Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας έφεραν το 4ο Μνημόνιο – συνέντευξη στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”

“Πολιτική και όχι προσωπική” είναι η σύκρουση του με τον Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζει στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αποκαλύπτει τα πέντε βασικά νομοσχέδια που θα φέρει η ΝΔ μόλις αναλάβει τη δακυβέρνηση της χώρας.

 

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»

– Η σύγκρουση με τον Επίτροπο Μοσκοβισί έχει προσωπικά χαρακτηριστικά ή υπάρχει μια ευρύτερη αμφισβήτηση στη ΝΔ για τη στάση της Κομισιόν έναντι της ελληνικής κυβέρνησης;  

Δεν είναι προσωπικό, είναι πολιτικό! Η ίδια η απόφαση της Κομισιόν για την ένταξη της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας είναι εύγλωττη:   μιλάει για υψηλό δημόσιο χρέος, για υψηλό επίπεδο ανεργίας, για προβληματικό επιχειρηματικό περιβάλλον, για μεγάλο πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, για τη διατήρηση μέχρι σήμερα των capital controls, για το ότι η επιστροφή στις αγορές είναι εύθραυστη και για τους ευρύτερους κινδύνους χρηματοδοτικής και οικονομικής σταθερότητας. Αυτά τα είπε η Κομισιόν στις 11 Ιουλίου 2018! Τρείς μέρες πριν!

Επομένως καταλαβαίνω την ανάγκη για θετικές δηλώσεις – πάντοτε υπήρχαν – αλλά βλέπω και την πραγματικότητα.

Τι είχαμε στο 1ο, το 2ο και το 3ο μνημόνιο; Λεφτά και εποπτεία από τους πιστωτές και υποχρέωση για σκληρά μέτρα από τη δική μας πλευρά. Τι θα έχουμε από εδώ και πέρα; Λιγότερα λεφτά από τους πιστωτές (το λεγόμενο μαξιλαράκι ασφαλείας), αλλά και αυξημένη εποπτεία από την μεριά τους.  Ενώ από τη δική μας μεριά. λόγω της καταστάσεως που περιγράφει η Κομισιοόν, θα υπάρχουν, προνομοθετημένα άλλωστε,  σκληρά μέτρα.

Ε, όλο αυτό όπως και να το ονομάσουν,  οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ότι είναι ένα 4ο μνημόνιο.

 

– Ο δρόμος για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ άνοιξε. Μπορεί πλέον η ΝΔ να ανατρέψει τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ; 

 

Είδατε ότι μόλις προχθές άνοιξε ο δρόμος των Σκοπίων για το ΝΑΤΟ με υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου.

Η κυβέρνηση δημιούργησε άλλο ένα τετελεσμένο. Παρέδωσαν το ισχυρότερο ίσως διαπραγματευτικό όπλο της Ελλάδας, το «κλειδί» της Αθήνας για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Απεμπόλησαν δηλαδή το κεκτημένο του Βουκουρεστίου που προϋπέθετε συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Γι’ αυτό μιλήσαμε για τετελεσμένα τα οποία δημιουργούνται από τη συμφωνία των Πρεσπών. Γι’ αυτό κάναμε την πρόταση μομφής όταν έπρεπε. Και γι’ αυτό αναδείξαμε από την αρχή την πολιτική υποκρισία των ΑΝΕΛ που επέτρεψαν με τη στάση τους να προχωρήσει και να υλοποιηθεί σε ένα μέρος η συμφωνία των Πρεσπών.

Από εκεί και πέρα, η ΝΔ όπως είναι σήμερα απέναντι στην συμφωνία, θα είναι και αύριο, μετά τις εκλογές. Αυτό το ξεκαθάρισε πλήρως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επίσπευση των εκλογών βέβαια θα διευκολύνει την προσπάθειά μας, διότι δεν θα δημιουργηθούν και άλλα τετελεσμένα. Αυτή είναι άλλη μια δυσμενής συνέπεια όσο παρατείνεται ο βίος αυτής της κυβέρνησης.

– Αρκεί η μείωση της φορολογίας και η ταχύτερη αδειοδότηση επιχειρήσεων, που έχει υποσχεθεί η ΝΔ, για να έρθει το κύμα επενδύσεων που έχει ανάγκη η χώρα; 


Σχεδιάζουμε ένα ολόκληρο πλέγμα παρεμβάσεων -ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών- με στόχο να βελτιώσουμε το περιβάλλον της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, αλλά και να δημιουργήσουμε μια συνολικότερη θετική έκπληξη για τη χώρα στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται 5 βασικά νομοσχέδια: το φορολογικό., το αναπτυξιακό, του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης και της αναβάθμισης της εκπαίδευσης.

Σκοπός είναι να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά και τα βασικά νομοσχέδια να έχουν ψηφιστεί στο πρώτο εξάμηνο.

Με τις αλλαγές αυτές ι  θα μπούμε στο δρόμο της κανονικότητας και της Ευρώπης. Έτσι θα αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και θα βελτιώσουμε τη διαπραγματευτική θέση μας απέναντι στους δανειστές και τις αγορές.

 

– Η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τον Κλεισθένη. Εφόσον εκλεγείτε στην κυβέρνηση, θα αλλάξετε το νόμο έτσι ώστε να μην διεξαχθούν με απλή αναλογική οι προσεχείς δημοτικές εκλογές; 

 

Είναι η απλή αναλογική στους δήμους απάντηση στα προβλήματα της καθημερινότητας; Για να μπαχαλοποιηθούν και οι δήμοι που εν πάση περιπτώσει κρατούσαν ένα επίπεδο λειτουργίας: Για να έχουμε ανίσχυρούς δημάρχους που θα τρώνε περισσότερη ώρα στις συναλλαγές με τους δημοτικούς τους συμβούλους από ότι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα σκουπίδια, με τον ηλεκτροφωτισμό, με το πράσινο;

Η Νέα Δημοκρατία είναι προφανώς  απέναντι σ΄ αυτή  την  επιλογή.

Γι’ αυτό την καταψηφίσαμε στη Βουλή και θα την ανατρέψουμε.

Μπαχαλοποίηση στους δήμους, κίνδυνος ακυβερνησίας στη χώρα με τον άλλο νόμο για απλή αναλογική στις βουλευτικές εκλογές.

Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός του κ. Τσίπρα!

 

– Στο ζήτημα του μεταναστευτικού με ποιον συντάσσεται η ΝΔ στην Ευρώπη; Με την ήπια προσέγγιση της Άγγελα Μέρκελ ή με τους “σκληρούς” Όρμπαν και Κουρτ

Η  θέσεις της Ν. Δ είναι ξεκάθαρες. Είμαστε απέναντι στις ρατσιστικές προσεγγίσεις, χωρίς να θέλουμε φυσικά, όπως συμβαίνει επί ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι.

Είμαστε υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα της μετανάστευσης – πράγμα που δεν βλέπουμε μέχρι σήμερα – και αρνούμαστε τις προσεγγίσεις βάσει των οποίων ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλον.

Γιατί άραγε να είμαστε υπέρ του κ. Όρμπαν; Θα έπρεπε, πέραν όλων των άλλων, να είμαστε αφελείς. Ο κ. Όρμπαν θέλει να κρατήσουμε εμείς όλους τους μετανάστες και να μην πάρει εκείνος κανέναν!

Αντιθέτως εμείς  λέμε  ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος   από τη μετανάστευση και ζητούμε κάτι που είναι απολύτως δίκαιο: κάθε ευρωπαϊκή χώρα πρέπει, με βάση και τις οικονομικές της δυνάμεις, να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί.

Και αυτό αφορά και την κα Μέρκελ και τον κ. Όρμπαν και τον κ. Κουρτς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο