάκη – η κυβέρνηση δεν έχει μια αξιόπιστη στάση με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Μου φαίνεται αδιανόητο να μη βρεθεί κάποια άκρη, διότι αυτό θα είναι μια αχρείαστη και επικίνδυνη περιπλοκή, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την απέναντι πλευρά. Πέραν αυτού, έχουν υποχρέωση και οι εταίροι μας να κάνουν αυτά που πρέπει για την Ελλάδα και να τιμήσουν  τις συμφωνίες που είχαν ήδη υπογράψει από το 2012.

Βεβαίως, όπως πάνε τα πράγματα, η όποια λύση βρεθεί αργά ή γρήγορα για το χρέος θα είναι μια μεσοβέζική λύση που κλωτσάει το τενεκεδάκι παρακάτω, αλλά θα αφήνει ανοικτό το θέμα για τη χώρα.  Θα είναι μία λύση που θα στηρίζεται σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα – ακούγεται ένα σενάριο για 2% ή και ακόμα μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2060!!

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι  η κυβέρνηση θα πανηγυρίσει ότι και αν συμβεί. Έχουμε μια κυβέρνηση που είναι πάντα ευτυχής και νομίζω ότι ανεξαρτήτως της λύσεως θα εκδηλώσει και πάλι την ευτυχία της!

2. Με τα έως τώρα δεδομένα, θεωρείτε ότι άξιζε τον κόπο η μακρά διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος;

Η καθυστέρηση εκ των πραγμάτων δεν ήταν προς όφελος της χώρας, διότι εμπέδωσε ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας και προκάλεσε ζημιά στην οικονομία. Λόγω αυτής της κατάστασης, είχαμε σημαντική εκροή καταθέσεων, αύξηση κόκκινων δανείων και η χώρα ξαναβούτηξε στο πηγάδι της ύφεσης.

Πέραν αυτού, η κυβέρνηση υποτίθεται ότι διαπραγματευόταν  «ηρωικά» και «λεβέντικα» όλους αυτούς τους μήνες αλλά ποιο ήταν το αποτέλεσμα;  Ένα 4ο μνημόνιο για μισθωτούς και συνταξιούχους με μέτρα 5 δις. Από το ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης το ΔΝΤ ζητούσε συγκεκριμένα μέτρα και τελικά αυτά τα μέτρα ψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Επομένως  η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε εντελώς λανθασμένα και έχασε χρόνο χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Επιπλέον παρέτεινε τη διαπραγμάτευση για λόγους εσωτερικής πολιτικής – να έχει το χρόνο να κάνει «μασάζ» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την κοινή γνώμη – και αυτό πληρώθηκε με επιστροφή στην ύφεση!

4. Η κυβέρνηση, πάντως, κατηγορεί τη ΝΔ ότι σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης «ταυτίστηκε» με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών. Τι απαντάτε;

H κυβέρνηση βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και κάθε φορά που συμβαίνει αυτό επιτίθεται εναντίον της ΝΔ. Όσο δε μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στη ρητορική και τα έργα τους οι επιθέσεις αυτές γίνονται οξύτερες και κάποιες φορές και χυδαίες. Γι’ αυτό τώρα ισχυρίζονται ότι είμαστε λιγότερο πατριώτες από αυτούς. Αστειότητες!!

Ωστόσο τα επικοινωνιακά τρικ και οι προσπάθειες αποπροσανατολοσμού και παραπλάνησης πλέον δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Τους εκθέτουν ακόμα περισσότερο.

Ας δούμε την ουσία: Ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υποτίθεται ότι θα μας έβγαζαν από το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο και μέσα σε 2 χρόνια ψήφισαν 2 μνημόνια. Υποτίθεται ότι  θα προασπίζονταν  την κυριαρχία της χώρας και μας φόρτωσαν τον SSM για 35 χρόνια στις τράπεζες και το υπερταμείο για 99 χρόνια από σήμερα! Έταξαν υποσχέσεις 12 δις ευρώ και έχουν πάρει συνολικά μέτρα 14 δις!

Οι Ρομπέν των φτωχών έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους.

5. Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έφερε τέταρτο μνημόνιο, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλα τα μέτρα περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Τι συμβαίνει;

Τα μέτρα 5 δις που ψήφισε για μισθωτούς και συνταξιούχους η κυβέρνηση, δεν υπήρχαν στο 3ο μνημόνιο. Είναι νέα μέτρα που προέκυψαν στην πορεία εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση. Είναι επίσης μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018, και γι’ αυτό λέμε ότι αποτελούν ένα 4ο μνημόνιο. Τι άλλο είναι; Εκδρομή το Σαββατοκύριακο;

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτή η κυβέρνηση μας υποβάλει σε θυσίες χωρίς ελπίδα. Διότι λατρεύουν τους φόρους, αλλά απεχθάνονται τις μεταρρυθμίσεις, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Έτσι όμως δεν πάμε πουθενά.

Αν δεν στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε μια χώρα φιλική στις επενδύσεις δεν θα πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας ούτε θα δημιουργηθούν νέες δουλειές. Με αυτό τον τρόπο η χώρα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση.

6. Ζητάτε συνεχώς εκλογές και, αναρωτιέμαι, δεδομένων των περιορισμών που επιβάλλει το πρόγραμμα προσαρμογής, τι θα κάνατε διαφορετικό από τα όσα κάνει η κυβέρνηση;

Θα εφαρμόζαμε ένα άλλο μίγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ πέρυσι είχε παρουσιάσει τους βασικούς άξονες αυτής της πολιτικής και στην επόμενη ΔΕΘ θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για την οικονομία μ&

Μετάβαση στο περιεχόμενο