Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία – Χαιρετισμός στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

Στοιχεία από την ομιλία-χαιρετισμό
του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη
στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών– Η ανάπτυξη των μέσων σταθερής τροχιάς βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μου. Και δεν το λέω αυτό απλώς και μόνο για να πω κάτι στο οποίο να συμφωνείτε. Είδατε στις προγραμματικές μου δηλώσεις στη Βουλή, ότι η προώθηση των σιδηροδρομικών μεταφορών είναι ένας από τους έξι άξονες στους οποίους θα κινηθώ κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο. Είναι, αν θέλετε, και το προσωπικό μου στοίχημα ως Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών. Γιατί εκεί βρίσκεται το μέλλον στις μεταφορές και εκεί, ακριβώς, η χώρα μας υστερεί σημαντικά σε σχέση με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών.


-Σε όλη την Ευρώπη, τα μέσα σταθερής τροχιάς μπορούν να προσφέρουν μετακινήσεις:

Με ταχύτητα

Με ασφάλεια

Με άνεση

Και όλα αυτά, με σεβασμό στο περιβάλλον. Δεν είναι δυνατόν, όταν όλοι μας βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, να μένουμε μόνο στα λόγια. Ως υποψήφιος βουλευτής αφιέρωσα μεγάλο μέρος της καμπάνιας μου στην άμεση ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Σήμερα, μου δίνεται η ευκαιρία να συμβάλλω πιο ουσιαστικά στη λύση του προβλήματος. Και θα το κάνω.


-Η επέκταση των σιδηροδρομικών δικτύων θα διευκολύνει και έναν ακόμα σημαντικό τομέα, αυτό των εμπορευματικών μεταφορών. Στόχος μας είναι η ενίσχυση των υποδομών μας ώστε να αναδείξουμε τη στρατηγική θέση της χώρας και να την καταστήσουμε το κυρίαρχο διαμετακομιστικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι σιδηρόδρομοι έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό. Κύριο μέλημά μας είναι να ενθαρρύνουμε τις μεταφορές εμπορευμάτων με μέσα φιλικά προς το περιβάλλον, όπως οι σιδηρόδρομοι, προωθώντας παράλληλα τις συνδυασμένες μεταφορές. Προς την κατεύθυνση αυτή προωθούμε τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών όπως το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο και την ολοκλήρωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού στο Νέο Ικόνιο. Αντίστοιχες υποδομές θα δημιουργήσουμε στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα κομβικά σημεία της χώρας.


-Σύμμαχος σε όλη μας την προσπάθεια η ΕΕ, η οποία ήδη χρηματοδοτεί τα έργα της ΕΡΓΟΣΕ. Η συνδρομή αυτή θα συνεχιστεί. Με τον επιτυχή τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Στρατηγικού Προγράμματος «ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ 2007-2013», οι επεκτάσεις των σιδηροδρομικών δικτύων θα συγχρηματοδοτηθούν μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας».


-Στόχος μας επίσης είναι η συνολική αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από το Υπουργείο. Εδώ υπάρχει, από τη μία πλευρά, η κοινωνική προσφορά των ΔΕΚΟ, την οποία δεν θέλω σε καμία περίπτωση να παραγνωρίσω, και από την άλλη η ανάγκη για σεβασμό των χρημάτων των φορολογουμένων. Μια ανάγκη δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Σε όλους τους οργανισμούς επιβάλλεται η βελτίωση της σχέσης λειτουργικών εσόδων και εξόδων, ένα ουσιαστικό νοικοκύρεμα των οικονομικών τους λειτουργιών. Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας έχοντας σαν βασικό όπλο το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για τις ΔΕΚΟ. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι προϋπόθεση για να εκσυγχρονισθεί ο ΟΣΕ και να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστικός, ώστε να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του μέλλοντος, είναι η εξυγίανση. Για να μη γίνει μια νέα Ολυμπιακή.


-Γνώμονάς μας επίσης θα είναι η διαφάνεια. Και σε αυτό θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Απαιτώ από όλους όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα στους οργανισμούς που εποπτεύω εγώ να σέβονται και το τελευταίο ευρώ. Και σε αυτό δεν πρόκειται να κάνω διαπραγμάτευση ούτε με τον πιο στενό μου φίλο. Ο σεβασμός των χρημάτων των φορολογουμένων είναι το Α και το Ω της πολιτικής μας


-Με τους εργαζόμενους του ΟΣΕ θέλω να κλείσω τον σημερινό μου χαιρετισμό. Γιατί θεωρώ το ρόλο τους ιδιαίτερα σημαντικό. Το κλειδί για να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Γιατί, αν δεν υπάρχει συνεννόηση και αρμονική συνεργασία ανάμεσα σε εργαζόμενους και διοικήσεις και αν δεν υπάρχει διάθεση για ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο από και προς όλες τις πλευρές, κάθε εγχείρημα είναι καταδικασμένο.


Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαι ανοιχτός στο διάλογο. Σε ένα διάλογο ανθρώπινο, έντιμο και ειλικρινή.
Διάλογο που θα έχει δια ταύτα προκειμένου να καταλήξουμε σε αποφάσεις για τον οργανισμό, τους εργαζόμενους και τους φορολογούμενους. Έτσι είχα μάθει να δουλεύω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έτσι σκοπεύω να πορευτώ και στο μέλλον.
Από το Γραφείο Τύπου


Μετάβαση στο περιεχόμενο