Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ολομέλεια Βουλής: Τοποθέτηση για πολυνομοσχέδιο Υπ. Οικονομικών

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΙΚ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ξεκινήσω την τοποθέτησή μου λέγοντας, κύριοι συνάδελφοι, πως πραγματικά ζούμε σε μια πρωτοφανή κρίση και οι ώρες που βιώνουμε και που θα ζήσουμε τις επόμενες μέρες δεν είναι καθόλου από τις συνηθισμένες. Έχουμε συνηθίσει να αναφερόμαστε σε κρίσεις και σε προβλήματα. Τώρα όμως πραγματικά ζούμε μια από τις κρισιμότερες περιόδους της μεταπολίτευσης.
Αν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων δεν εξελιχθούν καλά, καταλαβαίνετε ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε μια πολύ σοβαρότερη και ενδεχομένως ανεξέλεγκτη κρίση. Αυτά οφείλουμε να τα συνειδητοποιούμε, να τα γνωρίζουμε, όταν συζητάμε δημόσια και όταν ψηφίζουμε στη Βουλή των Ελλήνων.
Δε φτάσαμε τυχαία εδώ. Χωρίς καμία αμφιβολία είχαν γίνει λάθη και στο παρελθόν. Έγιναν, όμως, πολύ σοβαρά λάθη την τελευταία διετία, με αποκορύφωμα την κίνηση για το δημοψήφισμα που είχε την αντίδραση που όλοι ζήσαμε από την πλευρά των εταίρων μας και μας οδήγησε στο να απειλούμαστε να βρεθούμε και εκτός Ευρωζώνης.
Μπροστά σ’ αυτές τις συνθήκες η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της, Αντώνης Σαμαράς, έβαλαν πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον. Έβαλαν πάνω απ’ όλα την ομαλή πορεία του τόπου και γι’ αυτό αποφάσισαν να στηρίξουν την Κυβέρνηση Παπαδήμου προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση που είναι αναγκαία για τη χώρα, έτσι ώστε στη συνέχεια η Ελλάδα να οδηγηθεί με ασφάλεια στις εκλογές και οι Έλληνες πολίτες να δώσουν εντολή για ένα καινούριο ξεκίνημα της χώρας.
Στο σχέδιο νόμου που συζητάμε αντανακλάται αυτή η πραγματικότητα. Αν ψάξετε τις διατάξεις του θα δείτε ότι έχουμε να κάνουμε με κάποιες απαιτήσεις της Τρόικας. Θα δείτε ότι έχουμε να κάνουμε με κάποιες πιεστικές ανάγκες για τη λειτουργία σε καθημερινή βάση της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας. Αλλά, προφανώς, θα δείτε ότι έχουμε να κάνουμε και με κάποιες εσφαλμένες επιλογές της τελευταίας διετίας, των οποίων οι αρνητικές επιπτώσεις επιχειρείται να απαλυνθούν.
Η Νέα Δημοκρατία, που δεν είχε συμμετοχή στις εσφαλμένες αυτές επιλογές και αντίθετα προειδοποιούσε την προηγούμενη Κυβέρνηση για τα λάθη της, θα μπορούσε να πει με μια στενή κομματική οπτική «έτσι όπως τα κάνατε διαχειριστείτε τα τώρα». Δεν το λέμε όμως. Δεν το λέμε γιατί είμαστε κόμμα εθνικής ευθύνης. Είμαστε το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και υπέρτατος νόμος για μας είναι η σωτηρία της πατρίδας.
Βασικός κατευθυντήριος άξονας είναι να ξεπεραστούν οι μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως και να οδηγηθούμε με ασφάλεια στις εκλογές. Θέλουμε να ξεπεραστούν οι κάβοι της ανταλλαγής των ομολόγων και της νέας δανειακής σύμβασης, να γίνουν τα απαραίτητα οχυρωματικά έργα και ο τόπος στη συνέχεια να προχωρήσει σε μια σχετικά ομαλότερη περίοδο.
Με βάση, λοιπόν, αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε να στηρίξουμε κατ’ αρχήν το νομοσχέδιο, να το υπερψηφίσουμε. Θα αναφερθώ στη συνέχεια ενδεικτικά σε διατάξεις με τις οποίες συμφωνούμε. Αλλά θα αναφερθώ και σε διατάξεις για τις οποίες εξακολουθούμε να έχουμε ενστάσεις. Δε θα παρουσιάσω απλά τις ενστάσεις μας αλλά και αντιπροτάσεις, προκειμένου να τις ακούσουν οι αρμόδιοι υπουργοί για να καταλήξουμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συγκλίσεις.
Γίνομαι λοιπόν πολύ συγκεκριμένος. Στηρίζουμε τις διατάξεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, γιατί η κατάσταση σε σχέση με τη φοροδοτική ικανότητα πολλών κοινωνικών ομάδων έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Είναι ανάγκη να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις, αλλά είναι ανάγκη από την πλευρά της Κυβέρνησης να γίνει και κάθε προσπάθεια για να λειτουργήσουν ομαλά οι εφορίες, για να υπάρχει καλύτερη απόδοση όλων των οργανισμών που σχετίζονται μ’ αυτά.
Θα στηρίξουμε, για παράδειγμα, τις διατάξεις για το γενικό εμπορικό μητρώο που έρχονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τις θεωρούμε αναγκαίες για ένα σύγχρονο θεσμό. Θα στηρίξουμε σε γενικές γραμμές –υπάρχουν εξαιρέσεις στις οποίες θα αναφερθώ- τις διατάξεις για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Θεωρούμε πως αυτές οι διατάξεις, που είναι σε τούτο εδώ το νομοσχέδιο, κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Άλλωστε, συγκεντρώνουν την αποδοχή πολλών κοινωνικών φορέων.
Φυσικά, θα στηρίξουμε τη ρύθμιση για τις οδικές μεταφορές, για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.
Η Νέα Δημοκρατία ήταν από την αρχή υπέρ της απελευθέρωσης των οδικών μεταφορών. Αυτή την ώρα γίνονται, με τη συναίνεση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση Παπαδήμου και με πρωτοβουλία, πρέπει να πω, της Νέας Δημοκρατίας, κάποιες διορθώσεις οι οποίες κινούνται σε σωστή κατεύθυνση. Γίνεται απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών με κανόνες. Γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τη συγκεκριμένη διάταξη.
Στηρίζουμε, επίσης, και ρυθμίσεις που στοχεύουν να καλύψουν προβλήματα της τελευταίας διετίας. Παράδειγμα, η ρύθμιση για την Αρχή των Δημοσίων Συμβάσεων.
Είχαμε ψηφίσει τη διάταξη αυτή το περασμένο καλοκαίρι. Δυστυχώς, όμως, το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν κατόρθωσε, στους μήνες που πέρασαν, να προετοιμαστεί, έτσι ώστε η Αρχή να ξεκινήσει να λειτουργεί από το ξεκίνημα της χρονιάς αυτής.
Δεν μπορούμε παρά να υπερψηφίσουμε τη διάταξη αυτή, τονίζοντας, όμως, κύριε Υπουργέ, πως υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτή την καθυστέρηση. Μακάρι, βέβαια, να ήταν μόνο αυτές οι ευθύνες. Μακάρι, να ήταν το μόνο λάθος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τέτοιου είδους καθυστερήσεις. Η κατάσταση δεν θα είχε φτάσει εδώ που έφτασε. Δεν μπορούμε, όμως, παρά να σημειώσουμε και αυτή την καθυστέρηση.
Με την ίδια λογική στηρίζουμε και τις εξαιρέσεις που εισάγονται από το μέτρο για την εφεδρεία, σημειώνοντας, όμως, πως εμείς είχαμε άλλη λογική στη συγκεκριμένη ρύθμιση από την αρχή, την οποία είχαμε επισημάνει, σημειώνοντας, όμως, επίσης, ότι ο ίδιος αρμόδιος Υπουργός πριν από μία εβδομάδα βγήκε δημόσια και κατέκρινε το μέτρο που ο ίδιος εισηγήθηκε και προώθησε στο Υπουργικό Συμβούλιο, το μέτρο της εφεδρείας.
Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν ότι δεν υπήρχε πυξίδα, δεν υπήρχε καμία απολύτως κατεύθυνση.
Έρχομαι τώρα, στο χρόνο που απομένει, στις ενστάσεις και στις παρατηρήσεις που έχουμε για επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου.
Πρώτα απ’ όλα, έχουμε ένσταση για τη διάταξη που αφορά στις ενδοομιλικές συναλλαγές, στις χρεοπιστώσεις, δηλαδή, που γίνονται μεταξύ μεγάλων εταιρειών –πολυεθνικών ή μη- εταιρειών που έχουν θυγατρικές εταιρείες, έτσι ώστε με κάποιους επιδέξιους τρόπους να καταβάλουν λιγότερους φόρους και να κάνουν φοροδιαφυγή.
Η διάταξη που φέρνει η Κυβέρνηση έχει να κάνει με τη μείωση των προστίμων σε περίπτωση καθυστέρησης υποβολής των φακέλων. Δεν νομίζουμε ότι αυτό είναι το επείγον και το πρωτεύον. Το επείγον και το πρωτεύον είναι ο θεσμός να λειτουργήσει.
Υπάρχουν δύο νόμοι. Μπορεί να έπρεπε να υπάρχει ένας, αλλά υπάρχουν δύο νόμοι. Ένας του 2008, του Υπουργείου Ανάπτυξης κι ένας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, του 2009. Μέχρι σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από τρία χρόνια ισχύος αυτών των νόμων, έχει ελεγχθεί πλήρως ένας φάκελος, διότι οι έλεγχοι γίνονται από δύο Υπουργεία, τα δύο Υπουργεία δεν είναι συντονισμένα και το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει έναν υπάλληλο, καλό υπάλληλο –τυχαίνει γι’ αυτό τον άνθρωπο να έχω ακούσει από πολλές πλευρές θετικές γνώμες- που προφανώς, όμως, δεν φτάνει.
Άρα, ενώ από τη μία πλευρά ζητούμε από τους πολίτες να υποστούν θυσίες σε σχέση με τους φόρους, την ίδια στιγμή στο μέτωπο αυτό, που έχουμε να κάνουμε ξεκάθαρα με φοροδιαφυγή, το κράτος δεν έχει κάνει αυτά τα οποία θα έπρεπε να κάνει.
Επίσης, δεν έχει κάνει και τίποτα στο ζήτημα του λαθρεμπορίου καυσίμων και των ρυθμίσεων -που έτυχε, μάλιστα, εγώ να τις έχω εισαγάγει όταν ήμουν Υπουργός Ανάπτυξης- για τον έλεγχο τον ηλεκτρονικό σε όλο το κύκλωμα της διακίνησης και της εμπορίας καυσίμων, που κι εκεί υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή.
Πρέπει, λοιπόν, επειγόντως να στρέψετε την προσοχή σας προς τα εκεί, διότι στο τέλος μπορεί να υπάρξει κοινωνική έκρηξη. Δεν μπορεί συνέχεια να ζητούμε από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους να σηκώνουν βάρη όταν, από την άλλη πλευρά, έχουμε το σκάνδαλο των ενδοομιλικών συναλλαγών, έχουμε το σκάνδαλο του λαθρεμπορίου με το πετρέλαιο. Σε αυτό θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι.
Η δεύτερη ένσταση έχει να κάνει με τις αποσπασματικές φορολογικές ρυθμίσεις, που έρχονται στο άρθρο 4, σε σχέση με τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης.
