Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ολυμπιακή Αεροπορία: Ενώ η Κυβέρνηση εξαγγέλλει ιδιωτικοποίηση, η Κομισιόν ερευνά και επιφυλάσσεται για τα πάντα. Απάντηση Παλάθιο στον Κωστή Χατζηδάκη

Την ώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και παρουσιάζει 11 επιστολές αρχικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από υποψήφιους αγοραστές, η Κομισιόν δηλώνει ότι ερευνά τη συμβατότητα του τρόπου δημιουργίας της Νέας Ολυμπιακής με το κοινοτικό δίκαιο κι επιφυλάσσεται για τα πάντα! Αυτό προκύπτει από απάντηση της Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα μεταφορών Λογιόλα ντε Παλάθιο σε απάντησή της σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.


Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης είχε ρωτήσει την Κομισιόν εάν είναι συμβατή η δημιουργία της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας με το κοινοτικό δίκαιο και, κατά συνέπεια, εάν είναι ασφαλής η θέση των εργαζομένων στην νέα αυτή εταιρία. Η Επίτροπος στην απάντησή της προς τον κ. Χατζηδάκη αναφέρει ότι “η Επιτροπή είχε τακτικές επαφές με τις ελληνικές αρχές σχετικά με το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας”. Ωστόσο, σημειώνει χαρακτηριστικά η κα ντε Παλάθιο, “οι πληροφορίες των οποίων έγινε αποδέκτης δεν μπορούν να θεωρηθούν ολοκληρωμένες. Προκειμένου να επιταχυνθεί η ροή τους και μετά την ψήφιση του νόμου περί ιδιωτικοποιήσεως στις 5 Σεπτεμβρίου 2003, η Επιτροπή εξέδωσε, στις 8 Σεπτεμβρίου 2003, απόφαση με την οποία καλείται η Ελλάδα να της μεταφέρει όλες τις πληροφορίες τις σχετικές με την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας”. Η Επίτροπος σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές έστειλαν απάντηση στην Επιτροπή και η απάντηση αυτή εξετάζεται.


Ως προς τη συμβατότητα του καθεστώτος της νέας Ολυμπιακής προς το κοινοτικό δίκαιο, η απάντηση της Επιτρόπου είναι επιφυλακτική: “Δεδομένου”, αναφέρει, “ότι η Επιτροπή δεν διαθέτει όλα τα στοιχεία που αφορούν την ιδιωτικοποίηση, δεν είναι σε θέση να αποφανθεί για τη συμβατότητα ή μη του εγχειρήματος που σχεδιάζουν οι ελληνικές αρχές, με το κοινοτικό δίκαιο.” Η κα ντε Παλάθιο τονίζει ότι “στη φάση αυτή δεν είναι γνωστές ούτε οι κοινωνικές πτυχές του σχεδίου ιδιωτικοποίησης, ούτε οι ρυθμίσεις οι σχετικές με τον τερματισμό των δραστηριοτήτων που δεν θα αναληφθούν από τη νέα εταιρεία.” Και καταλήγει στην απάντησή της ότι οι ελληνικές αρχές “δεσμεύθηκαν να της διαβιβάσουν το τελικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης προτού αυτό τεθεί σε εφαρμογή, προκειμένου να δυνηθεί η Επιτροπή να αποφανθεί για τη συμβατότητά του με το κοινοτικό δίκαιο.”


O κ. Χατζηδάκης σχολιάζοντας την απάντηση της Κομισιόν έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Ο.Α. είναι στον αέρα. Δεν είναι μόνο η υπό προϋποθέσεις εκδήλωση ενδιαφέροντος ορισμένων επενδυτών. Είναι και ότι το ίδιο καθεστώς της νέας εταιρίας γεννά σοβαρά ερωτηματικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν είχε ενημερωθεί ουσιαστικά από την Κυβέρνηση για τη νέα Ολυμπιακή, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της. Η Κυβέρνηση αντί απλώς να καθησυχάζει, καλά θα έκανε να ασχοληθεί με το θέμα πιο σοβαρά. Και στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα.”


Μετάβαση στο περιεχόμενο