Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Οι θυσίες του ελληνικού λαού με αυτή την κυβέρνηση δεν έχουν αποτελέσματα – απευθυνόμενος στον Επίτροπο κ. Π. Μοσκοβισί

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αλήθεια είναι ότι οι θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός με αυτή την κυβέρνηση δεν έχουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση αυτή από τη μία επιμένει στην υπερφορολόγηση που πλήττει ιδιαίτερα τους αδύναμους, ενώ από την άλλη, καθυστερεί ή δυσφημεί τις διαρθρωτικές αλλαγές που μπορούν να εκσυγχρονίσουν την Οικονομία μας.

Κατά την τοποθέτησή του στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές – στο πλαίσιο της ομιλίας του Ευρωπαίου Επίτροπου Πιερ Μοσχοβισί – ο Κωστής Χατζηδάκης, κατέθεσε στοιχεία, που καταδεικνύουν τις αρνητικές “πρωτιές” της χώρας και επικαλέστηκε την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν η οποία παρουσιάζει μια σειρά από προβλήματα, όπως: Την καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις, το πρόβλημα της ΔΕΗ, την ελλιπή εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, την καθυστέρηση της πληρωμής του κράτους προς τους ιδιώτες, την αύξηση του ιδιωτικού χρέους, τα κόκκινα δάνεια κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης:

– Είμαστε πρώτοι ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ στην αύξηση φόρων (την περίοδο 2015-2017), ενώ οι έμμεσοι φόροι – τους οποίους πληρώνουν το ίδιο πλούσιοι και φτωχοί – αυξάνονται συγκριτικά περισσότερο από τους άμεσους.

– Οι τράπεζες έχουν χάσει το 90% της χρηματιστηριακής τους αξίας, με αποτέλεσμα η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση να πάει ουσιαστικά χαμένη.

– Παράλληλα, έχουμε το ευρωπαϊκό ρεκόρ στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να παραμένουν εγκλωβισμένοι, αλλά και τις τράπεζες να μην μπορούν να διοχετεύσουν ρευστότητα στην οικονομία για να γίνουν επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

– Στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας η χώρα μας, η οποία είχε ανέβει από την 100η θέση το 2012 στην 59η το 2015, φέτος έπεσε στην 72η θέση.

– Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, οι επενδύσεις – όπως αποτυπώνονται από τον Ακαθάριστο Σχηματισμό Παγίου Κεφαλαίου – βρίσκονται σχεδόν στο 1/3 του σημείου όπου βρίσκονταν το 2007, δύο χρόνια πριν την κρίση.

– Εκτός, δε, αυτών, η χώρα έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις μέχρι το 2060 για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που ήταν σε μνημόνιο και βγήκαν. Και, φυσικά, την παρουσία του υπερταμείου μέχρι το 2115.

“Δεν νομίζω ότι αυτή είναι μια εικόνα που θα έπρεπε να ικανοποιεί όποιον ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων”, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει άμεσα την στροφή στη σοβαρότητα και την αξιοπιστία και σε μια πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική. Παρατήρησε δε πως στην εποχή, κατά την οποία ο λαϊκισμός και ο ευρωσκεπτικισμός φουντώνει σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα δοκίμασε στην πράξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια τον λαϊκισμό, και για αυτό – όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης – απόφασή μας είναι να ακολουθήσουμε τον δρόμο του ρεαλισμού και των καλών ευρωπαϊκών πρακτικών.

“Στόχος μας είναι να δουλέψουμε σκληρά και να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την υγεία, την παιδεία” ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας πως ουσιαστικά μιλάμε για πράγματα που πέτυχαν αλλού, σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, που άφησαν πίσω τους τα μνημόνια και προχωράνε μπροστά.

“Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι η Ελλάδα αξίζει κάτι καλύτερο από το σημερινό τέλμα. Αξίζει να εκμεταλλευτεί τις τεράστιες δυνατότητές της και να προχωρήσει μπροστά. Και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να την βοηθήσουμε να κάνει, με την ισχυρή εντολή που θα μας δώσει φέτος ο ελληνικός λαός” κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Ομιλία Κωστή Χατζηδάκη  ( εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας) στην  κοινή συνεδρίαση της Διαρκών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου

Κύριε Επίτροπε, κ. Moscovici, ξέρω ότι είστε υποστηρικτής της Ελλάδας και των προσπαθειών της. Το είχα ζήσει ως Υπουργός Ανάπτυξης εγώ, όταν εσείς τότε ήσασταν Υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας. Επομένως, γνωρίζουμε ότι θέλετε να βοηθήσετε τη χώρα μας να υπερβεί την κρίση και αυτό το αναγνωρίζω παρά τις όποιες φυσικά διαφορές, πολιτικές και ιδεολογικές που υπάρχουν μεταξύ μας.

Στο πλαίσιο κύριε Επίτροπε, μιας ειλικρινούς συζήτησης, πιστεύω ότι κάθε καλόπιστος παρατηρητής, θα συμφωνούσε σε μια σειρά από αλήθειες. Πρώτα απ’ όλα, είναι αλήθεια, το δέχομαι, το έχω επισημάνει στη Βουλή των Ελλήνων, ότι παλαιότερα η χώρα ζούσε πάνω από τις δυνάμεις της. Είναι επίσης αλήθεια, ότι μετά την κρίση έγινε μια μεγάλη προσπάθεια προσαρμογής που έφερε σημαντικά αποτελέσματα το 2014. Είναι ακόμη μια αλήθεια ότι η σημερινή Κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία με υποσχέσεις που δεν είχαν φυσικά καμία επαφή με την πραγματικότητα. Είναι αλήθεια ότι όταν έκαναν στροφή πριν ρίξουν τη χώρα στο γκρεμό το καλοκαίρι του 2015, η ευρωπαϊκή αντιπολίτευση της χώρας τους προσέφερε βοήθεια χωρίς καμία προϋπόθεση, έτσι ώστε η χώρα να συνεχίσει την πορεία της στο ευρώ.

Δυστυχώς, όμως, είναι αλήθεια ότι και οι θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός με αυτήν την Κυβέρνηση, δεν έχουν αντίστοιχα αποτελέσματα, διότι από τη μια αυτή η Κυβέρνηση επιμένει στην υπερφορολόγηση που διαλύει τον παραγωγικό ιστό της χώρας και από την άλλη, καθυστερεί ή δυσφημεί μόνη της τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που μπορούν να εκσυγχρονίσουν την οικονομία μας. Δεν το λέω εγώ, το λένε τα στοιχεία και σε στοιχεία θα αναφερθώ.

Πρώτα απ’ όλα, είμαστε πρώτοι ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ στην αύξηση των φόρων στην περίοδο 2015 – 2018, ενώ οι έμμεσοι φόροι, τους οποίους πληρώνουν το ίδιο οι πλούσιοι και οι φτωχοί, αυξάνονται συγκριτικά περισσότερο από τους άμεσους. Δεύτερον, είναι αναντίρρητο ότι οι τράπεζες έχουν χάσει το 90% της χρηματιστηριακής τους αξίας από το 2015 και μετά, μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, που προέκυψε λόγω των χειρισμών του κ. Βαρουφάκη, με αποτέλεσμα, τελικά τα λεφτά των φορολογουμένων σε αυτήν την ανακεφαλαιοποίηση να πάνε χαμένα. Τρίτον, έχουμε παράλληλα ευρωπαϊκό ρεκόρ στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, 4,5% είναι ο μέσος όρος και εμείς έχουμε 43% στα ανοίγματα, με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αγκομαχούν, αλλά και οι τράπεζες να μη μπορούν να διοχετεύσουν την αναγκαία ρευστότητα στην οικονομία. Και φυσικά, να μην μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις στη χώρα.

Στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας παρά τα καλά λόγια των Βρυξελλών, στην Παγκόσμια Τράπεζα αν δείτε, θα διαπιστώσετε ότι ενώ το 2012 ήμασταν στην 100η θέση και φθάσαμε το 2015 στην 59η θέση, στη συνέχεια, έχουμε κατρακυλήσει στην 72η θέση. Φυσικά, ως αποτέλεσμα όλων αυτών που περιέγραψα στις επενδύσεις, όπως αποτυπώνονται από τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, βρισκόμαστε στην Ελλάδα σχεδόν στο 1/3 του σημείου που βρίσκονταν οι επενδύσεις σε απόλυτους αριθμούς το 2007. Δηλαδή, 2 χρόνια πριν η Ελλάδα πέσει στην κρίση. Άλλωστε και η ίδια η Κομισιόν στην Έκθεσή της, η οποία δημοσιεύτηκε χθες, σημειώνει με το δικό της τρόπο μια σειρά από προβλήματα, την καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις, το πρόβλημα με τη ΔΕΗ, την ελλιπή εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την καθυστέρηση στις πληρωμές του κράτους προς τους ιδιώτες, την αύξηση του ιδιωτικού χρέους, κάθε μήνα αυξάνεται το χρέος των πολιτών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα κόκκινα δάνεια κ.ο.κ..

Μετάβαση στο περιεχόμενο