Ο Πρόεδρός μας έχει μιλήσει γι’ αυτό κι έχει υποστηρίξει την ιδέα, λέγοντας, μάλιστα, ότι μπορούν οι πολίτες που υπάγονται σε αυτές τις ρυθμίσεις, να διαλέγουν ανάμεσα σε αυτή την προσέγγιση και στην κλασική φορολογική μέθοδο.
Εδώ τι κάνει η Κυβέρνηση; Ενώ επίκειται η κατάθεση φορολογικού νομοσχεδίου, στο οποίο έχουμε πει ότι θα συμβάλλουμε δημιουργικά συμμετέχοντας στο διάλογο αυτό, με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, έρχεται και φέρνει μία αποσπασματική ρύθμιση.
Εμείς θεωρούμε πως το ζήτημα πρέπει να ρυθμιστεί και, μάλιστα, το ταχύτερο και πριν από τις εκλογές -προφανώς στο χρόνο που απομένει- με διακομματική συναίνεση. Είμαστε στη διάθεσή σας να το συζητήσουμε. Θεωρούμε, όμως, πως ακόμα μια αποσπασματική ρύθμιση δεν οδηγεί πουθενά κι έχει τον κίνδυνο να τροποποιηθεί ξανά σε μερικές ημέρες.
Ζητήσαμε να μας εξηγηθεί για ποιο λόγο έρχεται αυτή η ρύθμιση επειγόντως. Ούτε αυτή την εξήγηση δεν πήραμε.
Επομένως, επαναλαμβάνοντας ότι υποστηρίζουμε την ιδέα και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη διαμόρφωση των αναγκαίων ρυθμίσεων και πριν από τις εκλογές, θέλουμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο το Υπουργείο Οικονομικών επιμένει προς αυτή την κατεύθυνση. Και νομίζω πως είμαστε πολύ συγκεκριμένοι.
Η τρίτη παρατήρηση έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις του άρθρου 7 λόγω της εμπλοκής χρηματιστηριακών εταιρειών στις αποκρατικοποιήσεις. Κι εδώ ζητήσαμε εξηγήσεις. Τις ζήτησα δύο φορές. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια εξήγηση. Ελπίζω μέχρι το τέλος αυτής της συζήτησης να δοθούν εξηγήσεις, γιατί διαφορετικά θα καταψηφίσουμε το άρθρο.
Εδώ προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων εμπλέκονται χρηματιστηριακές εταιρείες.
Είπα και στη συζήτηση στην Επιτροπή ότι θα μπορούσα να καταλάβω τη διάταξη αυτή αν επρόκειτο για μία συμμετοχή του κράτους σε μία εταιρεία της τάξεως του 0,5%, 1%, 2%, όπου πρέπει να διευκολυνθεί η διαδικασία. Ας πάρουμε, όμως, την περίπτωση της ΔΕΗ, όπου το ΠΑΣΟΚ είχε πει ότι θα ήθελε –για εμάς ήταν λάθος αυτή η προσέγγιση, αλλά είναι άλλη ιστορία- να πουλήσει μέσω Χρηματιστηρίου το 17%. Θα ξεχάσετε την κλασική διαδικασία της αποκρατικοποίησης, που δεν έχει αμφισβητηθεί μέχρι στιγμής –ξέρουμε ότι υπάρχουν σύμβουλοι αποκρατικοποίησης, νομικά γραφεία, μεγάλες διεθνείς εταιρείες, διαδικασίες μέσω της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων διαφανείς, στηριγμένες σε νόμους- και θα πάτε σε μία χρηματιστηριακή εταιρεία;
Το είπα, το ξαναείπα. Δεν νομίζω ότι κανένας από εσάς άκουσε καμία εξήγηση από το Υπουργείο Οικονομικών. Ε, κάποιος οφείλει να μας εξηγήσει γιατί έρχεται αυτή η ρύθμιση. Πιθανόν να υπάρχει κάποια απάντηση την οποία δεν μπορούμε να φανταστούμε. Δικαιούμαστε, όμως, να έχουμε αυτή την απάντηση.
Η επόμενη παρατήρηση αφορά στις ρυθμίσεις που γίνονται για τις δικηγορικές εταιρείες και την τελευταία ρύθμιση που έφερε προχθές ο Υπουργός Οικονομικών σε σχέση με το νόμο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
Εμείς από θέση αρχής και ιδεολογικά είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων. Άλλωστε, στηρίζουμε τη ρύθμιση, την πολύ συγκεκριμένη, στην οποία συμβάλλαμε, για τις οδικές μεταφορές. Θέλουμε, όμως, εδώ να υπάρχει διάλογος, να υπάρχει εξήγηση, να υπάρχει κατανόηση των ρυθμίσεων. Διότι τα αρμόδια Υπουργεία φέρνουν τη μία ρύθμιση μετά την άλλη, τροποποιούν τις προηγούμενες ρυθμίσεις τους, δημιουργούνται συγχύσεις, υπάρχουν αντιδράσεις από επαγγελματικές ομάδες, στη συνέχεια μας λέγεται ότι υπάρχει πίεση από την τρόικα.
Είναι καλό, λοιπόν, τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο και ο κ. Παπαϊωάννου, να εξηγήσουν στο Σώμα τους λόγους για τους οποίους εισάγονται αυτές οι ρυθμίσεις, προκειμένου να υπάρχει πληρέστερη εικόνα και των ενδιαφερόμενων κοινωνικών ομάδων, αλλά και των συναδέλφων.
Επίσης, θέλω να σταθώ στο ζήτημα των συγχωνεύσεων φορέων του Υπουργείου Ανάπτυξης για να πω ότι εδώ πραγματικά είναι το αποκορύφωμα της σύγχυσης. Αν δουν οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας τις ρυθμίσεις που είχαν ψηφίσει σε σχέση με τους μικρομεσαίους θα δουν ότι πέρσι είχαν ψηφίσει μια διάταξη με βάση την οποία στο ΕΛΚΕΔΕ, που είναι θυγατρική του ΕΟΜΜΕΧ, συγχωνεύονταν πέντε – έξι άλλες μικρότερες εταιρείες, το Κέντρο για τη Γούνα, για την Αργιλομάζα, για την Αργυροχρυσοχοΐα, κλπ. Αφού η Κυβέρνηση τότε πανηγύρισε για αυτές τις ρυθμίσεις τώρα έρχεται άλλη ρύθμιση με βάση την οποία καταργείται και ο ίδιος ο πόλος συγχώνευσης, όχι μόνο οι άλλες οι μικρότερες εταιρείες, αλλά και το ΕΛΚΕΔΕ καταργείται πλήρως και ο ΕΟΜΜΕΧ έχει μια περίεργη τύχη. Οι υπάλληλοι του μεταφέρονται εν μέρει στο ΕΤΕΑΝ και οι αρμοδιότητες του δεν ακολουθούν τους υπαλλήλους και φεύγουν προς τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.
Δεν έχω χρόνο να διεκτραγωδήσω περισσότερο αυτήν την ιλαροτραγωδία. Θέλω να πω, όμως, ότι η θέση η δική μας είναι σαφής. Ναι, θέλουμε δραστικές συγχωνεύσεις, θέλουμε περιορισμό του δημοσίου. Γι’ αυτό το λόγο είχαμε μιλήσει από την αρχή καταθέτοντας μια ξεκάθαρη πρόταση, που διερωτώμαι γιατί δεν γίνεται δεκτή από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Είχαμε προτείνει να υπάρχει Ενιαίος Φορέας Μικρομεσαίων, ο οποίος να ασχολείται με τα θέματα ενημέρωσης, με τα θέματα δανειοδότησης και με τις κλαδικές πολιτικές, ένας μόνο φορέας μικρομεσαίων με συγχώνευση όλων των υπολοίπων.
Την ίδια αντίληψη έχουμε και για τα ζητήματα της ποιότητας, όπου πάλι η Κυβέρνηση κάνει κάποιες αποσπασματικές ρυθμίσεις. Εμείς θέλουμε έναν πάλι μόνο ενιαίο φορέα, ο οποίος θα ασχολείται με τα ζητήματα τυποποίησης, διαπίστευσης και μετρολογίας με μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας στα θέματα εποπτείας της αγοράς και με αντίστοιχη μεταφορά πόρων για να στηριχθεί.
Οι προτάσεις μας είναι πάρα πολύ απλές. Δυστυχώς, το Υπουργείο Ανάπτυξης παρότι σε κάποιο βαθμό προσπαθεί να διορθώσει προηγούμενα λάθη και σε σχέση με άλλες προηγούμενες ρυθμίσεις και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις έχουμε μια πρόοδο, επιμένει να κινείται σε λάθος κατεύθυνση.
Ακατανόητη, επίσης, κύριε Πρόεδρε, είναι για εμάς η ρύθμιση, την οποία επιμένει να κρατάει ο Υπουργός Εργασίας, στο άρθρο 27 ως προς ένα επικουρικό ταμείο, το οποίο αρνείται να δώσει τα αρχεία του. Εκεί για να τιμωρήσει τη διοίκηση του ταμείου, τελικώς τιμωρεί τους ασφαλισμένους, λέγοντας ότι οι ασφαλισμένοι αυτού του ταμείου ενόσω η διοίκηση κρατάει τη στάση που κρατάει δεν θα πάρουν συντάξεις. Λοιπόν, είναι λάθος προσέγγιση. Είναι κλασσική προσέγγιση του τύπου «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι». Θα έπρεπε και ποινικά να τιμωρηθεί και άμεσα να τιμωρηθεί η διοίκηση του ταμείου, όχι να στερηθούν τις συντάξεις τους οι συνταξιούχοι αυτού του ταμείου. Το παρατηρήσαμε στον κύριο Υπουργό, στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή και δεν είχαμε κάποια απάντηση.
Κύριε Πρόεδρε, κλείνω συμπεραίνοντας τα εξής: Εμείς υπερψηφίζουμε για τους λόγους που εξήγησα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά με τη στάση μας προφανώς δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση ούτε να διαγραφούν, ούτε να παραγραφούν οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ της τελευταίας διετίας, ευθύνες που συνδέονται με δεκαπέντε φορολογικά νομοσχέδια και με μια συνεχή «φοροκαταιγίδα», η οποία οδήγησε την Ελλάδα στην ύφεση και την ανεργία, ευθύνες που συνδέονται με ένα απολύτως πρόχειρο και αναποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η μείζον παρέμβαση στο ζήτημα της εφεδρείας, ρυθμίσεις που τελικά έτσι όπως εφαρμόστηκαν οδήγησαν σε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά τα οποία επιχείρησαν να λύσουν.
Ευθύνες που εκτείνονται και στον κρίσιμο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, τον οποίο αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπου ενώ θεωρητικά δήθεν το θέμα είχε λυθεί οριστικά και αμετάκλητα το 2010, είχαμε στη συνέχεια νέες παρεμβάσεις και έχουμε και σήμερα νέες παρεμβάσεις για να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Κύριε Πρόεδρε, δεν ισχυριστήκαμε ότι για όλα αυτά τα κρίσιμα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε πιστεύουμε πως εμείς στο παρελθόν δεν διαπράξαμε λάθη. Θεωρούμε, όμως -και νομίζω πως το πιστεύουν πια και οι θανατικοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ- ότι η κατάσταση μεταξύ του 2009 και του 2011 – 2012 χειροτέρευσε και χειροτέρευσε δραματικά.
Αυτήν την ώρα, όμως, το προέχον είναι η σωτηρία της πατρίδας και με αυτό το πνεύμα θα τοποθετηθούμε στις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου. Γι’ αυτό το υπερψηφίζουμε, αλλά προφανώς τις απόψεις μας τις διατηρούμε και ο ελληνικός λαός θα κατανείμει ευθύνες στις εκλογές που θα γίνουν μόλις η πατρίδα μας -πολύ σύντομα με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί- ξεπεράσει τους κάβους που έχει μπροστά της.
Ευχαριστώ πολύ.
bouli_120x80

bouli_120x80“…Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα εθνικής ευθύνης. Είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και υπέρτατος νόμος για μας είναι η σωτηρία της πατρίδας. Βασικός κατευθυντήριος άξονας είναι να ξεπεραστούν οι μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες και να οδηγηθούμε με ασφάλεια στις εκλογές…

Τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 – 2015» στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων
18 Ιανουαρίου 2012

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.Θα ξεκινήσω την τοποθέτησή μου λέγοντας, κύριοι συνάδελφοι, πως πραγματικά ζούμε σε μια πρωτοφανή κρίση και οι ώρες που βιώνουμε και που θα ζήσουμε τις επόμενες μέρες δεν είναι καθόλου από τις συνηθισμένες. Έχουμε συνηθίσει να αναφερόμαστε σε κρίσεις και σε προβλήματα. Τώρα όμως πραγματικά ζούμε μια από τις κρισιμότερες περιόδους της μεταπολίτευσης. 

Αν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων δεν εξελιχθούν καλά, καταλαβαίνετε ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε μια πολύ σοβαρότερη και ενδεχομένως ανεξέλεγκτη κρίση. Αυτά οφείλουμε να τα συνειδητοποιούμε, να τα γνωρίζουμε, όταν συζητάμε δημόσια και όταν ψηφίζουμε στη Βουλή των Ελλήνων. 

Δε φτάσαμε τυχαία εδώ. Χωρίς καμία αμφιβολία είχαν γίνει λάθη και στο παρελθόν. Έγιναν, όμως, πολύ σοβαρά λάθη την τελευταία διετία, με αποκορύφωμα την κίνηση για το δημοψήφισμα που είχε την αντίδραση που όλοι ζήσαμε από την πλευρά των εταίρων μας και μας οδήγησε στο να απειλούμαστε να βρεθούμε και εκτός Ευρωζώνης. 

Μπροστά σ’ αυτές τις συνθήκες η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της, Αντώνης Σαμαράς, έβαλαν πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον. Έβαλαν πάνω απ’ όλα την ομαλή πορεία του τόπου και γι’ αυτό αποφάσισαν να στηρίξουν την Κυβέρνηση Παπαδήμου προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση που είναι αναγκαία για τη χώρα, έτσι ώστε στη συνέχεια η Ελλάδα να οδηγηθεί με ασφάλεια στις εκλογές και οι Έλληνες πολίτες να δώσουν εντολή για ένα καινούριο ξεκίνημα της χώρας.

Στο σχέδιο νόμου που συζητάμε αντανακλάται αυτή η πραγματικότητα. Αν ψάξετε τις διατάξεις του θα δείτε ότι έχουμε να κάνουμε με κάποιες απαιτήσεις της Τρόικας. Θα δείτε ότι έχουμε να κάνουμε με κάποιες πιεστικές ανάγκες για τη λειτουργία σε καθημερινή βάση της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας. Αλλά, προφανώς, θα δείτε ότι έχουμε να κάνουμε και με κάποιες εσφαλμένες επιλογές της τελευταίας διετίας, των οποίων οι αρνητικές επιπτώσεις επιχειρείται να απαλυνθούν. 

Η Νέα Δημοκρατία, που δεν είχε συμμετοχή στις εσφαλμένες αυτές επιλογές και αντίθετα προειδοποιούσε την προηγούμενη Κυβέρνηση για τα λάθη της, θα μπορούσε να πει με μια στενή κομματική οπτική «έτσι όπως τα κάνατε διαχειριστείτε τα τώρα». Δεν το λέμε όμως. Δεν το λέμε γιατί είμαστε κόμμα εθνικής ευθύνης. Είμαστε το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και υπέρτατος νόμος για μας είναι η σωτηρία της πατρίδας. 

Βασικός κατευθυντήριος άξονας είναι να ξεπεραστούν οι μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως και να οδηγηθούμε με ασφάλεια στις εκλογές. Θέλουμε να ξεπεραστούν οι κάβοι της ανταλλαγής των ομολόγων και της νέας δανειακής σύμβασης, να γίνουν τα απαραίτητα οχυρωματικά έργα και ο τόπος στη συνέχεια να προχωρήσει σε μια σχετικά ομαλότερη περίοδο. 

Με βάση, λοιπόν, αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε να στηρίξουμε κατ’ αρχήν το νομοσχέδιο, να το υπερψηφίσουμε. Θα αναφερθώ στη συνέχεια ενδεικτικά σε διατάξεις με τις οποίες συμφωνούμε. Αλλά θα αναφερθώ και σε διατάξεις για τις οποίες εξακολουθούμε να έχουμε ενστάσεις. Δε θα παρουσιάσω απλά τις ενστάσεις μας αλλά και αντιπροτάσεις, προκειμένου να τις ακούσουν οι αρμόδιοι υπουργοί για να καταλήξουμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συγκλίσεις. 

Γίνομαι λοιπόν πολύ συγκεκριμένος. Στηρίζουμε τις διατάξεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, γιατί η κατάσταση σε σχέση με τη φοροδοτική ικανότητα πολλών κοινωνικών ομάδων έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Είναι ανάγκη να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις, αλλά είναι ανάγκη από την πλευρά της Κυβέρνησης να γίνει και κάθε προσπάθεια για να λειτουργήσουν ομαλά οι εφορίες, για να υπάρχει καλύτερη απόδοση όλων των οργανισμών που σχετίζονται μ’ αυτά. 

Θα στηρίξουμε, για παράδειγμα, τις διατάξεις για το γενικό εμπορικό μητρώο που έρχονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τις θεωρούμε αναγκαίες για ένα σύγχρονο θεσμό. Θα στηρίξουμε σε γενικές γραμμές –υπάρχουν εξαιρέσεις στις οποίες θα αναφερθώ- τις διατάξεις για τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Θεωρούμε πως αυτές οι διατάξεις, που είναι σε τούτο εδώ το νομοσχέδιο, κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Άλλωστε, συγκεντρώνουν την αποδοχή πολλών κοινωνικών φορέων.

Φυσικά, θα στηρίξουμε τη ρύθμιση για τις οδικές μεταφορές, για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών. 

Η Νέα Δημοκρατία ήταν από την αρχή υπέρ της απελευθέρωσης των οδικών μεταφορών. Αυτή την ώρα γίνονται, με τη συναίνεση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση Παπαδήμου και με πρωτοβουλία, πρέπει να πω, της Νέας Δημοκρατίας, κάποιες διορθώσεις οι οποίες κινούνται σε σωστή κατεύθυνση. Γίνεται απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών με κανόνες. Γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τη συγκεκριμένη διάταξη.

Στηρίζουμε, επίσης, και ρυθμίσεις που στοχεύουν να καλύψουν προβλήματα της τελευταίας διετίας. Παράδειγμα, η ρύθμιση για την Αρχή των Δημοσίων Συμβάσεων.

Είχαμε ψηφίσει τη διάταξη αυτή το περασμένο καλοκαίρι. Δυστυχώς, όμως, το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν κατόρθωσε, στους μήνες που πέρασαν, να προετοιμαστεί, έτσι ώστε η Αρχή να ξεκινήσει να λειτουργεί από το ξεκίνημα της χρονιάς αυτής.

Δεν μπορούμε παρά να υπερψηφίσουμε τη διάταξη αυτή, τονίζοντας, όμως, κύριε Υπουργέ, πως υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτή την καθυστέρηση. Μακάρι, βέβαια, να ήταν μόνο αυτές οι ευθύνες. Μακάρι, να ήταν το μόνο λάθος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τέτοιου είδους καθυστερήσεις. Η κατάσταση δεν θα είχε φτάσει εδώ που έφτασε. Δεν μπορούμε, όμως, παρά να σημειώσουμε και αυτή την καθυστέρηση.

Με την ίδια λογική στηρίζουμε και τις εξαιρέσεις που εισάγονται από το μέτρο για την εφεδρεία, σημειώνοντας, όμως, πως εμείς είχαμε άλλη λογική στη συγκεκριμένη ρύθμιση από την αρχή, την οποία είχαμε επισημάνει, σημειώνοντας, όμως, επίσης, ότι ο ίδιος αρμόδιος Υπουργός πριν από μία εβδομάδα βγήκε δημόσια και κατέκρινε το μέτρο που ο ίδιος εισηγήθηκε και προώθησε στο Υπουργικό Συμβούλιο, το μέτρο της εφεδρείας.

Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν ότι δεν υπήρχε πυξίδα, δεν υπήρχε καμία απολύτως κατεύθυνση.

Έρχομαι τώρα, στο χρόνο που απομένει, στις ενστάσεις και στις παρατηρήσεις που έχουμε για επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου.

Πρώτα απ’ όλα, έχουμε ένσταση για τη διάταξη που αφορά στις ενδοομιλικές συναλλαγές, στις χρεοπιστώσεις, δηλαδή, που γίνονται μεταξύ μεγάλων εταιρειών –πολυεθνικών ή μη- εταιρειών που έχουν θυγατρικές εταιρείες, έτσι ώστε με κάποιους επιδέξιους τρόπους να καταβάλουν λιγότερους φόρους και να κάνουν φοροδιαφυγή. 

Η διάταξη που φέρνει η Κυβέρνηση έχει να κάνει με τη μείωση των προστίμων σε περίπτωση καθυστέρησης υποβολής των φακέλων. Δεν νομίζουμε ότι αυτό είναι το επείγον και το πρωτεύον. Το επείγον και το πρωτεύον είναι ο θεσμός να λειτουργήσει. 

Υπάρχουν δύο νόμοι. Μπορεί να έπρεπε να υπάρχει ένας, αλλά υπάρχουν δύο νόμοι. Ένας του 2008, του Υπουργείου Ανάπτυξης κι ένας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, του 2009. Μέχρι σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από τρία χρόνια ισχύος αυτών των νόμων, έχει ελεγχθεί πλήρως ένας φάκελος, διότι οι έλεγχοι γίνονται από δύο Υπουργεία, τα δύο Υπουργεία δεν είναι συντονισμένα και το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει έναν υπάλληλο, καλό υπάλληλο –τυχαίνει γι’ αυτό τον άνθρωπο να έχω ακούσει από πολλές πλευρές θετικές γνώμες- που προφανώς, όμως, δεν φτάνει.

Άρα, ενώ από τη μία πλευρά ζητούμε από τους πολίτες να υποστούν θυσίες σε σχέση με τους φόρους, την ίδια στιγμή στο μέτωπο αυτό, που έχουμε να κάνουμε ξεκάθαρα με φοροδιαφυγή, το κράτος δεν έχει κάνει αυτά τα οποία θα έπρεπε να κάνει. 

Επίσης, δεν έχει κάνει και τίποτα στο ζήτημα του λαθρεμπορίου καυσίμων και των ρυθμίσεων -που έτυχε, μάλιστα, εγώ να τις έχω εισαγάγει όταν ήμουν Υπουργός Ανάπτυξης- για τον έλεγχο τον ηλεκτρονικό σε όλο το κύκλωμα της διακίνησης και της εμπορίας καυσίμων, που κι εκεί υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή.

Πρέπει, λοιπόν, επειγόντως να στρέψετε την προσοχή σας προς τα εκεί, διότι στο τέλος μπορεί να υπάρξει κοινωνική έκρηξη. Δεν μπορεί συνέχεια να ζητούμε από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους να σηκώνουν βάρη όταν, από την άλλη πλευρά, έχουμε το σκάνδαλο των ενδοομιλικών συναλλαγών, έχουμε το σκάνδαλο του λαθρεμπορίου με το πετρέλαιο. Σε αυτό θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι.

Η δεύτερη ένσταση έχει να κάνει με τις αποσπασματικές φορολογικές ρυθμίσεις, που έρχονται στο άρθρο 4, σε σχέση με τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης.Ο Πρόεδρός μας έχει μιλήσει γι’ αυτό κι έχει υποστηρίξει την ιδέα, λέγοντας, μάλιστα, ότι μπορούν οι πολίτες που υπάγονται σε αυτές τις ρυθμίσεις, να διαλέγουν ανάμεσα σε αυτή την προσέγγιση και στην κλασική φορολογική μέθοδο.

Εδώ τι κάνει η Κυβέρνηση; Ενώ επίκειται η κατάθεση φορολογικού νομοσχεδίου, στο οποίο έχουμε πει ότι θα συμβάλλουμε δημιουργικά συμμετέχοντας στο διάλογο αυτό, με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, έρχεται και φέρνει μία αποσπασματική ρύθμιση. 

Εμείς θεωρούμε πως το ζήτημα πρέπει να ρυθμιστεί και, μάλιστα, το ταχύτερο και πριν από τις εκλογές -προφανώς στο χρόνο που απομένει- με διακομματική συναίνεση. Είμαστε στη διάθεσή σας να το συζητήσουμε. Θεωρούμε, όμως, πως ακόμα μια αποσπασματική ρύθμιση δεν οδηγεί πουθενά κι έχει τον κίνδυνο να τροποποιηθεί ξανά σε μερικές ημέρες. 

Ζητήσαμε να μας εξηγηθεί για ποιο λόγο έρχεται αυτή η ρύθμιση επειγόντως. Ούτε αυτή την εξήγηση δεν πήραμε. Επομένως, επαναλαμβάνοντας ότι υποστηρίζουμε την ιδέα και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη διαμόρφωση των αναγκαίων ρυθμίσεων και πριν από τις εκλογές, θέλουμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο το Υπουργείο Οικονομικών επιμένει προς αυτή την κατεύθυνση. Και νομίζω πως είμαστε πολύ συγκεκριμένοι.

Η τρίτη παρατήρηση έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις του άρθρου 7 λόγω της εμπλοκής χρηματιστηριακών εταιρειών στις αποκρατικοποιήσεις. Κι εδώ ζητήσαμε εξηγήσεις. Τις ζήτησα δύο φορές. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια εξήγηση. Ελπίζω μέχρι το τέλος αυτής της συζήτησης να δοθούν εξηγήσεις, γιατί διαφορετικά θα καταψηφίσουμε το άρθρο.

Εδώ προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων εμπλέκονται χρηματιστηριακές εταιρείες. Είπα και στη συζήτηση στην Επιτροπή ότι θα μπορούσα να καταλάβω τη διάταξη αυτή αν επρόκειτο για μία συμμετοχή του κράτους σε μία εταιρεία της τάξεως του 0,5%, 1%, 2%, όπου πρέπει να διευκολυνθεί η διαδικασία. Ας πάρουμε, όμως, την περίπτωση της ΔΕΗ, όπου το ΠΑΣΟΚ είχε πει ότι θα ήθελε –για εμάς ήταν λάθος αυτή η προσέγγιση, αλλά είναι άλλη ιστορία- να πουλήσει μέσω Χρηματιστηρίου το 17%. Θα ξεχάσετε την κλασική διαδικασία της αποκρατικοποίησης, που δεν έχει αμφισβητηθεί μέχρι στιγμής –ξέρουμε ότι υπάρχουν σύμβουλοι αποκρατικοποίησης, νομικά γραφεία, μεγάλες διεθνείς εταιρείες, διαδικασίες μέσω της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων διαφανείς, στηριγμένες σε νόμους- και θα πάτε σε μία χρηματιστηριακή εταιρεία; 

Το είπα, το ξαναείπα. Δεν νομίζω ότι κανένας από εσάς άκουσε καμία εξήγηση από το Υπουργείο Οικονομικών. Ε, κάποιος οφείλει να μας εξηγήσει γιατί έρχεται αυτή η ρύθμιση. Πιθανόν να υπάρχει κάποια απάντηση την οποία δεν μπορούμε να φανταστούμε. Δικαιούμαστε, όμως, να έχουμε αυτή την απάντηση.

Η επόμενη παρατήρηση αφορά στις ρυθμίσεις που γίνονται για τις δικηγορικές εταιρείες και την τελευταία ρύθμιση που έφερε προχθές ο Υπουργός Οικονομικών σε σχέση με το νόμο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Εμείς από θέση αρχής και ιδεολογικά είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων. Άλλωστε, στηρίζουμε τη ρύθμιση, την πολύ συγκεκριμένη, στην οποία συμβάλλαμε, για τις οδικές μεταφορές. Θέλουμε, όμως, εδώ να υπάρχει διάλογος, να υπάρχει εξήγηση, να υπάρχει κατανόηση των ρυθμίσεων. Διότι τα αρμόδια Υπουργεία φέρνουν τη μία ρύθμιση μετά την άλλη, τροποποιούν τις προηγούμενες ρυθμίσεις τους, δημιουργούνται συγχύσεις, υπάρχουν αντιδράσεις από επαγγελματικές ομάδες, στη συνέχεια μας λέγεται ότι υπάρχει πίεση από την τρόικα.

Είναι καλό, λοιπόν, τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο και ο κ. Παπαϊωάννου, να εξηγήσουν στο Σώμα τους λόγους για τους οποίους εισάγονται αυτές οι ρυθμίσεις, προκειμένου να υπάρχει πληρέστερη εικόνα και των ενδιαφερόμενων κοινωνικών ομάδων, αλλά και των συναδέλφων.

Επίσης, θέλω να σταθώ στο ζήτημα των συγχωνεύσεων φορέων του Υπουργείου Ανάπτυξης για να πω ότι εδώ πραγματικά είναι το αποκορύφωμα της σύγχυσης. Αν δουν οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας τις ρυθμίσεις που είχαν ψηφίσει σε σχέση με τους μικρομεσαίους θα δουν ότι πέρσι είχαν ψηφίσει μια διάταξη με βάση την οποία στο ΕΛΚΕΔΕ, που είναι θυγατρική του ΕΟΜΜΕΧ, συγχωνεύονταν πέντε – έξι άλλες μικρότερες εταιρείες, το Κέντρο για τη Γούνα, για την Αργιλομάζα, για την Αργυροχρυσοχοΐα, κλπ. Αφού η Κυβέρνηση τότε πανηγύρισε για αυτές τις ρυθμίσεις τώρα έρχεται άλλη ρύθμιση με βάση την οποία καταργείται και ο ίδιος ο πόλος συγχώνευσης, όχι μόνο οι άλλες οι μικρότερες εταιρείες, αλλά και το ΕΛΚΕΔΕ καταργείται πλήρως και ο ΕΟΜΜΕΧ έχει μια περίεργη τύχη. Οι υπάλληλοι του μεταφέρονται εν μέρει στο ΕΤΕΑΝ και οι αρμοδιότητες του δεν ακολουθούν τους υπαλλήλους και φεύγουν προς τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. 

Δεν έχω χρόνο να διεκτραγωδήσω περισσότερο αυτήν την ιλαροτραγωδία. Θέλω να πω, όμως, ότι η θέση η δική μας είναι σαφής. Ναι, θέλουμε δραστικές συγχωνεύσεις, θέλουμε περιορισμό του δημοσίου. Γι’ αυτό το λόγο είχαμε μιλήσει από την αρχή καταθέτοντας μια ξεκάθαρη πρόταση, που διερωτώμαι γιατί δεν γίνεται δεκτή από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Είχαμε προτείνει να υπάρχει Ενιαίος Φορέας Μικρομεσαίων, ο οποίος να ασχολείται με τα θέματα ενημέρωσης, με τα θέματα δανειοδότησης και με τις κλαδικές πολιτικές, ένας μόνο φορέας μικρομεσαίων με συγχώνευση όλων των υπολοίπων. 

Την ίδια αντίληψη έχουμε και για τα ζητήματα της ποιότητας, όπου πάλι η Κυβέρνηση κάνει κάποιες αποσπασματικές ρυθμίσεις. Εμείς θέλουμε έναν πάλι μόνο ενιαίο φορέα, ο οποίος θα ασχολείται με τα ζητήματα τυποποίησης, διαπίστευσης και μετρολογίας με μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας στα θέματα εποπτείας της αγοράς και με αντίστοιχη μεταφορά πόρων για να στηριχθεί. 

Οι προτάσεις μας είναι πάρα πολύ απλές. Δυστυχώς, το Υπουργείο Ανάπτυξης παρότι σε κάποιο βαθμό προσπαθεί να διορθώσει προηγούμενα λάθη και σε σχέση με άλλες προηγούμενες ρυθμίσεις και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις έχουμε μια πρόοδο, επιμένει να κινείται σε λάθος κατεύθυνση. 

Ακατανόητη, επίσης, κύριε Πρόεδρε, είναι για εμάς η ρύθμιση, την οποία επιμένει να κρατάει ο Υπουργός Εργασίας, στο άρθρο 27 ως προς ένα επικουρικό ταμείο, το οποίο αρνείται να δώσει τα αρχεία του. Εκεί για να τιμωρήσει τη διοίκηση του ταμείου, τελικώς τιμωρεί τους ασφαλισμένους, λέγοντας ότι οι ασφαλισμένοι αυτού του ταμείου ενόσω η διοίκηση κρατάει τη στάση που κρατάει δεν θα πάρουν συντάξεις. Λοιπόν, είναι λάθος προσέγγιση. Είναι κλασσική προσέγγιση του τύπου «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι». Θα έπρεπε και ποινικά να τιμωρηθεί και άμεσα να τιμωρηθεί η διοίκηση του ταμείου, όχι να στερηθούν τις συντάξεις τους οι συνταξιούχοι αυτού του ταμείου. Το παρατηρήσαμε στον κύριο Υπουργό, στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή και δεν είχαμε κάποια απάντηση.

Κύριε Πρόεδρε, κλείνω συμπεραίνοντας τα εξής: Εμείς υπερψηφίζουμε για τους λόγους που εξήγησα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά με τη στάση μας προφανώς δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση ούτε να διαγραφούν, ούτε να παραγραφούν οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ της τελευταίας διετίας, ευθύνες που συνδέονται με δεκαπέντε φορολογικά νομοσχέδια και με μια συνεχή «φοροκαταιγίδα», η οποία οδήγησε την Ελλάδα στην ύφεση και την ανεργία, ευθύνες που συνδέονται με ένα απολύτως πρόχειρο και αναποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η μείζον παρέμβαση στο ζήτημα της εφεδρείας, ρυθμίσεις που τελικά έτσι όπως εφαρμόστηκαν οδήγησαν σε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά τα οποία επιχείρησαν να λύσουν.

Ευθύνες που εκτείνονται και στον κρίσιμο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, τον οποίο αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπου ενώ θεωρητικά δήθεν το θέμα είχε λυθεί οριστικά και αμετάκλητα το 2010, είχαμε στη συνέχεια νέες παρεμβάσεις και έχουμε και σήμερα νέες παρεμβάσεις για να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Κύριε Πρόεδρε, δεν ισχυριστήκαμε ότι για όλα αυτά τα κρίσιμα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε πιστεύουμε πως εμείς στο παρελθόν δεν διαπράξαμε λάθη. Θεωρούμε, όμως -και νομίζω πως το πιστεύουν πια και οι θανατικοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ- ότι η κατάσταση μεταξύ του 2009 και του 2011 – 2012 χειροτέρευσε και χειροτέρευσε δραματικά. 

Αυτήν την ώρα, όμως, το προέχον είναι η σωτηρία της πατρίδας και με αυτό το πνεύμα θα τοποθετηθούμε στις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου. Γι’ αυτό το υπερψηφίζουμε, αλλά προφανώς τις απόψεις μας τις διατηρούμε και ο ελληνικός λαός θα κατανείμει ευθύνες στις εκλογές που θα γίνουν μόλις η πατρίδα μας -πολύ σύντομα με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί- ξεπεράσει τους κάβους που έχει μπροστά της.

Ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο