Ακούμε κατ’ επανάληψιν την Κυβέρνηση να μιλάει για το χρήμα που θα πέσει στην αγορά με διάφορους τρόπους συμπεριλαμβανομένου και του επενδυτικού νόμου. Η αλήθεια είναι ότι φέτος στην αγορά από τον συγκεκριμένο επενδυτικό νόμο χρήμα δεν θα πέσει.
Ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά την ενημέρωση από τον κ. Χρυσοχοΐδη σχετικά με την εξέλιξη του νέου Επενδυτικού Νόμου.
16-3-2011
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ : Κύριε Πρόεδρε, θέλω καταρχήν να ευχαριστήσω τον Υπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης για το ότι ήρθαν σήμερα και μας ενημερώνουν για την πορεία εφαρμογής του επενδυτικού νόμου. Νομίζω ότι είναι μια σωστή πρακτική και ελπίζω να συνεχιστεί τόσο από το συγκεκριμένο Υπουργείο όσο και από όλα τα άλλα. Αναβαθμίζεται η Βουλή με αυτή την πρακτική.
Το δεύτερο που θέλω να πω είναι πως από την πλευρά μας θα είμαστε προφανώς ικανοποιημένοι εάν τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα και εκδοθούν τα ΠΔ και οι Υπουργικές Αποφάσεις στην ώρα τους. Είχαμε επισημάνει από την αρχή ότι ήταν μια δύσκολη διαδρομή. Εάν τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις από την πλευρά μας δεν έχουμε κανένα λόγο να υποβαθμίσουμε αυτό το οποίο θα έχει πετύχει η Κυβέρνηση.
Έρχομαι σε κάποιες συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Ακούμε κατ’ επανάληψιν την Κυβέρνηση να μιλάει για το χρήμα που θα πέσει στην αγορά με διάφορους τρόπους συμπεριλαμβανομένου και του επενδυτικού νόμου. Η αλήθεια είναι ότι φέτος στην αγορά από τον συγκεκριμένο επενδυτικό νόμο χρήμα δεν θα πέσει. Δεν θα δοθούν χρήματα. Αυτό να είναι σαφές σε όλους τους Έλληνες πολίτες, σε όλους τους Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές. Το λέω αυτό διότι βεβαίως ο Υπουργός επανέλαβε κάτι το οποίο είχε ήδη πει. Είπε ότι θα έχουμε επιχορηγήσεις της τάξεως του 1,2 δις ευρώ, φοροαπαλλαγές της τάξεως των 3,2 δις ευρώ, αλλά για τις επιχορηγήσεις θα χρειαστεί μια εγκριτική διαδικασία με αποτέλεσμα ουσιαστικά η χρονιά αυτή να περάσει άπρακτη.
Οι δε φοροαπαλλαγές γνωρίζουμε ότι κλιμακώνονται σε μια περίοδο 8 ετών. Εντωμεταξύ υπάρχουν -όπως έχει ειπωθεί και είναι αλήθεια φυσικά- εκκρεμότητες από το παλιό επενδυτικό νόμο της τάξεως των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Άρα ότι δοθεί, ότι ζεστό χρήμα ρεύσει στην αγορά φέτος θα είναι για εκκρεμότητες του παλιού επενδυτικού νόμου. Αυτός εδώ ο επενδυτικός νόμος την αγορά φέτος τουλάχιστον δεν πρόκειται να την επηρεάσει. Αυτή είναι μια παρατήρηση που ήθελα να κάνω.
Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με το κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί. Η Ελλάδα δίνει την εντύπωση μιας κατεστραμμένης και διεφθαρμένης χώρας. Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα αλλά πιστέψτε με, επειδή έχω ζήσει πολλά χρόνια έξω και μιλάω ακόμα και τώρα με ανθρώπους που κινούνται στις διεθνείς αγορές, η εντύπωση που δίδεται τώρα για την Ελλάδα μας αδικεί ως χώρα. Ξένοι επενδυτές πιστεύουν ότι τα προβλήματα μας είναι πολύ μεγαλύτερα από τα ήδη μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε. Είναι άχαρο το να μπούμε στο παιχνίδι του καταλογισμού των ευθυνών. Εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για τα σφάλματα μας και την ατολμία μας στο παρελθόν. Κάποτε θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της και η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, ο οποίος για να κάνει τη στροφή από τις τριανταφυλλί προεκλογικές υποσχέσεις στη σκληρή πραγματικότητα, δυσφήμησε κατ’ επανάληψη τη χώρα, μίλησε για διαφθορά και για όλα τα υπόλοιπα προβλήματα και τώρα διαχειρίζεται ίδιος ένα φορτίο, το οποίο προσωπικά δημιούργησε.
Εν πάση περιπτώσει, τα λέω αυτά για να καταλήξω στο ότι αυτή την στιγμή είναι χρήσιμο το ΕΣΠΑ, χρήσιμος είναι ο επενδυτικός νόμος, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Η χώρα όμως χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ. Δεν πρόκειται μόνο με το ΕΣΠΑ ή μόνο με τον επενδυτικό νόμο η χώρα μας να προχωρήσει μπροστά. Θα μείνει σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και γι’ αυτό χρειάζεται μια πιο σφαιρική, ευρύτερη προσπάθεια που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει και το εύρος αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Έχουμε προτείνει από το περασμένο καλοκαίρι ένα ειδικό πρόγραμμα για την θερινή κατοικία. Όμως την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση έχει αναστείλει το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό. Η Ισπανία έχει προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ελλάδα ενώ θα μπορούσε να γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης στην πραγματικότητα αδρανεί.
Στην εκπαίδευση, αντί να έχουμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα της εξαγωγής φοιτητών, η χώρα θα μπορούσε, απελευθερώνοντας τις δομές του εκπαιδευτικού συστήματος, να γίνει χώρα υποδοχής φοιτητών από τις γειτονικές χώρες.
Στην καινοτομία θα πρέπει να δοθεί έμφαση. Στο πολιτικό λεξιλόγιο η λέξη αυτή δεν περιλαμβάνεται παρά μόνον ελάχιστες φορές. Δεν είναι στη νοοτροπία των επιχειρηματιών. Δεν συνδέεται επαρκώς η έρευνα με την παραγωγή. Πρέπει να σκεφτούμε πρακτικές μεθόδους ώστε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Μία από τις μεθόδους είναι αυτό που γίνεται στη Γαλλία, το οποίο γίνεται σε ετήσια βάση, ένας διαγωνισμός καινοτομίας με συμμετοχή και εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας και επιβραβεύεται η καλύτερη πρωτοβουλία.
Βεβαίως, κοντά σε όλα αυτά που είπα, θα πρέπει να υπάρξει επί της ουσίας και αυτή η πρωτοβουλία για την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, που εκτός όλων των άλλων, εκτός του δανειακού οφέλους, στέλνει και ένα αναπτυξιακό σινιάλο διεθνώς. Επομένως, καλός είναι ο επενδυτικός νόμος αλλά χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ.
Μια τελευταία παρατήρηση. Δεν λέγεται μόνο από εμάς, ως αντιπολίτευση, αλλά προχθές ειπώθηκε και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο από τη μια σημείωσε ότι παραμένει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής αλλά από την άλλη στάθηκε και στο ζήτημα των οφειλών του δημοσίου, λέγοντας ότι δεν πρέπει οι δαπάνες δημοσίου να πέφτουν τεχνητά, διότι αυτό συμβαίνει σε ένα σημαντικό βαθμό. Ξέρω ότι δεν είναι απολύτως αρμοδιότητά σας, αλλά επηρεάζει τις επιχειρήσεις. Και το θέμα της καθυστέρησης του Φ.Π.Α. με τον συμψηφισμό, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αλλά και το ζήτημα των οφειλών ευρύτερα του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Στεγνώνει ακόμα παραπέρα την αγορά.
Η ρύθμιση που φέρατε στο φορολογικό νομοσχέδιο είναι ατελής. Χρειάζεται μια πιο σφαιρική προσέγγιση και θα με ενδιέφερε πραγματικά κύριε Υπουργέ, να ακούσω την άποψή σας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ευχαριστώ.