Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία κατά τη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο απλοποίησης διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

Η κυβέρνηση εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, από τη μια να ελαφρύνουμε τις επιχειρήσεις, να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και από την άλλη την επιβαρύνουμε με το φορολογικό. 

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πράγματι, το θέμα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας είναι ένα καίριο ζήτημα. Ακόμη πιο καίριο στην παρούσα συγκυρία και προφανώς δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί μόνο με λόγια. Θα αντιμετωπιστεί μόνον με συγκεκριμένο έργο, ακόμη κι αν αυτό το έργο έχει κόστος σε ορισμένες περιπτώσεις ή προκαλέσει αντίδραση ορισμένων ομάδων σε κάποιες άλλες.

Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να κάνουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση και για αυτόν τον λόγο, πριν από δύο μήνες περίπου, είχαμε παρουσιάσει τις 23 αναπτυξιακές προτάσεις της Ν.Δ. και στη συνέχεια στο πλαίσιο αυτών των προτάσεων, καταθέσαμε πρόταση νόμου που ήταν να εισαχθεί προς συζήτηση μέχρι το τέλος του μηνός, η οποία πηγαίνει προς την ίδια κατεύθυνση. Είναι κατατεθειμένα το κείμενο και αφορά στην απλούστευση της ίδρυσης επιχειρήσεων.

Θέλω να πω από την αρχή ότι είναι προς τιμήν της Υπουργού, της κυρίας Κατσέλη, ότι δέχεται πως υπήρξε προεργασία από τη δική μας πλευρά και νομίζω πως, αν με ειλικρίνεια κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας, αλλά επίσης με ειλικρίνεια αναγνωρίζουμε ο ένας στον άλλον αυτό που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε μπορούμε όμως πολιτικό σύστημα και ως χώρα να προχωρήσουμε μπροστά με ευρωπαϊκούς όρους.

Πράγματι λοιπόν είχε γίνει προεργασία από εμάς προς αυτή την κατεύθυνση διότι δεν μας αρκούσε ότι τα προβλήματα από 38 που ήταν το 2004 κατέβηκαν σε 15, 16, 18 στη συνέχεια. Και θέλω να σημειώσω, πως τόσο με την δική μας πρόταση νόμου όσο και με τις αρχές του σχεδίου νόμου που έχουμε μπροστά μας, έχουμε τρία κοινά χαρακτηριστικά, τρεις βασικές κατευθύνσεις. Το ένα είναι η μείωση του χρόνου και του κόστους που απαιτείται για την ίδρυση μιας επιχείρησης. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η υπηρεσίες μιας στάσης και το τρίτο χαρακτηριστικό είναι η καθιέρωση ενιαίου τέλους. Για να μην τρέχουν οι καινούργιοι επιχειρηματίες δεξιά και αριστερά και να καταβάλουν τέλος σε διάφορες υπηρεσίες και φορείς οι οποίες σχετίζονται με αυτό το τέλος. Επομένως αυτή είναι μια γενική τοποθέτηση επί τις αρχής.

Έρχομαι τώρα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύρια Υπουργέ, να θέσω κάποια ερωτήματα τα οποία θα είναι ειλικρινή και δεν θα είναι ρητορικά. Σας παρακαλώ να τα σκεφτείτε ή αν είστε έτοιμοι να απαντήσετε, ας απαντήσετε και σήμερα.

Το ένα θέμα σχετίζεται με το ηλεκτρονικό εμπορικό μητρώο. Υπάρχει ο νόμος στον οποίο αναφέρεται και το σημείωμα της κυρίας υπουργού ο 3419/2005, που θεσπίζει το γενικό εμπορικό μητρώο και στον οποίο προφανώς θα στηριχθεί και όλη αυτή η προσπάθεια. Ωστόσο υπάρχει ένα θέμα με το ηλεκτρονικό γενικό εμπορικό μητρώο, μια ενιαία βάση δεδομένων δηλαδή, ενιαία βάση δεδομένων και ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που θα στηρίξει το όλο εγχείρημα. Στη δική μας πρόταση νόμου προβλέπαμε ρυθμίσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί θεωρούσαμε πως με αυτόν τον τρόπο μπορεί καλύτερα να στηριχτεί η προσπάθεια. Θεωρούμε πως υπάρχει ένα κενό δηλαδή με το μέχρι σήμερα υφιστάμενο καθεστώς. Από την ενημέρωση που έχουμε μέχρι στιγμής δεν έχουμε αντιληφθεί επακριβώς τι προτίθεστε να κάνετε, με το συγκεκριμένο ζήτημα και φοβούμαστε ότι μπορεί το κενό αυτό να συνεχίσει να υφίσταται. Ένα ζήτημα είναι αυτό.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι ο ρόλος των συμβολαιογράφων. Εμείς στην δική μας πρόταση προβλέπουμε ότι θα υπάρχει μια στάση, είτε στα επιμελητήρια, είτε επικουρικά στα Κ.Ε.Π.. Εσείς για τις Α.Ε. και τις Ε.Π.Ε., τις κεφαλαιουχικές εταιρείες δηλαδή προβλέπεται ότι οι συμβολαιογράφοι θα λειτουργούν ως υπηρεσίες ουσιαστικά μίας τάσης.

Διερωτώμαι, αν αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρμονικά, πολύ περισσότερο καθώς για τις άλλες εταιρείες, τις προσωπικές εταιρείες που προβλέπεται και εσείς είτε τα επιμελητήρια είτε τα Κ.Ε.Π. και διερωτώμαι και τι μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις μεταβολής εταιριών, που μια εταιρεία από κεφαλαιουχική γίνεται προσωπική ή από προσωπική κεφαλαιουχική, τότε μήπως έχουμε μια σύγχυση στο όλο πράγμα. Νομίζω ότι θα μπορούσατε να προχωρήσετε με τη δική μας λογική και υπάρχει και η πρόταση του Ε.Β.Ε.Α., που θα ήθελα την απάντησή σας πάνω σε αυτό, ότι θα μπορούσαν να μπουν συμβολαιογράφοι μέσα στα επιμελητήρια για να εξασφαλίζεται ίσως και την ασφάλεια δικαίου, αν αυτό θέλετε να εξασφαλίσετε.

Το τρίτο, αφορά στην είσπραξη του ενιαίου τέλους. Εμείς, από την έρευνα που είχαμε κάνει, είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Δ.Ο.Υ., οι υπηρεσίες του δημοσίου, είναι ήδη οργανωμένες και μπορούν να εισπράξουν ένα τέτοιο τέλος. Αμφιβάλλουμε, με βάση την ενημέρωση που είχαμε αν μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει από τους συμβολαιογράφους και εάν οι συμβολαιογράφοι στη συνέχεια μπορούν να διοχετεύσουν το συγκεκριμένο τέλος εκεί που πρέπει να διοχετευθεί.

Τέλος, θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση που αφορά στο τρίμηνο το οποίο θέτετε για την εφαρμογή αυτού του νόμου. Μακάρι κυρία Υπουργέ, να ήταν και ένας μήνας  για να ξεκινήσει και να εφαρμόζεται αυτός ο νόμος. Όμως, εδώ θα πρέπει να συντρέξουν πολλές προϋποθέσεις. Απαιτείται τροποποίηση της υπάρχουσας εμπορικής νομοθεσίας, δηλαδή του ν.2190 και του ν.3190 για τις Ε.Π.Ε.. Θα κατατεθούν μαζί με αυτό το νομοσχέδιο, ή θα έρθουν σε δεύτερο στάδιο; Οι συμβολαιογράφοι και τα Κ.Ε.Π., θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους ενδιαφερόμενους μέσα σε τρεις μήνες, θα έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση του όλου συστήματος, πολύ περισσότερο που αφορά συμβολαιογράφους, Κ.Ε.Π., επιμελητήρια με το TAXIS και για τη χορήγηση Α.Μ.Κ.Α. με τα ασφαλιστικά ταμεία και πώς θα εισπράττεται το ενιαίο τέλος και πως θα μοιράζεται στους επιμέρους φορείς;

Καταλαβαίνετε, νομίζω, από το τρόπο που εκφράστηκα είναι πραγματικά ερωτήματα, πραγματικές απορίες και εύχομαι να υπάρχουν ικανοποιητικές απαντήσεις, για να μην έρθουμε κάποια στιγμή στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα έχει παρέλθει το τρίμηνο και θα πούμε ότι πέρασε ένας καλός νόμος, ο οποίος όμως έμεινε στα χαρτιά.

Εσείς, κάνετε αυτή την προσπάθεια για να περιοριστεί το κόστος για τις επιχειρήσεις και καλά κάνετε. Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Οικονομικών, πάει προς την άλλη κατεύθυνση. Με το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε, επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις, επιβαρύνονται τόσο σε σχέση με τη φορολογία των μερισμάτων όσο και σε σχέση με τη φορολογία των διανεμόμενων κερδών και νομίζω πως αυτό δεν συνιστά μια συνεκτική, οικονομική πολιτική από την πλευρά της Κυβέρνησης. Αντιφατικά μηνύματα εκπέμπονται, από τη μια να ελαφρύνουμε τις επιχειρήσεις, να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και από την άλλη την επιβαρύνουμε. Δεν νομίζω ότι αυτή την ώρα είναι πραγματικά αυτό που χρειάζεται ο τόπος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο