Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία για τη ΔΕΗ στην Επίκαιρη Επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

Κύριε Υπουργέ, σας είδα να μορφάζετε όταν η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι η ΔΕΗ ακολουθεί μια επικίνδυνη πορεία. Από το 2014 μέχρι σήμερα έχει χάσει η μετοχή της ΔΕΗ το 85% της αξίας της. Τι πρέπει να συμβεί για να ξεκινήσετε να ανησυχείτε; Τι πρέπει να συμβεί;

Κι αν κι αυτό δεν σας πείθει υπενθυμίζω, κύριε Υπουργέ, ότι το Χρηματιστήριο την ίδια περίοδο –το οποίο επίσης δεν πήγε καλά λόγω της φοβερής πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνησή σας- έπεσε κάτω 38%. Η ΔΕΗ 85%. Δεν πρέπει να το δούμε; Πρέπει να χάσει το 100% της αξίας της η ΔΕΗ; Πρέπει να κλείσει, για να μπορεί η Νέα Δημοκρατία να θέσει το θέμα;

Το λέω γιατί πολλές φορές επισημαίνετε ότι καταστροφολογούμε. Και γιατί δεν καταστροφολογούμε για τα ΕΛΠΕ; Γιατί δεν καταστροφολογούμε για την ΕΥΔΑΠ; Διότι προφανώς υπάρχει ένα μείζον θέμα το οποίο έχει το όνομα «ΔΕΗ».

Γιατί υπάρχει το μείζον θέμα; Διότι φύγατε από τη δική μας πολιτική, της μικρής ΔΕΗ -το 1/3 της ΔΕΗ θα επωλείτο προκειμένου η ΔΕΗ να έχει μια ένεση ρευστότητας και να μπορέσει να κάνει τις επενδύσεις της- και πήγατε στη μισή ΔΕΗ, δηλαδή, ουσιαστικά η ΔΕΗ χάνει τους μισούς της πελάτες, τον μισό της τζίρο, με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Πρωτοφανές και ασύλληπτο! Χάνει πελάτες η ΔΕΗ και δεν βάζει στο ταμείο της ούτε ένα ευρώ! Αν έχω άδικο να μου πείτε πού ακριβώς θα είναι οι εισπράξεις της ΔΕΗ και γιατί δεν τις έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτός είναι ο δογματισμός σας. Για να μην εφαρμοστεί το μοντέλο που εμείς προωθούσαμε και για να έχετε ένα φύλλο συκής σε σχέση με τις προηγούμενες δοξασίες σας, είπατε «εμείς θέλουμε να δείξουμε πόσο σημαντικός είναι ο δημόσιος τομέας και πόσο η ΔΕΗ θα παραμείνει» -υποτίθεται- «στον δημόσιο τομέα». Μάλιστα.

Δεν είχατε, όμως, την ίδια ευαισθησία για άλλες επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα. Ενώ, δηλαδή, εμφανίζεστε υποτίθεται κρατιστές στη ΔΕΗ, γιατί δώσατε -και καλά κάνατε- το 66% του ΔΕΣΦΑ; Δεν μπορεί να είστε και με το άσπρο και με το μαύρο και με τα πάντα και με τα αντίθετά τους, διότι στο τέλος καταλήγετε να είστε κυβέρνηση του τίποτα και το κόστος το πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Μια επιμέρους παρατήρηση που θέλω να κάνω, γιατί δεν έγινε από τους προηγούμενους συναδέλφους, αφορά τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που είναι μια θυγατρική της ΔΕΗ, που πάει καλά και που έχει μέλλον, διότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν μέλλον στη χώρα.

Τις αμέσως προηγούμενες μέρες παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος, που εσείς ορίσατε, ο κ. Ηλίας Μοναχολιάς, ο οποίος παραιτούμενος είπε ότι επειδή θέλετε να συγχωνεύσετε τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τη ΔΕΗ ο κίνδυνος πλέον με τη συγχώνευση είναι η ΔΕΗ να μην αναπτύξει Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τι εννοούσε; Εννοούσε ότι δεν θα κρατήσει την αυτονομία της μέσα στον ευρύτερο όμιλο της ΔΕΗ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αλλά θα σπάσει στις επιμέρους γενικές διευθύνσεις.

Επομένως, δίπλα στα ασύλληπτα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, δίπλα σε όσα επισημαίνει η Mckenzie στα οποία πρέπει να απαντήσετε, γιατί είναι ο επίσημος σύμβουλος της ΔΕΗ, υπάρχει πρόβλημα και με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Κύριε Υπουργέ, δεν μπορείτε άλλο να ακολουθείτε την πολιτική του «μην ανησυχείτε», διότι  η σύμβουλος της ΔΕΗ η Mckenzie λέει ότι στο τέλος αυτή η πολιτική, η πολιτική της απαξίωσης της ΔΕΗ, μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις προσωπικού και σε αυξήσεις τιμολογίων.

Έχετε υποχρέωση να τοποθετηθείτε ξεκάθαρα για όλα αυτά, όπως έχετε υποχρέωση να τοποθετηθείτε και για άλλο ένα θέμα, στο οποίο δεν έχετε δώσει καθαρές απαντήσεις ως Κυβέρνηση, παριστάνετε ότι δεν υπάρχει.

Αναφέρομαι στο σκάνδαλο ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη. Έχετε δώσει μια αμήχανη απάντηση τις προηγούμενες μέρες ισχυριζόμενος ότι τα χρέη της ΔΕΠΑ είχαν αυξηθεί και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μάλιστα, να το δεχθώ για να διευκολύνουμε τη συζήτηση.

Ερώτημα πρώτον: Γιατί διώκεται από τη Δικαιοσύνη και μάλιστα επί των ημερών σας ο Διευθύνων Σύμβουλος, ο κ. Κιτσάκος, που η Κυβέρνησή σας τοποθέτησε στη ΔΕΠΑ και όχι οι προηγούμενοι Διευθύνοντες Σύμβουλοι;

Δεύτερον, θα μας πει η Κυβέρνηση εάν είναι αλήθεια ή όχι ότι επιχειρήθηκε επί των ημερών σας -και γι’ αυτό διώκεται ο κ. Κιτσάκος- να γίνει παράνομη ανταλλαγή ακινήτων για συμψηφισμό χρεών μεταξύ της ΔΕΠΑ και της επιχειρήσεως του κ. Λαυρεντιάδη, παράνομη ανταλλαγή ακινήτων, τα οποία είχαν δεσμευτεί για ξέπλυμα χρήματος;

Και ακόμα περισσότερο θα μας πει κανείς γιατί τα ακίνητα αυτά αποτιμήθηκαν από την ΔΕΠΑ στα 90 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η επίσημη προηγούμενη αποτίμησή τους ήταν 9 εκατομμύρια;

Όλα αυτά που με κοιτάτε παραξενεμένος, κύριε Υπουργέ, υπάρχουν στη δικογραφία.

Διώκεται ο Διευθύνων Σύμβουλος που η Κυβέρνησή σας τοποθέτησε. Και ο Διευθύνων Σύμβουλος, ο κ. Κιτσάκος, που η Κυβέρνησή σας τοποθέτησε, λέει: «Δεν τα έκανα εγώ, μου τα είπαν Υπουργοί».

Και εσείς μεν, κύριε Σταθάκη -εγώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος μαζί σας- διώξατε τον κ. Κιτσάκο και προφανώς είχατε κάποιο λόγο να τον διώξετε, δεν ξυπνήσατε κάποιο πρωί και είπατε: «Δεν μου αρέσει η φυσιογνωμία του κ. Κιτσάκου και τον διώχνω», αλλά υπάρχουν πέντε ακόμα συνάδελφοί σας στην Κυβέρνηση, οι οποίοι πρέπει να δώσουν σαφείς απαντήσεις.

Υπάρχει δίωξη εναντίον στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκε Διευθύνων Σύμβουλος στη ΔΕΠΑ για απόπειρα παράνομης ανταλλαγής ακινήτων.

Υπάρχει δημόσια τοποθέτηση του εν λόγω στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ότι έπαιρνε εντολές γι’ αυτήν την παράνομη ενέργεια από έξι Υπουργούς. Δεν μπορείτε να σιωπάτε και πολύ περισσότερο δεν μπορείτε να κουνάτε το δάχτυλο στη Νέα Δημοκρατία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο