Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία για το φορολογικό νομοσχέδιο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή

Η προσπάθεια της κυβέρνησης κινδυνεύει να γίνει ένα σισύφειο έργο για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, διότι ότι εισπράττουμε από τη μια πλευρά το χάνουμε από την άλλη.

Κυρία Πρόεδρε, η κυβέρνηση μπορεί να κάνει προσπάθεια να αναθεωρήσει το φορολογικό σύστημα και να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα και είναι μια αναγκαία προσπάθεια. Την ίδια στιγμή όμως, λόγω άστοχων χειρισμών και παλαιότερων όταν ανακοινώθηκε το ύψος του ελλείμματος και στη συνέχεια δεν πήραμε κανένα απολύτως μέτρο, αλλά και πρόσφατα σε σχέση με το Δ.Ν.Τ. και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, τα spread έχουν εκτοξευθεί στον αέρα. Πριν από λίγη ώρα είχαν φθάσει στις 432 μονάδες βάσης, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Η προσπάθεια αυτή κινδυνεύει να γίνει ένα σισύφειο έργο για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, διότι ότι εισπράττουμε από τη μια πλευρά το χάνουμε από την άλλη. Δηλαδή, στα πανωτόκια τα οποία πληρώνουμε στους δανειστές μας.

Θέλω να σημειώσω ότι υπάρχει μια θεμελιώδης αντίληψη στα άρθρα που συζητάμε σε σχέση με άλλες διακηρυγμένες προθέσεις της κυβέρνησης. Μιλάμε για άρθρα που αφορούν στις επιχειρήσεις. Έρχεται το Υπουργείο Οικονομίας με ένα νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει εντός των ημερών και εμείς άλλωστε έχουμε φέρει αντίστοιχη πρόταση νόμου, να διευκολύνει την ίδρυση των επιχειρήσεων και να μειώσει το κόστος ίδρυσής τους παρουσιάζοντάς το ως διαρθρωτική αλλαγή. Εμείς δεχόμαστε ότι είναι διαρθρωτική αλλαγή, αλλά το παρόν σχέδιο νόμου ενός άλλου Υπουργείου της ίδιας κυβέρνησης επιβαρύνει υπέρμετρα τις ίδιες αυτές επιχειρήσεις. Παρουσιάζει αυτές τις ρυθμίσεις ως ρυθμίσεις κοινωνικής δικαιοσύνης. Όμως το βέβαιο είναι ότι όποιος επενδυτής θέλει να επενδύσει σε αυτή τη χώρα από τη μια βλέπει ένα Υπουργείο το οποίο λέει ότι διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και από την άλλη ένα άλλο Υπουργείο λέει ότι κυνηγά την επιχειρηματικότητα. Πείτε μου εσείς εάν ήσασταν επενδυτές, τι θα κάνατε; Θα ερχόσασταν να επενδύσετε στην Ελλάδα;

Σχετικά με τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, εμείς αντιλαμβανόμαστε τις παρατηρήσεις του Εισηγητή μας ότι ακριβώς επειδή οι περιστάσεις δεν είναι από τις συνηθισμένες, είναι αναγκαίο να ληφθούν τέτοια μέτρα. Τους τελευταίους μήνες με τη φημολογία που υπήρξε για τις τράπεζες, για τη θέση της Ελλάδας και το δανεισμό της, έφυγαν πάρα πολλά κεφάλαια. ΄Εφυγαν κεφάλαια, όχι από αυτούς που κάνουν ξέπλυμα χρήματος ούτε από αυτούς που είναι μπλεγμένοι από τα ναρκωτικά, αλλά από τους μεσαίους καταθέτες. Για να γυρίσουν αυτά τα χρήματα πίσω ο κ. Παπακωνσταντίνου λέει ότι θα φορολογηθούν με 5%. Πιστεύετε, ειλικρινά, ότι αυτά τα χρήματα θα έρθουν πίσω; Υπάρχει περίπτωση τα πολλά δις που έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα να ξαναγυρίσουν πίσω; Συνολικά, λοιπόν, για τη ρύθμιση του επαναπατρισμού των κεφαλαίων έχω πολλές αμφιβολίες και πρέπει να την ξαναδούμε με πολύ μεγάλη προσοχή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο